Eğitim

Allah Felsefe ve Bilim – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Allah Felsefe ve Bilim – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Allah Felsefe ve Bilim kimin eseri? Allah Felsefe ve Bilim kitabının yazarı kimdir? Allah Felsefe ve Bilim konusu ve anafikri nedir? Allah Felsefe ve Bilim kitabı ne konu alıyor? Allah Felsefe ve Bilim PDF indirme linki var mı? Allah Felsefe ve Bilim kitabının yazarı Caner Taslaman kimdir? İşte Allah Felsefe ve Bilim kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Caner Taslaman

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9786058808294

Sayfa Sayısı: 256


Allah Felsefe ve Bilim Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Allah var mıdır? Allah’ ın varlığı rasyonel olarak temellendirilebilir mi? Allah’ ın sıfatları hakkında ne söyleyebiliriz? Evrendeki görkemli tasarımlar Allah’ ın eserleri midir? Fazlaca-evrenler ile ilgili teoriler Allah’ ın varlığına alternatif olabilir mi? Allah mı yoksa Evren mi ezelidir? Arzularımızdan Allah’ a ulaşmak mümkün mü? Değerlerin Allah ile bir ilgisi var mı? Yaşadığımız evren hakkında fiziki bulgular, Allah’ ın varlığına inananların mı ateistlerin mi beklentileriyle daha uyumludur? Neden Evrim Teorisi, zannedilenin aksine, ateizmle bir çatışma içindedir? Bu ve bunlar şeklinde yaşamsal önemde ve hem de garip birçok soruya bu kitapta yanıt veriliyor.

Felsefede hiçbir mevzu, Alla hile ilgili sorular kadar dikkat çekmemiş ve tartışılmamıştır. Bu sorular, yalnız tartışmaların merkezinde oldukları için ilgi çekici değildir. Bu soruların cevabının ne olduğu yaşama, ölüme, yaşamın anlamına, ahlaka ve daha birçok temel mevzuya bakışta köklü farklar oluşturacak kadar önemlidir. Felsefi açıdan oldukça temel, ergonomik yaşam açısından müthiş mühim, hakkında kanaatin her şeyi kökünden değiştireceği “Allah’ ın varlığı” konusu bu kitabın merkezindedir.

Son aşama mühim olan bu mevzuda, düşünce beyan eden şahıs sayısı oldukça olsa da, bilimsel nitelikli açıdan nitelikli yapıt oldukça azdır. Elinizdeki çalışmanın yayımlanma amacı bu eksikliğin giderilmesine katkıda bulunmak içindir. Bu kitapta, bilim-felsefe-din içinde duvarlar örülemeyeceğini korumak için çaba sarfeden, bilim-din çatışmasını reddeden, teizmin ateizmden daha rasyonel bulunduğunu felsefi ve bilimsel argümanlarla temellendiren altı akademisyenin çalışmalarını bulacaksınız.”


Allah Felsefe ve Bilim Alıntıları – Sözleri

  • Ahlaki değerlerin rasyonel temellendirmesi ise sadece Allah’ın varlığıyla mümkündür (burada “rasyonel temellendirmesi” vurgusuna dikkat edilmelidir). Elbette Allah’a inanmayan fakat insanlara zarar vermeyen, etik açıdan iyi insanoğlu olduğu şeklinde; Allah’a inanıp da insanlara zarar veren, etik açıdan fena insanoğlu da vardır. Fakat burada savunulan insanların söz konusu arzularının etik bir sistemi, bunun ise rasyonel temellendirmesinin Allah’ın varlığını gerektirdiğidir. Evrenin “sadece ve sadece atomlardan (nothing but atoms)” oluştuğunu söyleyen natüralist ontolojide, insanların zihinlerinden bağımsız objektif etik değerler için bir temel bulunamaz. Nitekim meşhur ateist felsefeci Sartre da buna dikkat çekmiştir.
  • Var olmaya süregelen her şeyin, varlığının bir sebebi vardır.
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse, insanların çoğunluğu şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada var olmadığını anlayacaklardır.. o şekilde bir hasrettir ki hiçbir evlilik, hiçbir gezi, hiçbir eğitim gerçek anlamda onu doygunluk edemez. Bunu söylerken başarısız birliktelikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum.
  • Ahlaklı olmak için Tanrı’ya inanılması icap ettiğini iddia etmeyeceğim. Bu belirgin bir halde yanlış bir iddiadır, ateistler doğal olarak ki ahlaklı insanoğlu olabilirler. (Enis DOKO)
  • Bilim ve Din içinde yüzeysel bir çatışma fakat derin bir uyum, doğacılık ( tabiatçılık, doğacılık) ile bilim içinde ise yüzeysel bir uyum fakat derin bir çatışma vardır.
  • Gerçek şu ki bilim, teizmle naturalizmden oldukça daha iyi uyuşur. Her şeyi hesaba katarsak, teizm bilime karşı naturalizmden oldukça daha çok misafirperverdir, ona oldukça daha iyi bir yuvadır. Gerçekten de “ bilimsel dünya görüşü” diye adlandırılmayı hak eden teizmdir, naturalizm değil.
  • Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna bakılırsa Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını tüm ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanoğlunun bilincinden tüm organik arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir.
  • Evrenin temel yapısı hakkında nerede ise her şey, mesela fiziğin temel yasaları, parametreleri, madde ve enerjinin başlangıçta ki dağılımı, yaşamın oluşması için bıçak ağzı şeklinde ince bir dengeye oturtulmuştur.
  • Sonsuza varmadan ilkin birisi daima bir tane daha ekleyebileceği için, gerçek sonsuza varmak imkansızdır.


Allah Felsefe ve Bilim İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap hakikaten oldukça iyi ve felsefi anlamda oldukça doyurucu, ara sıra okuyucuya sorular sorarak tanrının varlığı hakkında cevaplar vermeye zorluyor. Hemen eklemek isterim ki eğer felsefi alt yapınız oldukça yoksa Caner TASLAMAN’ın öteki kitaplarını ilkin okumanızı tavsiye ederim. (Nemecsek)

Dini kitap okumayı pek sevmem. Kendini alim addetmiş birisinin oturmuş olduğu yerden devamlı nasihat verir halde olmasını çekilmez bulurum. Caner Taslaman islami yazarlar içinde kalemi değişik olan kişilerden. Kitaplarında bilimsel verilere, felsefi dayanaklara ve islami literatüre yer vererek sizi bambaşka bölgelere sürükleyebiliyor. Bu şekilde yazarların çoğalması, toplumda edindikleri yerin sağlamlaşması çağdaş medeniyetlere yetişme yolunda memlekete mühim yarar elde edecektir. Aksi halde sakız orucu bozar mı, sabahleyin 300 kere falanca sure okusam cennetlik miyim türü islam anlayışından kurtulmamız pek mümkün gözükmüyor. (Onur Girgin)

Felsefe ve Din: Alanında uzman birçok şahıs tarafınca yazılmış yazıların toplamı bir kitap. Her makalede değişik bakış açıları ve değişik teoriler var. Çeşitli makaleler yardımıyla bir kitap değil, birçok kitap okumuş hissi veriyor. Sadece Türk yazarların değil, yabancı yazarların da yazıları de Ankara İlahiyatin oldukça kıymetli Din felsefesi anabilim dalı hocaları tarafınca çevrilmiş hali mevcut.
Kitabi okurken hem felsefecilein hem de ilahiyatçılarin birikimlerini faydalanıyorsujnuz. Daha da önemlisi çağdaş dönem alimler olması. Güncel sual ve sorunlara değinmiş olmaları. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. (mavilikler ve satırlar)


Allah Felsefe ve Bilim PDF indirme linki var mı?


Caner Taslaman – Allah Felsefe ve Bilim kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Allah Felsefe ve Bilim PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Caner Taslaman Kimdir?

Caner Taslaman, ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu kent olan İstanbul’da tamamladı. Kimya mühendisi bir annenin ve hekim bir babanın oğlu olarak minik yaşlardan itibaren tabiat bilimleri ile ilgilendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Kısmı’nde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi esnasında insanbilim, din sosyolojisi, informasyon sosyolojisi şeklinde alanlarla ilgilendi. Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Big Bang Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle doktora derecesini kazanmıştır. Daha sonrasında ise Kuantum Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yazdığı kitapla doçent oldu, gene bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla profesörlük derecesini de aldı. Ayrıca “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’deki İslam” çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakultesi’nde tamamladı. İlk olarak Tokyo Üniversitesi’nde hemen sonra Oxford Üniversitesi’nde post doktora emek harcamaları yapmış oldu. Harvard Üniversitesi’nde ve Cambridge Üniversitesi’nde konuk akademisyen olarak bulunmuş oldu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunmuş olduğu üniversitelerde en oldukça odaklandığı mevzu çağdaş bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Kısmı’nde profesör öğretim üyesidir.


Caner Taslaman Kitapları – Eserleri

  • Allah’ın Varlığının 12 Delili
  • Big Bang ve Tanrı
  • Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
  • Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
  • Allah Felsefe ve Bilim
  • Ahlak Felsefe ve Allah
  • Tanrı Parçacığı
  • Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
  • Terör’ün ve Cihad’ın Retoriği
  • Neden Müslümanım?
  • Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında
  • Arzulardan Allaha Ulaşmak
  • Fıtrat Delilleri
  • Evren’den Allah’a
  • Arzulardan Allah’a
  • Küreselleşme Sürecinde Türkiye’de İslam
  • Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım
  • Türkiye’de İslam ve Küreselleşme
  • Big Bang ve Tanrı


Caner Taslaman Alıntıları – Sözleri

  • “Yokluğu psikopatiye neden olan empati, karmaşık ve oldukça katmanlı bir özelliktir. Bu kadar mühim ve karmaşık bir özellik olan empati ile ilgili ve özelliklere yeni doğan bebek aşamasından itibaren rastlanır.” (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Yazılarak ve ezberlenerek korunan Kur’an, hem de gözlerin hep üstünde olduğu kitap oldu. (Neden Müslümanım?)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı
    öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır…Öyleki bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir gezi, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu doygunluk edemez. Bunu söylerken başarısız birliktelikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin doygunluk edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en olası açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu doygunluk edemezse bu, dünyanın bir hile bulunduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu doygunluk için değil, tersine onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek yaşamın farkına varalım. Eğer buysa, bir taraftan bu dünyevi nimetleri hiçbir vakit minik görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, öteki taraftan bu tarz şeyleri bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam… (Fıtrat Delilleri)
  • Çağlarca sarf edilmiş tüm emekler, tüm özveriler, tüm parlak fikirler, insanoğlunun tüm parlak dehası, Güneş sisteminin vefatıyla yok olmaya mahkum ve insanoğlunun başarılarının hepsinin evrenin yıkıntıları içine gömülmesi kaçınılmaz. (Modern Bilim Felsefe ve Tanrı)
  • Allah’ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz fakat yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize karşın evreni böylesine keşfedebiliyoruz. (Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası)
  • Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise görkemli bir müziği dinleriz. (Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım)
  • Tüm insanoğlu mutluluğu arar. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Tüm insanoğlu yakınma etmektedir; prensler, hizmetciler, asiller, halk, yaşlı, genç , kuvvetli, zayıf, eğitimli, bilgisiz, sıhhatli, hasta, her ülkede, her zamanda, her dönemde, her şartta… Boş yere etrafındaki her şeyle boşluğu kapamaya çalışır, o şeylerden hiçbiri ona destek olması imkansız, şundan dolayı bu sonsuz boşluk sadece sonsuz ve değişmez bir objeyle şu demek oluyor ki Allah ile kapatılabilir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Materyalistlerin de kabul etmiş olduğu şeklinde sadece iki şık savunulabilir. Ya madde öncesiz ve asli unsurdur, ya da Tanrı ezelidir ve maddeyi yaratmıştır. Big Bang bu şıklardan birincisini tamamen geçersiz kılmıştır, böylece ikinci şıkkın doğruluğu anlaşılmıştır.
    Materyalistler, felsefelerinin en temelinden çöktüğünü görmeliler ve terbiye ile yaşam alanını, Tanrı’nın varlığını göz önüne alarak, tekrardan biçimlendirmelidirler. (Big Bang ve Tanrı)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Eugene Wigner’in söylediği şeklinde “olağanüstü bir halde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir”. (Tanrı Parçacığı)
  • “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” yada “Güzel kavramı izafi midir” şeklinde soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fizyolojik bir başarı, bu sorulara ne yanıt sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu problemler bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz. (Tanrı Parçacığı)
  • Tek bir kişinin, birkaç kişinin yada oldukça azca kişinin yargı olarak uygulayacağı ayetlerin Kuran’da olması, eğer Kuran haricinde bu ümmetin rehberi olan başka bir vahiy yoksa (vahyi gayri metluv yoksa) tam da olması beklenecek durumdur. (Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında)
  • İslam’ın varlık anlayışı Allah merkezlidir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi şeklinde alanlar açısından mühim bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır. (Tanrı Parçacığı)
  • Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte elbet mümkündür.. (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Eşyayı bir şekildeyken isimlendirdiğimizde o eşya değişik bir şekle bürünürse o isimlendirmenin,
    yaptığımız bir fiilin sonucu her seferinde değişik olursa o
    fiili dil ile ifade etmenin, bunlara bağlı olarak ne tümevarım ne de tümdengelim şeklinde mantık kurallarını kullanmanın, sonuçta dili kullanmanın ve rasyonel akıl yürütmenin
    imkânı olmaz. (Allah’ın Varlığının 12 Delili)
  • Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna bakılırsa Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını tüm ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanoğlunun bilincinden tüm organik arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir. (Allah Felsefe ve Bilim)
  • Felsefe, bilimdeki bilhassa fizikteki modern gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim adamlarının elindedir.
    Stephen Hawking (Tanrı Parçacığı)
  • ”Erasmus, canlıların daha karmaşık bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafınca canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün bulunduğunu açıkladı. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu bulunduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes’ten alıntılar yapıyordu.” (Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?)
  • Tarihe baktığımızda, insana zarar vermekten kaçırmayan insanoğlunun çevreye zarar vermekten asla kaçınmadığını görürüz.
    Kuran, 7. yüzyılda, çevre duyarlılığı olan bir zihin inşa etmiştir:
    30- Rum Suresi 41: İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde çöküş çıktı… (Neden Müslümanım?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş