Eğitim

Atatürk’ün Yanı Başında – Mustafa Kemal Ulusu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atatürk’ün Yanı Başında – Mustafa Kemal Ulusu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atatürk’ün Yanı Başında kimin eseri? Atatürk’ün Yanı Başında kitabının yazarı kimdir? Atatürk’ün Yanı Başında konusu ve anafikri nedir? Atatürk’ün Yanı Başında kitabı ne konu alıyor? Atatürk’ün Yanı Başında PDF indirme linki var mı? Atatürk’ün Yanı Başında kitabının yazarı Mustafa Kemal Ulusu kimdir? İşte Atatürk’ün Yanı Başında kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mustafa Kemal Ulusu

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9789759919542

Sayfa Sayısı: 253


Atatürk’ün Yanı Başında Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Nuri Ulusu’nun kim bulunduğunu birazcık açmak gerekiyor; kendisi Atatürk’ün “Kütüphanecisi”, bu şekilde anılmak istiyor. Ancak Atatürk’ün hayatındaki yeri bu sıfatın ihtiva ettiği anlamın oldukça ötesinde, zira dile kolay, on iki yıl süresince bilfiil onun yanı başlangıcında en sevilmiş olduğu yardımcılarından biri olmuş, dil ve tarih çalışmalarında etken görevlerde bulunmuş, tüm yurt gezilerinde, tatbikatlarda, manevralarda ona birlikte rol almış.

Hep derler ya, bir insan olarak Atatürk’ü tanımadık diye. İşte, elinizdeki sıcak kitap bu eksiği gidererek bizi adeta onun yanı başına götürüyor ve vaktinin büyük bir kısmını geçirdiği kütüphanesindeki hayatına, o ünlü sofrasına, esprilerine, gezilerine, dostluklarına, kırgınlıklarına, rüyalarına, ideallerine ve yalnızlığına ortak ediyor.

Ancak böyle de kalmıyor, Atatürk’ün din, laiklik, Türk zamanı benzer biçimde mühim mevzular hakkında düşüncelerine de birinci elden tanıklık ediyor.

Nuri Ulusu’nun oğlu Mustafa Kemal Ulusu’nun, uzun seneler devam eden araştırmalarını ilk kez gün ışığına çıkan fotoğraflarla beraber bir araya getirip derlediği bu kitap, bizlere Atatürk’ün ardındaki insanı konu alıyor.

Üstelik, kim bilir ona en oldukça gereksinim duyduğumuz bu günlerde…


Atatürk’ün Yanı Başında Alıntıları – Sözleri

  • “Paşam, seni asla unutmayacağım!”
  • … Bana “Bu ülke hepimizin fakat esas siz gençlerin. Mücadeleden yılmak yok tamam mı?” dedi.
  • … Ben şahsen yurdumuz da dahil, tüm insanoğlu içinde Atatürk kadar ağaç seven ve ağaç yetiştirme hususunda bu şekilde oldukça büyük gayretler sarf eden bir insan olabileceğini tasarım edemiyor, düşünemiyorum…
  • Allah’ı oldukça değişik şekilde görüyor ve değerlendiriyorsunuz. Tamam, muhakkak ki Allah oldukça büyük fakat gerçek olan, Allah’ın büyüklüğünün her insanın kafasının içi kadar olduğudur.
  • … Tabii hepimiz Atatürk olamazdı. Nitekim de o-l-m-a-d-ı.
  • Atatürk, demokrasi anlamanı şu şekilde izah ederdi:”Herkesin düşüncelerini ve fikirlerini söyleyebilmesi.” Kökü Türkçe olan bu kelime için “demek şu demek oluyor ki söyleyebilmek” izahını yapmıştı.
  • O hep 2000’li yıllardaki Türkiye’yi düşünür ve hayal ederdi. Onun görmesine imkân yoktu, herhalde ben de göremeyeceğim. Oğlum, torunlarım görecekler ve kendim benzer biçimde biliyorum, tarihimize ilgisizliğin artmasıyla üzülecek fakat oldukça üzülecekler. İnşallah büyük Atamın, Paşamın kemiklerini sızlatmazlar.
  • …Atatürk: “Ben de sizler benzer biçimde bir insanım, lütfen beni insanüstü ve doğaüstü görmeyin, hepiniz benzer biçimde benim de dünyaya gelmemdeki tek fevkaladelik vardır, o da ‘Türk’ olarak dünyaya gelmemdir.”
  • … İlk iş olarak Amali Erbaa, Arapça bir işlem adı…
    Atatürk: “Benim çocuklarım bu kelimeleri anlamaz; zira bu kelimeler Arapçadır. Bunu Türkçeye çevirelim… Bundan sonrasında bunun adı ‘Dört İşlem’ dir.” diyerek devam etti…
  • “Efendiler, işte bunun içindir ki Hazreti Peygamber Müslümanlıkta rahiplik yoktur demiştir. Şundan dolayı hangi din olursa olsun, rahibin, yobazın eline fikir yıkım olur. İsa’nın zuhuru zamanındaki Yahudi mabedinden engizisyon mahkemelerine, Oradan da bizlere kadar uzanan İstanbul şeyhülislamlarına bakınız. Tarihin her devresinde bu hakikati kanıtlama eden deliller vardır” demişti.


Atatürk’ün Yanı Başında İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap 12 yıl süresince Atatürk’ün kütüphaneciliğinin yanında yardımcısı,
gezilerinde eşlikçisi olmuş, hususi hayatına tanıklık etmiş Nuri Ulusu’nun hatıralarını naklediyor.
İlk bölümlerde tartışmalı mevzularda meydana getirilen yorumlar hoşuma gitmedi sadece bir süre sonrasında bunun bir tarih-araştırma kitabı olmadığı, Atatürk’ü oldukça seven O’na kalben bağlı bir insanoğlunun anıları olduğu gözüyle okumaya başladım ve bu bakış açımı tamamen değiştirdi. Karşımızda iyi niyetle sadece son aşama amatör bir ruhla yazılmış bir yaratı var. Atatürk’ün sert, kesin sadece bir o denli şefkatli ve adil tarzını, espritüel kişiliğini, kimi zaman çocuk ruhuyla küsmelerini, barışmalarını, vizyonerliğini, ev hayatıyla ilgili alışkanlıklarını, çocuklarla ilişkilerini v.b. görebileceğiniz güzel tat bırakan bir kitap. (vuslat arslan)

Oldukca oldukça güzel bir kitaptı. Resmen çölde susuz kalmış benzer biçimde bir hisle okudum lütfen sizde okuyun okutun. Kıymetli atamla geçen onca senenin peşinden bu tarz şeyleri kaleme alıp atamın insani yönünü bizlere anlattığınız için oldukça teşekkür ederim Nuri Ulusu. Oldukca kıymetli bir kitap.. Emeği geçen her insana teşekkür ederim. (Ayıntap)

Atatürk’ü yakından tanımak için hakikaten oldukça iyi bir kitap. Keyifle okudum. Bazı eleştirilerim olacak:
– Atatürk’ün kitap sevgisi ortada niçin kütüphanedeyken bir fotoğrafı konulmamış? Ağaç sevgisi anlatılmış niçin yürüyen köşkün çalışmalarından bir fotoğraf konulmamış?
– Atatürk’ün tinsel kızı Afet İnan’dan bahsederken çağdaş bilgiler kitabından oldukça yüzeysel bahsedilmiş ve içeriğine girilmemiş. Atatürk’ün dindar olduğu ispatlanmaya çalışmış. Bu şekilde bir çabayı gereksiz buldum.
– İsmet Paşa’nın cenazeye katılmaması eleştirilmiş fakat niçin katılmadığına izahat getirmemiş.
– Adnan Menderes’e Anıtkabir’in yapımı için teşekkür edilmiş; lakin Atatürk devrimlerinin karşısında olduğu gerçeğinden asla bahsetmemiş. Bu durum Menderes’e karşı sempati beslenmesine niçin olur. Tabi yazılanlar Nuri Ulusu’nun aktardıkları kitabın yazarı olan oğlu bazen anlatımın içine girmiş olduğu benzer biçimde bu detaylara da kitabın içine girerek yer verebilirdi. (Gökhan Yildiz)


Atatürk’ün Yanı Başında PDF indirme linki var mı?


Mustafa Kemal Ulusu – Atatürk’ün Yanı Başında kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Atatürk’ün Yanı Başında PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mustafa Kemal Ulusu Kimdir?

Mustafa Kemal Ulusu 1940 senesinde Ankara’da hayata merhaba dedi. Yüksek Ticaret Lisesi’ni bitiren Ulusu, uzun seneler hususi sektörde yöneticilik ve danışmanlık yaptıktan sonrasında 1989-2001 senelerinde sırasıyla Ulaştırma Bakan Danışmanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Danışmanı, ve Başbakanlık Spor Danışmanlığı yapmıştır. 1998’de DYP’den Beşiktaş Belediye Başkan Adayı olmuştur. Aynı zamanda etken bir sporcu da olan Ulusu, Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği, Üsküdar Anadolu Kulübü Genel Kaptanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş, ve 1984-86 tarihleri içinde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olmuştur. 1990 senesinde Yaşam Boyu Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurulu üyeliğine kabul edilmiştir. Cumhuriyet, Tercüman, Takvim, Akşam, Star benzer biçimde gazetelerde spor yazarlığı, TGRT’de kendi adına bir futbol programı yapmış olan Mustafa Kemal Ulusu, halen İstanbul’da yaşamaktadır.


Mustafa Kemal Ulusu Kitapları – Eserleri

  • Atatürk’ün Yanı Başında


Mustafa Kemal Ulusu Alıntıları – Sözleri

  • “Efendiler, işte bunun içindir ki Hazreti Peygamber Müslümanlıkta rahiplik yoktur demiştir. Şundan dolayı hangi din olursa olsun, rahibin, yobazın eline fikir yıkım olur. İsa’nın zuhuru zamanındaki Yahudi mabedinden engizisyon mahkemelerine, Oradan da bizlere kadar uzanan İstanbul şeyhülislamlarına bakınız. Tarihin her devresinde bu hakikati kanıtlama eden deliller vardır” demişti. (Atatürk’ün Yanı Başında)
  • “Paşam, seni asla unutmayacağım!” (Atatürk’ün Yanı Başında)
  • … İlk iş olarak Amali Erbaa, Arapça bir işlem adı…
    Atatürk: “Benim çocuklarım bu kelimeleri anlamaz; zira bu kelimeler Arapçadır. Bunu Türkçeye çevirelim… Bundan sonrasında bunun adı ‘Dört İşlem’ dir.” diyerek devam etti… (Atatürk’ün Yanı Başında)
  • Allah’ı oldukça değişik şekilde görüyor ve değerlendiriyorsunuz. Tamam, muhakkak ki Allah oldukça büyük fakat gerçek olan, Allah’ın büyüklüğünün her insanın kafasının içi kadar olduğudur. (Atatürk’ün Yanı Başında)
  • …Atatürk: “Ben de sizler benzer biçimde bir insanım, lütfen beni insanüstü ve doğaüstü görmeyin, hepiniz benzer biçimde benim de dünyaya gelmemdeki tek fevkaladelik vardır, o da ‘Türk’ olarak dünyaya gelmemdir.” (Atatürk’ün Yanı Başında)
  • O hep 2000’li yıllardaki Türkiye’yi düşünür ve hayal ederdi. Onun görmesine imkân yoktu, herhalde ben de göremeyeceğim. Oğlum, torunlarım görecekler ve kendim benzer biçimde biliyorum, tarihimize ilgisizliğin artmasıyla üzülecek fakat oldukça üzülecekler. İnşallah büyük Atamın, Paşamın kemiklerini sızlatmazlar. (Atatürk’ün Yanı Başında)
  • Atatürk, demokrasi anlamanı şu şekilde izah ederdi:”Herkesin düşüncelerini ve fikirlerini söyleyebilmesi.” Kökü Türkçe olan bu kelime için “demek şu demek oluyor ki söyleyebilmek” izahını yapmıştı. (Atatürk’ün Yanı Başında)
  • … Tabii hepimiz Atatürk olamazdı. Nitekim de o-l-m-a-d-ı. (Atatürk’ün Yanı Başında)
  • … Ben şahsen yurdumuz da dahil, tüm insanoğlu içinde Atatürk kadar ağaç seven ve ağaç yetiştirme hususunda bu şekilde oldukça büyük gayretler sarf eden bir insan olabileceğini tasarım edemiyor, düşünemiyorum… (Atatürk’ün Yanı Başında)
  • … Bana “Bu ülke hepimizin fakat esas siz gençlerin. Mücadeleden yılmak yok tamam mı?” dedi. (Atatürk’ün Yanı Başında)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş