Eğitim

Aklın Çıkmazları – Douwe Draaisma Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aklın Çıkmazları – Douwe Draaisma Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aklın Çıkmazları kimin eseri? Aklın Çıkmazları kitabının yazarı kimdir? Aklın Çıkmazları konusu ve anafikri nedir? Aklın Çıkmazları kitabı ne konu alıyor? Aklın Çıkmazları PDF indirme linki var mı? Aklın Çıkmazları kitabının yazarı Douwe Draaisma kimdir? İşte Aklın Çıkmazları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Douwe Draaisma

Çevirmen: Erhun Yücesoy

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750823244

Sayfa Sayısı: 356


Aklın Çıkmazları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Sergey Korsakov, Alois Alzheimer, James Parkinson, Hans Asperger… Hepsi de adı bir hastalıkla, sendromla ya da otistik bir bozuklukla anlamdaş olmuş elit bilim adamları. Bu psikiyatr ve nörologların adları kulağa aşina gelse de, bizzat kendileri ve keşifleri esnasında içinde bulunulan koşullarla ilgili çoğunlukla pek azca bilgiye sahibiz. Bu kişiler tam olarak neyi keşfetmişlerdi? Hastaları kimlerdi? Douwe Draaisma, Aklın Çıkmazları’yla beyin üstüne meydana getirilen araştırmaların tarihçesini sürükleyici, aydınlatıcı ve ara sıra acıklı bir anlatımla ele alıyor. Draaisma’nın isabetli tespitleri ve incelikli üslubu yardımıyla, Asperger, Bonnet, Capgras, Clérambault, Korsakov ve Gilles de la Tourette sendromları; Alzheimer ve Parkinson hastalıkları; Broca ve Brodmann alanları; Jackson epilepsisi ve Gage matrisi hep beraber gözlerimizin önünde canlanarak unutulmaz hikâyelere dönüşüyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Aklın Çıkmazları Alıntıları – Sözleri

  • Dışadönük bireylerin, içine kapanık bireylere kıyasla birazcık daha düşük aktivasyon düzeyine haiz olma eğilimi gösterdikleri öteden beri bilinmektedir. Bu bulgu, dışadönüklerin dışa yönelmiş olmalarını, fazladan nörolojik uyarıcı arayışı içinde olmalarına bağlar. İçe kapanik bir ferdin beyni naturel haliyle yeterince faaldir; öte taraftan dışadönük ferdin beyni fazladan uyarılmaya gerekseme duyar.
  • Asperger ruhsal testlere, suni tanısal durumlara ya da tipolojilerin katı, mekanik uygulamalarına inanmıyordu. Zeka şeklinde kati ölçüme uygun şeklinde görünen bir özellik söz konusuyken bile, mühim olan zeka testinde elde edilmiş puandan ziyade, testin, çocuğun emek harcama davranışı, ilgi alanları ve yaratıcılığıyla ilgili ne söylediğiydi. Zeka ferdin dokunduğu ipliklerden bir tek biriydi ve rengini tüm diğeri iplikler veriyordu.
  • ”Duygusal dünyasında karmaşa yaşamaya başladığında insanoğlunun akılcı davranması olanaksız hale gelir.”
  • “Anılardan silinmek şimdiye değin hep -ikinci ölüm- olarak adlandırılmıştır.”
  • Tüm yeni terimler ilk olarak yaygınlaşmalıdır ve eleştiri, bunu sağlamada minimum onaylama kadar etkilidir.
  • “Her seçim, kendi neticelerini da bununla beraber getirir.”
  • “Biliyorsunuz ki, ilke olarak ben, peşin hükümle varılmış kavramlara pek azca aldırış ederim. Bir şeyi açıkça görmek için, onu tam olarak olduğu şeklinde ele almalısınız.”
  • Charcot, tıpta beklentilerin rolünden bahsederken, hepimizin bir tek öğrendiğimiz şeyleri görme ve önyargılarımıza uymayan şeyleri gözardı etme eğiliminde olduğu uyarısını yapmıştır.
    “Biliyorsunuz ki, ilke olarak ben, peşin hükümle varılmış kavramlara pek azca aldırış ederim. Bir şeyi açıkça görmek için, onu tam olarak olduğu şeklinde ele almalısınız.”
  • Duygusal dünyasında karmaşa yaşamaya başladığında insanoğlunun akılcı davranması olanaksız hale gelir.
  • Her seçim, kendi neticelerini da bununla beraber getirir ve bunlar elde edilmesi hem amaçlanmış hem de amaçlanmamış sonuçlardır. Eğer yeni türeyen ikilemleri ve bunlardan doğan başka ikilemleri yine yine hesaplamaya devam etmek durumunda olsaydık, çözülmesi olanaksız olasılıklar ve sonuçlardan oluşan bir tür bileşim patlamasıyla karşı karşıya kalırdık. Bu şeklinde durumlarda, somatik işaretleyici bir budama bıçağı işlevi görür. İsteyerek meydana getirilen bir evlilik ya da iş hayatındaki bir değişim şeklinde kişisel ya da toplumsal nitelikteki bir çok ikilemde belirli seçimlerin ölçülüp tartılması fizyolojik bir duyumsamayı da, hoşa giden ya da gitmeyen hislerle beraber, kendiliğinden bununla beraber getirir. Bu somatik işaretleyiciler, her seçimimiz için bir tür duygusal kıymet biçer ve bu da yeni doğan ikilemlerden bazılarını kendiliğinden dönem dışı bırakır. Bu şekilde somatik işaretleyiciler, seçenek sayısını denetim edilebilir oranlara düşürürler
  • Tüm yeni terimler ilk olarak yaygınlaşmalıdır ve eleştiri, bunu sağlamada minimum onaylama kadar etkilidir.
  • Gerçekteyse, tüm ölçümler ince bir keskinlik ve hata oranı oyununa dönüşüp mevcud görüşlere objektif bilimsel destek verecek bir halde sonuçlanıyordu.
  • Jackson’ın insan beynine bakışında, üst ve alt kısımlar arasındaki güç dengesi, kuvvetli merkezi otoriteye haiz bir devlette yargı devam eden kamu düzenini yansıtıyordu. … Jackson, epilepsiyi ayaklanma ve anarşinin nörolojideki eşdeğeri olarak görüyordu.
  • Geçmişte yapılmış mühim emek harcama ve eserlerin tamamının kaderi, er ya da geç açık büfeye dönüşmektir.
  • Tourette hastaları kesip biçildiler, titretildiler ve elektrik şoklarına maruz kaldılar, sayısız saatler bir tek doktorlarla konuşmayla geçti ve sendromu tedavi etmek için psikanalizden psikoterapiye kadar akla gelebilecek her türden davranış terapisi denendi – fakat hepsi boşunaydı.


Aklın Çıkmazları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap bazı Nörolojik hastalıkların tarihsel sürecini, isimlerini iyi mi ve ne şekilde aldıklarını değerlendirirken bununla birlikte hastalıkların psikoloji ile -iyi niyetli bir sidik yarıştırmak şeklinde diyebiliriz- iyi mi iç içe geçtiklerini de bahsediyor. Bir tıp talebesi olarak kitabın bilhassa tıp öğrencilerine yarar sağlayacağını düşünüyorum ve nöroloji ve/yada psikolojiye ilgisi olanlar hepimiz tarafınca okunmalı kanaatindeyim. Her kişinin anlayabileceği bir dilde yazılmış,tıp terimlerine olması gerektiğinden daha azca yer verilmiş şeklinde, güzel bir dili var. Yer yer yoğun bilgiye maruz kalıyorsunuz fakat keyifli doğal olarak, tercüme oldukca iyi hazırlanmış betimlemeler, vaka bütünlüğü vs. yerli yerinde ve bilhassa dikkat ettim ilginçtir ki yazım hatası bir tek 4 yada 5 yerde var o da son 50 100 sayfasında.(Kitabı yorumumdan 1 hafta kadar ilkin 6 gün sürede bitirmiştim, bölüm bölüm oldukları için vaka örgüsü şeklinde bir solukta okunamayabilir,aklınızda bulunsun) (Hamza B)

Konusu itibariyle alanının yalnız ve güzel kitaplarından diyebilirim.
İnsan beyninin tezatlıkları, işleyişi ve dengesi hakkında analiler sunarken nörolojik hastalıkların ruhsal açılımını da yapmış yazar Draaisma. Yani hem psikoloji hem felsefe hem de tıbbın bir araya getirilmiş olduğu garip bir güzelliğe haiz bu kitap.
Okura, aklımızın bizlere oynadığı oyunlar hakkında ipuçları verirken, mevzuyu sinir sistemine odaklaması ve hastalığı kabul eden doktorların adları ile anılan (Parkinson, Alzheimer şeklinde) hastalıkları hikayeleştirerek aktarması oldukça güzel bir ayrıntıydı. Tabi bir buluşun kitabı değil, onu da belirtmiş olayım. Yani kitap bu rahatsızlara ruhsal bir tedavi yolu sunmuyor. Sadece aklımızın ruhaniyetimize, düşüncelerimize olmasıyla birlikte bedenimiz üstünde de ne denli etkili bulunduğunu ortaya koyuyor.
Bitirmeden ilkin bir not da düşmem gerek. Kitabın türü bölümünde belirtilen bilim-teknoloji-mühendislik kategorisiyle alakası olmayan bir kitap. Burada kitabın türüne bakıp tercih yapıyorsanız buna dikkat etmenizi tavsiye ederim. Keyifli okumalar. (Uğur De Molinari)


Aklın Çıkmazları PDF indirme linki var mı?


Douwe Draaisma – Aklın Çıkmazları kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Aklın Çıkmazları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Douwe Draaisma Kimdir?

Douwe Draaisma (1953) Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde psikoloji ve felsefe eğitimi almıştır ve halen aynı üniversitenin Psikoloji Tarihi ve Teorisi bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır. Utrect Üniversitesi’ndeyken hafıza dilinin metaforik doğası hakkında yazdığı sav 1993’te De metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen (Bellek Metaforları) adıyla kitaplaşmış ve Hollanda Ulusal Psikologlar Enstitüsü’nün verdiği Heymans ödülünü kazanan kitap hem kendi dilinde hem de çevrildiği sekiz dilde büyük ilgi görmüştür. 2001’de piyasaya sürülen Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Over het autobiografische geheugen (Yaşlandıkça Hayat Neden Hızlanır? Otobiyografik Bellek Üstüne) adlı, daha da fazla ilgi gören ve on bir dile çevrilen kitabı da Metis gösterim programındadır. Draaisma bu kitapla Hollanda’da dört ödül almıştır: “En iyi düşünsel tecrübe etme” kitabına verilen J.

Greshoff Ödülü, informasyon ve bilim alanında en iyi araştırma kitabına verilen Euroka Ödülü, Jan Hanlo Edebi Deneme Ödülü ve Ulusal Psikologlar Enstitüsü’nün “psikoloji alanını en iyi tanıtan kitaplara verdiği” medya ödülü. Draaisma deneysel psikolojinin ilk dönemlerinde kesinlik teriminin görevi üstünde yapmış olduğu araştırmaların neticelerini The Age of Precision: F. C. Donders and the Measurement of Mind (2002, Kesinlik Çağı. F. C. Donders ve Zihnin Ölçümü) adlı kitapta yayımlamıştır. 2006 senesinde da Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen (Akıl Hastalıkları) adlı bir kitabı piyasaya sürülen Draaisma’ nın Hollandalı psikolog-felsefeci Heymans, William James, süre ölçümünün zamanı ve nörolojinin zamanı mevzusunda değindiği çeşitli bilimsel yazıları de vardır.


Douwe Draaisma Kitapları – Eserleri

  • Düş Dokumacısı
  • Yaşlandıkça Hayat Neden Acele Geçer
  • Unutmanın Kitabı
  • Sıla Hasreti Fabrikası
  • Aklın Çıkmazları
  • Bellek Metaforları


Douwe Draaisma Alıntıları – Sözleri

  • İnsan gözlemlemekten, tepki vermekten ve harekete geçmekten vazgeçerse kendi yaşamını yaşamaktan da vazgeçmiş olur. (Yaşlandıkça Hayat Neden Acele Geçer)
  • “Dergi sayfalarındaki yaşlanmış delikanlılar egzotik kumsallarda istedikleri kadar çılgınlık yapsınlar, yeni abonelere ‘hoş geldiniz’ hediyesi, bir gerilim aletidir.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Yazarların dörtte üçü hayatlarının kitabını yirmi üç yaşından ilkin okumuştu. Daha sonrasında süratli bir düşüş görülüyordu. Hayatının kitabını otuz yada kırk yaş dolaylarında okuyan sadece birkaç yazar vardı.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • Rüyalar parça parça sahnlerin kaotik bir halde montajlandığı bir filme benzer. Bu yüzden bu sahnelerin hafızamızda kalmamasına şaşırmamalıyız. (Unutmanın Kitabı)
  • “Bilinçli zihinsel yaşamın doğasına oluşturulan kapının informasyon anahtarı bilinçdışı alanındadır.” Erişilmez olan, fakat bundan dolayı de belirsiz olmayan bu bilinçdışı bir yaşamsallık rezervi, bir yaratıcılık kaynağıydı, bilgili zihinsel yaşamın kökeniydi. (Bellek Metaforları)
  • “Bir çok informasyon, bir çok hatıra biz onlarla bir kez daha temas edemeden kaybolur. Unutulup gitmiştir gerçi fakat yokluğu da fark edilmez. Gizli gizli saklı gerçekleşen unutma sürecidir bu.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Asıl sıla hasreti fabrikası herkesi birer göçmene dönüştüren zamandır.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “En nefes mürekkep bile en kuvvetli hafızadan iyidir.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Hayat sadece geriye doğru bakarak anlaşılabilir fakat ileriye doğru yaşanmak zorundadır. ” (Kierkegaard) (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • En güzel anılar paylaşılanlardır ve paylaşılan insan artık yoksa, tam da bu anıları bir yük şeklinde algılar insan. (Unutmanın Kitabı)
  • “Gündüz bilinçdışımız, sıkı sıkı kapalı tutulur. Bir sansürcü buradan bilgili yaşantımıza bir sızıntı olmaması için nöbettedir. Uyku esnasında da bu sıkıdüzen devam eder fakat gündüz ki tetiktelik kalmamıştır. Yer değişiklik yapma, yoğunlaştırma ve simgeleştirme, gizli saklı düş düşüncelerinin kılık değiştirmiş olarak sansürcüye gelmesini sağlar; o da uyku mahmurluğundan geçmelerine izin verir. Uyanır uyanmaz sıkıdüzen kendini toparlar. ” (Düş Dokumacısı)
  • Uykusuzluktan mustarip olan hepimiz bir süreliğine kusursuz bir belleğin lanetiyle yaşar. (Yaşlandıkça Hayat Neden Acele Geçer)
  • Asperger ruhsal testlere, suni tanısal durumlara ya da tipolojilerin katı, mekanik uygulamalarına inanmıyordu. Zeka şeklinde kati ölçüme uygun şeklinde görünen bir özellik söz konusuyken bile, mühim olan zeka testinde elde edilmiş puandan ziyade, testin, çocuğun emek harcama davranışı, ilgi alanları ve yaratıcılığıyla ilgili ne söylediğiydi. Zeka ferdin dokunduğu ipliklerden bir tek biriydi ve rengini tüm diğeri iplikler veriyordu. (Aklın Çıkmazları)
  • “Zayıf olduğuna inanılmış olduğu için belleğini zorlamaktan vazgeçen, er ya da geç hafıza sorunlarıyla karşılaşır. ” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • Einstein bir ışık ışını üstünde meydana gelen bir seyahat hayal etmiştir mesela. Bu şekilde bir seyahat esnasında Einstein aynaya bakacak olsa, aynada kendi imgesini göremezdi, şu sebeple ışık, ışık hızından daha süratli gidemezdi, dolayısıyla aynaya yetişemezdi. Bu şekilde bir durumda Einstein tıpkı bir vampir şeklinde aynaya baktığında hiçbir şey göremeyecek ve optik süreçlerin gerçekliğinin farkına varacaktı. (Bellek Metaforları)
  • Hakikat nedir?
    Seyyar bir metaforlar ordusu (Bellek Metaforları)
  • “Körlük şeklinde doğuştan bir engel, yaşantıda bir eksiklik duygusuna yol açmıyor, düşlerde dahi. Yalnızca gözleri görenler körlerin karanlıkta yaşadıklarına inanıyor. Karanlık ‘değil, tıpkı aynı nedenden aydınlık olmadığı şeklinde: Karanlık ve aydınlık görsel kavramlar ve noksan olan da aslına bakarsan bunlar. Gelgelelim, edinilmiş engellerde durum değişik.” (Düş Dokumacısı)
  • Yeni anılar oluşurken eski anılara ulaşmak zorlaşıyor. (Unutmanın Kitabı)
  • “Çekingen birisi başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğüne büyük ehemmiyet verir. Sonuçta ilgisi çevresine değil çevresinin kendisi ile alakalı fikirlerine yöneliktir.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Hayat sadece geriye doğru bakarak anlaşılabilir fakat ileriye doğru yaşanmak zorundadır.” (Sıla Hasreti Fabrikası)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş