Eğitim

Antik Anadolu Coğrafyası – Strabon Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Antik Anadolu Coğrafyası – Strabon Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Antik Anadolu Coğrafyası kimin eseri? Antik Anadolu Coğrafyası kitabının yazarı kimdir? Antik Anadolu Coğrafyası konusu ve anafikri nedir? Antik Anadolu Coğrafyası kitabı ne konu alıyor? Antik Anadolu Coğrafyası PDF indirme linki var mı? Antik Anadolu Coğrafyası kitabının yazarı Strabon kimdir? İşte Antik Anadolu Coğrafyası kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Strabon

Çevirmen: Adnan Pekman

Yayın Evi: Arkeoloji Sanat Yayınları

İSBN: 9789757538202

Sayfa Sayısı: 384


Antik Anadolu Coğrafyası Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ülkemizin zamanı coğrafyasını ve arkeolojisini incelerken başvurulan antik kaynakların ilk sıralarında kuşkusuz Amasyalı Strabon´un “Geographika” (Coğrafya) adlı emek harcaması gelmektedir. Prof. Dr. Adnan Pekman tarafınca dilimize çevrilen “Coğrafya” Strabon´un olgunluk döneminde, kimi araştırmacılara nazaran M.Ö. 7 senesinde, bazılarına göreyse M.S. 18-19 yılları aralığında yazdığı 17 kitaplık “Geographika”nın yurdumuzun zamanı coğrafyasıyla ilgili XII, XIII ve XIV. kitaplarını içermektedir. Çeviride, “Coğrafya”yı Grekçe aslından ya da yabancı dillerdeki çevirilerinden yararlanma olanağı bulamayan Türk okuruna destek olma amacı güdülmüştür. Strabon´un bu anıtsal eserinin yalnızca bir coğrafya kitabı olmaması onun önemini artırmaktadır. Bu temel yaratı, bir taraftan antik devrin bir ansiplopedisi, öte taraftan coğrafyanın da felsefesidir


Antik Anadolu Coğrafyası Alıntıları – Sözleri

  • “…Ye, iç, neşelen! Çünkü diğer şeyler bunun kadar değmez.”
  • “İnsanların ömrü de yapraklarınkine denkti.”
  • Kanımca “barbar” sözcüğü en önce, sözcükleri zorlukla, kabaca ve boğuk sesle, ses benzerliği yaparak konuşan halk için açıklanmıştır.
  • Skepsis’ten, Erastos, Koriskos ve Koriskos’un oğlu Nēleos benzer biçimde Sokratik filozoflar çıkmıştır. Bu sonuncusu Aristotelēs ve Theophrastos’un öğrencisiydi. Theophrastos’un kitaplığı miras olarak Néleos’a kaldı ve bunlar içinde Aristotelės’in kitapları da bulunuyordu, şundan dolayı Aristotelės kitaplığını ve okulunu Theophrastos’a vasiyet etmişti ve bildiğime göre bu adam kitap toplayan ve Mısır’da krallara bir kitaplığın iyi mi düzenleneceğini ilk öğreten kişidir.
  • (…)eski kentlerin Amazon’lara izafeten isimlendirilmesi bunu doğrular ve Troia Ovası’nda “Erkeklerin (Batieia); fakat ölümsüzlerin (oldukca sıçrayan Myrina’nın mezarı)” dedikleri bir tepe vardır. Tarihçilere nazaran Myrina bir Amazon’du bunu “oldukca sıçrayan” ve lâkabından çıkarmaktadırlar. Bu sebeple söylendiğine nazaran atlara, süratli koşmalarından dolayı “iyi sıçrayan” denmekte ve Myrina da otomobilinin oldukca süratli koşturduğu için ona da “oldukca sıçrayan” denmiştir. Bu durumda Myrina, adını bu Amazon’dan almıştır. Komşu adalar da verimliliklerinden dolayı aynı vakaları yaşamışlardır. Homeros Troia Savaşlarından ilkin Rhodos ve Kōs benzer biçimde adaların Hellenler tarafınca işgaline açıkça tanıklık etmektedir.
  • İnsanların niçin gerçeği söylemek yerine bu şekilde mucizelerden söz ettiklerini bilemiyorum.
  • Bu sebeple kuşkusuz rastlantılar insanların düşüncesi ve hareketlerinde oldukca rol oynar.
  • Smyrna, Ephesos’u yakalayan bir Amazon’dur; ve o zamandan beri hem şehir, hem de kentliler onun adını almıştır, tıpkı bazı Ephesos’luların Sisyrbe’den dolayı Sisyrbit’ler adını taşımaları benzer biçimde.
  • Kappadokia’da kraldan sonrasında rahip gelir ve çoğu zaman rahip kralla aynı soydandır.
  • Bu sebeple kuşkusuz rastlantılar insanların düşüncesi ve hareketlerinde oldukca rol oynar.


Antik Anadolu Coğrafyası İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Nadir Eser: Yazdığım yeni romana destek olabilecek bir kaynak olarak elimin altında tutup okuma işine giriştim. Beni ilk şaşırtan eserin dili oldu. Yazıldığı döneme ve eserin türüne nazaran oldukca akıcı bir dil vardı. Okurla söyleşi edercesine olan ifade tarihle ve konumla birleşip bunaltıcı olabilecek bir eseri ayakta tutmuş. (Hasan Furkan Efeoğlu)

İki bin yıl önceki tarih, coğrafya, arkeoloji, mitoloji, toplumsal yaşam, flora ve fauna’ya azca oldukca merakı olanların ne olursa olsun okuması fakat bu alanlara ilgi duymayanların da bu alanlara ilgi duymak için, gene okuması lüzumlu bir kitap.
Ben kitabı, araştırmasını yaptığımız Miryokefolon Savaş alanı ve bu savaşın geçmiş olduğu bölgedeki Kelainai ile Apemeia şehrinin yerini bulmak için almıştım fakat kitabı okuyunca senelerdir araştırdığımız harp benim için neredeyse ikinci planda kaldı.
Zira Strabon bu kitabında “Apemea şehri Anadolunun Ephesos’tan (Efes) sonra en önemli ikinci liman ve ticaret merkezidir” diyor fakat Afyon Dinar’da bulunan Apemeia’nın bu günkü denize olan uzaklığı yüzlerce kilometre.
Peki, şu demek oluyor ki Strabon Apemeia’nın (Dinar) deniz kenarında ve liman bulunduğunu görmüş oldu ve ortalama iki bin yılda Menderes Nehri denizi yüzlerce kilometre doldurdu mu yoksa Strabon: “Apemeia eskiden bir liman şehriydi”mi demek istedi de çevirilerde bir hata mı yapılmış oldu?
Eseri okuyarak bu ve bunlar benzer biçimde binlerce probleminin hepsinin yanıtını bulmak elbet mümkün değil fakat bu oldukca kıymetli eseri okuduğunuzda tarih, coğrafya, arkeoloji, mitoloji, toplumsal yaşam, flora ve fauna ile alakalı fikirlerinizin kökten değişeceği kati. (Halil Korkmaz)


Antik Anadolu Coğrafyası PDF indirme linki var mı?


Strabon – Antik Anadolu Coğrafyası kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Antik Anadolu Coğrafyası PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Strabon Kimdir?

Strabon, (Yunanca: Στράβων; MÖ 64 – MS 24), Roma Cumhuriyeti sürecinin Yunan tarihçi, coğrafyacı ve felsefeci. Yaşadığı dönemde malum bölgelere meydana getirilen göçlere ve hangi milletlerin yerleşmeler yapmış olduğu üstüne gerçekleştirdiği emek harcamalar ile ün kazanmıştır. Roma aristokratlarıyla kan bağları olduğu düşünülmektedir.[kaynak belirtilmeli] Bugünkü Amasya ili sınırları içinde zengin bir ailenin evladı olarak dünyaya gelmiştir. Dünyanın ilk Coğrafyacısıdır.

Antik Dünya ile alakalı coğrafya kitabı ile tanınmıştır.

Amasya’da hayata merhaba dedi ve Amasya’da öldü. Klasik Yunan eğitimi görmüş oldu. Aristodemos’tan hitabet dersleri aldı. MÖ 44’te öğrenimini sürdürmek amacıyla Roma’ya gitti. Başlangıçta Aristotelesçi görüşleri savunduysa da, sonraları Augustus’un öğretmenlerinden olan Athenodoros’un tesirinde kalmış olarak Stoa okulunun görüşlerini benimsedi. MÖ 31’e değin Roma’da kaldı. MÖ 29’da Yunanistan’ı gezdi. MÖ 28’de Mısır’a gitti.Roma İmparatorluğu’nun büyük bir bölümünü dolaşmıştır. Roma ve İskenderiye’de uzun süre kaldı.

Amasya/Türkiye’de Yeşilırmak’ın kenarında bulunan Strabon Heykeli.

Olgunluk çağlarında Historika Hypomnemata (Tarihi Hatıralar) adlı bir yapıt (bugün kayıptır) yazdı. Bu yapıt, 43 cilttir ve Polybios tarihinin bir devamıdır, Korinthos ve Kartaca’nın (MÖ 146) yıkılışındanSezar’ın ölümüne ya da Aktium Savaşına dek devam eden periyodu kapsar. Yalnız 19 parçası ele geçmiştir.Geographumena yada Geographika (Coğrafya) adlı yapıtının büyük kısmı günümüze kadar gelmiştir. 17 cilttir. Yazar bu yapıtını Yunan ve Roma dünyasının kültürlü kişileri için yazmıştır. En geniş seçmeci düşüncelere yer veren yapıt, Eratosthenes, Hipparkhos’tan ve Epheros, Polybios ve Poseidonios adlı tarihçilerden esinlenmişti. Strabon’un coğrafyası tarihsel bir özellik taşımakla beraber, insanoğlunun, kavimlerin ve imparatorlukların fizik dünya ile olan ilişkilerini de belirtir. Bu özelliğiyle Ptelemaios’un Geographike Aphegesis adlı coğrafyasından üstündür. Bu eserin Anadolu coğrafyasını kapsayan 12-13-14. ciltleri Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafınca günümüz türkçesi ile basılmıştır.

Strabon, Kalkedon’dan bahsederken “denizden birazcık içerde, içinde ufak timsahların yaşamış olduğu bir pınar vardı” der. Bu timsahlı pınarınKadıköy’ün ne tarafında olduğu bilinmemektedir. Ancak Kurbağalıdere’nin (Kuşdili Deresi) yatağını alüvyonla doldurmadan ilkin, bugünkü Uzundavet civarında bulunması ihtimaller içindedir.

Anadolu’nun Romalılar tarafınca salgın edilmiş olduğu yıllarda bazı tutsak ve kölelerin timsahlara kurban edildiğine nazaran Strabon’un “Kalkedon’un biraz içersindeki küçük pınarda timsahlar vardı” cümlesini idrak etmek pek de zor olmayacaktır.

Strabon bununla birlikte Antik Dönemde volkanizmanın ilk niçin/netice ilişkisine dayanan açıklamasını meydana getiren yerbilimcidir.

Eski tarihçilerin söylediklerine de kulak vermek gerekir. Mesela, “Lydia Tarihi”ni yazmış olan Ksanthos benim daha evvelce bir yerde işaret ettiğim benzer biçimde, bu ülkenin sık sık karşılaşmış olduğu acaip değişimleri anlatır. Gerçekten burasını Arim’lerin efsanesinin geçmiş olduğu ve Typhōn’un acı çekmiş olduğu yer olarak kabul etmişler ve buraya Katakekaumenē ülkesi demişlerdir Beş yüz stadion uzunluğu, dört yüz stadion genişliği olan Mysia ve Maionia denen ve Katakekaumenē olarak adlandırılan ülkeye gelinir. Burada asla ağaç yoktur; bir tek kalite olarak meşhur şarapların hiçbirisinden aşağı olmayan Katakekaumenē şarabının elde edilmiş olduğu bağlar vardır. Toprağın yüzü küllerle kaplıdır, dağlık ve kayalık olan ülke sanki yangından olmuş benzer biçimde siyah renktedir. Bazıları, bunun yıldırımlardan ve yakıcı yeraltı patlamalarından bulunduğunu tahmin etmektedir ve bunlar Typhōn’un efsanevi hikayesinin burada olduğunda tereddüt etmemektedirler. Fakat deposu şimdi tükenmiş olan ve yerden fışkıran bir alev sebebiyle olabileceği yerine, tüm bir ülkenin bir seferde bu şekilde bir vakayla yanmış olacağını kabul etmek mantıksızdır.’ Burada birbirlerinden kırk stadion uzaklıkta olan “physas” denen üç çukur görülür. Bunların yukarısında, mantıklı olarak tahmin edilmiş olduğu takdirde, topraktan fışkıran sıcak külle oluşmuş tepeler uzanır. Bu tür toprak bağcılığa iyi uyum sağlar. Halen en iyi ve bolca oranda şarap elde edilmiş, üstü küllerle kaplı Katana toprağında olduğu benzer biçimde. Bazı yazarlar bu benzer biçimde bölgelere bakarak, Dionysos’a (“Phrygenes”) denmesinin iyi bir sebebi olduğu hükmüne varmışlardır.


Strabon Kitapları – Eserleri

  • Antik Anadolu Coğrafyası
  • Coğrafya Anadolu


Strabon Alıntıları – Sözleri

  • “İnsanların ömrü de yapraklarınkine denkti.” (Antik Anadolu Coğrafyası)
  • Skepsis’ten, Erastos, Koriskos ve Koriskos’un oğlu Nēleos benzer biçimde Sokratik filozoflar çıkmıştır. Bu sonuncusu Aristotelēs ve Theophrastos’un öğrencisiydi. Theophrastos’un kitaplığı miras olarak Néleos’a kaldı ve bunlar içinde Aristotelės’in kitapları da bulunuyordu, şundan dolayı Aristotelės kitaplığını ve okulunu Theophrastos’a vasiyet etmişti ve bildiğime göre bu adam kitap toplayan ve Mısır’da krallara bir kitaplığın iyi mi düzenleneceğini ilk öğreten kişidir. (Antik Anadolu Coğrafyası)
  • “…Ye, iç, neşelen! Çünkü diğer şeyler bunun kadar değmez.” (Antik Anadolu Coğrafyası)
  • İnsanların niçin gerçeği söylemek yerine bu şekilde mucizelerden söz ettiklerini bilemiyorum. (Antik Anadolu Coğrafyası)
  • (…)eski kentlerin Amazon’lara izafeten isimlendirilmesi bunu doğrular ve Troia Ovası’nda “Erkeklerin (Batieia); fakat ölümsüzlerin (oldukca sıçrayan Myrina’nın mezarı)” dedikleri bir tepe vardır. Tarihçilere nazaran Myrina bir Amazon’du bunu “oldukca sıçrayan” ve lâkabından çıkarmaktadırlar. Bu sebeple söylendiğine nazaran atlara, süratli koşmalarından dolayı “iyi sıçrayan” denmekte ve Myrina da otomobilinin oldukca süratli koşturduğu için ona da “oldukca sıçrayan” denmiştir. Bu durumda Myrina, adını bu Amazon’dan almıştır. Komşu adalar da verimliliklerinden dolayı aynı vakaları yaşamışlardır. Homeros Troia Savaşlarından ilkin Rhodos ve Kōs benzer biçimde adaların Hellenler tarafınca işgaline açıkça tanıklık etmektedir. (Antik Anadolu Coğrafyası)
  • Kappadokia’da kraldan sonrasında rahip gelir ve çoğu zaman rahip kralla aynı soydandır. (Antik Anadolu Coğrafyası)
  • Bu sebeple kuşkusuz rastlantılar insanların düşüncesi ve hareketlerinde oldukca rol oynar. (Antik Anadolu Coğrafyası)
  • Smyrna, Ephesos’u yakalayan bir Amazon’dur; ve o zamandan beri hem şehir, hem de kentliler onun adını almıştır, tıpkı bazı Ephesos’luların Sisyrbe’den dolayı Sisyrbit’ler adını taşımaları benzer biçimde. (Antik Anadolu Coğrafyası)
  • Kanımca “barbar” sözcüğü en önce, sözcükleri zorlukla, kabaca ve boğuk sesle, ses benzerliği yaparak konuşan halk için açıklanmıştır. (Antik Anadolu Coğrafyası)
  • Bu sebeple kuşkusuz rastlantılar insanların düşüncesi ve hareketlerinde oldukca rol oynar. (Antik Anadolu Coğrafyası)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş