Eğitim

Din Neden Gereklidir? – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Din Neden Gereklidir? – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Din Neden Gereklidir? kimin eseri? Din Neden Gereklidir? kitabının yazarı kimdir? Din Neden Gereklidir? konusu ve anafikri nedir? Din Neden Gereklidir? kitabı ne konu alıyor? Din Neden Gereklidir? PDF indirme linki var mı? Din Neden Gereklidir? kitabının yazarı Emre Dorman kimdir? İşte Din Neden Gereklidir? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Emre Dorman

Orijinal Adı: Din Neden Gereklidir?

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9786056441745

Sayfa Sayısı: 232


Din Neden Gereklidir? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Allah din göndermiş midir? Din niçin mühim ve gereklidir? Din olmadan Allah’ın varlığı, birliği, sıfatları, Allah-evren-insan ilişkisi, yaşamın anlamı, ölüm ve sonrası şeklinde en temel mevzularda tatminkar açıklamalar bulmak mümkün müdür? Dünyevileşmenin dinin göz artı edilmesi üstündeki tesiri nedir?

Din olmadan Allah’a ve yarattıklarına karşı sorumluluklar bilinebilir mi? Ateist oranının yüksek olduğu ülkeler daha mı ahlaklılar? Savaş ve kargaşaların sebebinin din olduğu iddiası doğru mu? Allah niçin kendisine yakarma ve yakarma edilmesini istemektedir?


Din Neden Gereklidir? Alıntıları – Sözleri

  • Modern olanı tümden kötüleyip reddetmek de, tümden kutsamak da hatalıdır.
  • İnsanlar kendi hayatlarını, yakınlarını ya da menfaatlerini koruyabilmek için her türlü kıymeti çiğneyebilecek davranış potansiyeline sahiptirler.
  • Var olmak yok olmaktan daha iyi ve güzeldir.
  • .. yaşamı ve niçin var bulunduğunu bir kez olsun sorgulamayan insan, kendi kendine var etmediği hayatındaki kuralları kendi belirlemek ister.
  • “Başkalarını incitme çünkü sen onların yerinde olabilirdin”
  • Esasen insan fıtratında güzel davranışların da kökeni vardır. Fakat insanoğlunun kendi yarar ve
    menfaatini başkalarının acıları, fakirlikleri ve gereksinimleri üstüne çıkartabilecek egoist bir yapıya haiz olduğu da bir gerçektir.
  • Ne irfandır veren ahlâka yükseklik ne vicdandır.
    Fazilet hissi insanda Allah korkusundandır.
    Mehmet Akif Ersoy
  • Vazife duygusundan hareketle pek oldukça katliam işlenebilir.
  • Tanrı ölmüştür fakat insan öyleki bir yaratıktır ki, daha binlerce yıl süresince gölgesi kimi mağaralarda bir ihtimal hâlâ gösterilecektir. Ya biz? Onun gölgesini de yenmek zorunda kalacağız biz.
    Nietzsche
  • Din insanoğlunun ışığıdır. Din yoksa insan hiçbir vakit yeterince aydınlanamayacaktır…
  • Tüm yaşam hatta alınan her bir nefes o yaşamı ve nefesi verene gore yaşanır.
  • Modern olanı tümden kötüleyip reddetmek de
    tümden kutsamak da hatalıdır.
  • Din insan toplumunu devamlı kokuşmaktan, çürümekten, mahvolmaktan kurtaran bir uygarlık mimarıdır.


Din Neden Gereklidir? İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Caner Taslaman ve Emre Dorman aynı yolun yolcusu bazen okuduğum iki dost yazarlar, Emre Dorman’ı “Allah’a Öğretilen Din” kitabı ile tanımış sevmiştim. Din niçin Gereklidir de aynı tadı, açıklayıcılığı bulamadığım şeklinde adı ile müsemma bir kaynak kitap olmasını beklerdim. İfadeler sık sık kendini yeniden etmiş, Nerdeyse hiçbir somut delilden bahsedilmediği şeklinde, yazar tıpkı öteki islami kitaplar şeklinde mevzuyu neredeyse her defasında imanın esasının koşulsuz itaat gerektirdiği imasına getirmiş . Din felsefesi mevzusuyla yeni yeni ilgilendiğim için kendimi asla bilirkişi duyuru etmiyorum fakat bundan önceki kaynaktan anladığım kadarı ile bu mevzuda yabancı yazarlar “kesinlikle” daha rasyonel. (Éowyn)

Yakında zamanda bir arkadaşımın tavsiyesi ile okuma fırsatı bulduğum “Din Neden Gereklidir” adlı kitap, beklentilerimin oldukça fakat oldukça peşinde kaldı. Bilhassa kitabın 40. sayfasından sonrasında başlayıp neredeyse 3/1 lik kısmını oluşturan Din ve Ahlak kavramlarının birbirinden ayrılamaz bir tüm şeklinde anlatılması, etik davranışların fıtrattan verilmiş yönünün varlığı ve insan aklının tek başına ahlaklı davranışa yönelmek için yetersiz kalacağı; doğru terbiye için tek koşulun ise “Din” olduğu fikrinin dayatılması bile kitabın realiteden uzak öznel bir üslupla yazıldığını gösteriyor. Kitabın genelinde yazar, neredeyse hiçbir somut delilden bahsetmediği şeklinde her fırsatta teizm vurgusu yaparak kurtuluşun koşulsuz imandan geçtiğini oldukça sık belirtmiş. Galiba akıcı bir anlatıma ve kolay bir dile haiz olması kitabın tek pozitif yönü. (Nemecsek)

Din Gereksizdir.: ”Din niçin gereklidir.” okuduktan sonrasında ”Din niçin gereksizdir.” daha iyi anladım. Ve dine gerekseme duyanların, dinin kolay kurallarına aklını ipotek etmiş olanlar bulunduğunu anladım. Tıpkı Emre Dormen şeklinde. ”Din gereklidir.” diyen Emre Dormen’e bir sual sormak isterim. Dinin gereği olarak sevgili kızınız Ebru’yu akıl baliğ olmadan büyükbabası yaşındaki adamlarla evlendirir misiniz? Dinin etik ve vicdani kıymeti olmayan kolay kurallarına aklını ipotek etmişler ve etmek isteyenler için tavsiye edebileceğim bir kitap. (caner akcan)


Din Neden Gereklidir? PDF indirme linki var mı?


Emre Dorman – Din Neden Gereklidir? kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Din Neden Gereklidir? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Emre Dorman Kimdir?

Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Kelâm bilim branşında hazırladığı Tanrı’nın Varlığının Kanıtlanmasında Kullanılan Modern Deliller: İnsancı İlke Örneği başlıklı tezi ile yüksek lisans (2004), Deizm ve Eleştirisi: Tarihsel ve Teolojik Bir Yaklaşım başlıklı tezi ile de doktora çalışmasını tamamladı (2009). Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde Felsefeye Giriş, Felsefe Tarihi ve Bilim Felsefesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise İslam Felsefesi ve Din Felsefesi dersleri vermekte, teoloji, felsefe ve din-bilim ilişkisi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.


Emre Dorman Kitapları – Eserleri

  • İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar
  • Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu
  • Allah’a Öğretilen Din
  • Kendini Kınayan Nefis
  • Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar
  • Din Neden Gereklidir?
  • Allah’ın Parmak İzi
  • İslam Ne Değildir
  • Modern Bilim:Tanrı Var
  • 101 Soruda Kur’an
  • Duanız Olmasa Ne Öneminiz Var?
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi
  • Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile


Emre Dorman Alıntıları – Sözleri

  • Fizikçi Paul Davies ise evrenin başlangıcını oluşturan Big Bang sürecinin patlama hızının tehlikeli sonuç ayarı hakkında şu şekilde bir yaklaşımda bulunur:
    “Evren, birazcık bile yavaş genişleseydi çekim gücü sebebiyle içine çökecekti; birazcık daha süratli genişleseydi evrenin maddesi tamamen dağılıp gidecekti. Bu iki felakatin arasındaki dengenin ne kadar iyi hesaplanmış olduğu sorusunun cevabı oldukça ilginçtir. Eğer patlama hızının meydana geldiği zamanda bu hız gerçek hızından yalnız 10 üstü 18’de 1 kadar bile farklılaşsaydı, bu, lüzumlu dengeyi yok etmeye yetecekti. Dolayısıyla evrenin patlama hızı inanılmayacak kadar duyarlı bir kesinlikle belirlenmiştir. Bu nedenle Big Bang, herhangi bir patlama değil, her yönüyle oldukça iyi hesaplanmış ve düzenlenmiş bir oluşumdur. (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • John Lennox’un da dikkat çekmiş olduğu şeklinde Galileo, Kopernik, Kepler, Pascal, Boyle, Newton, Faraday, Mendel, Pasteur, Kelvin, Maxwell şeklinde tarih süresince bilime en büyük katkıları icra eden bilim adamlarının tamamı Tanrı’ya inanmışlardır. Üstelik onların Tanrı’ya inanmaları bilim vapmalarına engel olmamış aksine bu inanç onların ana esin kaynağı olmuştur”s. 55 (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi)
  • Altmış yaşına gelen biri günde sekiz saatten 20 yıl uyur. Kalan 40 yılda da ayakta uyur. Yaşam söylediğin işte budur… (Kendini Kınayan Nefis)
  • Adalet , hak ve hukuk yalnız kendinden olana değil kendinden olmayana da uyguladığın vakit gerçek anlamda kıymetli ve geçerli olur . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmak, onu kimlik olarak taşımakla değil, gereklerini yerine getirmekle kazanılacak bir sıfattır. (Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu)
  • Eğer yaşam bundan ibaretse tüm yapılanlar bizimle birlikte yok olmaya mahkûmdur. En iyi ihtimalle uzayın ömrünü doldurması neticesinde her şey yokluğa mahkum olacaktır. Ahiret olmadan yaşam anlam ifade etmeyen ve trajikomik bir hikayeden ibaret kalır. (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi)
  • İslam inancı için ölçü Kur-an’dır , Müslümanlar ya da Kur’an dışı kayıtlar değildir. (İslam Ne Değildir)
  • İyi olanı da fena olanı da meydana getirecek olan insandır. (101 Soruda Kur’an)
  • “Bilim tarihinde, o meşhur Galileo davasından bu yana, bilimsel gerçeğin dünyanın dini yorumuyla bağdaştırılamayacağı iddiası onlarca defa tekrarlanmıştır. Her ne kadar şu anda bilimsel gerçeğe kendi alanı içinde dil uzatılamayacağına ikna olmuş olsam da, hiçbir vakit dini düşüncenin özünü, insanoğlunun bilinçlilik sürecinde zamanı geçmiş, bizim şu andan itibaren bir kenara bırakmamız ihtiyaç duyulan bir safhanın bir parçası olarak görmedim. Bu yüzden, hayatım süresince bu iki değişik fikir alanı arasındaki ilişki üstüne düşünmek zorunda kaldım bu sebeple işaret ettikleri şeyin gerçekleştiğinden hiçbir vakit kuşku etmedim.”
    Warner Heisenberg (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Bugün ahlaklı bir insana örnek olarak bir Müslüman değil de Japon gösteriliyorsa her insanın Müslümanlığını sorgulaması gerekir. (İslam Ne Değildir)
  • Din bizlerden , insan olmanın onuruna kısaca yaratılışımıza uygun davranmamızı , mesuliyet bilinci içinde duyarlı ve ilkeli bir insan olmamızı , inancımıza karşın Allah yokmuş şeklinde yaşamamamızı , insanlara itimat vermemizi , adaletli , merhametli , doğru ve örnek bir fert olmamızı ister . (İslam Ne Değildir)
  • “Bu Kur’an Allah’tandır, başkası tarafından uydurulmuş değildir; o, kendisinden önceki kitapları (asıllarını) doğrulamakta ve konulmuş olan hükümleri açıklamaktadır; bunda kuşku yoktur, O âlemlerin rabbindendir.”
    Yunus Suresi-37.ayet (101 Soruda Kur’an)
  • Ân oluyor bir acayip duyguya varıyorum;
    Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?…
    Necip Fazıl Kısakürek (İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar)
  • İnsani ve ahlâkî değerler noktasında kırıklarla dolu bir karnemiz var . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmaya , dini öğrenmeden ilkin insan olmayı öğrenmekle başlanabilir . (İslam Ne Değildir)
  • Dinin sahibi Allah’tır. Kimse din adına iyelik iddiasında bulunamaz. Allah adına konuşamaz. Allah’ın kitabı olan Kur’an’dan kanıt getiremediği bir görüşü din olarak insanlara sunamaz. (İslam Ne Değildir)
  • Tüm yaşam hatta alınan her bir nefes o yaşamı ve nefesi verene gore yaşanır. (Din Neden Gereklidir?)
  • Bakışımızı Evren ‘in neresine cevirsek büyük bir ihtişama, oldukça ince hesaplara ve tanrısal bir sanata rastlarız. Yeter ki Allah ‘ın yaratma sanatı üstüne düşünerek aklımızı çalıştıralım. (Allah’ın Parmak İzi)
  • Yaşam tesadüflere başvurularak açıklanamaz.
    Üstelik yaşam, fizik ve kimyanın kanunlarını aştığı için yaşamın kökeni asla kendi kendini örgütlediği senaryo ile açıklanamaz.
    Bununla beraber yaşamın fizik ve kimyanın kanunlarını aşıyor olması yaşamin sebebinin fizyolojik bir şeyden oldukça daha fazlası olması icap ettiğini anlarız.
    Bu şeklinde bir durumda mantıklı olan tek izahat şudur: Yaşamın sebebi olan ve olmaya devam eden şey ne şanş ne fizik ne de kimyadır; Tanrı’dır.
    Dean L. Overman, A Case Against Accident and Self-Organis (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Okuduğumuzu en güzel şekilde anlamamızı, anladığımızı en güzel şekilde yaşamamızı, yaşadığımızı da en güzel şekilde anlatmamızı söyleyensin. (Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş