Eğitim

Anarşizm / Bakunin – Kıvanç Kardeşler Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Anarşizm / Bakunin – Kıvanç Kardeşler Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Anarşizm / Bakunin kimin eseri? Anarşizm / Bakunin kitabının yazarı kimdir? Anarşizm / Bakunin konusu ve anafikri nedir? Anarşizm / Bakunin kitabı ne konu alıyor? Anarşizm / Bakunin PDF indirme linki var mı? Anarşizm / Bakunin kitabının yazarı Kıvanç Kardeşler kimdir? İşte Anarşizm / Bakunin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Kıvanç Kardeşler

Yayın Evi: Yason Yayıncılık

İSBN: 9786053244233

Sayfa Sayısı: 320


Anarşizm / Bakunin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Anarşist düşünürlerin ilk dönem temsilcilerinden Mihail Bakunin ile Karl Marx arasındaki ihtilaf, anarşizm ve Marksizm arasındaki farklılığı da ortaya koyar. Devrimci İlmühal’de mevcud tüm dinsel, politik, ekonomik ve toplumsal kurumların yıkılmasını, özgürlük, akıl, hakkaniyet ve emek temelinde evrensel toplumun kurulmasını savunarak Tanrı’yı reddettiğini açıklayan, iyelik karşıtı, anarşist Bakunin, yaşamının son yıllarında İsviçre vatandaşlığına geçmek için orada bir ev satın almak zorunda kaldığında, polisin, resmî tutanaklara “Michael Bakunin, rantiye” notunu düşmesi ise ironik olmasıyla birlikte hazindir.


Anarşizm / Bakunin Alıntıları – Sözleri

  • Herkesi doyum edecek toplumsal bir örgütlenmeyi tasarlayabilecek bir zekâ yoktur.
  • Komünizmin gerçekleşmesi mümkün bir sistem bulunduğunu vurgulamak yetmez. Bizler hem de onun gerekliliğini de vurgulamalıyız.
  • Gandhi’nin söylediği şeklinde: “Gerçekleştirmek istediğimiz değişimin bir parçası olmalıyız.”
  • Bireyleri boyun eğmeye zorlayabilecek, fakat bunu yaparken de kendisi topluma boyun eğme çizgisinden ayrılmayacak bir hükümet olması imkansız mı?
  • Her komut, özgürlüğün suratında patlayan bir tokattır!
    -Mihail Bakunin
  • Basit bilgisiz insanoğlunun inanmak istediği şey ile, gizliden gizliye bilmiş olduğu şey birbirinden bütünüyle farklıdır.
  • Karşılıklı yardımlaşma bir evrim faktörü ve tabiat yasasıdır.
    P.Kropotkin
  • “Cennette bir efendimiz olduğu sürece, yeryüzünde köle olacağız.Mantığımız ve irademiz tamamen yok olacaktır.”
  • Devrim…Dünya genelinde bir yangın şeklinde büyük bir alanı kapsamazsa başarılamaz…
  • “Devletin olduğu yerde, tahakküm ve kaçınılmaz olarak kölelik de vardır.”


Anarşizm / Bakunin İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İlkel ve çağıl anarşizm kuramını idrak etmek için iyi bir kaynaktır. Anarşizmi, başlıca rakibi Marksizm’den ve öteki ideolojilerden ayıran temel unsurlarla birlikte, anarşizmin tarihsel gelişimine, kuramsal ve ergonomik önderlerine kadar her ayrıntıya yer verilmiştir. (Murad)

SSCB’nin ilk yılları için muhteşem toplumsal gözlem sunuyor: Sovyetler Birliği’nde devrimden sonrasında yaşanmış olan tartışmaların bir ayağını da Bakunin ve temsilcileri oluşturur. Hiçbir fikri olmadan yorum yapanların her taraf molotof, sokakta ters dönmüş otomobiller şeklinde saçma sapan fikirler değil aslına bakarsak Anarşizm. Sadece Sosyalizm’den sonrasında Komünizm’e mi yoksa Anarşizm’e mi geçilecek o yönde bir münakaşa oluyor. Kitapta fazlasıyla detaylı anlatılmamış fakat daha önceki okuduklarımla ilkeleri oturtmakta zorlanmıyoruz. Döneme ışık tutması açısından faydalıdır. (Ömer Yüksel)

Anarşizmi size ne olarak öğrettiler peki? Mesela, ahlâksızlık mı, sorumsuzluk mu, dinsizlik mi, alabildiğine özgürlük mü, cenk yanlılığı mı, terörizm mi, hazcılık mı, vicdansızlık mı, ne?
Biliyorum ki, birçok insan bu biçim yanlış ve hatta iftiravari vasıflandırmalardan dolayı anarşizmi fena bir seviye olarak, anarşistleri de terörist, pislik olarak algılamaktadır. Fakat garip olan şudur ki bu biçim yaklaşımlar, anarşizmin dünyada hiçbir vakit uygulanma fırsatı bulamamasına ve dolayısıyla insanların hiçbir vakit anarşizmi yaşamamasına karşın ayakta durmakta ve tabu olarak, ön yargı olarak, levha olarak karşımızda dikilmektedir.
“Anarşizm zannedildiği şeklinde değilse, peki niçin bu kadar fena algılanmış bir ideolojidir?” diye sorup buna binaen şöyleki bir cevaba ulaşmak mümkündür: Şundan dolayı anarşizm, efendilerin, ezenlerin, sömürenlerin, fakirlikle yoğrulan bir halka karşın sonu gelmez şatafat içinde yaşayanların düşmanıdır. Hâl böyleyken, bu biçim insanların hangi vasıflara haiz insanları çağrıştırdığını azca oldukça anlayabilirsiniz. Bunlar genel anlamda devlet sistemiyle, milliyetçilikle, dinle, yasalarla vs. sömüren devlet adamlarıdır yada bunların ortaya çıkardığı ayrıcalıklı kesimdir ve işte anarşizmin geriye kalan halk tarafınca –ki bunlara ezilenler, sömürülenler diyoruz– yanlış anlaşılmasına sebebiyet veren de bu kişilerin anarşizmi karalamaya yönelik olan politik tutumlarıdır. Şundan dolayı bu şekilde olması gerekmektedir; halk uyanmamalı, halkı din, milliyet şeklinde duygusal bağlarla hipnotize etmeli ve bu biçim beylik yıkıcı düşüncelere karşı onları kukla misali istediği şeklinde oynatmalı ve sonunda tabiri caizse ağasının eline bakan, her verilene şükreden ve asla durumlarını sorgulamayan uysal koyunlar yaratmalıdır. Bunun için de anarşizm şeklinde tertemiz düşüngüleri halka kirli göstererek onların bu düşüngülere karşı nefret duymalarını, olmadıysa da bunların ulaşılmaz bazı emeller bulunduğunu telkin edip halkın bu tarz şeyleri ütopya olarak görmesini sağlamaları gerekmektedir. İşte günümüzde de anarşizm, tam bu şekilde bir kurnazlığa kurban giderek  yanlış bulunmuş, resmen insanoğlunun kendi doğasını inkâr etmiş olduğu bir seviye içinde yuhalanmıştır; tıpkı yaşarken taşlanıp ölünce alkışlanan insanoğlu şeklinde…
Bu kitap da, anarşizm felsefesine adanmış 320 sayfadan oluşmakta ve anarşizmi oldukça geniş bir çerçeveden ele alıp insanlara aktarmakta, sonucunda da, öncesinde bahsettiğim ve insanların zihnini işgal eden anarşizm ile alakalı ön yargıları yıkmayı hedef edinmektedir. Temelde Bakunin’in anarşizmi anlatılıyor olsa da, daha birçok anarşist ve görüşleri birbiriyle karşılaştırılmaktadır. Bunun haricinde anarşizmin tarihsel gelişimi açıklanıp anarşizmin sosyalizm, komünizm şeklinde ideolojilerle arasındaki ilişki incelenmekte ve bu ideolojiler arasındaki aynılıklar ve ayrılıklar, eksiklikler ve fazlalıklar “objektif” bir halde aktarılmaktadır.
Baskı olarak birkaç yazım hatası ve paragraf düzensizliği haricinde, anlatılmak isteneni anlatmada başarıya ulaşmış bulduğum bu kitabı farklılıklara kucak açmayı bilerek, ön yargısız bir halde okursanız, okuduklarınızdan ve edindiğiniz bilgilerden kesinlikle zevk alacağınızdan inanırım. (Mustafa Gökduman)


Anarşizm / Bakunin PDF indirme linki var mı?


Kıvanç Kardeşler – Anarşizm / Bakunin kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Anarşizm / Bakunin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Kıvanç Kardeşler Kimdir?


Kıvanç Kardeşler Kitapları – Eserleri

  • Tanrı Öldü
  • Olric – Oğuz Atay
  • Anarşizm / Bakunin
  • Yaşamak Seni Sevmek Gibi
  • Yüreğini Kolla Ölmeden Çürüyorsun
  • Kendimden Başka Bir Eksiğim Yok
  • Seke Seke Geldim
  • En-El Hak
  • Şifa Kitabı
  • Yakmayan Ateş Pişirir
  • Kalbini Temiz Tut


Kıvanç Kardeşler Alıntıları – Sözleri

  • Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü. (Tanrı Öldü)
  • Gandhi’nin söylediği şeklinde: “Gerçekleştirmek istediğimiz değişimin bir parçası olmalıyız.” (Anarşizm / Bakunin)
  • Ucuz insanlara pahalı gelmen senin değil onların suçu. Unutma ki, İnsan anlayana oldukça, anlamayana noksan görünür. Hepsi bu! (Yüreğini Kolla Ölmeden Çürüyorsun)
  • “Kötülük dünyada değil, insanın yüreğindedir. Yüreğini kolla, ölmeden çürüyorsun.” (Yüreğini Kolla Ölmeden Çürüyorsun)
  • “Ne güzel şey anımsamak seni;
    ölüm ve zafer haberleri içinden,
    hapiste ve yaşım kırkı geçmiş iken… (Yaşamak Seni Sevmek Gibi)
  • “Son bir talih daha verme sevgine layık olmayana.
    Aşk yürek işidir, yüreği olmayanın kalbi kırılmaz nede olsa…” (Olric – Oğuz Atay)
  • “İnsanlarla yaşamak güç, sesini çıkarmadan edemiyor insan.” (Tanrı Öldü)
  • Herkesi doyum edecek toplumsal bir örgütlenmeyi tasarlayabilecek bir zekâ yoktur. (Anarşizm / Bakunin)
  • Sonuç olarak diyebiliriz ki Kafka ortalama yüz yıl ilkin yazdığı eserlerinde inanılmaz bir uzak görüşlülükle bugünün ‘meta fetişizmi’ karşısında kendine yabancılaşmış, umarsızlık içinde yazgısını kabullenmiş, elden ayaktan kesilmiş insanını yazmıştır. Yani kendini anlamlandırırken bizi de anlatmıştır. (Kendimden Başka Bir Eksiğim Yok)
  • Hallac-ı Mansur, her şeyin özünün, tüm çizgilerin ana temeli, bulunamayan gizli saklı tek nokta bulunduğunu savunur. O nokta Besmeledeki B harfinin altındaki noktadır. Ve o nokta için Hz. Ali, “ B” nin altındaki noktayım” diye işaret buyurur. (En-El Hak)
  • Muhabbetsiz yaşamımız kurgu ve şüphe ile örülü.Üzerimizde ankebut ağı, ağzımızda aşk terennümleri…Maneviyatsız kuru bir yaşam içinde bengisu arıyoruz.Ayrılıklar, aldatmalar, bencillikler, kınamalar, başa kakmalar ve yalnızlıklardan ibaret bir seraptayız.Varlığın içindeki yokluktayız. Yoksulluğumuz ve yoksunluğumuz: Aşk. Aşkımız yok, aşk gözümüz yok. Aşkın gözleri ile bakamıyoruz birbirimize (En-El Hak)
  • Namuslu insanoğlu gerçeği fısıldıyarak söyluyor, yalancılar ise yüksek sesle yaygara yapıyor.. (Yaşamak Seni Sevmek Gibi)
  • “Mesela ben 45 yaşımı bitirdim. Ama her gün birazcık daha âşık oluyorum. Karımdan, sanattan, tabiattan, insanlardan, idealizimden tut da kanaryama kadar her şeye dolu dizgin âşık oluyorum. Ve oldukça şükür aşığım. Bu aşk mistik manada felan değil. Platonik aşk değil. Her birine ayrı ayrı ergonomik tek yüz milyonlarla insana, her tek ağaca, tüm ormana, tek bir düşünceye, fikre, birçok düşünceye ve fikre âşık olmadan yaşamak, yaşamak değildir.” (Yaşamak Seni Sevmek Gibi)
  • köle sadece başkaldırdığında soyludur. (Tanrı Öldü)
  • Devrim…Dünya genelinde bir yangın şeklinde büyük bir alanı kapsamazsa başarılamaz… (Anarşizm / Bakunin)
  • “Fenalık dünyada değil, insanoğlunun yüreğindedir.” (Yüreğini Kolla Ölmeden Çürüyorsun)
  • Kuvayi Milliye destanının bir kopyasını Nazımın dayisi Ali Fuat Cebesoy Cumhurbaşkanı Ismet Inonu’ye ulaştırdı Inonu destan’ı okuduktan sonrasında “Anadolu Savaşı’nı Nazım bu destanla bir kez daha kazanmıştır,” dedi. (Yaşamak Seni Sevmek Gibi)
  • “Birini suçlamak suretiyle ileri uzattığın elinin 3 parmağının seni gösterdiğini unutma!” (Tanrı Öldü)
  • Komünizmin gerçekleşmesi mümkün bir sistem bulunduğunu vurgulamak yetmez. Bizler hem de onun gerekliliğini de vurgulamalıyız. (Anarşizm / Bakunin)
  • Acıyorsam sana anam avradım olsun/ Ama aşk olsun sana çocuk aşk olsun!
    yazar/i183 (Seke Seke Geldim)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş