Eğitim

Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi – Jeremy Black Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi – Jeremy Black Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi kimin eseri? Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi kitabının yazarı kimdir? Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi konusu ve anafikri nedir? Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi kitabı ne konu alıyor? Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi PDF indirme linki var mı? Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi kitabının yazarı Jeremy Black kimdir? İşte Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jeremy Black

Yazar: Ian Crofton

Çevirmen: Ilgın Yıldız

Orijinal Adı: The Little Book of Big History: The Story of Life, the Universe and Everything

Yayın Evi: Say Yayınları

İSBN: 9786050205756

Sayfa Sayısı: 272


Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bilim baş döndürücü bir hızla gelişirken dünya tarihinin canlıların evrimiyle ve canlıların evriminin de evrenin oluşumuyla fazlaca yakından ilintili olduğu apaçık ortaya çıkıyor. İnsanın ve uygarlığın doğuşu ile gelişimini iyi anlayabilmek için evrenin iyi mi meydana geldiğini, yıldız ve gezegenlerin iyi mi oluştuğunu, Dünya’nın niçin yaşamın ortaya çıkmasına elverişli koşullara haiz bulunduğunu kavramak gerek.

Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi’ni aşağıdaki mevzu başlıkları altında okuyacaksınız:

• Evrenin ve Dünya’nın oluşumu

• Canlıların ortaya çıkışı

• İnsanın dünyaya egemen olması

• Uygarlığın doğuşu

• Batı’nın yükselişi

• Modern dünyanın oluşumu


Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi Alıntıları – Sözleri

  • “Sizi saçmalıklara inandırabilenler size zulüm de yaptırabilirler.” Voltaire, Questions sur les miracles (1765)”
  • “Diyorlar ki, cehennem dünyada ortaya çıkmış.” – Japonların Portekiz köle ticareti ile alakalı değerlendirmesi”. (1580’ler)
  • “Evren neden var olma zahmetine girmiştir?”
  • “Buna karşın, insan türü daha öngörülemez biçimlerde de sona erebilir. Pek akla gelmeyen senaryolardan biri, tek seferde yok etme kapasitesine sahip büyük ölçekli bir nükleer savaştır. Eğer patlamalar ve radyasyondan sağ çıkmayı başaran yaşam formları olursa, takip eden nükleer kışı atlatamayabilir: Atmosfere saçılan enkaz, Güneş ışığının yeryüzüne ulaşmasını yıllarca engelleyebilir ve çoğu besin zincirinin temelindeki bitkisel yaşamı vok edebilir. Benzer bir nükleer kış, büyük bir meteor veya kuyrukluyıldızın çarpmasıyla veya Yellowstone Caldera gibi bir süper volkanın patlamasıyla da gelebilir. İnsanlığın sonuna dair bambaşka bir senaryo da, bilimkurgunun sıklıkla tahayyül ettiği, dünyamızın düşman uzaylılarca istila edilmesidir. Buna karşın, başka gezegenleri gözlemleme ve Güneş Sistemi’nde başka bir yerde su keşfetme yeteneğimiz fazlasıyla artsa da, söz konusu ihtimal epey uzaktır.”
  • “İnsan en iyi halinde tüm hayvanların en asilidir; hukuk ve adaletten ayrılınca ise en kötüsüdür.” – Aristoteles, Politika, 1. Kitap (MÖ 4. yüzyıl)
  • “Yapılan her tabanca, denize indirilen her cenk gemisi, ateşlenen her roket, son kertede, ağzına atacak bir lokma, sırtına giyecek bir hırka bulamayan insanlardan bir şeyler çalmaktır. Bu silahlanmış dünya, yalnızca para harcamıyor. İşçilerinin alın terini, bilimcilerinin dehasını, evlatlarının umutlarını da harcıyor.” – Başkan yazar/dwight-eisenhower (16 Nisan 1953)”
  • “Ulusçuluk belirli bir “halkı” birleştirerek kapsayıcı olmayı hedefliyormuş gibi görülebilir fakat bir yandan da engellenemez biçimde dışlayıcıdır. Eğer bir ulusun öz kimliğini paylaşmiyorsanız, oraya ait değilsiniz demektir ve bu durum etnik ve dini azınlıkların üyelerine karşı daha fazla şiddetli eyleme yol açmadığı zaman bile ayrımcılığa neden olmuştur. Ulusçuluk aynı zamanda ekonomik korumacılık ve onun kültürel yansımalarıyla da bağlantılı görülebilir. Örneğin, ulusal veya ulusal olacak dillerde eser üretme baskısı, sık sık yabancı hükümdarlara karşı bir başkaldırı hareketi olarak ortaya çıkmıştır. Fakat uzun vadede, bu felç edici bir kültürel tecritçiliğe neden olabilir. Ulusçuluk Avrupa hâkimiyetinden özgürleşmek için mücadele veren sömürge halkların retoriğini alevlendirse de, 20. yüzyıldaki sonuçları çoğunlukla tehlikeli oldu. Bunun en ünlü örneği, Almanya’da Nasyonal Sosyalistlerin (Naziler) ulusçuluğu zorbalık, savaş ve soykırımı gerekçelendirmek için kullanmasıdır. Daha sonraları da ulusçuluk etnik şiddeti ateşleme özelliğini sürdürmüştür; örneğin, 1990’larda eski Yugoslavya’da yeni ulus devletlerin kurulması sırasında olduğu gibi. “Etnik temizlik”, istenmeyen azınlıkların katledilmesi veya sınır dışı edilmesini ifade eden yeni bir örtmece olmuş ve “sığınmacı”, modern dünyanın tipik figürlerinden biri haline gelmiştir.”
  • Radyomuzu ayarlarken kanallar içinde duyduğumuz “parazit”, kısmen dönemin en başından gelen yankıdır.”
    Lan Crofton & Jeremy Black / Bir Solukta Evren Dünya Tarihi ,
    s. 11 – Say Yayınları
  • “Gelecekle ilgili bildiğim tek şey şu: onu biz yapıyoruz.” – yazar/Walter-Mosley (1998), Amerikalı romancı
  • İnsanlar, aralarında lemurlar, lorisler, maymunlar ve kuyruksuz maymunların da bulunmuş olduğu memeliler takımına, şu demek oluyor ki primatlara dahildir. Hatta insanoğlu da kuyruksuz maymundur. Şempanzeler ve yakın akrabaları bonobolarla DNA’mızın yüzde 98’inden fazlasını paylaşırız.


Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap adı üstünde. 200 küsür sayfada evren ve dünya tarihini aktarmaya çalışıyor ve haliyle fazlaca yetersiz kalıyor. Kitabı bir özet kitabı olarak düşündüğümüzde içeriğinden fazlaca fazla bir şey beklemek anlam ifade etmeyen sadece gene de ne olursa olsun değinilmesi ihtiyaç duyulan bazı vaka ve adları satırlarda göremediğim için hayal kırıklığına uğradım. Bu şekilde bir kitap yaratmak hakikaten fazlaca zor. Okuması da bir o denli zor bu sebeple eğer tarih bilginiz Türk ulusal eğitim müfredatından ibaretse, bu kitap sizin yüzünüze bir tokat benzer biçimde çarpar. Hiçbir şey bilmediğinizi fark ederseniz ve kitabından zevk alamazsınız bu sebeple anlatılan olayların detaylarını bilmiyorsunuzdur ve kitabı yarıda bırakabilirsiniz. Ancak bugüne dek birazcık da olsa klasik tarih bilgilerinin dışına çıkmışsanız kitap ne olursa olsun yararlı olacaktır. Ben kitabı bugüne dek öğrendiklerime bir özet olsun diye okudum. Mutlaka bu açıdan fazlaca katkı sağlamış oldu. Ama dedim ya okuması zor bir kitap. Anlatılanlara hakimiyetiniz var ise ele alınan mevzuları ve ele alınan konuların detaylarına iyi mi yaklaşıldığına eleştirel yaklaşıyorsunuz yakaladığınız aksaklıklar canınızı sıkıyor haliyle. Ancak gene de güzel bir emek harcama olmuş. Bu şekilde hap kitapların şu demek oluyor ki özet kitapların kaynak kitaplardan daha fazlaca fazlaca satıyor olması üzücü keşke zamanı olayların kendi kaynaklarından okuma alışkanlığını edinebilsek. Kitabın Say Yayınları’ndan çıkıyor olması beni tercüme mevzusunda şüpheye düşürmüştü ki gene haklı bir kuşku bulunduğunu birkaç sayfada anladım. Keşke çevirmen yada editörler noktalama işaretlerinin önemini anlayabilseler. En çok da fazla virgülün önemini… Şu sebeple bir virgülün eksikliği bile akıcı okumaya engel olabiliyor ki kitap boyu bunu yaşadım. Sayfalar akmıyordu. Maalesef tercüme mevzusunda gene fazlaca yetersiz bir kitap olmuş. Eğer tarihe hakikaten meraklıysanız ve anlatılan konulardan ilginizi çekenleri de araştırmaya eğilimli hissedecekseniz alın okuyun. Güzel bir özet sayılabilir. Kitap 7/10 Tercüme 5/10 (Muhsin Ulusoy)

Antropoloji ve dünya zamanı hayatında bazı bilgiler haiz olmak isteyen biri alıp okuyabilir fazla detay içermez yeni başlayanlar için önerebilirim… (Ömer arzu)

Büyük patlama teorisinden günümüze, tüm bilim, din, buluşlar, medeniyetler, savaşlar, insanlık alemi, hayvanlar alemi, sanayi devrimi benzeri gelişmeler zamanı kronolojik sırayla fazlaca güzel özetlenmiş.
Lise öğrencileri ve sınava hazırlananlara, bilim, felsefe,tarihe ilgi duyanlara tavsiye ederim. (Ali Rıza MALKOÇ)


Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi PDF indirme linki var mı?


Jeremy Black – Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jeremy Black Kimdir?

Exeter Üniversitesi’nde Tarih Profesörü olarak iş koşturmacasındadır. Türkçeye çevrilen kitapları: Savaş ve Dünya (Dost Kitabevi Yayınları, Ankara 2009), Tüm Zamanların Yetmiş Büyük Savaşı (Oğlak Yayıncılık, İstanbul 2006), Neden Savaşıyoruz? (Güncel Yayıncılık, İstanbul 2005), Top, Tüfek ve Süngü: Yeniçağ’da Savaş Sanatı (Kitap Yayınevi, İstanbul 2003), Dretnot, Tank ve Tayyare (Kitap Yayınevi, İstanbul 2003).

(Yayınevi Sayfası)


Jeremy Black Kitapları – Eserleri

  • Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi
  • Kısa İngiltere Tarihi
  • İngiltere Tarihi
  • Mezopotamya Mitolojisi Sözlüğü
  • Kısa İspanya Tarihi
  • Kısa İtalya Tarihi
  • Top, Tüfek ve Süngü
  • Dünya Tarihinde Askeri Strateji
  • Savaş ve Teknoloji
  • Efsane Komutanlar ve Zaferleri
  • Atlas Dünya Tarihi
  • Dretnot, Tank ve Tayyare
  • Savaş ve Dünya
  • Tüm Zamanların Yetmiş Büyük Savaşı
  • Tarih Çalışmak
  • Kısa Portekiz Tarihi
  • Neden Savaşıyoruz


Jeremy Black Alıntıları – Sözleri

  • “Savaşın, hatta hayatın bütün meselesi, yapıp ettiklerinizle neyi bilmediğinizi öğrenme çabasından ibarettir; işte ben buna ‘tepenin öte yakasında ne olduğunu tahmin etme’ derim.” (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • “Birinci Dünya Savaşı’nda stratejik beceri ve kurumları fazlaca fazla övgü ve gıpta celp eden Almanlar her ikisinden de yoksun göründüler. Ve bu durum yalnız 1914 yılı için geçerli değildi. Tüm cenk süresince Almanlar stratejik beceri ve kurumların eksikliğini hissettiler.” (Dünya Tarihinde Askeri Strateji)
  • 1824’de Cezayir’deki korsan üssüne karşı meydana getirilen seferde Lightning de katılmıştı. Bu 1822’de Deptford’da denize indirilmiş üç topla donatılmış bir buharlı çarklı gemiydi. (Savaş ve Teknoloji)
  • Osmanlı İmparatorluğu’nda, karada ve denizde, tabanca, uzman ve komuta kullanımı bakımından askeri etkinin akış yönü, hakikaten de batıdan do­ğuya doğruydu. Ne var ki bu akıştan bir askeri beceri hiyerarşisi çıkarırken ihtiyatlı olmak gerekir. Ayrıca piyade kollarının Türklere karşı cenk esnasında oluştuğu da öne sürülmüştür. (Top, Tüfek ve Süngü)
  • “Diyorlar ki, cehennem dünyada ortaya çıkmış.” – Japonların Portekiz köle ticareti ile alakalı değerlendirmesi”. (1580’ler) (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • “Yapılan her tabanca, denize indirilen her cenk gemisi, ateşlenen her roket, son kertede, ağzına atacak bir lokma, sırtına giyecek bir hırka bulamayan insanlardan bir şeyler çalmaktır. Bu silahlanmış dünya, yalnızca para harcamıyor. İşçilerinin alın terini, bilimcilerinin dehasını, evlatlarının umutlarını da harcıyor.” – Başkan yazar/dwight-eisenhower (16 Nisan 1953)” (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • “Her şeyi müdafaa etmeye çalışan kişi hiçbir şeyi müdafaa etmiyordur.”(Büyük Friedrich) (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • Mezopotamya kötümserliği büyük olasılıkla, her yanıyla fazlaca zor koşulların yargı sürdüğü bir yaşamdan kaynaklanmıştır. (Mezopotamya Mitolojisi Sözlüğü)
  • İnsanlar, aralarında lemurlar, lorisler, maymunlar ve kuyruksuz maymunların da bulunmuş olduğu memeliler takımına, şu demek oluyor ki primatlara dahildir. Hatta insanoğlu da kuyruksuz maymundur. Şempanzeler ve yakın akrabaları bonobolarla DNA’mızın yüzde 98’inden fazlasını paylaşırız. (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • Hannibal’ın liderlik kabiliyetine, cesaretine ve cenk meydanlarındaki ustalığına fanatik kalmamak elde değildir. On altı senedir, İtalya’da Romalılara bir an olsun nefes aldırmadı. (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • Bilimde gözlem, gözlem ve matematiğe odaklanmak data toplanmasına, verile­rin kullanılmasına, kararlar alınmasına ve bunların denenip lüzumlu değişikliklerin yapılmasına destek oldu.
    Fizik yasalarının daha iyi anlaşılması, nesneleri taşıyarak, kaldırarak ya da döndürerek kullanmanın yeni yöntemlerin­den yararlanma arayışı içinde olan üretim sistemi açısından fazlaca önemliydi. Yeniliklerin mümkün olduğu ve denetlenebil­diği ortaya çıktı, böylece organik kaynaklar, bilhassa su, kömür ve madenler daha etkin halde kullanıldı. Yeralaltından ma­den çıkaran pompalama makineleri yapılmış oldu. Mekanizma ya­pısını daha iyi idrak etmek kaldıraç ve hidroliklerin kullanılma­sını kolaylaştırdı. Böylece bilim Tanrının amaçlarına uygun olarak doğadaki zenginliklerin tanınmasını ve kullanılmasını mümkün kıldı. (Kısa İngiltere Tarihi)
  • “Avrupa haricinde en fazlaca bilimsel niteliği olan ilgi gösteren strateji alanı 13.yüzyıldaki Moğol stratejisidir. Kuvvet tutma, Moğollar için en temel hedeflerden biriydi. Moğolların fetihlerinde uyguladıkları tsunami yöntemi bir bölgeyi işgal ve yakıp yıkma üzerineydi.” (Dünya Tarihinde Askeri Strateji)
  • “İnsan en iyi halinde tüm hayvanların en asilidir; hukuk ve adaletten ayrılınca ise en kötüsüdür.” – Aristoteles, Politika, 1. Kitap (MÖ 4. yüzyıl) (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • Sömürge savaşlarında tankların kullanımında zorluklarla karşılaşıldı. 1922’de, Fas’ta ciddi bir direnişle karşılaşan İspanya, Afrika’ya ilk tank intikalini gerçekleştirerek hafifçe Fransız tanklarını kullandı. (Savaş ve Teknoloji)
  • Yetersiz hazırlanan ve zayıf bir halde planlama meydana getiren Almanlar, Britanya Muharebesi kapsamında 1940’da bu ülkeye saldırdıklarında göklere tutunamadılar. RAF bu potansiyele sahipti bu sebeple Lutfwaffe’dekilere denk uçaklar sahiplerdi, Almanya hiçbir vakit tüm enerjisini bir defada öne sürmeyecekti. (Savaş ve Teknoloji)
  • Yeni bilginin yayılması hem haritacılık ve hem de seyrüsefer aletleri açısından kilit önemde bir temadır. (Savaş ve Teknoloji)
  • “Sizi saçmalıklara inandırabilenler size zulüm de yaptırabilirler.” Voltaire, Questions sur les miracles (1765)” (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • Tanrı’nın dünyanın efendiliğini benim benzer biçimde topal biçareye bahşettiğini düşündükçe gülümsemeden edemiyorum.
    -Timur (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • Para harcama düzeyindeki artış ve yurt dışına para çıkarmadaki kısıtlamaların kalkması ile yurt haricinde dinlence yapanların sayısı 1971’de 4.2 milyon iken bu sayı 1998’de 32.3 milyona ulaştı. (Kısa İngiltere Tarihi)
  • Modern tabanca sistemleri hedefleme için elektro-optiğe bağımlıdır ve hedefleme sistemlerin kilit bir bileşenidir. (Savaş ve Teknoloji)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş