Eğitim

Almodovar Teoremi – Antoni Casas Ros Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Almodovar Teoremi – Antoni Casas Ros Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Almodovar Teoremi kimin eseri? Almodovar Teoremi kitabının yazarı kimdir? Almodovar Teoremi konusu ve anafikri nedir? Almodovar Teoremi kitabı ne konu alıyor? Almodovar Teoremi PDF indirme linki var mı? Almodovar Teoremi kitabının yazarı Antoni Casas Ros kimdir? İşte Almodovar Teoremi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Antoni Casas Ros

Çevirmen: Öncel Naldemirci

Yayın Evi: Sel Yayıncılık

İSBN: 9755704067

Sayfa Sayısı: 112


Almodovar Teoremi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir gece ansızın yola fırlayan bir geyik, korkulu bir trafik kazası, kazada ölen bir sevgili, yok olan bir yüz, uçup giden hayaller, yalnız, düşünerek geçirilen seneler ve aşkla, cinsellikle, edebiyatla tekrardan, yepyeni bir yaşam…

Hayatını internetten matematik dersleri vererek devam ettiren, Antoni Casas Ros, yaşamını yazmaya koyulur ve Almodovar’ın bundan bir film yapacağını hayal eder. Gerçekle gerçeküstü, kurmacayla otobiyografik olanın arasındaki çizgiler yavaş yavaş silinir. Almodovar’ın “yüzü olmayan adama” en güzel hediyesi ise genç transseksüel Lisa’dır. Bir taraftan edebiyat, bir taraftan aşk, inzivaya çekilmiş yazarı “başka bir şenliğe” çağırır. İçinde yaşadığımız dünyaya dışarıdan, çekilmiş olduğu inzivadan bakan yazarın gözlemleri ise oldukça çarpıcı. Yüzün, şeklin, görünüşün her şey olduğu bir dünyada, Almodovar Teoremi “çirkinliği güzelliğe çeviren bakışın gücü” üstüne kurulu.

Otobiyografiyle kurmacanın, edebiyatla beyaz perdenin, matematikle şiirin, fizikle müziğin, Newton’la Almodovar’ın iç içe geçmiş olduğu Almodovar Teoremi, 2008’de İspanya’da en iyi roman seçildi.

(Tanıtım Bülteninden)


Almodovar Teoremi Alıntıları – Sözleri

  • Erkekler her şeyi alaya alıyor. Oysa hanımefendiler fazlaca daha cesurlar.
  • Her şekilde aşırıya kaçmayı sevdim, bedenim ve ruhum başkalarının tükettiği nadirleşmiş bir besinle doyum olamıyormuş benzer biçimde. Herkesin doyum olup durduğu yerde, ben daha ikinci soluğumu alıyordum.
  • …saatlerce ağlarım, hatta kimi zaman suya girer ağlarım. Deniz seviyesini bir milimetre bile yükseltmeyi hiçbir vakit başaramamışımdır. Demek ki büyük bir acı değilmiş.
  • Erkekler her şeyi alaya alıyor. Oysa hanımefendiler fazlaca daha cesurlar.
  • Her vakit şekle aşık olunur fakat biçim başka bir şeyin görünüşünden başka bir şey değildir. Bir şeyin özüne niçin aşık olunmaz?
  • …fakat tecrübelerim, ne olursa olsun tekrardan tecrübe etme arzumu benden çoktan aldı.
  • “Acı, savaşım ve yaşadığım yalnızlık benim bir yankım.”
  • Başkalarının sefaletiyle uğraşarak kendi sefaletinden kaçamıyor insan. Kendi acılarını, yalnızlıklarını hissetmemek için meydanları ve kafeleri dolduran gençlerin garip bir tarafı yok.
  • Kör olmak, karşımızdakine artık parça parça değil tüm halde bakmanızı elde eden erdemdir bundan dolayı aşkı olanaksız kılan, parçalayarak bakmaktır.
  • Başkalarının sefaletiyle uğraşarak kendi sefaletinden kaçamıyor insan.


Almodovar Teoremi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Hayatımda okuduğum, asla hatırlanacak en iyi kitaplar arasına girdi. Yok bu şekilde bir lezzet… İlk sayfadan son sayfaya kadar “İŞTE EDEBİYAT! İŞTE İYİ EDEBİYAT! İŞTE EDEBİYATIN GÜCÜ!” Diye bağıra bağıra okudum. Edebiyat, iyi ki var be! 10 üstünden 100-1000-10.000!!!
Antoni Casas Ros, 20 yaşlarında, önlerine çıkan bir geyik yüzünden geçirdiği bir trafik kazasında sevgilisini ve yüzünü kaybediyor. Yani kitap otobiyografi aslen. Fakat okurken otobiyografi ile kurgu, gerçek ile gerçeküstü birbirine giriyor. 2008 senesinde İspanya’da en iyi roman seçilmesine şaşırmadım zira benim de hayatımın en iyi kitapları listesine girdi. -belki de en iyisidir-
Güzellik-çirkinlik, aşk, cinsellik, beyaz perde, fizik, matematik, harp, şiir, faşizm… Kitapta yok yok! Hele ki bir geyik metaforu var ki, tadından yenmiyor! Fakat sanırım uyarmam gerekecek bundan dolayı Casas Ros’un, ameliyat olmamış bir transseksüel ile ilişkisi anlatılıyor ve sevişme sahneleri -evet sahne- bu şekilde şeyler okumaktan hoşlanmayanları rahatsız edebilir (niçin asla anlamam?) Yine de bu görüntüler yüzünden bu kitabı okumazsanız, fazlaca şey kaçıracaksınız haberiniz olsun! Bir arzu hakkım olsaydı yazarla tanışıp, oturup bir kahve içmek, uzun uzun söyleşi edebilmek arzu ederdim. Sanırım bu gece kitaba sarılıp uyuyacağım, iyi geceler! (lallavanta)

“Boşluğun merkezinde başka bir şenlik var.”: Arka kapaktan:
Bir gece ansızın yola fırlayan bir geyik, korkulu bir trafik kazası, kazada ölen bir sevgili, yok olan bir yüz, uçup giden hayaller, yalnız düşünerek geçirilen seneler ve aşkla, cinsellikle, edebiyatla tekrardan yepyeni bir yaşam…
Sel Yayınları tarafınca piyasaya sürülen ” Almodovar Teoremi” yazara İspanya’ da 2008 senesinde en iyi roman ödülünü kazandırmış.
Mezuniyet gecesi dönüşünde yaşanmış olan bir kaza… Bu kazada ölen bir sevgili ve yüzünün büyük bir kısmı parçalanan Antoni…
Antoni’ nin tedavi süresince geçirdiği operasyonlar da yüzünün iyileşmesine kafi gelmiyor ve insanlardan kaçarak uzaklaşarak 15 yıl süresince yaşam mücadelesi veriyor. Bu sürede web üstünden derslerle ve çevirilerle yaşamını devam ettirmeye çalışıyor.
Antoni, Pedro Almodovar ve gene Lisa ile tanışmasını ise
dönüm noktası olarak nitelendiriyor…
Kitapta çocukluk ve gençlik yıllarına da geri dönüşler icra eden yazarın hayatında annesinin mühim bir tesiri var.
Farklı düşüncelere haiz iki insanoğlunun birbirlerinden iyi mi etkilendiği anası şu sözlerle konu alıyor Antoni’ ye:
– Bir faşiste iyi mi aşık oldun?
Soru annemi sarstı fakat fazlaca acele sakinleşti.
– Ben büyük bir dansçıya aşık oldum. Onunla ilgili hiçbir şey bilmiyordum… Beni kendine kuvvetli fakat yumuşak bir halde çekip alıyor, düşünecek bir şey bırakmıyordu.
Yazarın açık, yürekli ve sert bir ifade seçimi var. Bazı yerlerde okurken kendinizi zorlamanız gerekebilir. Ancak genel olarak değerlendirildiğinde beğenerek okuduğum güzel bir kitaptı…
“Bazen küçücük bir detay sevincin ortaya çıkması için yetiyor.”
Okumak isteyen arkadaşlara keyifli okumalar dilerim… (Gökhan Türkmen)

Kaza sonucu yan koltukta oturan sevgilisini ve yüzünü kaybeden bir insanın senelerce insanlardan kaçması ve seneler sonrasında adamı olduğu benzer biçimde kabul eden bir trans ferdin hayatta bir şeyleri başarabilmesini bir fert olarak kendilerini var etmesini mevzu alan kitabın fazlaca güzel bir konusu ve vaka örgüsü var. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. (Fatih Baskan)


Almodovar Teoremi PDF indirme linki var mı?


Antoni Casas Ros – Almodovar Teoremi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Almodovar Teoremi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Antoni Casas Ros Kimdir?

1972 Fransa doğumlu. Annesi İtalyan, babası Katalan, kendisi Fransızca yazıyor. Geçirdiği talihsiz kazayla matematik kariyerine son verip edebiyata yöneldi. İlk romanı Almodovar Teoremi (2009) Türkiyeli okurlardan da yoğun ilgi görmüş oldu. Fransa’da Prix Landerneau’ya aday gösterilen roman, İspanya’da 2008 yılının en iyi romanı seçildi (Premio Mejor Libro Novel). 2009’da öykülerden oluşan Mort au romantisme adlı kitabı yayımlandı. İkinci romanı Enigma (2010) gizemli örgüsüyle dikkat çekti.

Geçirdiği trafik kazası sonrası mahvolan yüzü sebebiyle fotoğraf vermeyen yazar son olarak Barcelona’da yaşamaktadır.


Antoni Casas Ros Kitapları – Eserleri

  • Enigma
  • Almodovar Teoremi
  • Son Devrimin Güncesi
  • Karanlığı Arşınlayanlar


Antoni Casas Ros Alıntıları – Sözleri

  • Kör olmak, karşımızdakine artık parça parça değil tüm halde bakmanızı elde eden erdemdir bundan dolayı aşkı olanaksız kılan, parçalayarak bakmaktır. (Almodovar Teoremi)
  • Hangisi daha gerçek bir vapur mi, bir roman mı? (Enigma)
  • “Aslında, hep hayal ettiğim şey bu: Şairdense şiir olmak.” (Enigma)
  • Erkekler her şeyi alaya alıyor. Oysa hanımefendiler fazlaca daha cesurlar. (Almodovar Teoremi)
  • Hayatımı başkalarının yarattıklarını yok ederek geçiremezdim. (Enigma)
  • “Acı, savaşım ve yaşadığım yalnızlık benim bir yankım.” (Almodovar Teoremi)
  • Bulmak mı? Ne olursa olsun aranan bulunur mu acaba? Bulmak deliliğe götürür insanı, bulmamak deliliğe götürür, aramak, o aslına bakarsanız deliliktir. (Karanlığı Arşınlayanlar)
  • Sözcükler olmasa sen yok olurdun. Gerçeklik, sözcüğün gölgesidir. (Karanlığı Arşınlayanlar)
  • …saatlerce ağlarım, hatta kimi zaman suya girer ağlarım. Deniz seviyesini bir milimetre bile yükseltmeyi hiçbir vakit başaramamışımdır. Demek ki büyük bir acı değilmiş. (Almodovar Teoremi)
  • Gölgenin en karanlık kısmı kaynağına en yakın olandır. (Karanlığı Arşınlayanlar)
  • …fakat tecrübelerim, ne olursa olsun tekrardan tecrübe etme arzumu benden çoktan aldı. (Almodovar Teoremi)
  • Seçimleri kazandıktan sonrasında başka seçimler örgütleyin fakat sakın onları kaybetmeyin. Seçimler demokrasiyi savunmaya değil, tabağınızı süslemeye yarar… (Son Devrimin Güncesi)
  • Her şekilde aşırıya kaçmayı sevdim, bedenim ve ruhum başkalarının tükettiği nadirleşmiş bir besinle doyum olamıyormuş benzer biçimde. Herkesin doyum olup durduğu yerde, ben daha ikinci soluğumu alıyordum. (Almodovar Teoremi)
  • “Benim” diye bir şey yok. Sözcükler başka yerden gelir. Onları sahiplenen bir kişiliğin vasıtasıyla aktarılmazlar. Sözcükler bir yazar seçer ve ona akmaya karar verirler, hepsi bu. (Karanlığı Arşınlayanlar)
  • Belki de ölmek için asla çaba gösterilmezse ölünmez. (Karanlığı Arşınlayanlar)
  • Yalnızlığımın dibinde ışıltılar saçan bir tür merhem vardı ve beni yavaş yavaş şeylerin yüzeyine, görünür, dokunulur olana doğru çıkarıyordu. (Enigma)
  • Başkalarının sefaletiyle uğraşarak kendi sefaletinden kaçamıyor insan. Kendi acılarını, yalnızlıklarını hissetmemek için meydanları ve kafeleri dolduran gençlerin garip bir tarafı yok. (Almodovar Teoremi)
  • bir kalabalığın içinde insan bir otomat haline gelir, iradesi ve muhakeme kabiliyeti onu terk eder. (Karanlığı Arşınlayanlar)
  • Her vakit şekle aşık olunur fakat biçim başka bir şeyin görünüşünden başka bir şey değildir. Bir şeyin özüne niçin aşık olunmaz? (Almodovar Teoremi)
  • “ne okuyorsak oyuz.” (Karanlığı Arşınlayanlar)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş