Eğitim

Dikiş Nakış – Marjane Satrapi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dikiş Nakış – Marjane Satrapi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dikiş Nakış kimin eseri? Dikiş Nakış kitabının yazarı kimdir? Dikiş Nakış konusu ve anafikri nedir? Dikiş Nakış kitabı ne konu alıyor? Dikiş Nakış PDF indirme linki var mı? Dikiş Nakış kitabının yazarı Marjane Satrapi kimdir? İşte Dikiş Nakış kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Marjane Satrapi

Çevirmen: Şule Çiltaş

Yayın Evi: Minima Yayıncılık

İSBN: 9789750166273

Sayfa Sayısı: 132


Dikiş Nakış Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Persepolis’in Yaratıcısından: Aşklar, falcılar, kıskançlıklar, ayrılıklar, dedikodular, semaver başı ‘kırmızı noktalı’ sohbetler.

“Satrapi, Persepolis’tekinden değişik, daha öznel bir bakış açısıyla, başka bir İran konu alıyor. Böylesi sıkı bir rejim altında yaşayan bayanların, semaver başı “oldukça hususi” hatta “kırmızı noktalı” sohbetlerini ve deneyimlerini paylaşmak için bir bardak sıcak çay eşliğinde okunması şiddetle tavsiye edilir.

Bu kitapta, bilhassa öğlen yemeklerinin sonrasında evde

semaverden görevli genç kız olan çizgi Marjane, anneannesi ve öteki bayanların cinsellikle ilgili sohbetlerine şahit oluyoruz. İran özelinde bizim benzer biçimde toplumlardaki hanım adam ilişkilerini “yemekler biter, erkekler koltuklara yayılır, hanımefendiler mutfağa koşar” biçiminde özetleyen Satrapi, çay faslına geçildiğinde farklılaşan ‘paradigmayı’ anlatmış. Dikiş Nakış, bayanların başkahraman olduğu ‘hanım hanıma’ bir söyleşi aslen. Bu söyleşi esnasında her hanım geçmişte yaşamış olduğu bir aşkın burukluğunu aktarırken arka planda İran devrimini, Üçüncü dünyalılığı, tabuları, kimlik sıkıntılarını görüyoruz gene.

… Satrapi’yi okurken – izlerken demeliyim kim bilir – çizgilerinin gücüne fanatik olmamak elde değil. Ancak kullandığı tonun minimum desenleri kadar mühim bulunduğunu da teslim etmek koşul. Anlattığı ve tartıştığı konuların ağırlığı ortada. Satrapi’nin İzlediği taktiğin vuruculuğu bu ağır mevzuları aynı ağırlıkla tartışmamasından kaynaklı. Özetlemek gerekirse yazar, kara mizahla da bu işin yapılabileceğini kanıtlamış durumda…”

(Arka Kapak)


Dikiş Nakış Alıntıları – Sözleri

  • Fiziksel güzelliği ruhunun karanlığını gizliyordu!
  • Evlilik rulet oynamak gibidir: bir iki kez kazansan da, daha oldukça kaybedersin.
  • Neden bakire olmak zorunda olan kadınlardır? Neden geri zekâlı bir herifi memnun etmek için büyük acılar çekmek gerekiyor? Bence bir hanımdan “bekaret” isteyen adam tam bir budaladır! Neden ikimiz de batılılar benzer biçimde yapmıyoruz!? Onlarda cinsellik problemi çözüldüğü için başka şeyler düşünebiliyorlar! Bu yüzden de ilerleyebiliyorlar!!!
  • Evlilik rulet oynamak gibidir: Bir iki kez kazansan da, daha oldukça kaybedersin. Sırılsıklam aşık olsan da hep kaybeden numarayı çevirirsin.
  • Aşk; sağduyunun tam tersidir.
  • Başkalarının arkasından konuşmak ruhun vantilatörüdür…
  • Evlilik rulet oynamak gibidir: Bir iki kez kazansan da, daha oldukça kaybedersin.
  • Başkalarının arkasından konuşmak ruhun vantilatörüdür…
  • Fiziksel güzelliği ruhunun karanlığını gizliyordu!


Dikiş Nakış İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Şişttt.. Sadece hanımefendiler içinde… Erkekler duymasın!: Yazar, bu kitabında semaver çayı eşliğinde yakın çevresi ile yaptıkları hanım muhabbetlerini yazmış. Hem de o şekilde bu şekilde muhabbetler değil.. Sohbetlerin konusu cinsellik, aşk, evlilik falan olsa da arka planda verdiği mesajlar anlamlı. Toplumdaki egemen fikir, hanım bekareti sorunsalı, bayanların yalnız zorlama ile değil kendi isteğiyle bile olsa evliliğe yönelirken ne düşündükleri ve ne buldukları var. Kendi hikayelerini ve başka bayanların yaşantılarını anlatırken karşımıza çıkan bayanların hepsi tanıdık: Modern düşünen hanımefendiler, adamın her söylediğine inanan hanımefendiler, anne-baba-devlet baskısından kurtulmak için birlikteliği seçen hanımefendiler, evlilik kurumunu saçma kabul eden hanımefendiler…
Marjane Satrapi açık fikirli, çağıl görüşlü bir ailede yetişmiş olduğundan çizimleri ve metinlerinden görüldüğü benzer biçimde yürekli fikirlere haiz. Dikiş Nakış kitabını bu açıdan rahatsız olabilecek hiç kimseye önermiyorum. Sırf ‘Nakış’ kelimesinin kitapta geçmiş olduğu yerdeki anlamını düşünmek bile yeter..
Benim en oldukça dikkatimi çeken yaş aralığı bu kadar geniş bir grup kadının açık sözlü sohbetleri.. Aynı yaş grubunda olanlar ‘ayıp’ sayılabilecek mevzuları daha rahat konuşurlar kendi içlerinde. Mesela kaç hanım lisede arkadaşları ile birbirlerine +18 olmasa da +15 kategorisinde müstehcen fıkralar anlatmamıştır ki? Bu açıdan düşününce yazarın tasvir etmiş olduğu ortamda anası, anneannesi hatta komşusunun olması, her insanın cesurca konuşabilmesi bana şaşırtıcı geldi. Bizim ülkede düşündüm de, erişkin evli bayanların olduğu bir grup bile olsa zor bu şekilde söyleşi içinde ne olduğu olması.. Benim aklımda canlanan ortam ve muhabbet tam olarak şu:
– Kıızz ne koydun bu kısırın içine? Tadı bir değişik geldi..
– Ayol sır bu şekerim, sen böreğinin tarifini veriyor musun?
– Bizim oğlan oldukça parlak zeka, fakat çalışmıyor hocalar da anlamıyor tembel diyor.
– Ay bıktım anacım bu herifin çamaşırından, ütüsünden! Bir üstünü de muntazam temiz kullanmaz! Her gün çamaşır derdi başımda.. Çoraplarını da toplamaz.. Her biri bir yerde..
– Günün en sevdiğim saati adam işe, çocuklar okula, ohhh ondan sonrasında kafamı dinliyorum rahat rahat işimi yapıyorum.
– Sizin yan komşunun kaynataları ona yerleşmiş, vah vaaah kaynanasını markette gördüm tam cadı!
– Yine yedik kekleri, börekleri iyi mi eriyecek bunlar..
– Amaaann birazdan kırtlarımızı döker eritiriz canım dert ettiğin şeye bak..
Gibi… (Gamze Ö.)

Persepolis’den sonrasında okuduğum ikinci karikatür kitabı. Tabi bir Persepolis olmasa da gene başarıya ulaşmış çizimler, güzel keyifli bir ifade, bir çırpıda okunana bir yapıt olmuş.
Marji bu kere içlerinde anneannesi, anası yakın arkadaşları ve komşularınında yer almış olduğu kız kıza mevzulara değiniyor. İranlı bayanların kendi içinde yapmış olduğu konuşmalarda, bayanların cinsellik ve gelenekler içinde gidip gelen hikayelerine şahit oluyorsunuz. (Erce)


Dikiş Nakış PDF indirme linki var mı?


Marjane Satrapi – Dikiş Nakış kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Dikiş Nakış PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Marjane Satrapi Kimdir?

Marjane Satrapi (d. 1969, Reşt), Çizgi film romancısı, Akademi ödülü talibi animasyon film yönetmeni ve çocuk kitabı yazarı. Aslen Kaçar Türkleri’ndendir.

Marjane Satrapi, İran’da, İslam Cumhuriyeti devriminden önceki komunist ve toplumcu faaliyetlere karışmış bir ailenin evladı olarak dünyaya geldi. Oradaki Fransız okuluna gitti ve okul yıllarında Şah’ın düşüşü, Ayetullah Humeyni rejimi ve İran-Irak Savaşı’nın ilk yılları benzer biçimde mühim politik vakalara tanıklık etti.

1983’te, 14 yaşlarındayken ailesi tarafınca rejimden kaçması için Viyana’ya gönderildi. Daha sonrasında film haline de getirilen otobiyografik romanı Persepolis (film)’e nazaran, lise yıllarında orada yaşadı ve üniversite için İran’a geri döndü. Burada 21 yaşlarında evleneceği Rıza’yla tanıştı, 1 yıl evli kaldıktan sonrasında boşandılar. Daha sonrasında Tahran Azad Üniversitesi’nde Görsel İletişim bölümünü tamamladı ve Strasbourg, Fransa’ya taşındı.


Marjane Satrapi Kitapları – Eserleri

  • Persepolis
  • Azrail’i Beklerken
  • Dikiş Nakış
  • Persepolis 2


Marjane Satrapi Alıntıları – Sözleri

  • Evlilik rulet oynamak gibidir: Bir iki kez kazansan da, daha oldukça kaybedersin. (Dikiş Nakış)
  • Ne derler bilirsin, “Yaşamak için, canlı olmak kafi değildir.” (Azrail’i Beklerken)
  • “Duydun mu Aruş? Halkımızın ne kadar bilinçsiz bulunduğunu görüyor musun? Seçimler hileli fakat onlar gene de sonuçlara inanıyorlar. Yüzde 99,99! Kendi adıma, çevremde İslam cumhuriyetine oy veren kimseyi tanımıyorum. Bu sayıya iyi mi ulaştılar? Kıçlarından herhalde! ” (Persepolis)
  • İnsanlar affetmeyi bilmeli fakat asla unutmamalıdırlar. (Persepolis)
  • Evlilik rulet oynamak gibidir: Bir iki kez kazansan da, daha oldukça kaybedersin. Sırılsıklam aşık olsan da hep kaybeden numarayı çevirirsin. (Dikiş Nakış)
  • Vous ne vous souvenez pas de moi ? À vrai dire, pas du tout. (Azrail’i Beklerken)
  • Fiziksel güzelliği ruhunun karanlığını gizliyordu! (Dikiş Nakış)
  • “İnsanlar affetmeyi bilmeli fakat asla unutmamalıdır.” (Persepolis)
  • Rejimin anlayışına nazaran bir karı evden çıkarken kendine şu soruları sormalıydı : Pantolonum yeterince uzun mu acaba? Başımı muntazam örttüm mü? Makyajım belli oluyor mu? Ya beni kırbaçlarlarsa? Şu sorulara ise yer yoktu : Fikir özgürlüğüm nerede? İfade özgürlüğüm nerede? Hayatım yaşanmaya kıymet mi? Siyasi tutuklulara ne yapıyorlar? (Persepolis)
  • Fiziksel güzelliği ruhunun karanlığını gizliyordu! (Dikiş Nakış)
  • Ne derler bilirsin: “Yaşamak için canlı olmak kafi değildir.” (Azrail’i Beklerken)
  • Birlikte yaşamak için, karakter dış görünüşten daha önemlidir (Azrail’i Beklerken)
  • Aşk; sağduyunun tam tersidir. (Dikiş Nakış)
  • Neden bakire olmak zorunda olan kadınlardır? Neden geri zekâlı bir herifi memnun etmek için büyük acılar çekmek gerekiyor? Bence bir hanımdan “bekaret” isteyen adam tam bir budaladır! Neden ikimiz de batılılar benzer biçimde yapmıyoruz!? Onlarda cinsellik problemi çözüldüğü için başka şeyler düşünebiliyorlar! Bu yüzden de ilerleyebiliyorlar!!! (Dikiş Nakış)
  • Romeo ve Jülyet’in 6 evladı olsaydı, haklarında bir kitap yazılır mıydı sanıyorsun? (Azrail’i Beklerken)
  • Crois-tu que si Roméo et Juliette avaient fait six gosses ensemble on aurait écrit un livre sur eux? (Azrail’i Beklerken)
  • Başkalarının arkasından konuşmak ruhun vantilatörüdür… (Dikiş Nakış)
  • Evlilik rulet oynamak gibidir: bir iki kez kazansan da, daha oldukça kaybedersin. (Dikiş Nakış)
  • Devrim tıpkı bir bisiklet gibidir. Eğer tekerlekleri dönmezse devrilir. (Persepolis)
  • Başkalarının arkasından konuşmak ruhun vantilatörüdür… (Dikiş Nakış)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş