Eğitim

Dillerin Katli – David Crystal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dillerin Katli – David Crystal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dillerin Katli kimin eseri? Dillerin Katli kitabının yazarı kimdir? Dillerin Katli konusu ve anafikri nedir? Dillerin Katli kitabı ne konu alıyor? Dillerin Katli PDF indirme linki var mı? Dillerin Katli kitabının yazarı David Crystal kimdir? İşte Dillerin Katli kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: David Crystal

Çevirmen: Gökhan Cansız

Orijinal Adı: Language Death

Yayın Evi: Profil Yayıncılık

İSBN: 9789759961145

Sayfa Sayısı: 232


Dillerin Katli Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Elinizdeki kitap insanoğlunun geleceği hakkında kaygı duyan her insana hitap ediyor. Dillerin Katli’ndeki informasyon, gözlem ve çözümleme zenginliği zihinleri aydınlatıyor, cemiyet ve kimlik ruhunu canlandırıyor.

– Language International

Herhangi bir dilin yok oluşu insanoğlu için telafisi olmayan bir kayıptır. Tam boyutları bilinmese de dünyanın pek oldukça bölgesinde dillerin hızla yok olduğu kesindir. Bazı hesaplara nazaran 6.000 dilden yalnız 600 tanesi güvendedir. Peki bu tehlikenin önüne geçilebilir mi? Yok olmaktan kurtarılabilir mi?

Dilbilim alanında dünyanın önde gelen uzmanlarından David Crystal bu tehlikenin sebeplerini ve neler yapılması gerektiğine dair mühim ipuçları sunuyor. Yazar, “Dilin yok oluşu niçin önemlidir?” sorusunu masaya yatırarak diller hakkında geniş bir perspektif sunuyor.


Dillerin Katli Alıntıları – Sözleri

  • “Her dil,içinde onu konuşanların ruhunu barındıran bir mabettir”
  • “Dilsiz bir millet,kalpsiz bir millettir.”
  • “Eğer bir dili konuşan son kimse sizseniz, bir kontakt aracı olan diliniz esasen ölmüştür. Zira dil sadece onunla konuşulabilecek biri var ise hayattadır.”
  • Böylesine sert bir dil kullanımını desteklemek için öteki seslere mümkün olduğunca kulak vermek gerekir bundan dolayı dil kaybı yaşayanlar ve yaşamakta olanlar duygusal durumlarını ifade etmekte zorlanırlar. Hakkınız olan ana dilinizden yoksun kalmanız iyi mi bir şeydir? Hendrik Stuurman şimal-batı cenup Afrika`daki Khoikhoi deneyiminden bahsederken bu noktayı şu şekilde ifade eder : Garip bir kadının sütünü içmiş, başka biriyle büyümüş şeklinde hissediyorum kendimi. Bu şekilde hissediyorum, bundan dolayı anadilimi konuşamıyorum.
  • Bir dil artık konuşanı kalmamışsa ölür. Ana dili bu kitabın diliyle aynı olanlar ya da oldukça konuşulan başka bir dili konuşanlar için bu şekilde küçük bir ihtimal yoktur. Ancak bu gerçeği göstermek kolaydır. Mesela, Ingiltere Tehlikedeki Diller Vakfının haber bülteninin sayfalarında “ölüm ilanları” bölümünde Bruce Cornell tarafindan verilen ilana bakınız.
  • “İnsan erdeminin bütünü herhangi bir dilde değildir ve hiçbir dil tek başına insan irfanının tüm biçim ve derecelerini ifade edemez. ”
    Ezra Pound
  • Yalnız ve yalnız yerli topluluk kendi dilini kurtarabilir.
  • “Bir dilin öldüğünü söylemek bir insanın öldüğünü söylemek gibidir. Başka türlü olamazdı zira insan olmadan dillerin varlığından bahsedilemez.”
  • “Bir dilin öldüğünü söylemek bir insanoğlunun öldüğünü söylemek gibidir.“


Dillerin Katli İncelemesi – Kişisel Yorumlar

“Bir dilin ölümü” sözünün ne kadar derin bir anlam içerdiğini İngiliz dilbilimci kimliğiyle David Crystal’ı okumadan anlayamazdım kim bilir.
Crystal, kulağa rahat şeklinde gelen fakat sözün derinliğine indikçe anlamı da derinleşen noktalara değinerek geçmişten günümüze meydana getirilen araştırmalar yardımıyla bir dilin ölümle burun buruna gelmenin ciddiyetini ve bir dilin yok oluşunun niçin bu denli mühim bir mevzu bulunduğunu açıkça ve kaynaklarıyla belirtiyor.
İnceleme-araştırma tarzındaki bu kitap farkındalık oluşturmak adına, tehlikenin sebepleri ve neler yapılması gerektiğine dair mühim ipuçları barındırıyor.
Zihin aydınlığı, informasyon ve gözlem zenginliği adına okunabilecek tavsiye kitaptır. (Tuba Y.)

Dil, bir toplumun kültürü, geçmişi, kimliği, her şeyidir.
Hiç dilinizin yok olma ihtimali hakkında düşündünüz mü?
“Bir dilin öldüğünü söylemek bir insanın öldüğünü söylemek gibidir. Başka türlü olamazdı zira insan olmadan dillerin varlığından bahsedilemez.”
Peki dil ölümü nedir? Bunu niçin umursamalıyız? Dillerin ölme sebepleri nedir? Bunu düzeltmek istiyorsak nereden başlamalıyız ve neler yapmalıyız? Bu soruların hepsi kitapta birer bölüm halinde açıklanmış bulunuyor.
Dil ölümü tahmin edebileceğimizden oldukça daha ciddi bir mevzudur. Bugün dünya dili olarak kabul edilen ve birçok insan tarafınca konuşulan dillerin bile bigün ölmeyeceğinin, yok olmayacağının bir garantisi yoktur.
David Crystal abimiz geçmişten günümüze meydana getirilen emekler yardımıyla dillerin ölümünün ciddiyetini gözler önüne seriyor. (Nsnz B.)


Dillerin Katli PDF indirme linki var mı?


David Crystal – Dillerin Katli kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Dillerin Katli PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı David Crystal Kimdir?

David Crystal, bir yazar, editör, öğretim görevlisi ve yayıncı olarak Holyhead, North Wales’deki evinden iş yapmaktadır. 1941’de Kuzey İrlanda Lisburn’de dünyaya geldi, ilk yıllarını Holyhead’de geçirdi. Ailesi 1951’de Liverpool’a taşındı ve ortaokulunu St. Mary’s College’da aldı. University College London’da (1959-1962) İngilizce okudu, İngilizce dil emekleri mevzusunda uzmanlaştı, Randolph Quirk (1962-1963) altında İngilizce Kullanım Anketi’nde bazı araştırmalar yapmış oldu, ondan sonra dilbilim alanında öğretim görevlisi olarak bilimsel nitelikli hayata katıldı.1964’te 100’ü aşkın kitabının ilkini yayınladı ve ve bilhassa İngilizce çalışmalarında, tonlama ve yoldam şeklinde alanlarda ve dilbilimsel, eğitimsel ve klinik bağlamlarda dilbilimsel uygulamalarda yapmış olduğu araştırma çalışmalarıyla tanındı.

10 yıl University of Reading’de akademisyenlik yapmış oldu ve şu anda Bangor’daki Galler Üniversitesi’nde Dilbilim Profesörü. Bu günlerde zamanını dil ile iş içinde paylaştırıyor ve web uygulamaları üstünde çalışıyor.


David Crystal Kitapları – Eserleri

  • Dilin Kısa Tarihi
  • Dillerin Katli


David Crystal Alıntıları – Sözleri

  • “Her dil,içinde onu konuşanların ruhunu barındıran bir mabettir” (Dillerin Katli)
  • Bir kişinin yalnız bir aksanla konuşmuş olduğu söylenemez. Aksanımız nerede yaşadığımıza ve kiminle konuştuğumuza nazaran zaman içinde değişmiş olur (Dilin Kısa Tarihi)
  • “Eğer bir dili konuşan son kimse sizseniz, bir kontakt aracı olan diliniz esasen ölmüştür. Zira dil sadece onunla konuşulabilecek biri var ise hayattadır.” (Dillerin Katli)
  • Böylesine sert bir dil kullanımını desteklemek için öteki seslere mümkün olduğunca kulak vermek gerekir bundan dolayı dil kaybı yaşayanlar ve yaşamakta olanlar duygusal durumlarını ifade etmekte zorlanırlar. Hakkınız olan ana dilinizden yoksun kalmanız iyi mi bir şeydir? Hendrik Stuurman şimal-batı cenup Afrika`daki Khoikhoi deneyiminden bahsederken bu noktayı şu şekilde ifade eder : Garip bir kadının sütünü içmiş, başka biriyle büyümüş şeklinde hissediyorum kendimi. Bu şekilde hissediyorum, bundan dolayı anadilimi konuşamıyorum. (Dillerin Katli)
  • “Ne söylediğin değil, iyi mi söylediğin mühim.” Bu tüm yaşantımız süresince geçerliliğini korur. (Dilin Kısa Tarihi)
  • Bir dil artık konuşanı kalmamışsa ölür. Ana dili bu kitabın diliyle aynı olanlar ya da oldukça konuşulan başka bir dili konuşanlar için bu şekilde küçük bir ihtimal yoktur. Ancak bu gerçeği göstermek kolaydır. Mesela, Ingiltere Tehlikedeki Diller Vakfının haber bülteninin sayfalarında “ölüm ilanları” bölümünde Bruce Cornell tarafindan verilen ilana bakınız. (Dillerin Katli)
  • “Bir dilin öldüğünü söylemek bir insanın öldüğünü söylemek gibidir. Başka türlü olamazdı zira insan olmadan dillerin varlığından bahsedilemez.” (Dillerin Katli)
  • Bir başka örnek düşünün: Karşınızdaki kişilerden biri konuştukça konuşuyor ve sizin ağzınızı açmanıza izin vermiyor. Buna “sohbeti tekeli altına almak” denir. Veyahut siz bir şeyler anlatmaya başladığınızda araya giriyor ve lafınızı bitirmenize izin vermiyor. Bazıları devamlı başkalarının sözünü keser. (Dilin Kısa Tarihi)
  • Hikâyeye nazaran, Cennet Bahçesinde Havva Âdem’e yemesi için bir elma verir. Elbette ki Âdem elma yemeye alışkın değildir ve bir parçası boğazında kalır. Havva aynı problemi yaşamaz. Bu nedenle adamların âdemelması, kadınlarınkinden daha çıkıktır. (Dilin Kısa Tarihi)
  • “Dilsiz bir millet,kalpsiz bir millettir.” (Dillerin Katli)
  • İnsana kimi zaman “konuşan hayvan” denmiştir. (Dilin Kısa Tarihi)
  • “İnsan erdeminin bütünü herhangi bir dilde değildir ve hiçbir dil tek başına insan irfanının tüm biçim ve derecelerini ifade edemez. ”
    Ezra Pound (Dillerin Katli)
  • Dil her şeyi yapmaz. Bazen söylemek istediğimiz şeyi ifade edecek sözcük bulamayız. Bazen yalnız sarılmak daha iyidir. (Dilin Kısa Tarihi)
  • İki dilli olmak, “hem pastam dursun hem karnım doysun” diyebilmenize imkân tanır. Yeni dil toplumda en iyi mesleklerin kapısını açar; eski dil yardımıyla “kimlik” anlayışınızı sürdürürsünüz. Kimliğiniz korunur. İki dilin de yararını görürsünüz. (Dilin Kısa Tarihi)
  • İmla, eğitimli kişileri eğitimsiz kişilerden ayırt edebilmenin yollarından biri haline gelmiştir. (Dilin Kısa Tarihi)
  • Âdemelması ile ilgili aslolan gerçek, oldukça daha azca coşku vericidir. Büyük olasılıkla İncil’in yazıldığı İbranice dilinden meydana getirilen fena bir çevirinin sonucudur. İbranicede “Erkek” anlamına gelen sözcük “Adam”dır ve “Yumru” anlamına gelen sözcük “Elmaya” oldukça benzerdir. Bu ifade öteki dillere çevrilirken “Erkeğin yumrusu” yerine “Âdemin elması” olarak düşünülmüştür. Adı bu şekilde kalmıştır. (Dilin Kısa Tarihi)
  • Yalnız ve yalnız yerli topluluk kendi dilini kurtarabilir. (Dillerin Katli)
  • “Ama dil büyük bir mevzudur. Bana nazaran her şeyden büyük. Emek verme alanlarının Everest tepesi.” (Dilin Kısa Tarihi)
  • “Bir dilin öldüğünü söylemek bir insanoğlunun öldüğünü söylemek gibidir.“ (Dillerin Katli)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş