Eğitim

Yunus Emre Divanından Seçmeler – Yunus Emre Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yunus Emre Divanından Seçmeler – Yunus Emre Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yunus Emre Divanından Seçmeler kimin eseri? Yunus Emre Divanından Seçmeler kitabının yazarı kimdir? Yunus Emre Divanından Seçmeler konusu ve anafikri nedir? Yunus Emre Divanından Seçmeler kitabı ne konu alıyor? Yunus Emre Divanından Seçmeler PDF indirme linki var mı? Yunus Emre Divanından Seçmeler kitabının yazarı Yunus Emre kimdir? İşte Yunus Emre Divanından Seçmeler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yunus Emre

Yayın Evi: Say Yayınları

İSBN: 9789754686128

Sayfa Sayısı: 140


Yunus Emre Divanından Seçmeler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Aşk iklimi, söz ve ses dünyası, ruh yüceliği, insan sevgisi ve vicdan özgürlüğüyle günümüze dek eşsizliğini sakınan Yunus Emre, yaşamış olduğu devrin halk diliyle söylenmiş tasavvuf şiirleriyle hatırlanır. Derin bir insan sevgisini ve hoşgörüyü yüceltmiş olan Yunus Emre, Türk dilinin en büyük ustalarından biri olmasıyla birlikte, efsaneleşmiş bir bilgedir de.

 

“Şiirleri, insan ömrünün çeşitli merhalelerini fazlaca berrak bir üslupla ifade ettiğinden, adeta birer halk türküsü olmuş ve bu şiirlerde her devrin okuyucusu ya da dinleyicisi kendini etkileyecek bir şey bulmuştur. Hasret, yalnızlık, ölüm korkusu ve Allah sevgisi şeklinde yüce insani duygular Yunus’un, altı yüzyıldan uzun bir süredir Anadolu’da söylenegelen ve fazlaca kez da örnek alınan şiirlerinin ana temasını teşkil eder.”

Annemarie Schimmel


Yunus Emre Divanından Seçmeler Alıntıları – Sözleri

  • Dış yüzüne o sızar içinde ne var ise.
  • “Bölüşürsek tok oluruz,
    Bölünürsek yok oluruz..”
  • Gördüm diyen değil gören
    Bildim diyen değil bilen..
  • Sevelim sevilelim
    Dünya hiç kimseye kalmaz.
  • Beni bende deme, bende değilim
    Bir ben vardır bende, benden içeri
    Senin aşkın beni benden aluptur
    Ne şirin derd bu dermandan içeri
  • Bu can gövdeye konuktur
    Bir gün ola çıka gide
    Kafesten kuş uçmuş şeklinde..
  • Bu gün canımı yolda koydum yarın seni bulmak için…
  • İlim ilim bilmektir
    İlim kendini bilmektir
    Sen kendini bilmezsen
    Ya nice okumaktır
    Okumaktan mânâ ne
    Kisi Hak ‘ki bilmektir
    Çün okudun bilmezsen
    Ha bir kuru ekmektir
    Okudum bildim deme
    Fazlaca taat kıldım deme
    Eri Hak bilmez isen
    Abes yere yelmektir
    Dört kitabın ma’nisini
    Bellidir bir elifte
    Sen Elif dersin hoca
    Manası ne anlamına gelir
    Yunus Emre der hoca
    Gerekse var bin hoca
    Hepsinden iyice
    Bir gönüle girmektir
  • Kim umar senden vefayı, yalan dünya değil misin?
  • İşitin ey yarenler aşk bir güneşe benzer
    Aşkı olmayan şahıs misali taşa benzer
  • Bizi bilmeyen ne bilsin
    Bilenlere, slm olsun
  • Her neye bakarsan kendi yüzündür; kimde ne görürsen kendi özündür..
  • Türlü türlü cefanın, adını aşk koymuşlar.


Yunus Emre Divanından Seçmeler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

severem ben seni candan içeri: Yücelerden yüce ululardan yüce bir alim.. O’nu özetleyen, O’nu yazan hangi kitap hangi el fenalık bilir ki.. Var ol Yunus Emre..
Gönül Çalab’ın tahtı Çalab gönüle bahtı
İki cihân bed-bahtı kim gönül yıkar ise
gonderi/143953365 (Şahika)

Yunus Emre’nin şiirlerinde; edebiyat zamanı bakımından dil, fikir, duygu ve yaratıcılık şeklinde dört mühim unsur sergilenir. Bu problemler bir görüş ve inanış bütünlüğü içinde ele alınır, insan mevzusunda odaklaştırılır. Şiirde işlenen mevzular ise; insan, Tanrı, Varlık Birliği, sevgi, yaşama luğu, sulh, evren, ölüm, yetkinlik, olgunluk, alçakgönüllülük, erdem, eli açıklık şeklinde çoğu zaman gerçek yaşamı ilgilendiren kavramlardır. O, bu gerçek kavramları şiirinin bütünlüğü içinde temel unsur olarak sergilemiştir. İnsan bir ‘sevgi varlığıdır’, tin ile beden şeklinde iki ayrı tözden kurulmuştur. Tin tanrısaldır, ölümsüzdür. İnsan sevgi yöntemiyle Tanrı’ya ulaşır, şu sebeple insanla Tanrı içinde özdeşlik vardır. Ancak, insanoğlunun bu madde evreninde bulunması, tinin tanrısal kaynaktan uzak kalması bir ayrılıktır. Bu ayrılık insanı, yaşamı süresince Tanrı’yı düşünme, O’na hasret duyma vakalarıyla karşı karşıya getirmiştir. Yunus Emre, sevgiyi Tanrı ve onun yarattığı tüm varlıklara karşı duyulan bir yakınlık, bir eğilim diye anlamış olur. Sevginin ereği yüce Tanrı’ya ölümsüz olana kavuşmak, onun varlığında bütünlüğe ulaşmaktır. (Sümeyye Gedik ⠀)

Uzun süre okumak isteyip de okuyamadığım bir kitaptı. 100 Temel Eser içinde olması aslına bakarsan benim okumam için sebepti. Tabi okumaya iten TRT 1′ de Yunus Emre’yi özetleyen dizi de oldu ya her neyse… Kitaba geçelim…
Benim okuduğum yayınevi Kumsaati’ydi. Dili baya ağır geldi bana. Yabancı kelimeler çoktu fakat içinde alınacak alıntılar ve o dersler mükemmel.. Tüm şiirler dörtlükten olmuşmuş. Şiirlerin son olarak satırı en can alıcı nokta olmuş ve kendi ismiyle bağlamış. İçerisindeki şiirlerin yarısı tanrısal olmuş. Tasavvufi yönünü asla dememe gerek yok aslına bakarsan özdeşleşmiş bir isim.
Kısa bir kitap oldukça güzel ve okunulabilir. Lütfen güzel bir yayınevinden güzel bir üslupla okumanızı tavsiye ederim. Ağır kelimeler sizi uzaklaştırmasın… İyi okumalar… (insan_okur)


Yunus Emre Divanından Seçmeler PDF indirme linki var mı?


Yunus Emre – Yunus Emre Divanından Seçmeler kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Yunus Emre Divanından Seçmeler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yunus Emre Kimdir?

Tasavvuf şiirinin en mühim temsilcisidir. Hayatı hakkında fazlaca azca şey malum Yunus Emre’nin, on üçüncü yüzyılın ikinci çeyreği ile on dördüncü yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamış olduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmacılar Sarıköy’de yaşadığını, bazılarıysa Karamanlı bulunduğunu düşünür. Hacı Bektaş Veli’nin bir eserine dayanarak Sarıköy”de yaşamış olduğu ihtimali daha kuvvetli görünmektedir. Ölümü 1320 olarak kabul edilen Yunus Emre’nin seksen iki yaşlarında öldüğü söylenir. Buna bakılırsa doğum zamanı de 1238 yılına denk gelmektedir. Yunus Emre’nin eserleri yaşamı hakkında bazı bilgiler içermektedir. Tüm bir Anadolu’yu gezdiği, Mevlana’yı görmüş olduğu eserlerinde geçen cümlelerden anlaşılmaktadır.

Destansı Yaşamı

Yunus Emre’nin yaşamı halk içinde söyle anlatılmaktadır: Yunus Emre küçükken okula gitmiş fakat alfabeyi bir türlü öğrenememiştir. Bunun üstüne okulu bırakıp köyünde çiftçilik hayata geçirmeye adım atmıştır. İlerleyen yıllarda kıtlık olur. Yunus ta kıtlıktan etkilenir. Kırşehir’e yakın Sulucakarahöyük’te Hacı Bektaş Veli adlı biri bulunduğunu ve kapısına gelen gereksinim sahiplerini eli boş göndermediğini duyar. Bunun üstüne Hacı Bektaş Veli’nin yanına gitmeye karar verir. Yolda giderken eli boş gitmemek için alıç toplar. Hacı Bektaş Veli’nin dergâhına varır. Hacı Bektaş Veli, Yunus’un samimi ve saygılı davranışlarından fazlaca memnun kalır. Yunus’un buğday için geldiğini öğrenince ‘Sorun bakalım buğday mı ister, himmet mi?’ der. Bu sözleri duyan Yunus ‘Ben himmeti ne yapayım, karın doyurmaz ki, bana buğday gerek,’ der. Buğdayını alan Yunus yola çıkar.

Yolda giderken buğdayı aldığına pişman olan Yunus, geri döner. Hacı Bektaş Veli’nin huzuruna çıkar ve buğdayı istemediğini himmet istediğini söyler. Hacı Bektaş Veli ‘O söylediğin artık geçti biz o anahtarı Taptuk Emre’ye verdik,’ der. Yunus, bunun üstüne Taptuk Emre’yi bulmak için yola çıkar. Taptuk Emre’yi bulur ve ona durumu anlatır. Taptuk Emre’nin dervişi olur ve dergâha odun taşımakla görevlendirilir. Kırk yıl odun taşımış olduğu dergâha bir tek eğri odun getirmez. Sebebini soranlaraysa ‘Bu kapıdan içeriye odunun eğrisi bile giremez,’ der. Taptuk Emre kızını Yunus ile evlendirir fakat Yunus şeyhinin kızına kendisini layık görmediği için kıza elini sürmez. Onun tek amacı erenler mertebesine ulaşmaktır. Yunus bir türlü erenler mertebesine ulaşamadığını düşünüp, üzülür ve Taptuk Emre’nin yanından ayrılır.

Taptuk Emre’den ayrı geçirdiği süre içinde başından geçen bazı vakalar sonucunda Yunus istediği mertebeye ulaştığını anlamış olur. Tekrar Taptuk Emre’nin yanına döner fakat Taptuk Emre’ye utangaç olduğundan ilkin karısı ile görüşür. Şeyhinin kendini affetmesini ister. Kadın ‘Bilirsin gözleri görmez, sen kapının eşiğine yat. O sabahleyin namazına kalktığında ayağı sana dokunur. Bu kim diye bana sorar. Ben de Yunus, derim. Eğer hangi Yunus derse ses çıkarmadan çek git. Yok, eğer bizim Yunus mu derse, kalk şeyhinin eline sarıl,’ der. Kadının söylediğini icra eden Yunus şeyhinin ‘Bizim Yunus mu?’ sorusu üstüne kalkar şeyhini ellerine sarılmış olur. Bu vakadan sonrasında da Yunus’un yaşamını kaybetmiş olduğu söylenir.

Sanat Yaşamı

Yunus Emre sanat yaşamında halka, halkın dili ile hitap etmiştir. Yani Türkçeyi fazlaca güzel kullanmıştır. Öz Türkçe ile eserler vermiştir. Bu da Yunus’un devamlı okunup anlaşılmasında mühim bir rol oynamıştır. Yunus’un şiirleri tasavvuf ağırlıklıdır. Tasavvuf; ruhunu temiz tutmak, Allah sevgisini kalbinde yaşamak, Allah’ı öylesine sevmektir ki aden için değil, onun sevgisine erişebilmek için uğraş vermek, ömrünü bu yola adamak anlamına gelir. İşte Yunus şiirlerinde çoğu zaman bu mevzuları işlemiştir. Onun hoşgörüsü de fazlaca önemlidir. ‘Yaratılmışı hoş gördük, yaratandan dolayı,’ diyebilecek olgunluktadır. Yunus Emre bir halk şairi değil halkın şairidir. Öylesine fazlaca sevilmiştir ki Anadolu’nun çeşitli yerlerinde adına anıt mezarlar yaptırılmıştır. Aruz ölçüsü ile de şiirler yazmıştır fakat onun en güzel şiirleri hece ölçüsü ile yazdıklarıdır. Yunus Emre’’nin “Risalettü’n- Nushiyye” ve “Divan” olmak suretiyle iki eseri vardır. Eserlerine başka âşıkların eserleri karıştıysa da sonradan bunlar ayıklanmıştır.


Yunus Emre Kitapları – Eserleri

  • Yunus Emre
  • Yunus Emre
  • Yunus Emre Divanından Seçmeler
  • Güldeste
  • Yunus Emre Divanı ve Şerhi
  • Divan-ı İlahiyat
  • Divan
  • Gecesi Dert Gündüzü Derman Bu Dünyanın
  • Yunus Emre Şiirleri ve Açıklamaları
  • Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye
  • Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler
  • Bana Seni Gerek Seni
  • Yunus Emre
  • Seçme Şiirler
  • Yunus Emre’den Seçmeler
  • Bana Seni Gerek Seni
  • Yunus Emre Poemes
  • Kuruyuduk Yaş Olduk
  • Yunus Emre Şeçme Şiirler
  • Dıkt
  • Yunus Emre Divanı
  • İşitin Ey Yarenler
  • Güldeste


Yunus Emre Alıntıları – Sözleri

  • Bayezid-i Bistami Hazretleri, soğuk bir kış gecesi Bistam şehrinin sokaklarında yürümektedir. Bir ara arşa nazar eder. Bakar arş bomboş. Arşa hitab eder; Ey arş! Allah’ın sende nişanı vardır? Arş yanıt verip dedi ki: Ya Bayezid! Ben kim olam ki Allah bende ola. Bana dahi Bayezid’in gönlündedir derler… (Yunus Emre Divanı ve Şerhi)
  • Herkes ayna gibidir bakan da sen,
    Senin gözündür seni suç duyurusu eden.
    Her neye bakarsan kendi yüzündür,
    Kimde ne görürsen kendi özündür. (Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye)
  • Biz dünyadan gider olduk, kalanlara slm olsun
    Bizim için hayır yakarma, kılanlara slm olsun. (Yunus Emre)
  • Dört kitabın ma’nası
    Bellidir bir elifde
    Sen elif dersin hoca
    Ma’nası ne demekdir
    Yûnus Emre der hoca
    Gerekse var bin hacca
    Hepsinden iyice
    Bir gönüle girmekdir (Güldeste)
  • İlim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir
    Sen kendini bilmezsin ya nice okumaktır.
    -İlim, insanoğlunun kendisini bilmesidir. İnsan kendini bilmezse okumanın bir faydası olmaz. (Yunus Emre Şiirleri ve Açıklamaları)
  • Bir kez yüzün gören senün ‘ömrince hîç unutmaya
    Tesbîhi sensin dilinde ayruk nesne eyitmeye (Divan)
  • “Kuru dikende gül biter
    Hasretinden gine yiter
    Dertli m’oldun benden beter
    Söyle bülbülcüğüm söyle” (Divan-ı İlahiyat)
  • Aşkın aldı benden beni, Bana seni gerek seni
    Ben yanaram dün ü günü, Bana seni gerek seni
    Ne varlığa sevinerem, Ne yokluğa yerinürem
    Aşkın ile avunaram, Bana seni gerek seni
    Aşkın aşıklar öldürür, Aşk denize daldırır (Bana Seni Gerek Seni)
  • Ölen gövde imiş, aşıklar ölmez. (Bana Seni Gerek Seni)
  • “Ulu yüce günâhlarum yüz komadı bana Çalap
    Hiç kimse çâre kılmadı döndüm gene sana Çalap
    Âlimlere sormuş oldum nedür dermân günâhlu derdüme
    Anlar dahı eyitdiler dermân ana gene Çalap” (Divan-ı İlahiyat)
  • Şeriat, hakîkat denizinde yüzen gemidir. (Yunus Emre Şiirleri ve Açıklamaları)
  • Hz Mevlana şu şekilde buyururlar:
    Müslümanlığın kafirliğin haricinde bir ova
    Uçsuz bucaksız ovada sevdamız uzar gider
    Arif olan geldimi usulca başını kor
    Ne müslümanlığa yer var orda ne kafirliğe yer (Yunus Emre Divanı ve Şerhi)
  • İşitin ey yarenler, aşk bir güneşe benzer,
    Aşkı olmayan gönül sanki bir taşa benzer.
    Taş gönülde ne biter, dilinde ağı tüter,
    Nice yumşak söylese, sözü muharebeye benzer.
    .
    .
    . (İşitin Ey Yarenler)
  • Ten fânidir can ölmez gidenler geri gelmez
    Ölür ise ten ölür canlar ölesi değil (İşitin Ey Yarenler)
  • Kim umar senden vefayı, yalan dünya değil misin? (Yunus Emre Divanından Seçmeler)
  • Ne âkılem ne divâne
    Gel gör beni aşk neyledi (Yunus Emre)
  • Ben yürürüm yana yana
    Aşk boyadı beni kana
    Ne âkilem ne divane
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Gâh eserim yeller şeklinde
    Gâh tozarım yollar şeklinde
    Gâh akarım seller şeklinde
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Ben yürürüm ilden ile
    Şeyh sorarım dilden dile
    Gurbette hâlim kim bile
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Mecnun oluban yürürüm
    Ol yârı düşte görürüm
    Uyanıp melül olurum
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Miskin Yûnus biçareyim
    Baştan ayağa yareyim
    Dost ilinden avareyim
    Gel gör beni aşk n’eyledi (Güldeste)
  • Aşksızlara verme nasihat öğüdünden alır değil
    Aşksız adem hayvan olur hayvan nasihat bilir değil (İşitin Ey Yarenler)
  • Bilmeyen ne bilsin,
    Bizi bilenlere slm olsun. (Yunus Emre Şeçme Şiirler)
  • Meydanlardaki cenk ne ki
    İnsanın içinde verdiği savaşın yanında… (Yunus Emre)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş