Eğitim

Beethoven – Romain Rolland Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beethoven – Romain Rolland Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beethoven kimin eseri? Beethoven kitabının yazarı kimdir? Beethoven konusu ve anafikri nedir? Beethoven kitabı ne konu alıyor? Beethoven PDF indirme linki var mı? Beethoven kitabının yazarı Romain Rolland kimdir? İşte Beethoven kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Romain Rolland

Çevirmen: Alper Turan

Yayın Evi: Fabula

İSBN: 9786059115629

Sayfa Sayısı: 120


Beethoven Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Çağının boğucu atmosferinden kaçarak avuntuyu geçmişin kahramanlarının yaşam hikâyelerinde gören Nobel Ödüllü yazar Romain Rolland, Beethoven’da meşhur bestecinin yaşam hikâyesini kuru bir yaşam öyküsü şeklinde değil, duyguların ön plana çıkmış olduğu, şiirsel bir üslupla anlatır. Ludwig van Beethoven’ın zorluklarla geçmiş yaşamının mühim anlarını o kendine özgü anlatımıyla sözcüklere döker. Rolland’ın Beethoven’ı kusursuz bir kahraman değildir, her şeyden ilkin kuvvetli ve zayıf yanları olan, sevinen ve kederlenen bir “insan”dır. Beethoven’ı okurken, Rolland’ın cümleleri vasıtasıyla büyük Maestro’nun görkemli senfonileri kulaklarınızda bir kez daha yankılanacak.


Beethoven Alıntıları – Sözleri

  • “ Sanatçılar ateştendir ağlamazlar”
  • ” Konuşmanın hiçbir şeye değmediğini hissettiğim anlamış olur oluyor .”
  • “Yaşadığı tüm zorluklara rağmen İNSAN, adına layık olabilmek için elinden gelen her şeyi yapan mutsuz kişi, en az kendisi kadar mutsuz birini bulursa, bu ona teselli olabilir.”
  • Rivayete gore; fena ve mutsuz geçirdiği çocukluk süreci, yalnızlığı, sıhhat problemleri -özellikle sağır oluşu- Beethoven’ı hayata küstürmüştür. İntihara karar verir ve hatta vasiyetini bile hazırlar. Ancak görme engelli minik bir kız, Beethoven’a yaşama bakışını tamamen değiştirecektir. Gözleri görmeyen genç kızın ayışığını asla görememiş ve göremeyecek olması Bethooven’ı fazlasıyla derinden etkisinde bırakır. Ve yaşama tekrardan bağlanmasına en büyük sebep olur.
    Bir gün Beethoven, bir arkadaşı ile beraber Viyana sokaklarında dolaşmaya çıkmıştır. Tam o esnada bir apartmandan piyano sesi geldiğini duyar ve kafasını kaldırıp bakar. Apartmanın ikinci katındaki cam açıktır ve Beethoven’ı büyüleyen ses oradan gelmektedir. Arkadaşına, çalan kişinin görkemli çaldığını ve onu görmesi icap ettiğini söyler.
    Birlikte ikinci kata çıkıp kapıyı çalarlar. Kapıyı açan hanım, Beethoven’ı derhal tanır ve şok olur. Beethoven, piyano sesine geldiğini, çalan kişiyi oldukca merak ettiğini ve muhakkak görmek istediğini söyler. Kadın, piyanoyu çalanın kızı bulunduğunu ve tanışmaktan mutlu olacağını belirterek Beethoven ve arkadaşını içeri alır. Beethoven, piyano çalan kızın olduğu odaya girer. Annesi kıza, Beethoven’ın geldiğini söyler ve minik kız oldukca heyecanlanır, derhal ayağa kalkar, fakat kız görme engellidir. Bunu gören Beethoven ise, “Lütfen benden bir şey isteyin.” der, maddi bir şey isteyeceklerini düşünerek. Kızın cevabı şu olur; “Ben hiç ayışığı görmedim, bana ayışığını anlatır mısınız?” Bu durumdan etkilenen Beethoven, bunun üstüne piyanonun başına geçer ve Ayışığı Sonatı’nı(Moonlight Sonata), doğaçlama olarak besteler.
  • Hayat zor. Hayat, ruhun vasatlığından memnun olmayanlar için gündelik bir harp ve bu harp çoğu zaman yalnızlık ve sessizlik içinde savaşmaya mahkum, onursuz ve mutsuz savaşçılar için mutsuz bir savaşım.
  • “Sevgi ve karakterin olmadığı yerde, ne büyük insan ne büyük sanatçı ne de büyük savaşım insanı vardır.
  • ACIdan gelen NEŞE…
  • “Konuşmanın hiçbir şeye değmediğini hissettiğim anlamış olur oluyor..”
  • “Konuşmanın hiçbir şeye değmediğini hissettiğim anlamış olur oluyor..”


Beethoven İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Müzik dehası Beethoven’ın yaşamını ele alan kitap, 3 bölümden oluşuyor. İlk 58 sayfada Beethoven’ın yaşamı, eserlerini oluşturma süreci yakın çevresinden elde edilmiş bilgilerle oluşturulmuş ve her bilginin deposu dipnotlarla belirtilmiş. Ardından Beethoven’ın vasiyetnamesi ve yakın arkadaşlarına yazdığı mektuplar, son olarak ise düşünceleri ele alınmış.
Beethoven’ın yaşamının büyük çoğunluğu mutsuzlukla geçmiş. Bunun en büyük sebebi ise kulaklarının duymaması. Müzisyen yavaş yavaş duyma yetisini yitirmiş, daha sonradan sağır olmuş ve bazı eserlerini sağır olmadan ilkin de yapmış. Yaşamı süresince insanlardan uzak durmaya çalışmış şu sebeple sağırlığından hep utanmış. Ne yazık ki birçok sanatçı benzer biçimde o da sefil bir yaşam yaşamış, aslolan kıymeti ölümünden sonrasında anlaşılmış.
Okurken Beethoven’ın eserlerini de dinlemenizi tavsiye ederim.
https://www.youtube.com/watch?v=4Tr0otuiQuU (Mehtappp)

Meşhur besteci Bethooven’in trajik yaşamını özetleyen bir kitap. Yani bir yaşam öyküsü kitabı.
Yazar Romain Rolland , genel anlamda yaşam öyküsü kitapları ile tanınmış bir yazar. Aynı zamanda da 1915 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi. Yazar işinin ustası olunca da yazılanlar görkemli oluyor, aynı bu kitapta olduğu benzer biçimde.
Kitapta , aslına bakarsak işitme engelli olmasına karşın , adeta olağanüstü olarak dünyanın en güzel, en ölümsüz bestelerini meydana getiren, Bethooven’in ilk olarak yoksullukla ve yalnızlıkla geçen yaşam hikayesi anlatılıyor. Ama bir tek bir yaşam hikayesi değil anlatılan , bestekarın iç dünyasında kopan fırtınalar da, görkemli bir analizle bizlere yansıtılıyor.
Kitabın daha sonraki bölümlerinde yer verilen mektupları ise bestekarın ne kadar zor durumda bulunduğunu , ne aşama güç şartlarda bestelerini yaptığını ve iyi mi bir ruh hali içinde bulunduğunu bizlere kendi ağzından konu alıyor.
Böylesine büyük bir sanatçı ve bestekarın, her türlü olumsuzluğa karşın verdiği sanat ve yaşam mücadelesini , usta bir yazardan okumak istiyorsanız, kesinlikle kaçırmamanız ihtiyaç duyulan bir kitap bulunduğunu düşünüyorum. (mehmet temiz)

“~…Gözlerinde her insana meydan okuyan gerilmiş 1bakış vardır.
Kendi değerinin farkındadır ve gücüne güvenmektedir.
“Cesaret! Tüm bedensel zayıflıklarıma karşın zafer zekâmın olacaktır…~”
Geçmişin kahramanlarının yaşam hikâyelerini de özetleyen Nobel Ödüllü yazar Romain Rolland, “Beethoven”da meşhur bestecinin yaşam hikâyesini bir tek 1biyografi şeklinde değil, duyguların ön plana olduğu, mektuplar ve eserleriyle de tanımamızı akıcı 1dille anlatır.
“İçindeki iyilikten başka hiç1şey insanoğlunun üstünlüğünü göstermez…”
Beethoven’ın zorluklarla geçmiş yaşamının mühim anlarını, çocukluğunu ki babasıyla durumu içimi epeyce acıtmıştır ya da işitme ile ilgili durumunda hep 1umut içinde olması da gene beni derinden etkileyen durumdu, eserlerin oluşumu ve dönemsel durumları da aktararak, Rolland Beethoven’ı kusursuz 1kahraman benzer biçimde değil de, kuvvetli ve zayıf yönleriyle de, sevinen ve kederlenen 1 “insan” bulunduğunu da göstererek anlatır, yaşamını, vasiyetini ve fikirlerini…
“~…Teslimiyet!
Ne kadar da zavallı 1sığınak!
Ama gel gör ki tek şansım bu!!!~”
“Beethoven” sevmiş olarak okuduğum 1kitap olup, yaşam öyküsü severlere tavsiyemdir…
“~…Elinden gelenin en iyisini yapmak için Özgürlüğü her şeyden oldukca sevmek için 1krallık uğruna bile olsa
Asla gerçeğe ihanet etme…~” (Ayşe…)


Beethoven PDF indirme linki var mı?


Romain Rolland – Beethoven kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Beethoven PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Romain Rolland Kimdir?

Romain Rolland 29 Ocak 1866 Fransa’da dünyaya geldi. Nobel Edebiyat ödülü kazanan Fransız Dramatist, romancı, tecrübe etme yazarıdır. Yazar Sigmund Freud ile yazışması ile dikkatleri üstüne çekti.

Rolland Fransa’da varlıklı bir ziraatçi ailede dünyaya geldi.Yazarlık alanında kendisini antik tür temsilcisi olarak görmektedir. Felsefe okudu fakat onun karakteri ile ters düşmüş olduğu için bu kısmı bıraktı. Roma’ya gitti ve Nietzsche ve Wagner’ın arkadaşı ile tanıştı ve İtalyan edebiyatı ile tanışmasına niçin oldu.

Fransa’ya döndüğünde doktora derecesini tamamladı. Tiyatro ve müzik alanında eğitim aldı. Sorbonne müzik zamanı bölümünde ilk başkan olarak atandı. Floransa’daki Fransız Enstitüsününde müzikal bölümünü yönetti.

İlk kitabı 1902 senesinde iken yayınladı. Tiyatronun demokratikleşmesine doğru mühim bir katkı yapmış oldu.Hümanist bir kişilik olarak Hindistan filozoflarının çalışmalarını benimsedi. Edebiyata giriş yapınca üniversiteden çekilme etti. 1921 senesinde arkadaşı Stefan Zweig’in yaşam öyküsü kitabını gösterildi.


Romain Rolland Kitapları – Eserleri

  • Jean-Christophe 1
  • Beethoven
  • Jean-Christophe 2
  • Tolstoy’un Yaşamı
  • Gandhi
  • Jean Christophe 3
  • Yaşama Sevgisi
  • Michelangelo
  • Jean-Christophe
  • Sevgi Çağı
  • William Shakespeare
  • Jean Christophe 4
  • Gündoğarken


Romain Rolland Alıntıları – Sözleri

  • Başkalarının kötülüğünü ilk kez hisseden çocuğun acısından daha büyük acı olması imkansız. (Jean-Christophe 1)
  • Müzik ruhun yanılmaz bir parçasıdır. (Sevgi Çağı)
  • …sevilmiş olduğu benzer biçimde sevildiğini de sanıyordu. (Sevgi Çağı)
  • “ Sanatçılar ateştendir ağlamazlar” (Beethoven)
  • Keder duyuları keskinleştirir; gözyaşları nefes anıların izlerini silip götürdükten sonrasında her şey gözlere daha berrak görünür. (Jean-Christophe 1)
  • Bazı bazı iyilik düşlerine kapılıyordu. Arabasını satıp parasını yoksullara vermek, servetinin onda birini onlara bırakmak, uşaksız yaşamak istiyordu… “şu sebeple onlar da benim benzer biçimde insan.” (Tolstoy’un Yaşamı)
  • İnsanlar oldukca kere, birbirlerine hep kendilerinden söz etmek için anlaşarak dost olurlar. (Sevgi Çağı)
  • Acı çeken insan, bunun nereden geldiğini bilirse, duyduğu acıyı azaltabilir. Düşüncesiyle onu vücudunun iyileştirililebilecek, gerekirse koparılıp atılabilecek bir parçasına hapsedebilir; çevresini sınırlandırabilir, onu kendisinden uzaklaştırabilir. (Jean-Christophe 1)
  • “Sevilen insanın yokluğu ölümün yalnızca bir başka yüzüdür.” (Jean-Christophe 1)
  • Öyleki anlamış olur olur ki insanoğlunun ne olursa olsun mahvolması gerekir.Birinin gelip size yardım etmesinden korktuğunuz sanılır, öğütleriyle sizi kurtaracak olanlardan kaçarsınız,gizlenirsiniz,durmak elinize değilmisçesine acil edersiniz,rahat rahat ölebilmek için. (Jean-Christophe 2)
  • “Be as thou wast wont to be.
    See as thou wast wont to see.” – A Midsummer Night’s Dream (William Shakespeare)
  • “Rahatını, ne düşündüğünü bilmeyen o denli oldukca insan vardır ki!” (Sevgi Çağı)
  • Ateş, toprak ve su. Mozart suyu düşündürürdü ona; su kenarında bir davet, nehrin üstünde dalgalanan saydam bir sis, ince bir bahar yağmuru, ya da bir alâimisama. Beethoven ise ateşti; Bazen alev alev yanan bir ocak, sonrasında tutuşan bir orman, yıldırımlar saçan müthiş bir bulut, kimi zaman de içinde ışıkların titreştiği sonsuz bir sema. İnsan bir Eylül akşamı, oradan bir yıldızın koptuğunu ve yavaşça söndüğünü görür benzer biçimde olurdu onu dinlerken. (Yaşama Sevgisi)
  • Seven,sevgilisinden yalnız gönlü razı olunca ayrılır. (Jean Christophe 4)
  • Ben Hindistan’a gönül verdim, şu sebeple Hindistan’ın dünya genelinde bir misyonu olduğuna inanıyorum… Benim dinim coğrafi sınırları yok. Dinime kuvvetli bir imanla bağlıyım ve bu, Hindistan’a duyduğum aşkı bile geride bırakacak. (Gandhi)
  • Balzac şöyleki der: “Gerçek acılar kendilerini gömdükleri derin yatakta sakin görünürler, orada uyuyor gibidirler, ama ruhu kemirmeyi sürdürürler.” (Jean Christophe 4)
  • Sömürgecilerine köle benzer biçimde zincirlenmesindense Hindistan’ın sertlik kullanarak özgürlüğüne kavuşmasını yeğlerim. (Gandhi)
  • Hayatın sarkacı ağır ağır sallanıyor. Varlık, onun gidip gelişinde erimiş benzer biçimde. Bundan ötesi hep rüya… (Jean-Christophe 1)
  • Ülke tarihindeki en büyük kriz anında yurtdaşlarınla omuz omuza yürüyemiyorsan onlar haksız ben haklıyım deme sakın (Gandhi)
  • İnsan yaşadığını, yaşamı anladığını sanıyor. Ama sonunda hiçbir şey anlamadığını, hiçbir şey bilmediğini anlıyor, hiçbir şey görmediğini görüyordu. Kafamızın yarattığı bir aldanış örtüsüne bürünerek akıp gidiyordu ömrümüz. (Yaşama Sevgisi)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş