Eğitim

Birinci Dünya Savaşı – Norman Stone Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Birinci Dünya Savaşı – Norman Stone Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Birinci Dünya Savaşı kimin eseri? Birinci Dünya Savaşı kitabının yazarı kimdir? Birinci Dünya Savaşı konusu ve anafikri nedir? Birinci Dünya Savaşı kitabı ne konu alıyor? Birinci Dünya Savaşı PDF indirme linki var mı? Birinci Dünya Savaşı kitabının yazarı Norman Stone kimdir? İşte Birinci Dünya Savaşı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Norman Stone

Çevirmen: Ahmet Fethi Yıldırım

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786051115689

Sayfa Sayısı: 168


Birinci Dünya Savaşı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Meşhur tarihçi Norman Stone, 20. yüzyıl tarihinin en büyük felaketlerinden olan Birinci Dünya Savaşı’nı kısa, öz ve kolay anlaşılır üslubuyla ustalıkla konu alıyor. 

Tarih kitaplarının sıkıcılığından uzak, mevzuyla ilgili bilinmeyenleri de ortaya koyan, zevkle okunacak bir kitap Birinci Dünya Savaşı.

1900’de Batı ya da daha doğrusu Kuzeybatı tüm kozlara haizmiş, tarihin sonunun formülünü bulmuş gibiydi. Birbiri ardına teknolojik harikalar gerçekleştiriliyor, Birinci Dünya Savaşı generallerinin mensup olduğu 1850’ler kuşağı atlarla ve at otomobilleriyle başlayıp 1900 civarında telefonlar, uçaklar ve otomobillerle biten tarihin en büyük “kuantum sıçraması”nı yaşıyordu. Deyiş yerindeyse, 1914’te oldukca değişik yeni bir dünya ortaya çıkmıştı.

Ve büyük bir dünya savaşının çıkması kaçınılmazdı.

(Tanıtım Bülteninden)


Birinci Dünya Savaşı Alıntıları – Sözleri

  • Yağmurlu havalarda siperler oldukca çamurlu oluyor ve balçık paletleri kullanılıyordu; ek olarak büyük bir problem olan haşere problemi da vardı -cesetlerle beslenen sıçanlar ve üniformalarda çoğalan bit (bunu bir Türk pratiği, karıncalar bit yediği için ceketleri bir karınca yuvası üstünde koyma pratiği izledi).
  • Almanya Osmanlıları minimum tehdit eden büyük güçtü -bilaki, kayser İslam’ın koruyucusu kesilmiş ve sultana onay ve destek nişanesi olarak, İstanbul’un Asya yakasında, Germen şatolarını çağrıştıran devasa bir gar binası armağan etmişti.
  • Ukrayna ile beraber Rusya bir ABD’dir. Ukraynasız Rusya ise bir Kanada’dır.
  • Tarihte filmi alınan ilk diplomatik antlaşma Beyaz Rusya’nın Brest-Litovsk kentinde 9 Şubat 1918 günü sabahın erken saatlerinde imzalandı.
  • Rus cenk bütçesi kullanılabilir insan gücünün yüzde yirmi beşinden fazlasını beslemeye giydirmeye yetmiyordu. Bu yüzden insanoğlu çeşitli gerekçelerle-din, fizyolojik standartlar, kurada uzun çöpü çekme- askerlikten muaf tutuldular.


Birinci Dünya Savaşı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

I. Dünya Savaşının Batı Cephesi: .
Sayın Stone kitaba cenk öncesinde Avrupa’nın durumunu izah ederek girizgah yapıyor. Açıkçası bu bölümde bilhassa Almanya’nın bakış açısını ve durumunu oldukca güzel anlatmış. Akabinde yıllara bakılırsa bölme edilmiş cenk evrelerini okuyoruz. Doğrusu bu bölümler girişe oranla birazcık daha durgun. Ayrıca idrak etmek için coğrafya bilgisine gerekseme duyuluyor. Zira standart bir Türk için “Almanların Ypres tepelerini almasının önemi” pek bir şey ifade etmez diye düşünüyorum. Kitabın sonlarında yer edinen haritalar bu problemi kısmen çözse de kafi değiller. Üşenmeyip telefondan haritalara bakmak lazım, ben üşendim 🙂
Hülasa I. Dünya Savaşının batı cephelerini öğrenmek için okunabilecek bir kitap. Doğu cephesine ne mi oldu? Onu ben de bilmiyorum. Kitabın adı Dünya Savaşı fakat muhtevası Avrupa Savaşı olmuş. Zira kitabın doğudan anladığı Almanya’nın doğusu doğrusu Rusya cephesi. Gerisi kitapta yok, okuyacak olanların bilgisi olsun.
Saygılarımla. (Behzat Aktura)

Norman Stone / Birinci Dünya Savaşı.
Çeviren Ahmet Fehmi Yıldırım.
Dünyaca meşhur, İskoç tarihçi ve yazar Norman Stone, 1941 senesinde hayata merhaba dedi. Uzun seneler Oxford Üniversitesi’nde çağıl tarih bölümünde akademisyen olarak vazife yapmış oldu ve Cambridge Üniversitesi’nde dersler verdi. İngiltere eski başbakanı Margaret Thatcher’ın danışmanlığını yapmış oldu. Kariyerinin son yıllarında Bilkent Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümünde Avrupa zamanı dersleri verdi.
Kitap önsöz, giriş, 7 bölüm, haritalar, faydalanmış olduğu bazı kaynaklar ve dizinden meydana gelmektedir. I Dünya savaşı’nı, savaşın patlak vermesi, 1914, 1915, 1916, 1917, 1918 ve akibet bölümleri ile incelemektedir. Değerlendirmelerinde objektif bir gözle gözlemler yapmaktadır. Kitaba çeviren tarafınca konulmuş olan bir dipnotla, bu kitapta Ermeni diasporasından etkilenerek Ermeni meselesini onların gözüyle yorumladığı fakat, ondan sonra bu düşüncelerinden vazgeçerek Ermeni meselesinin Avrupa’da anlaşıldığı şekilde olmadığını belirten bir notta bulunmaktadır.
Kitap zamanı bir mevzuyu incelemiş olması dolayısıyla bir ihtimal, bazıları için can sıkan gelebilir fakat tarihçi yada tarihe meraklı olan her insanın okuması ihtiyaç duyulan bir kitaptır. Akıcı bir üslubu ile yazarı ve anlaşılır ifadelerle de çevirenini kutlama etmek gerekmektedir.
#Kitapşuuruinsanlıkşuurudur. (Mustafa Parlatan)

Birinci Dünya Harbi: Yeryüzünün görmüş olduğu en büyük felaketlerden birisi savaşlar. Savaş denilince akla birincisi ikincisi birincisinden fena olan iki tanesi derhal akla gelir. Savaş zamanı uzmanlarının uzun yorumlarıyla anlatılan bu dehşetli olayların özetini geçmek bile oldukca süre alır. Fakat siyasal ve askeri anlatının iyi esnetildiği durumlarda mevzu daha açık bir hal alır. Stone benzerlerinin aksine günlük bir makaleyle güncel bir vakası anlatır şeklinde dünya savaşını anlatır. Siyasi ve diplomatik vakalara teğet geçerek, olan ve biteni tek hamlede kağıda döker. Sonuçta kazananın kaybedenin olduğu bir düzende netice her daim önemlidir. Stone neticeleri kimi zaman bir paragraf kimi zaman bir cümleyle geçiştirerek mevzuyu zenginleştirir. Savaşın batı tarafına birazcık daha çok yoğunlaştığı gözden kaçmasa da Osmanlı cephesine yabancı olmadığını yazdıklarıyla kanıtlar. Tabii doğu cephemizdeki yenilgiyi bizim bazı tarihçilerimiz şeklinde anlatır (90 bin yitik vs.). Genel olarak Stone’un anlatısı cenk zamanı uzmanına ve bayağı okura hitap eder tarzda fakat gene de okurun metne soğuyacağı bölgeler yok değil. Ama her şeyden öte yazar okuru anlattıklarına adapte edebiliyor. Sonuçta mevzusuna iyi odaklanan yazar, hedef kitlesine iyi hükmetmesini bilir. (zafer saraç)


Birinci Dünya Savaşı PDF indirme linki var mı?


Norman Stone – Birinci Dünya Savaşı kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Birinci Dünya Savaşı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Norman Stone Kimdir?

Prof. Dr. Norman Stone (d. 1941 Glasgow, İskoçya) Yakınçağ’da Orta ve Doğu Avrupa zamanı mevzularında uzman İskoç tarihçidir.

Babasının harpte ölmesi üstüne Glasgow Academy’ye burslu olarak kabul edildi. 1959-1962 yılları aralığında Cambridge’de okuyan Stone, master çalışlmasını 1962-65 yıllarında Viyana ve Budapeşte’de, Orta Avrupa Tarihi üstüne yapmış oldu. 1965’ten itibaren Cambridge’de Rus ve Alman Tarihi okutmanlığı yaptıktan sonrasında Trinity College’de çalıştı. 1984’te Oxford’da Modern Tarih profesörü oldu. 1984-1997 yılları arasıda Oxford Üniversitesi’nde yakınçağ zamanı mevzusunda profesör olarak ders verdi. Daha sonrasında Bilkent Üniversitesi’nde vazife yapmış oldu. Hala Bilkent Üniversitesi’nde görevine devam etmektedir.

Norman Stone’un Wolfson Ödülü’ne layık görülen The Eastern Front 1914-1917 (1975) dışındaki eserleri: “Hitler” (1980), “Europe Transformed 1878-1919” (1983) ve “The Atlantic Revival 1970-1990” sayılabilir. Norman Stone’un bilimsel çalışmalarının odak noktasını, geçmiş ve günümüzdeki Rus-Türk ilişkileri oluşturmaktadır.

1985’e kadar Britanya basınında devamlı yorumlarda bulunmuş oldu. Aynı zamanda Frankfurter Allgemeine Zeitung ve The Wall Street Journal gazetelerinde yazdı. 1987-1992 yılları aralığında The Sunday Times gazetesinde tertipli köşe yazarı olarak makaleler yazdı. 1987-1990 yılları aralığında İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’a dış siyaset danışmanlığı yapmış oldu.

Norman Stone; Almanca, Rusça, Macarca, Lehçe, Fransızca ve Türkçe biliyor. Stone, yaşamını Türkiye ile İngiltere içinde geçirmektedir.


Norman Stone Kitapları – Eserleri

  • Birinci Dünya Savaşı
  • İkinci Dünya Savaşı
  • İmparatorluk Oyunları
  • Türkiye Kısa Bir Tarih


Norman Stone Alıntıları – Sözleri

  • Hitlerin temel inancı Aryan ırkının üstünlüğü idi. Bu inanç Germen Romantizminin Antik Yunan hayranlığına kadar uzanıyordu. Bu üstünlük, Aryan zekası ve içgüdelerinin, Aryan iradesiyle birleştiğinde her şeyi başaracağı anlamına gelen ”iradenin zaferi”ne dönüştürülebilirdi. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Auschwitz yalnızca bir ölüm kampı değildi. İçinde Monowitz isminde bir alt kamp bulunuyordu. Burada IF Farben Kombini adı altında bileşik kauçuk yapmak için emek harcamalar meydana getirilen bir kimya fabrikası vardı. (Günümüz Polonya’sında halan faaliyette) (İkinci Dünya Savaşı)
  • 1915 yilinda Talat Paşa’nin basinda oldugu İçişleri Bakanligi Ermenilere iyi işlem edilmesini salik veren emirler yayinladi. 1916’da yaklasik 1500 Osmanli memuru yargilandi ve bunlardan bir valinin de bulundugu 50 tanesi Ermenilere karsi isledikleri suclardan dolayi idam edildiler. (İmparatorluk Oyunları)
  • Alkole karşı hoşgörülü bir tutum takınmış olan Bektaşi tarikatı Balkanlar’da ve Yeniçeriler içinde yaygındı. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Eğer bir ülke üstünde 2.000 yazan banknotlar basıyorsa oraya gidin, orada ufak erdemler önemsenmeyecektir;şundan dolayı insanoğlu birikim yapmanın anlam ifade etmeyen bulunduğunu anlayacak ve hayatlarını yaşayacaklardır. Ama eğer paranın üstünde yazan sayı 20.000 ise derhal orayı terkedin. Zira o ülkenin sokaklarında kan vardır. Latin Amerika’nın pek oldukca bölgesinde durum bir çok süre budur. (İmparatorluk Oyunları)
  • Cumhuriyetçi Türkler dinin devlet işlerinden ayrılması gerektiği mevzusunda son aşama kararlıydılar ve devlet işlerini dinin belirlemesi, gelişmenin önünde çok önemli bir engel olarak görüyorlardı. 1923 senesinde Cumhuriyet’i kurarlarken, Kilise ile devlet’in 1905 senesinde birbirlerinden ayrılmış ve rahibelerin de manastırlardan süngü diretmesiyle çıkarılmış olduğu Fransa’yı örnek aldılar. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Hava kayıpları oldukca fazlaydı. RAF ortalama 300.000 gece sortisi yapmış oldu ve 7500 tayyare yitirdi. 67,000 gündüz sortisinde ise 867 tayyare yitirdi. Yaklaşık yarısı İngilzilere ilişik olmak suretiyle 2,800,000 ton efsane atıldı. En fena dönem 1944-1945 yıllarıydı. Bombalamada 500,000 Alman, 60,595 İngiliz öldü.(Fransızların 67,078 kaybından birazcık daha azca.) Genelde Avrupa’da 160,000 Bağlaşık havacısı yaşamını yitirdi. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Yeniçeriler’in imha edilişi tarihe “hayırlı bir iş” anlamında “Vaka-i hayriye” olarak geçti. II. Mahmut bunun şerefine Tophane civarına, Boğaz’ın liman bölgesine yükümlü, neredeyse rokoko seçimi sayılabilecek bir cami yaptırdı. İsmi “zafer” anlamına gelen Nusretiye’dir. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Ukrayna ile beraber Rusya bir ABD’dir. Ukraynasız Rusya ise bir Kanada’dır. (Birinci Dünya Savaşı)
  • Bugünkü “Orospu” kelimesi Ortaçağ Persçe’sinden kalmadır ve ikinci hecesi ‘ros’, “Rus”tan gelir. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • 1944 yılı Haziran ayında Filipinlerin doğusunda yer edinen ve mağaralara gizlenen 30.000 şahıs tarafınca savunulan Saipon Adası işgal edildi. Neredeyse asla kimse hayatta kalmadı. Kadın ve çocuklar tutsak olmamak için kayalıklardan atladılar. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Yağmurlu havalarda siperler oldukca çamurlu oluyor ve balçık paletleri kullanılıyordu; ek olarak büyük bir problem olan haşere problemi da vardı -cesetlerle beslenen sıçanlar ve üniformalarda çoğalan bit (bunu bir Türk pratiği, karıncalar bit yediği için ceketleri bir karınca yuvası üstünde koyma pratiği izledi). (Birinci Dünya Savaşı)
  • Bu ağlatısal donemin oncesinde Ermeni milliyetcileri ayaklanmalara karsi halki uyaran onde gelen Ermenileri öldurmustur
    Istanbul Patrigi ve Van Belediye Baskani bunlara ornek olarak verilebilir (İmparatorluk Oyunları)
  • Cumhuriyet’in kuruluşunda oldukca mühim rol oynayacak sivil entelejensiya ve Ordu, II. Abdülhamit’e başkaldırmışlardı ki, bu çekişmenin bir benzeri bugün de yaşanıyor. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Tarihte filmi alınan ilk diplomatik antlaşma Beyaz Rusya’nın Brest-Litovsk kentinde 9 Şubat 1918 günü sabahın erken saatlerinde imzalandı. (Birinci Dünya Savaşı)
  • O süre, Mustafa Kemal üstün niteliklerini değişik bir şekilde yeniden gösterdi: Ne süre ve nerede durulacağını oldukça iyi biliyordu. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Bazı tuhaflıklar vardı: Almanlar Kazakları ve bir Türkmen tümeni kullanıyordu. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Napolyon’un “Rusları kazırsanız, altlarından Tatarlar çıkar” sözü meşhurdur. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Japonlar, bir Avrupa birliği olan Rus donanmasını 1904 senesinde yeilgiye uğratan ilk Avrupalı olmayan devletti. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Altı yüzbin kuvvetli Alman atı zayıflamış, çökmüş yada ölmüştü. (İkinci Dünya Savaşı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş