Eğitim

Adı Dilimin Ucunda – Pascal Quignard Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Adı Dilimin Ucunda – Pascal Quignard Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Adı Dilimin Ucunda kimin eseri? Adı Dilimin Ucunda kitabının yazarı kimdir? Adı Dilimin Ucunda konusu ve anafikri nedir? Adı Dilimin Ucunda kitabı ne konu alıyor? Adı Dilimin Ucunda PDF indirme linki var mı? Adı Dilimin Ucunda kitabının yazarı Pascal Quignard kimdir? İşte Adı Dilimin Ucunda kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Pascal Quignard

Çevirmen: Esra Özdoğan

Orijinal Adı: Le nom sur le bout de la langue

Yayın Evi: Sel Yayıncılık

İSBN: 9789755702582

Sayfa Sayısı: 86


Adı Dilimin Ucunda Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Pascal Quignard, yalnızca günümüz Fransız edebiyatının değil, bir o denli da Dünya edebiyatının önde gelen yazarlarından. Türk okurunun ve beyazperde meraklısının “Dünyanın Tüm Sabahları” ile tanımış olduğu bu derin romancıdan gene bir akıcı bir roman…

“Adı Dilimin Ucunda”, Esra Özdoğan’ın kılı kırk yararak çevirilmiş olduğu bu muhteşem metin, anlatma sanatına yepyeni boyutlar katıyor. Sarsıcı, tutkulu bir başyapıt.


Adı Dilimin Ucunda Alıntıları – Sözleri

  • “Ya şu dünya çok küçük ya da şu rastlantı dedikleri pek acayip şey..”
  • Rahatım huzurum kalmadı. Onu düşündükçe kasıklarım tutuşuyor. Gözlerimde yaşlar birikiyor. Akdikenler gibi sıskacık kaldım. Adı hiç aklımdan çıkmıyor
  • Yaşayabilmek için yazdım. Yazdım, çünkü susarak konuşmanın tek yo­lu buydu.
  • Ölüm nerede gösterir yüzünü, mutlulukta değilse eğer, insanlarda mı?
  • “Ağlıyorum çünkü yoksulum.” dedi.
  • Dünyanın tüm sakinleri için cehennemin dünya demeye geldiğini de belirtmeden geçmeyelim.
  • Yaşayabilmek için yazdım. Yazdım, şundan dolayı susarak konuşmanın tek yolu buydu.
  • insanoğlu içinde hayvansı doğamızı inkar ederek uzun süre yaşayamayız
  • Uçmana gerek yok esasen,” dedi şahin. “Aşağı düşmemeyi becer yeter
  • …kuşlar çekilip gittiler. Her şey sessizliğe gömüldü.


Adı Dilimin Ucunda İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Yazar Pascal Quignard’ ın okuduğum ilk kitabı. Kitap aslına bakarsak oldukça zor okunacak tarzda bir kitap. Şundan dolayı yazarımız bir dilbilimci ve müzisyen, bu özelliklerinden yararlanarak kelimelerle, yazdığı hikayelerle bir o kadar güzel oynamış ki. Bazı yerlerini birkaç kez okuma isteği duyuyorsunuz. Acaba ne dedi? Aa iyi mi değişik bir görüş açısı! benzer biçimde tepkiler verebiliyorsunuz okudukça 🙂
Kitap, üç bölümden oluşuyor. Okuyucunun dikkatine başlıklı birinci bölümde birkaç arkadaşın güzel bir sohbeti içeriyor. Adı dilimin ucunda başlıklı ikinci bölümde bizlere bir masal konu alıyor. Medusa üzerine kusa araştırma başlıklı üçüncü bölümde dilinin ucuna gelen sözcüğü arar benzer biçimde yazıyor. Bilhassa anne kelimesini anlatışı sizi içine çekiyor. Ardından Orpheus’tan, Odysseus’tan, Medusa’dan, Perseus’tan bahsediyor. Bellekten, unutmaktan ezberden, dilden bahsediyor ve bahsederken müzisyen kimliğinin izlerini görüyorsunuz.
İyi okumalar :)) (Hypatia)

Üç bölümden oluşan acayip bir kitap
“Adı dilimin ucunda ”
Inceleme yazmak _ yazmamak yolunda bir ileri bir geri yürüttü beni aslen. .
Ama bir lezzet bırakmış olmalı ki ..
Oturdum yazdım ..
“YA O ADI BULURUM ! YA DA O ADAMI!
Pascal Quihnard daha ilkin asla okumadığım bir yazar hakkında pek bilgili değilim açıkçası ..
özelliği :
sözcüklere hakim ve aşık olması ..
felsefe ve dilbilimin harmanlanmiş hali diyebiliriz seçimi için “Dünyanın tüm sabahları ” en malum romanı imiş (ki ben hemen hemen okumadım ) ve meraktayım kesinlikle okuyacağım …
#Spoiler
Quignard “Okuyucunun Dikkatine” söylediği giriş bölümünde kendinden ipuçları veriyor bizlere ..hem müzisyenliģine hem de kelimelerle iyi mi oynayabildiģine dikkat çekiyor bir nevi uyarı aslına bakarsak bu .. hafife alınmayacak kadar entellektüel bir yazar bulunduğunu gösteriyor şundan dolayı. .
“Kişinin yüzü bir addan daha özeldir ,dilin sağlama almış olduğu hayata bir o denli direnç veriyor olmasa da dudaklarına sürdükleri o uçuktur ölüm vakti. .
“Ağaçtaki tomurcuklar uç vermiş çiçeklerdir. .
“Dudaktaki uçuklarsa kıpkırmızı tomurcuklar …
Ikinci bölümde ise bambaşka bir Pascal çıkıyor karşımıza ..bir masal ile
Abartmadan söylüyorum gerçek bir masal okumanın keyfine varıyor insan ..
Yapılan bir iyiliğe karşı tek bir söz istiyor (adı lazım değil ) …
“Adımı unutma !” Şundan dolayı eğer unutursan bir yıl sonrasında gelip seni alacağım :))
Sizde devamlı o sayfaya gidip adı tekrarlamaya başlıyorsunuz 🙂 ya bir harf yanlış oluyor ya da unutuluyor 🙂 şu an yazarken bile gidip kitaba bakmak isteğini hissediyorum 🙂 şundan dolayı “Adı dilimin ucunda” 🙂 fakat neydi ??? 🙂
Bu neşeli okuma oyununda size bolca talih temenni ediyorum ..bir ihtimal siz unutmazsınız / bilemem :))
Son bölüme geldiğinizde gene bambaşka bir kelimeler deryası sizi bekliyor
Asıl efsane burada patlıyor 🙂
“Medusa üzerine kısa araştırma ”
Hem lirik hem ruhsal hem felsefik 🙂
Hadi buyurun bakalım ..
“Bir sözcük yitip gidebiliyorsa anlamı şudur : Dil değiliz biz …
Dil yetisini edinmişsek eğer anlamı şudur : Bizi terk edip gidebilir …
Bir ayrılığa maruz kalmamızın anlamıysa:
…. “dile ilişik ne var ise dilimizin ucundan çekilebileceğidir. ..
Üç değişik fakat birleşik öykü 🙂
Ben okuduğum için memnunum
Ve altını çizdiğim bölgeler üstüne yine düşünecek, yazarın öteki kitapları ile davam edeceğim …
Benden tavsiyesi 🙂
Iyi okumalar …
‘ (Ebru Ince)


Adı Dilimin Ucunda PDF indirme linki var mı?


Pascal Quignard – Adı Dilimin Ucunda kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Adı Dilimin Ucunda PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Pascal Quignard Kimdir?

Dilbilim ve müzisyenlerin olduğu bir aileden gelmektedir. 1955-1958 yılları aralığında Havre’de yaşadı. Liseyi Sévres kentinde okudu. Felsefe üstüne yüksek tahsil yapmış oldu.

İlk kitabı 1969’da yayımlandı. 1969-1994 içinde Gallimard yayınevinde editörlük ve öteki kademelerde çalıştı. Deneme, roman, opera, masal, araştırma türlerinde eserler verdi. Yazarlığın haricinde, müzikle de uğraşmıştır. 2000 senesinde Monaco Edebiyat Ödülü ve Fransız Akademisi Büyük Roman Ödülü’nü aldı. 2002’de Goncourt Ödülü’nü kazanmıştır.


Pascal Quignard Kitapları – Eserleri

  • Dünyanın Tüm Sabahları
  • Adı Dilimin Ucunda
  • Roma’daki Teras
  • Butes
  • Cinsellik ve Korku
  • Villa Amalia
  • Amerikan İşgali


Pascal Quignard Alıntıları – Sözleri

  • Uçmana gerek yok esasen,” dedi şahin. “Aşağı düşmemeyi becer yeter (Adı Dilimin Ucunda)
  • Sonsuz güç der ki : “Yetiş imdadıma, intikam” (Roma’daki Teras)
  • Dünyanın tüm sakinleri için cehennemin dünya demeye geldiğini de belirtmeden geçmeyelim. (Adı Dilimin Ucunda)
  • Siz kırıldınız. Ben kırıldım. Kırığı tedavi etmek için başka bir kırığa güvenemezsiniz. (Villa Amalia)
  • Aşk, zihne tebelleş olan görüntülerden oluşur. Bu karşı konulmaz görüntülere bir de, tüm yaşananların ithaf edilmiş olduğu, biricik
    varlığa yönel­tilmiş bitip tükenmeyen bir konuşma eklenmiş olur. Bu varlık sağ ya da ölmüş olabilir. Özellikleri de rüyalarda verilir, şundan dolayı rüyalarda ne irade, ne de çıkar egemendir. Oy­sa, rüyalar görüntüdür. Hatta, daha açık söylemek gere­kirse, rüyalar görüntülerin hem babası, hem de efendileri­dir. (Roma’daki Teras)
  • Hiç kimse alevi yangın­la söndüremez. Doğa buna karşı çıkar. (Cinsellik ve Korku)
  • Umutsuz insanoğlu, duvarlara çizilmiş tasvirler benzer biçimde, nefes almadan, konuşmadan, kimseyi dinlemeden havaya asılı yaşar. (Roma’daki Teras)
  • “Kuşlar gezegenin en büyük müzisyenleridirler.” (Butes)
  • Ben yayımı çekince, yaşam dolu yüreğimin küçücük bir parçasıdır kanattığım. Benim yapmakta olduğum şey, içinde hiçbir günün boşa geçmediği sıkıdüzen bir yaşamdan başka bir şey değildir. Ben yazgımı yerine getiriyorum.. (Dünyanın Tüm Sabahları)
  • İnsan, bir imgesi devamlı noksan kalan bir yaratıktır. (Cinsellik ve Korku)
  • “Ağlıyorum çünkü yoksulum.” dedi. (Adı Dilimin Ucunda)
  • Söz , söylemek istediklerimi dile getirmeye asla yetmiyor… (Dünyanın Tüm Sabahları)
  • Dünyanın anısında unutulmuş olanlar vardır. Artık söyleniş edilmeyen eski adların yerine birazcık arı su, kısaca birazcık yazı dili koymak gerek. Otların, yüzyılların ve taşların içinde kaybolmuş olan mezarları anımsamak, onlara eğilmek gerek. Kâh toplumun tekrardan üretilmesi için ters örnekler oluşturdukları, kâh göze aldıkları şeylerle halkın en oldukça yeğlediği güzel duyu tercihleri küçümsedikleri ve kâh kararlılıklarıyla ulusları savaşın kuvvetli bağları içinde bir araya getiren dini buyruklara ters düştükleri için bir köşeye atılmış olan söylencesel yaşam kahramanlarına, tarihsel yaşam hayaletlerine bir kitabın kapısını bir anlığına açmak gerek. Haksız yere topraklarından kovulmuş olanlar için boş bir iskemle bırakmak gerek. Onlara birazcık aydınlık sağlamak gerek. Ortaya çıktıkları günden bu yana çoktan geçip gitmiş ” bin yıllara ” karşın ” saatler ” içinde fazladan bir aydınlık. (Butes)
  • Müzik okyanusun ortasındaki bir “ada” dır hakikaten; boğularak yok olmak haricinde her türlü yaklaşmanın imkânsız olduğu bir “ada” (Butes)
  • İnsan parmakları çıplak olarak yaşamayı tercih etmişse yüzük ne işe yarar?
    Minik bir kızın armağan etmiş olduğu bir diş ya da çakıltaşını tercih ederdi kesinlikle. (Villa Amalia)
  • Umutsuz insanoğlu ücra köşelerde yaşar. Tüm aşık insanoğlu da ücra köşelerde yaşar. Tüm kitap okurları ücra köşelerde yaşar. Umutsuz insanoğlu, duvarlara çizilmiş tasvirler benzer biçimde, nefes almadan, konuşmadan, kimseyi dinlemeden havaya asılı yaşar. (Roma’daki Teras)
  • …hiçbir şey, bu dünyadaki hiçbir şey zaptedilemiyor, elde tutulamıyordu. Bu dünya bir türlü toparlanmıyordu. İçinde yaşamı sürdürmenin söz konusu bile olmadığı dünya. Şundan dolayı bu dünyada ölüm vardı. (Amerikan İşgali)
  • “Ya şu dünya oldukça ufak ya da şu tesadüf dedikleri pek şaşırtıcı ve hayret verici şey..” (Adı Dilimin Ucunda)
  • Ölüm nerede gösterir yüzünü, mutlulukta değilse eğer, insanlarda mı? (Adı Dilimin Ucunda)
  • Müzik en kısa deyişle, sözle ifade edemediklerinizi dile getirmeniz içindir. (Dünyanın Tüm Sabahları)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş