Eğitim

Bugünkü Dünyaya Bakış – Paul Valery Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bugünkü Dünyaya Bakış – Paul Valery Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bugünkü Dünyaya Bakış kimin eseri? Bugünkü Dünyaya Bakış kitabının yazarı kimdir? Bugünkü Dünyaya Bakış konusu ve anafikri nedir? Bugünkü Dünyaya Bakış kitabı ne konu alıyor? Bugünkü Dünyaya Bakış PDF indirme linki var mı? Bugünkü Dünyaya Bakış kitabının yazarı Paul Valery kimdir? İşte Bugünkü Dünyaya Bakış kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Paul Valery

Çevirmen: Vedat Günyol

Çevirmen: Sabahattin Eyüboğlu

Yayın Evi: Çan Yayınları

İSBN:

Sayfa Sayısı: 87


Bugünkü Dünyaya Bakış Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

…Bu kitabı adadığım kişiler, daha oldukca belli bir sistemleri olmayan, partilere girmeyen, dolayısiyle, kuşku götürür şeylerden kuşku etmekte ve kuşku götürmiyeni bir yana atmakta özgür olan kişilerdir.

Zaten vakalarla ilgili bir ekip incelemelerdir bunlar. kimisi 1895’ten, kimisi dünden, kimisi bugünden. Hepsinin ortak yanı gerçek anlamıyla birer tecrübe etme oluşudur.

…”Evlatları severim. Zira, eğlenince eğlenirler, ağlayınca ağlarlar ve birinden ötekine kolayca geçerler. Ama ikisindeki yüzlerini birbirine karıştırmazlar. her biri ötekinden kesinlikle ayrıdır…Ya Bizde…?


Bugünkü Dünyaya Bakış Alıntıları – Sözleri

  • Umut yaşatır fakat gerilmiş ip üstünde.
  • Kimsin? Olabildiğim insanım.
  • “Neyi istiyorsam, değerim odur.”
  • Herkes tarafınca doğru kabul edilen şeyler büyük olasılıkla yanlıştır.


Bugünkü Dünyaya Bakış İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Süs, aslı görmeyen gözler içindir:
“Süs, gözler için bir oyalamadır.”
Paul Valery, Bugünkü Dünyamıza Bakış, Çan Yay., s. 60
“Güç kullanan” insanoğlu hep “Zayıf” insanlardır.
Zira:
“Gücün güçsüzlüğü, güçten başka bir şeye inanmamasındadır.”
Paul Valery, Bugünkü Dünyamıza Bakış, Çan Yay., s. 66. (Engin Demirci)

Bugünkü dünyaya bakış, 1.Dünya Savaşı’nın peşinden ve hala yoğun tesiri altında 1931’de yazılmış. Ancak bugün okunduğunda pek bir şeyin değişmediğini görmek rahatsız edici. Böylece Paul Valery’nin kitabında üzerine basarak belirttiği “ilerleme” karşıtı görüşlerinin haklılığı ortaya çıkıyor. Kitabın ikinci bölümünde ‘karışık yazılar’ başlığı altında aforizmalarına yer verilmiş. Üçüncü bölümün başlığı ise ‘kötü düşünceler ve başkaları’. Baskısı tükenmiş bu kitap(elimdeki 1971baskısı) Sabahattin Eyüpoğlu ve Vedat Günyol’un ortaklaşa emeklerinin katkısıyla keyifle okunmayı hakediyor. (Barış Ağca)


Bugünkü Dünyaya Bakış PDF indirme linki var mı?


Paul Valery – Bugünkü Dünyaya Bakış kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Bugünkü Dünyaya Bakış PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Paul Valery Kimdir?

20. yüzyılın en büyük şairlerinden biridir. 1894’ten başlayıp ölünceye kadar her gün düşüncelerini not etmiş olduğu Defterler yazarın kimliğinin aynası sayılır. Deniz Mezarlığı ise şiir sanatının doruklarına çıkmış olduğu eseridir. Bundan başka felsefe ve eğitim üstüne de yazılar yazmış, 1925’te de Fransız Akademisi’ne seçilmiştir.

Paul Valéry, Sembolizm akımının en mühim temsilcilerindendir. Korsikalı bir gümrük memuruyla asil bir İtalyan kadının oğlu olarak Cenup Fransa’da Sete adlı bir liman kentinde hayata merhaba dedi. 30 Ekim 1871’de doğan Valery, liseyi bitirdikten sonrasında Montpellier Üniversitesi’nde hukuk okumaya başladı. Aradan fazla vakit geçmeden daha oldukca doğa bilimleri, müzik ve edebiyata ilgi duymaya başladı. 1892’de kendini tamamen yazarlık çalışmalarına verebilmek için Paris’e yerleşti. Güzellikle gerçeklik mevzusundaki düşlerinin şiirle gerçekleşemeyeceğini anlayınca derin bir ruhsal bunalıma giren yazar 1892’de edebiyat alanında kariyer yapmaktan vazgeçti. Bunun yerine daha oldukca matematikle ilgilenmeye karar verdi. 1894’te düşüncelerini günü gününe kaydetmeye başladı. 51 yıl süresince uğraş verdiği bu alandan ortaya 271 defter çıktı. Cahiers adıyla gösterilen bu defter post çağıl dönem insanının şuur analizidir. Andre Gide ile arkadaşlığını yaşam boyu sürdüren Valery, adı geçen yazarla mektuplaşmalarında Cahiers’lerin düşüncelerine hakim olmak için bir olarak sağladığını ifade etmiştir. Bu defterler kültür, siyaset, din ve felsefe mevzularındaki düşüncelerini olduğu şeklinde düzyazı, şiir, karakalem çalışmalarını ve suluboya resimlerini içermektedir.

En üst düzeydeki soyuk düşüncelerini tam bir sanat içerikli yaratıcı güçle birleştirerek seçkinleşen Leonardo da Vinci’yi en ideal insan tipi olarak gören Valery, Leonardo da Vinci Yöntemine Giriş adlı kitabında bu hayranlığını dile getirdi. Aynı yıllarda 10 bölümden oluşan ve 1946’da tamamı gösterilen Teste dizisinin ilk kitabı Mösyö Teste ile Bir Akşam’ı da çıkardı. Yazarın tinsel değerleri anlatmayı amaçladığı bu metinlerin odak noktasını, oldukca sıkı zihinsel bir çilecilik içinde yaşanmış olan borsa spekülatörü Mösyö Teste oluşturmaktadır.

Paul Valery, 1897’de Savaş Bakanlığı’nda tutanak sekreterliği görevine getirildi. Üç yıl sonrasında Jeannie Gobullard ile evlenen yazar, 1920’ye kadar çalışacağı Havas adlı haber ajansına da o yıllarda geçti. 1917’de dört senelik bir çalışmanın ürünü olan Genç Parque adlı ilk manzum yapıtını tamamladı. Bu yapıtında 512 dizelik klasik Aleksandren’lerden oluşmaktadır. Yaşamı düzenleyen üç yazgı tanrıçasının en genci, şairin yeni uyanmış olan yaratıcı enerjisini simgelemektedir. Şiirin bunun haricinde, Valery’nin güzel duyu bir kuram ve bunun ergonomik uygulaması için verdiği cenk vurgulanmaktadır. Valery için mühim olan biçimdir. Şiir sanatına karışık bir evren olarak bakan ozan, şiirin arkasında bir anlam aramaksızın bir partisyon şeklinde okunması icap ettiğini savunuyordu. Büyüler adlı yapıtı poesie pure denilen arı şiir akımına dayanan ve estetiğin otonom dünyasını üretmeyi amaçlayan simgesel şiir antolojisi içinde gösterildi. Bu antolojinin en meşhur şiiri ölüm ve yaşam, vakit ve edebiyat mevzularında şiirsel bir meditasyon olan Deniz Mezarlığı adlı, Rainer Maria Rilke tarafınca 1925’ta Almanca’ya çevrilen şiirdir. Pitya Delfi Kehaneti’nin aynı adlı rahibesinin öyküsünü özetleyen bu yapıtta sanatçının esinine uymasının mı yoksa emek vererek yaptığını oluşturması icap ettiğinin mi sorusunu ele almaktadır. Valery için daima emek verme süreci, sağlanan sonuçtan daha mühim olmuştur. Bu nedenle “Palmiye” şiirinde de şiir çalışmalarını ele almıştır. Sonraki yıllarında tecrübe etme yazarlığına ağırlık veren Paul Valery, bu yazılarıyla şiirin birçok çağıl terimine öncülük etti. 1925 senesinde Academie Française üye seçilen yazar, bir yıl sonrasında Rhumbs adlı aforizma denemesini yayınladı. 1927’de denemenin ikinci cildi olan Autre Rhumbs çıktı. 1937 senesinde College de France’a Şiir Sanatı Kürsüsü Profesörü olarak atanan Valery, dört yıl sonrasında Benim Faust’um adlı tiyatro oyununu yazdı. Bu oyunda düşlemeyi ve varolmayı benzeri olmayan bir halde birleştiren bir kişilik olarak görmüş olduğu Goethe’yi incelemesi sonucunda kaleme aldı. Oyunun başkahramanı olan Faust adındaki alim, sekreterine yaşamının toplamı ve takdiri anlamında bir tür anlarından oluşan son eserini dikte ettirmekteydi. 20 Temmuz 1945’te Paris’te yaşamını yitiren Paul Valery, devlet töreniyle defnedildi.


Paul Valery Kitapları – Eserleri

  • Monsieur Teste
  • Eupalinos ve Diğeri Söyleşimler
  • Bugünkü Dünyaya Bakış
  • Şiir Sanatı
  • Degas Dans Desen
  • Defterler
  • Tinsel Kriz


Paul Valery Alıntıları – Sözleri

  • Ben sevdiğimi gizlemek istiyordum. Sır sahibi olmak bana iyi geliyordu, onu bir aldanma yada bir tohum şeklinde içimde saklıyordum. (Şiir Sanatı)
  • .
    Kurguya, yabancı seyahatlere ve alışılmadık şeylere olan özlemimiz, görsel hayal gücü eksikliğinden ve tam anlamıyla zihin yokluğu için yetersizlikten meydana gelmektedir.
    Yine de herhangi bir şeye birkaç dakika bakmak yeterlidir ve malum bilinmeyene, yaşam bir rüyaya, an ise sonsuzluk olur.
    … (Defterler)
  • .
    Bulmak zor olmasa gerek, bulduğunu kendine eklemek zor.
    … (Defterler)
  • Sözcüklerle meydana getirilen suikastlar vardı. (Monsieur Teste)
  • Acı çekmek, dikkatini, bir şeye, en üst düzeyde vermek anlamına gelir; ben de bir parça dikkat adamıyım. (Monsieur Teste)
  • İnsan yapmış olduğu şeyi değil, günün birinde yapabileceği şeyi önemsemeli; yoksa, çalışmanın anlamı yok. (Degas Dans Desen)
  • Her alanda, hakikaten kuvvetli olan şahıs hiçbir şeyin verilmediğini,her şeyin kurulması,her şeyin karşılığının verilmesi icap ettiğini en iyi duyumsayan,önünde engel göremediğinde ürperen, engeller yaratan kişidir…
    Onda,şekil gerekçeli bir karardır. (Degas Dans Desen)
  • Umut yaşatır fakat gerilmiş ip üstünde. (Bugünkü Dünyaya Bakış)
  • “Neyi istiyorsam, değerim odur.” (Bugünkü Dünyaya Bakış)
  • Karşılıklı yanlış anlamadan daha organik bir şey yoktur; tersi daima şaşırtıcıdır. Hata haricinde hiçbir şey üstünde anlaşmaya varılmadığına ve insanoğlu arasındaki tüm uyumun bir hatanın mutlu meyvesi olduğuna inanıyorum. (Şiir Sanatı)
  • insan kendi benliğine tepeden tırnağa silahlı girmeli. (Monsieur Teste)
  • ” Doğaya eklenmiş insan…” (Degas Dans Desen)
  • “İnsanın kimi yaşları yol kavşakları gibidir. ” (Eupalinos ve Diğeri Söyleşimler)
  • Olan şey olma ürküntüsü onu kendine binlerce maske yapmış olup binlerce maske boyamaya yöneltmiştir; ölümlülerin başka hiçbir varolma sebepleri yoktur. Ölümlüler ne için vardır?-İşleri bilmektir. Bilmek mi? Peki bilmek nedir? – Hiç kuşkusuz olduğu şahıs olmamaktır. (Eupalinos ve Diğeri Söyleşimler)
  • Dünyaya gelen çocuk sayılmaz bir kalabalıktır, yaşam erkenden tek bir bireye, ortaya çıkan ve ölen kişiye indirger onu. (Eupalinos ve Diğeri Söyleşimler)
  • Kişi yalnızca kendini şaşırtmaya çalışmalıdır. (Degas Dans Desen)
  • PHAİDROS
    Hiçbir şey işitmiyorum. Pek bir şey de görmüyorum.
    SOCRATES
    Belki de yeterince ölmedin. (Eupalinos ve Diğeri Söyleşimler)
  • “İçimizde olanlarla aramıza mesafe koyamayız.” (Monsieur Teste)
  • Beklenmedik incelik bizi sarhoş eder. (Eupalinos ve Diğeri Söyleşimler)
  • “Ben kendi zincirlerimin kuyumculuğunu yaptım!”
    . (Eupalinos ve Diğeri Söyleşimler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş