Eğitim

Yusuf ile Züleyha – Yahya Bey Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yusuf ile Züleyha – Yahya Bey Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yusuf ile Züleyha kimin eseri? Yusuf ile Züleyha kitabının yazarı kimdir? Yusuf ile Züleyha konusu ve anafikri nedir? Yusuf ile Züleyha kitabı ne konu alıyor? Yusuf ile Züleyha PDF indirme linki var mı? Yusuf ile Züleyha kitabının yazarı Yahya Bey kimdir? İşte Yusuf ile Züleyha kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yahya Bey

Çevirmen: Mehmet Kanar

Orijinal Adı: Yusuf u Züleyha

Yayın Evi: Say Yayınları

İSBN: 9786050200843

Sayfa Sayısı: 80


Yusuf ile Züleyha Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Aşkı tüm varlığıyla hisseden ve arzu eden Züleyha ile insanoğlunun nefsine başat olmasının yeryüzündeki temsilcisi sayılabilecek Yusuf’un hikâyesi ilk olarak Tevrat’ta işlenmiş, hikâyelerin en güzeli (ahse-i kısas) olarak Kuran’da da yer bulmuştur.

16. yüzyılın en mühim mesnevi şairlerinden önde gelen Yahya Bey’in Yusuf ile Züleyha’sı, benzerleri içinde en başarıya ulaşmış örnektir. Birbirinden garip olayların yaşandığı; mucizelerin ve kerametlerin art arda görüldüğü eserde Züleyha’nın aşkı, Yusuf’un sabrı ve iradesi başattır.


Yusuf ile Züleyha Alıntıları – Sözleri

  • zamanı gelmeden oluşturulan gül, yaşam harmanını yele verir.
  • “Zamanı gelmeden açılan gül ömür harmanını yele verir.”
  • vuslat şarabı, ayrılık belasını unutturur.
  • “Mevla seni gökte Züleyha ile nikâhladı, nikâh akdin okundu. Şu andan itibaren senin helalindir. Züleyha’nın istekleri kabul edildi. Sen de şimdi nikâhla onu, muradına ersin. Allah’ın emridir bu, tereddüt etme, dedi.”
  • “Bir gönüle iki sevgi sığmaz.”
  • Tanrı’nın cemali varlıklara güzelliğini yansıtır, her varlık bir şekilde Tanrı’nın aynası haline gelir. Âşıkların beğenmiş olduğu güzellikler Tanrı cemalinden gelen ışığın yansımasıdır. Feri bırak, asla bak. Bu nur o nurdan yaratılmıştır.
  • İnsan isteklerine kapılırsa, hazan yaprağı şeklinde sararır solar.


Yusuf ile Züleyha İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Yahya Bey’in Yusuf ile Züleyha’yı edebiyat ağızı ile anlatması daha iyi anlaşılmasına ve sizi alıp götürmesini sağlıyor.
Sabrın, imtihanın ve duanın ne demek bulunduğunu, ne kadar mühim bulunduğunu bu kitabından sonrasında daha net anlıyorsunuz. (Dilara)

Taşlıcalı Yahya Bey’in mukaddes metinlerden esinlenerek mesnevileştirdiği Yusuf ile Züleyha, Say yayınlarında Prof. Dr. Mehmet Kanar tarafınca öyküleştirilmiş.
.
Taşlıcalı’nın kendine bakılırsa şekillendirdiği, mukaddes metinlerde olmayan bazı noktaları mevcutmuş bu metinde… Hikâyeyi genel olarak biliyoruz esasen…
.
Yusuf, Yakub peygamberin 12. evladı ve öbürlerinden daha ön planda babasının gözünde… Haliyle kıskançlıklar oluşuyor ve Züleyha’ya uzanan çileli yol başlıyor… Burada Yakub’un peygamber olma hikayesi oldukça şaşırttı beni…
.
Annesinin ölümünden sonrasında Yusuf’u büyüten kişinin kim olduğu kısmı birazcık kafa karıştırıcı gelse de okuması keyifliydi…
.
#doğuyukeşfet maratonumuzun Temmuz kitabıydı Yusuf ile Züleyha… (Emet Denizci)

Halil İbrahim’in iki oğlu dünyaya geldi: İsmail ve İshak. İsmail Kabe’ye, İshak Şam diyarına yöneldi. İshak nebinin İs ve Yakub isminde iki oğlu oldu. Yakub peygamber oldu. Kenan iline vardı, on iki evladı oldu ve sonuncunun adı Yusuf’tu.
Yakup peygamberin oğluna olan muhabbeti öteki evlatlarının Yusuf’u bir kuyuya atacak ve babalarına Yusuf’un kanlı gömleğini verip onun öldüğünü söyletecek kadar onları hasetlik denizinde boğmuş, gözlerini kör etmişti. Köle olarak Malik isminde birine satılsa da kıymeti paha biçilmez olan, Züleyha’nın rüyalarının en kıymetli sevdalısı olan Yusuf’u, Mısır azizi köle olarak aldı. Züleyha ona, o ise Allah’a sevdalı olduğundan zamanını yakarma ile geçirir. Ve Mısır halkını putlara tapmaktan vazgeçmeleri için uyarır. Züleyha türlü yollarla onu aşkına ikna etmeye çalışsa da Yusuf, doğru yoldan ayrılmaz. Sonunda Züleyha’nın tüm tuzaklarını açığa çıkarır ve kendi adını temize çıkarır. Kendisini hanım ilgisinden bunalmış hissettiği anda Allah’a yakarma eder ve zindanda kalmayı yeğler. Rüya tabirciliği ve ahlakı ile insanlara örnek olur. Seneler sonrasında da rüya tabir edebilme kabiliyeti onun zindandan çıkmasını sağlar ve Mısır azizi olur. Züleyha yaşlanır, çirkinleşir ve Hakk yolunu bulup Allah’tan Yusuf’a kavuşmayı diler ve bu dileği kabul olur. Güzelleşir ve vuslata erer. Yusuf kıtlık zamanı kardeşlerine yardım eder, babası ile kavuşur ve sonunda dünya alemine veda edip kalıcılık alemine göç eder. Züleyha da bir süre sonrasında sonsuz aleme göç eder. (Pınar)


Yusuf ile Züleyha PDF indirme linki var mı?


Yahya Bey – Yusuf ile Züleyha kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Yusuf ile Züleyha PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yahya Bey Kimdir?

16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış divan edebiyatı şairidir. Yaşadığı dönemde Fuzuli’den sonrasında en büyük mesnevi şairi olarak tanınmıştır. Kanuni’nin emri ile boğdurulan Şehzade Mustafa için yazdığı “Şehzade Mersiyesi”, en meşhur eseridir. Doğum zamanı kati olarak kim bilir. 1488-1489 yıllarından birinde doğduğu iddia edilir. Doğum yerinin Arnavutluk olduğu ve soyunun oranın mühim asil ailelerinden önde gelen “Dukagin” sülalesine dayandığı sanılmaktadır. 

Minik yaşta devşirme olarak Yeniçeri Ocağına asker olarak alındı ve Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde asker olarak yetiştirildi. Yeniçeri Ocağına bağlı Acemioğlanlar Ocağı’nda iken askerilik kabiliyeti yanında edebiyata yatkınlığı ve yazdığı şiirler farkedildi ve kendisine Kemal Paşazade’den, Kadri Efendi’den, Fenarizade Muhyiddin Çelebi’den dersler aldırtıldı.Onun bu yatkınlığı ve almış olduğu dersler mühim devlet adamları ile tanışmasını ve yardım görmesini yükselmesini sağlamış oldu.

Yavuz Sultan Selim döneminde Mısır ve Çaldıran Seferleri ile Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki pek oldukça harbe da asker olarak katıldı. Gerek görmüş olduğu yardım ve ilgi, gerekse askerlik alanındaki cesareti edinmiş olduğu dostlar kadar kıskançlıklara ve düşman kazanmasına niçin oldu. Mesela ozan Hayâlî ile takıştığı o dönemde bilinmektedir.

Rüstem Paşa’nın yerine sadrazam olarak atanan Kara Ahmet Paşa’nın bir süre sonrasında Kanuni’nin talimatıyla öldürülmesinden sonrasında tekrardan işbaşına gelen Rüstem Paşa, şairin tüm malvarlığına el koymuş, onu maaşlı olarak sürgüne göndermiştir. Aşık Çelebi’ye bakılırsa sürgüne göndermiş olduğu yer Bosna’da Zvornik Sancağı iken kimi yazarlar sürgün yerinin Temeşvar vilayeti bulunduğunu iddia etmektedirler.

Şairin sürgün edilmiş olduğu bölgede devamlı olarak kalıp kalmadığı sonradan bu kararın kalkıp kalmadığı da bilinmemektedir. Bununla beraber edebiyat faaliyetlerine devam etmiş olduğu ve Zigetvar seferi öncesi Kanuni’ye bir kaside sunmuş olduğu belirtilmektedir.

Ölüm zamanı üstünde de bir ihtilaf olsa da çoğunluk tarihçi ve kaynak onun 1582 senesinde vefat ettiğini belirtmektedir. Şairin mezarının yeri de tartışmalıdır, bir kısım kaynaklar, mezarının Zvornik’te, kimileri de İstanbul’da bulunduğunu söylerse de, Bursalı Mehmet Tahir Bey ve Muhammed Hadzijahic de, Bosna Evliya Kataloğu’nda şairin Loznica’da öldüğünü söylemektedirler.

Şairin malum ve meşhur 5 büyük mesnevisi bulunmaktadır. Bu mesnevilerin adları;”Gencine-i Raz”,”Kitab-ı Usul”, “Gülşen-i Envar”, “Yusuf u Züleyha”, “Şah u Geda”‘dır.

“Yusuf u Züleyha”, malum en meşhur mesnevisidir. Bunun haricinde Şah u Geda mesnevisinde Ayasofya şeklinde zamanı eserlerin tasvirlerinin bulunması mesnevinin önemini artırmaktadır.

Mesnevileri haricinde mühim eserleri içinde şairin çeşitli şiirlerinden oluşan bir “Divanı” ve “Hamsesi” bulunur.


Yahya Bey Kitapları – Eserleri

  • Yusuf ile Züleyha
  • Yusuf ile Züleyha


Yahya Bey Alıntıları – Sözleri

  • Kişinin nefsi kırılmadan tecelli nurları kendisine açılmaz. Hakka yakın kişilerin imtihanı beladır. O yüzden erenler belayı ganimet bilirler. Fitne içindeki kalbi bela ıslah eder. (Yusuf ile Züleyha)
  • Kıymetli insanoğlu kuyu suyu şeklinde alçak gönüllü olur. Belalar dert ehlinin kalbini temizler, onlara gönül alçaklığı verir. (Yusuf ile Züleyha)
  • Arada içsel yakınlık var ise, yar ne kadar uzakta olursa olsun sevdiğiyle birliktedir. (Yusuf ile Züleyha)
  • Eğri insanın elinden doğru tek bir elif bile çıkmaz. (Yusuf ile Züleyha)
  • “Mevla seni gökte Züleyha ile nikâhladı, nikâh akdin okundu. Şu andan itibaren senin helalindir. Züleyha’nın istekleri kabul edildi. Sen de şimdi nikâhla onu, muradına ersin. Allah’ın emridir bu, tereddüt etme, dedi.” (Yusuf ile Züleyha)
  • Ey aşık bulunduğunu söyleyen ikiyüzlü! Yürü, ilkin başın çatlayana kadar şunu düşün; şeytan şeklinde imkanın olsa sende kıyamete dek yaşamaz mıydın? (Yusuf ile Züleyha)
  • Allah’ım! Gönlümde inanç nuru doğsun da taşsın; gönlüm zindanı inanç Yusufuyla onur bulsun. (Yusuf ile Züleyha)
  • “Zamanı gelmeden açılan gül ömür harmanını yele verir.” (Yusuf ile Züleyha)
  • Ya Rabbi! Değil bir, binlerce Yusuf’un güzelliği sadece Senin sevginle tamama ermiş, kemal bulmuştur. Senin sevginki İrfan sahiplerinin dilinden düşmüyor, Senin sevginki cümle dilberlerin güzelliği ondan doğan. İşte Allah’ım benim, gözüme de Senin sevgindeki güzelliği göster, göster ki Yusufların güzelliğine ihtiyacım kalmasın. (Yusuf ile Züleyha)
  • İnsan isteklerine kapılırsa, hazan yaprağı şeklinde sararır solar. (Yusuf ile Züleyha)
  • Hakk’ın dergahına yüzün urunca
    Süleyman’dan hakkını alır karınca (Yusuf ile Züleyha)
  • “Bir gönüle iki sevgi sığmaz.” (Yusuf ile Züleyha)
  • zamanı gelmeden oluşturulan gül, yaşam harmanını yele verir. (Yusuf ile Züleyha)
  • Allah’ım, gönlümde inanç nuru doğsun da taşsın; gönlüm zindanı inanç Yusuf’uyla onur bulsun (Yusuf ile Züleyha)
  • Tanrı’nın cemali varlıklara güzelliğini yansıtır, her varlık bir şekilde Tanrı’nın aynası haline gelir. Âşıkların beğenmiş olduğu güzellikler Tanrı cemalinden gelen ışığın yansımasıdır. Feri bırak, asla bak. Bu nur o nurdan yaratılmıştır. (Yusuf ile Züleyha)
  • vuslat şarabı, ayrılık belasını unutturur. (Yusuf ile Züleyha)
  • Şerab-ı aşk ile ol kim yıkılmaz
    Cihanda ağzının tadını bilmez (Yusuf ile Züleyha)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş