Eğitim

Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler – Yunus Emre Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler – Yunus Emre Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler kimin eseri? Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler kitabının yazarı kimdir? Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler konusu ve anafikri nedir? Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler kitabı ne konu alıyor? Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler PDF indirme linki var mı? Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler kitabının yazarı Yunus Emre kimdir? İşte Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yunus Emre

Yayın Evi: İlka Yayınevi

İSBN: 9789756070406

Sayfa Sayısı: 289


Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

1238 – 1320 yılları aralığında yaşayan Yunus Emre, Oğuz lehçesi ve çağının konuşma dili ile yazarak Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olmuş dünya genelinde bir şairimizdir. Şiirlerindeki ifade ve uyum güzelliğiyle, üstünden ortalama sekiz yüz yıl geçmiş olduğu halde bugün bile hayranlık uyandırmaktadır.

Eserlerinde muhteşem bir hoşgörü ve iyilik anlayışla beraber varlık birliği (vahdet-i vücut) öğretisine ulaşan

bir tasavvuf yorumu belirgindir.

Ete kemiğe büründüm,

Yunus diye göründüm

diyen bu büyük şairin özenle seçilmiş şiirlerinden oluşan bu derlemeyi zevkle okuyacaksınız.


Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler Alıntıları – Sözleri

  • ” Neyi oldukca bekler ve umarsan o senden uzaklaşır … “
  • Her bildiğini söyleme, fakat her söylediğini bil…
  • “İstediğini almak değil, verilene razı olmaktır imtihan.”
  • Dört kişidir yoldaşım, vefadar razdaşım Üçle hoştur başım, birini buşup geldim
    Ol dördün birisi can;biri din, biri inanç Biri nefsim dürür düşman, yolda savaşıp geldim
  • Gah eserim yeller şeklinde
    Gah tozarım yollar şeklinde
    Gah akarım seller şeklinde
    Gel gör beni aşk neyledi
  • Hak bir gönül verdi bana
    Ha demeden hayrân olur
    Bir dem gelir şâdân olur
    Bir dem gelir giryân olur
  • Yok yere geçirdim günü
    Ah nideyim ömrüm seni
    Geldin geçtin bilmedim
    Ah nideyim ömrüm seni
  • “Her neye bakarsan kendi yüzündür; kimde ne görürsen kendi özündür…”
  • Az söz erin yüküdür, oldukca söz hayvan yüküdür
  • Beni sorma bana bende değilem
    Suretim boş yürür tondan içeri
    Severem ben seni candan içeri
    Yolum ütmez bu erkandan içeri
  • BİR GEZ GÖNÜL YIKTIN İSE
    Bir gez gönül yıktın ise,
    kıldığın namaz değil
    Yetmiş iki millet dahi,
    elin yüzün yumaz değil
    Bir gönül yaptın ise,
    Er eteğin tuttun ise
    Bir kez
    hayr ettin ise,
    Birine bin azca değil
    Erden sana nazar ola,
    İçin dışın nur ola
    Beli
    kurtulmuştan ola,
    Şol şahıs kim gammaz değil
    Er odur alçak dura,
    Ayak odur yola vara
    Göz
    odur ki Hakk’ı nazaran,
    Gündüz gören göz değil
    Yunus Emre’m sözün satar,
    söze bal ü yağ
    katar
    Altmış bin sarrafa satar,
    Yükü gevherdir
    koz değil
  • Beni sorma bana bende değilem
    Suretim boş yürür tondan içeri
    Severem ben seni candan içeri
    Yolum ütmez bu erkandan içeri


Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ilk olarak oldukca güzel bir şiir kitabıydı. Muhteşem akıcıydı. Şiir okumayı sevenlerin okuyabileceği güzel bir şiir kitabıydı. Şiir sevenlerin okumasını tavsiye ederim. (Yasin Efe Baykaya)

Herkese Merhabalar:) Gayet güzel bir şiir kitabıydı muhteşem akıcı Yunus Emre’nin şiirlerini hakikaten hepimiz okumalı içindeki derin mânânayı çözmeli.. Anlamlı ve düşündürücü şiirleri barındırıyor ben oldukca beğendim, şiir okumayı yada dinlemeyi sevenler için müthiş bir tavsiye kitap…Yunus Emre aslına bakarsanız inanılmaz bir kıymet Saygı, sevgi ve Rahmetle… Şiddetle okumanızı tavsiye ediyorum…
Yunus Emre’nin kalemine sıhhat.
Herkese keyifli okumalar temenni ediyorum, sevgiyle kalınca. (Ufak Moskovalı)

Bir gez gönül yıktın ise,
Kıldığın namaz değil
Yetmiş iki millet dahi,
Elin yüzün yumaz değil
Yunus Emre şiirleri sehli munteni siirlerdir.
Yunus Emre’nin, şiirlerinde, aruz kalıplarının hece kalıplarına da uyan ölçülerini seçmesi onun bir özelliğidir. Böylece o, eski Türk şiiriyle Müslüman Türk şiir geleneğini birleştirmiştir. Bu özellik, Yunus’un halk toplulukları tarafınca anlaşılmasında, sevilmesinde ve benimsenmesinde en büyük etken olmuştur.
Onun başarısı en karmaşık mevzuları, tasavvuf inancını açık-seçik, yumuşak ve tatlı bir anlatımla şiirleştirmesine ve şiiri yalnız bir şekil olarak değil, ince söyleyişler ve sıcak duygularla donatmasına bağlıdır. Yunus, sanat oyunlarına sapmadan, içinden geldiğince ifade ustasıdır. Dizeleri içinde alışılmış anlam kopmaları yoktur, tam aksine, anlam bağlantıları onun özelliğidir ve bu özelliği onun, şiiri devamlı bir sezgi ve duygu içinde söylemesine neden olur.
Yunus için şiir, ümit eden, bu yaşamdan ve diğeri yaşamdan mutluluk bekleyen, Tanrı’nın öfkesine ve cezalarına değil, sevgisine ve af hazinelerine sığınan insanoğlunun sesidir. Yunus, sevgisiz, inançsız, umutsuz insan düşünemediği şeklinde bunlardan yoksun bir şiir de düşünmemiştir.
Yunus Emre’nin en büyük özelliği dilindedir. Türkçe’nin güzellik, uyum ve ses gizemini oldukca iyi bilen Yunus Emre bu bakımdan Türkçe’nin en büyük mimarı ve kurucusu sayılır. Kullandığı deyimler, şiirinin çatısını kuran kavramlar, konuşulan dile getirmiş olduğu derinlik yüzyıllar boyu yaşamış, başka şairleri, daha da önemlisi tüm Anadolu halkını inkâr götürmez bir şekilde etkilemiştir. Yunus, «beyaz Türkçe» dediğimiz güzel, arı-duru ve uyumlu Türkçe’nin böylece yapıcısı ve yürütücüsü olmuştur.
SEN VİRAN OLMAYINCA
Gönül kanda dolana,
Maşukun bulmayınca
Kişi aşık mı olur
Gönülsüz kalmayınca
Gönüldür anan Onu,
Esir eyleyen seni
Kimi azat eylersin,
Sen azat olmayınca
Boynu zincirli geldik,
Key kati tutsak olduk
Er nazar eylemedi
Halimiz bilmeyince
Bir taraftan överler,
Aylak nesne verirler
Bahasın ne bilesin,
Sen satın almayınca
Bahası canın anın,
Mal ile davar değil
Sevdik mi ele girer,
Sevdikler vermeyince
Dostu kande bulasın,
Sende durmak ile sen
Ol imaret eylemez,
Sen viran olmayınca
Sözü Yunus’tan işit,
Kibir kılma tut nasihat
Ol seni sora gelmez,
Sen yavu varmayınca
Okuyun (Mir’at-ı Cünun)


Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler PDF indirme linki var mı?


Yunus Emre – Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yunus Emre Kimdir?

Tasavvuf şiirinin en mühim temsilcisidir. Hayatı hakkında oldukca azca şey malum Yunus Emre’nin, on üçüncü yüzyılın ikinci çeyreği ile on dördüncü yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamış olduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmacılar Sarıköy’de yaşadığını, bazılarıysa Karamanlı bulunduğunu düşünür. Hacı Bektaş Veli’nin bir eserine dayanarak Sarıköy”de yaşamış olduğu ihtimali daha kuvvetli görünmektedir. Ölümü 1320 olarak kabul edilen Yunus Emre’nin seksen iki yaşlarında öldüğü söylenir. Buna nazaran doğum zamanı de 1238 yılına denk gelmektedir. Yunus Emre’nin eserleri yaşamı hakkında bazı bilgiler içermektedir. Tüm bir Anadolu’yu gezdiği, Mevlana’yı görmüş olduğu eserlerinde geçen cümlelerden anlaşılmaktadır.

Destansı Yaşamı

Yunus Emre’nin yaşamı halk içinde söyle anlatılmaktadır: Yunus Emre küçükken okula gitmiş fakat alfabeyi bir türlü öğrenememiştir. Bunun üstüne okulu bırakıp köyünde çiftçilik halletmeye adım atmıştır. İlerleyen yıllarda kıtlık olur. Yunus ta kıtlıktan etkilenir. Kırşehir’e yakın Sulucakarahöyük’te Hacı Bektaş Veli adlı biri bulunduğunu ve kapısına gelen gereksinim sahiplerini eli boş göndermediğini duyar. Bunun üstüne Hacı Bektaş Veli’nin yanına gitmeye karar verir. Yolda giderken eli boş gitmemek için alıç toplar. Hacı Bektaş Veli’nin dergâhına varır. Hacı Bektaş Veli, Yunus’un samimi ve saygılı davranışlarından oldukca memnun kalır. Yunus’un buğday için geldiğini öğrenince ‘Sorun bakalım buğday mı ister, himmet mi?’ der. Bu sözleri duyan Yunus ‘Ben himmeti ne yapayım, karın doyurmaz ki, bana buğday gerek,’ der. Buğdayını alan Yunus yola çıkar.

Yolda giderken buğdayı aldığına pişman olan Yunus, geri döner. Hacı Bektaş Veli’nin huzuruna çıkar ve buğdayı istemediğini himmet istediğini söyler. Hacı Bektaş Veli ‘O söylediğin artık geçti biz o anahtarı Taptuk Emre’ye verdik,’ der. Yunus, bunun üstüne Taptuk Emre’yi bulmak için yola çıkar. Taptuk Emre’yi bulur ve ona durumu anlatır. Taptuk Emre’nin dervişi olur ve dergâha odun taşımakla görevlendirilir. Kırk yıl odun taşımış olduğu dergâha bir tek eğri odun getirmez. Sebebini soranlaraysa ‘Bu kapıdan içeriye odunun eğrisi bile giremez,’ der. Taptuk Emre kızını Yunus ile evlendirir fakat Yunus şeyhinin kızına kendisini layık görmediği için kıza elini sürmez. Onun tek amacı erenler mertebesine ulaşmaktır. Yunus bir türlü erenler mertebesine ulaşamadığını düşünüp, üzülür ve Taptuk Emre’nin yanından ayrılır.

Taptuk Emre’den ayrı geçirdiği vakit içinde başından geçen bazı vakalar sonucunda Yunus istediği mertebeye ulaştığını anlamış olur. Tekrar Taptuk Emre’nin yanına döner fakat Taptuk Emre’ye utangaç olduğundan ilkin karısı ile görüşür. Şeyhinin kendini affetmesini ister. Kadın ‘Bilirsin gözleri görmez, sen kapının eşiğine yat. O sabahleyin namazına kalktığında ayağı sana dokunur. Bu kim diye bana sorar. Ben de Yunus, derim. Eğer hangi Yunus derse ses çıkarmadan çek git. Yok, eğer bizim Yunus mu derse, kalk şeyhinin eline sarıl,’ der. Kadının söylediğini meydana getiren Yunus şeyhinin ‘Bizim Yunus mu?’ sorusu üstüne kalkar şeyhini ellerine sarılmış olur. Bu vakadan sonrasında da Yunus’un yaşamını kaybetmiş olduğu söylenir.

Sanat Yaşamı

Yunus Emre sanat yaşamında halka, halkın dili ile hitap etmiştir. Yani Türkçeyi oldukca güzel kullanmıştır. Öz Türkçe ile eserler vermiştir. Bu da Yunus’un devamlı okunup anlaşılmasında mühim bir rol oynamıştır. Yunus’un şiirleri tasavvuf ağırlıklıdır. Tasavvuf; ruhunu temiz tutmak, Allah sevgisini kalbinde yaşamak, Allah’ı öylesine sevmektir ki aden için değil, onun sevgisine erişebilmek için uğraş vermek, ömrünü bu yola adamak anlama gelir. İşte Yunus şiirlerinde çoğu zaman bu mevzuları işlemiştir. Onun hoşgörüsü de oldukca önemlidir. ‘Yaratılmışı hoş gördük, yaratandan dolayı,’ diyebilecek olgunluktadır. Yunus Emre bir halk şairi değil halkın şairidir. Öylesine oldukca sevilmiştir ki Anadolu’nun çeşitli yerlerinde adına anıt mezarlar yaptırılmıştır. Aruz ölçüsü ile de şiirler yazmıştır fakat onun en güzel şiirleri hece ölçüsü ile yazdıklarıdır. Yunus Emre’’nin “Risalettü’n- Nushiyye” ve “Divan” olmak suretiyle iki eseri vardır. Eserlerine başka âşıkların eserleri karıştıysa da sonradan bunlar ayıklanmıştır.


Yunus Emre Kitapları – Eserleri

  • Yunus Emre
  • Yunus Emre
  • Yunus Emre Divanından Seçmeler
  • Güldeste
  • Yunus Emre Divanı ve Şerhi
  • Divan-ı İlahiyat
  • Divan
  • Gecesi Dert Gündüzü Derman Bu Dünyanın
  • Yunus Emre Şiirleri ve Açıklamaları
  • Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye
  • Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler
  • Bana Seni Gerek Seni
  • Yunus Emre
  • Seçme Şiirler
  • Yunus Emre’den Seçmeler
  • Bana Seni Gerek Seni
  • Yunus Emre Poemes
  • Kuruyuduk Yaş Olduk
  • Yunus Emre Şeçme Şiirler
  • Dıkt
  • Yunus Emre Divanı
  • İşitin Ey Yarenler
  • Güldeste


Yunus Emre Alıntıları – Sözleri

  • Bayezid-i Bistami Hazretleri, soğuk bir kış gecesi Bistam şehrinin sokaklarında yürümektedir. Bir ara arşa nazar eder. Bakar arş bomboş. Arşa hitab eder; Ey arş! Allah’ın sende nişanı vardır? Arş yanıt verip dedi ki: Ya Bayezid! Ben kim olam ki Allah bende ola. Bana dahi Bayezid’in gönlündedir derler… (Yunus Emre Divanı ve Şerhi)
  • Herkes ayna gibidir bakan da sen,
    Senin gözündür seni suç duyurusu eden.
    Her neye bakarsan kendi yüzündür,
    Kimde ne görürsen kendi özündür. (Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye)
  • Biz dünyadan gider olduk, kalanlara slm olsun
    Bizim için hayır yakarma, kılanlara slm olsun. (Yunus Emre)
  • Dört kitabın ma’nası
    Bellidir bir elifde
    Sen elif dersin hoca
    Ma’nası ne demekdir
    Yûnus Emre der hoca
    Gerekse var bin hacca
    Hepsinden iyice
    Bir gönüle girmekdir (Güldeste)
  • İlim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir
    Sen kendini bilmezsin ya nice okumaktır.
    -İlim, insanoğlunun kendisini bilmesidir. İnsan kendini bilmezse okumanın bir faydası olmaz. (Yunus Emre Şiirleri ve Açıklamaları)
  • Bir kez yüzün gören senün ‘ömrince hîç unutmaya
    Tesbîhi sensin dilinde ayruk nesne eyitmeye (Divan)
  • “Kuru dikende gül biter
    Hasretinden gine yiter
    Dertli m’oldun benden beter
    Söyle bülbülcüğüm söyle” (Divan-ı İlahiyat)
  • Aşkın aldı benden beni, Bana seni gerek seni
    Ben yanaram dün ü günü, Bana seni gerek seni
    Ne varlığa sevinerem, Ne yokluğa yerinürem
    Aşkın ile avunaram, Bana seni gerek seni
    Aşkın aşıklar öldürür, Aşk denize daldırır (Bana Seni Gerek Seni)
  • Ölen gövde imiş, aşıklar ölmez. (Bana Seni Gerek Seni)
  • “Ulu yüce günâhlarum yüz komadı bana Çalap
    Hiç kimse çâre kılmadı döndüm gene sana Çalap
    Âlimlere sormuş oldum nedür dermân günâhlu derdüme
    Anlar dahı eyitdiler dermân ana gene Çalap” (Divan-ı İlahiyat)
  • Şeriat, hakîkat denizinde yüzen gemidir. (Yunus Emre Şiirleri ve Açıklamaları)
  • Hz Mevlana şöyleki buyururlar:
    Müslümanlığın kafirliğin haricinde bir ova
    Uçsuz bucaksız ovada sevdamız uzar gider
    Arif olan geldimi usulca başını kor
    Ne müslümanlığa yer var orda ne kafirliğe yer (Yunus Emre Divanı ve Şerhi)
  • İşitin ey yarenler, aşk bir güneşe benzer,
    Aşkı olmayan gönül sanki bir taşa benzer.
    Taş gönülde ne biter, dilinde ağı tüter,
    Nice yumşak söylese, sözü harbe benzer.
    .
    .
    . (İşitin Ey Yarenler)
  • Ten fânidir can ölmez gidenler geri gelmez
    Ölür ise ten ölür canlar ölesi değil (İşitin Ey Yarenler)
  • Kim umar senden vefayı, yalan dünya değil misin? (Yunus Emre Divanından Seçmeler)
  • Ne âkılem ne divâne
    Gel gör beni aşk neyledi (Yunus Emre)
  • Ben yürürüm yana yana
    Aşk boyadı beni kana
    Ne âkilem ne divane
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Gâh eserim yeller şeklinde
    Gâh tozarım yollar şeklinde
    Gâh akarım seller şeklinde
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Ben yürürüm ilden ile
    Şeyh sorarım dilden dile
    Gurbette hâlim kim bile
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Mecnun oluban yürürüm
    Ol yârı düşte görürüm
    Uyanıp melül olurum
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Miskin Yûnus biçareyim
    Baştan ayağa yareyim
    Dost ilinden avareyim
    Gel gör beni aşk n’eyledi (Güldeste)
  • Aşksızlara verme nasihat öğüdünden alır değil
    Aşksız adem hayvan olur hayvan nasihat bilir değil (İşitin Ey Yarenler)
  • Bilmeyen ne bilsin,
    Bizi bilenlere slm olsun. (Yunus Emre Şeçme Şiirler)
  • Meydanlardaki cenk ne ki
    İnsanın içinde verdiği savaşın yanında… (Yunus Emre)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş