Eğitim

İletişimin ABC’si – Ünsal Oskay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İletişimin ABC’si – Ünsal Oskay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İletişimin ABC’si kimin eseri? İletişimin ABC’si kitabının yazarı kimdir? İletişimin ABC’si konusu ve anafikri nedir? İletişimin ABC’si kitabı ne konu alıyor? İletişimin ABC’si PDF indirme linki var mı? İletişimin ABC’si kitabının yazarı Ünsal Oskay kimdir? İşte İletişimin ABC’si kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ünsal Oskay

Yayın Evi: İnkılap Kitabevi

İSBN: 9789751035059

Sayfa Sayısı: 136


İletişimin ABC’si Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Günümüzde görebildiğimiz, izleyebildiğimiz, öğrenebildiğimiz yaşamın gerçek yüzü değil de, onun sistem açısından yapılmış kurgusal bir replikası ise, sokaklarımızdaki binaların duvarlarından tutun da, odalarımıza dek her yanımızı dolduran iletiler gerçek bir iletişimden oldukca bir gürültünün serpintileri ise, yaşadığımız, kabullendiğimiz bugünkü yaşam tarzımızı tekrardan değerlendirmemiz gerekir.”

İletişimin kodlarının çözümlendiği temel bir yapıt olan İletişimin ABC’si’nde bununla birlikte yaşamın bütününü kucaklayan bir düşünürün iletişimin ne olduğuna ve ne olmadığına dair tespit ve öngörüleri yer ediniyor. İletişim olgusunun uygarlık tarihindeki ve günlük yaşamdaki yeri anlatılırken, bir taraftan da reklamdan politikaya, aşktan Türkan Şoray’a, Madonna’dan siyasal kültüre uzanan keyifli ve pek de “düzçizgisel” olmayan macerası ekonomik, siyasal ve kültürel boyutlarıyla inceleniyor. Kısa fakat dopdolu bir temel, kaynak yapıt.

‘Kitapta ‘sığ anlamıyla kontakt olgusunun’ ele alındığı ilk bölümde bile derinliklerde yüzüyoruz.”

-D. Beybin Kejanlıoğlu-

(Tanıtım Bülteninden)


İletişimin ABC’si Alıntıları – Sözleri

  • Dünyayı bilmenin, nesnel dünya ile dolaysız deneyimlerimize dayanması icap ettiğini unutmamalıyız.
  • Özgürlüğün yalnızca tüketim olanaklarının artması değil; politika yapma, felsefe yapma, Tolstoy’u okuyabilecek duygu ve fikir zenginliğine erişemeye de bağlı bulunduğunu anlayabilmek için, basit insanların yüzyıllar sürmüş yoksunluklarının belirli bir düzeye varıncaya dek giderilmesi gerekmektedir.
  • Adorno, kullandığımız dilin bizim kendi yaşam deneyimlerimizden üretilmiş, toplumsal konumumuz açısından anlamlandırılmış bir dil değil de, yönetici seçkinler azınlığının kendisi ya da görevlendirdiği kurum ve kuruluşların oluşturup bizlere benimsettikleri bir dil olması sürdükçe, hayatımızın öznesi olamayacağımızı vurgulamıştır.
  • Sonuçta bilim ve teknolojideki gelişmeler insanoğlunun ne özgürleşmesi için, ne kendisiyle, ne başka insanlarla, ne de tabiat ile uyum içinde yaşayabileceği daha gelişkin bir yaşamın oluşturulması için değil, Walter Benjamin’in sözleriyle, ‘’organik olanın inorganiğin tahakkümü altına alındığı’’ bugünkü çağıl toplumsal sistemlerin tekrardan üretimi için kullanılmış olmaktadır.
  • Brezilya’daki futbolcuların gol skorlarını öğrenebileceğimiz kitle basınımız var fakat bir adayın köpeğine duyduğu şefkatin çoğunlukla köpeği ile sınırı olan kalacağını idrak edebilecek düzeyde hayata, toplumun işleyişine, yaşadığımız dünyanın içyüzüne ilişkin bilgiler edilebileceğimiz gazetelerimiz yoktur, var ise bile bu gazeteleri okuyacak emekliler kalmamıştır. Emeklilerin ilgisini yitirmek istemeyen iyi gazeteler de magazinleşmek zorunda kalmaktadır.
  • “Vygotsky, 1930’ların Sovyet Birliği’nde insanoğlunun dil kabiliyetinin gelişme düzeyinin, toplumsal hayata katılma mevzusunda bulabildiği olanaklara bağlı bulunduğunu göstermiştir.”
  • Batılı, doğayı özlemektedir, geri kalmış ülke insanı ise sınaileşmeyi, sınaileşmenin getireceği toplumsal hareketliliği, gelir artışını, yeni olanakları özlemektedir.


İletişimin ABC’si İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Muhteşem örnekler ve önermelerin yer almış olduğu, her reklamcı yada iletişimcinin şiddetle okuması ihtiyaç duyulan kitap. Belki birazcık daha yalın bir dil kullanılabilirdi. Hedef kitlenin perspektif, reklam stratejileri üstüne bana fikirler verdi. (Sefa Gedik)

Kesinlikle her iletişimcinin okuması ihtiyaç duyulan temel kitaplardan biri.
Yazarın gözlemlerini, verdiği örneklerin çeşitliliğini, anlaşılabilirliğini, detaycılığını oldukca beğendim fakat bilimsel niteliği olan dili beni yordu ve okuma hızımı yavaşlattı. Bu kadar uzadıya cümle kurmadan da anlatabilirdi. (Ecem Parlar)

bu kitap başlıca değil fakat bu kitabı öneren müdür yardımcısı tarafınca hayatımda bambaşka pencereler açmama yardım eden ve düşüncelerimde hiçbir sınırlama koymayan hocama teşekkürlerimi sunarım. bununla birlikte kitabı da okumanızı tavsiye ederim (Kapandı)


İletişimin ABC’si PDF indirme linki var mı?


Ünsal Oskay – İletişimin ABC’si kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de İletişimin ABC’si PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ünsal Oskay Kimdir?

Üniversite eğitimini 1963’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi özetlemek gerekirse Mülkiye’de tamamlayan Oskay, sonrasında 67-68 yıllarında ABD’de yüksek lisans-misafir talebe olarak kontakt üstüne eğitim aldı. 70’li yıllarda Ankara Üniveritesi SBF Basın Yayın Yüksek Okulu’nda süregelen bilimsel niteliği olan yaşamı sonrasında doçentlik tezi “19 y.y.dan Günümüze Kitle İletişimin Kültürel işlevleri” adlı çalışmasını yayınladı. Varlık, Argos, Gergedan, Milliyet Sanat şeklinde oldukca sayıda bilim ve sanat kaynaklı dergilerde yazı ve incelemeleri gösterildi.

Daha sonraki çalışmalarında gelişkin bir Marksist söylem oturtmaya çalışan Oskay, Frankfurt Okulu’nun popüler kültür mevzusundaki çalışmalarının Türkiye’de tanınmasına yazıları ve çevirileriyle büyük katkıda bulunmuştur.

Siyasetbilimi, kontakt teorileri, sosyoloji, güzel duyu ve toplumsal kuram mevzularında oldukca sayıda eserin Türkçeye çevrilmesini sağlamış oldu. 80’lı yıllardan itibaren İstanbul ve Marmara Basın gösterim Yüksekokulu’unda dersler verdi. 90’lı yıllarda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon bölüm başkanlığını ve 1998-2001 içinde İletişim Fakültesi dekanlığını yapmış oldu. 2002 senesinde Marmara Üniversite’sinden emekliye ayrıldıktan sonrasında Kültür Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi şeklinde hususi üniversitelerde öğretim üyeliği yapmış oldu ve yönetimsel görevlerde bulunmuş oldu.

70 yaşlarında İstanbul’da öldü.


Ünsal Oskay Kitapları – Eserleri

  • İletişimin ABC’si
  • Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım
  • Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri
  • Modern Fantazya
  • Tek Kişilik Haçlı Seferleri
  • Roman ve Etik
  • Müzik ve Yabancılaşma
  • Kitle Haberleşmesi Teorilerine Giriş
  • Peki Konuşalım!


Ünsal Oskay Alıntıları – Sözleri

  • Toplumsal sistemin kendi etkinliğini artırmaya yarayacak araçsallaştırılmış aklın haricinde,hemen hemen kendini tümüyle gerçekleştirebilme olanağı bulamamış insan aklına gerkesinmemesi;insanoğlunun akıl kabiliyetine hoşgörü bile gösteremeyişidir. (Roman ve Etik)
  • Sonuçta bilim ve teknolojideki gelişmeler insanoğlunun ne özgürleşmesi için, ne kendisiyle, ne başka insanlarla, ne de tabiat ile uyum içinde yaşayabileceği daha gelişkin bir yaşamın oluşturulması için değil, Walter Benjamin’in sözleriyle, ‘’organik olanın inorganiğin tahakkümü altına alındığı’’ bugünkü çağıl toplumsal sistemlerin tekrardan üretimi için kullanılmış olmaktadır. (İletişimin ABC’si)
  • Unutmayalım ki, verili sistemin “bugün” ünde yaşarken başkalarından daha “ahlaklı” olabilmek, oldukca durumda eskiden yaşanıp unutulmuş ahlaksızlıkların mirasına katlanabilir ;bu anlamda ciddi bir maliyeti bile olmayan, bu “başkasının sırtından” edinilme ahlaklılık, bugün “ahlaksız” sayılan “aşağıdaki” kesimlere hemen hemen hesabı verilmemiş “temiz” görünümlü bir ahlaksızlık da olabilir. (Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım)
  • “İleri, sanayileşmiş ülkelerde yaşayan insanoğlu, “insan”ın fert olarak kendi yaşamına kendisinin şekil verebilme olanaklarından, bolluk içinde yaşadıkları halde soyutlama ediliyorlar.” (Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım)
  • “… aklıma Marx’lar, Engels’ler, Adorno’lar, Brecht’ler, Huizinga’lar, Habermas’ lar, vb. geliyor. Ama asıl kahramanları Baudelaire gibi, Walter Benjamin gibi hayat kırgınlarıydı.” (‘Sunuş’ kısmı, Aydın Uğur, 2014.) (Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri)
  • Bilimde de,sanatın değişik dallarında da modernist tavır,biçimsel ögeleri de asla göz ardı etmeksizin, özde modernist olabilmekle mümkündür. (Roman ve Etik)
  • Hükümdarın her şey, kulların ise hiçbir şey olduğu doğu dünyasında saray ve enderunun kültür ürünleri de halkın kültür ürünleri de tasavvufun öğelerini taşımaktaydı. (Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım)
  • Batılı, doğayı özlemektedir, geri kalmış ülke insanı ise sınaileşmeyi, sınaileşmenin getireceği toplumsal hareketliliği, gelir artışını, yeni olanakları özlemektedir. (İletişimin ABC’si)
  • “Baudelaire’in bu tenha ölümü, kalabalıklar içinde yaşanmış olan yalnızlığın kendini kutsallaştırmasıdır yeni toplumda. Ölüm ve
    ölen, geride kalanların hızla unutmak istedikleri olgulardır yeni çağda.” (Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri)
  • “Günümüzün toplumsal sistemlerinin kitleleştirici ve homojenleştirici etklileri, insan hayatındaki spontaneyi bütünüyle ortadan kaldıracak boyutlara ermiştir.” (Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım)
  • Günümüzün “kaçış” edebiyatı “superman” tipleriyle, gezegenler
    arası uzay gemilerinde geçen “şövalye” öyküleriyle,
    non-social bireysel başkaldırıcı tiplerle sürdürmektedir bu anti-
    cognitive yabancılaştırımcı öykücülüğü. Non-social bireysel
    başkaldırıcı tipin ölüm tutkusu; Güneydoğu Asya ülkelerindeki
    ya da uzayın uzak galaksilerindeki nihilist ve narsisistik serüvenleri, yitirdiğimiz “yaşam” yerine mevcud toplumsal düzenin bizlere sunmuş olduğu yaşamın estetize edilmiş replikasının daha da estetize edilmiş uzantılarını oluşturmaktadır. Yaşamın kendisi yerine, onun estetize edilmiş replikasını yaşayan uygar insanoğlunun gerçek cemiyet içindeki bu yaşamından dolayı duyduğu korkular, hiçleşme duygusu, edilginleşme ve ölüm tutkusu, günümüz “kaçış” edebiyatını eski zamanlardaki kaçış fantazyalarından oldukca daha hastalıklı bir kaçış edebiyatına dönüştürmüştür. (Roman ve Etik)
  • Brezilya’daki futbolcuların gol skorlarını öğrenebileceğimiz kitle basınımız var fakat bir adayın köpeğine duyduğu şefkatin çoğunlukla köpeği ile sınırı olan kalacağını idrak edebilecek düzeyde hayata, toplumun işleyişine, yaşadığımız dünyanın içyüzüne ilişkin bilgiler edilebileceğimiz gazetelerimiz yoktur, var ise bile bu gazeteleri okuyacak emekliler kalmamıştır. Emeklilerin ilgisini yitirmek istemeyen iyi gazeteler de magazinleşmek zorunda kalmaktadır. (İletişimin ABC’si)
  • …. uygar insanoğlunun emek verme saatleri dışındaki yaşamının tüm alanlarının işlikteki çalışmanın mantığı tarafınca salgın edilmesi anlama gelir. (Modern Fantazya)
  • Özgürlüğün yalnızca tüketim olanaklarının artması değil; politika yapma, felsefe yapma, Tolstoy’u okuyabilecek duygu ve fikir zenginliğine erişemeye de bağlı bulunduğunu anlayabilmek için, basit insanların yüzyıllar sürmüş yoksunluklarının belirli bir düzeye varıncaya dek giderilmesi gerekmektedir. (İletişimin ABC’si)
  • Dünyayı bilmenin, nesnel dünya ile dolaysız deneyimlerimize dayanması icap ettiğini unutmamalıyız. (İletişimin ABC’si)
  • Bizim 1960 sonlarında sevebildiğimiz modernist şiiri Kavafis ile Yunanlılar, bu renkli oluşum* yardımıyla , 20. yüzyılın eşiğinde yaratabilmişlerdir. Bizde bu sadece İkinci Yeni kuşağının tema seçimi ve ifade formu ile olabilmiştir. Sanatçının marjinalliği Ece Ayhan, Cemal Süreya, Orhan Duru, Yusuf Atılgan, Orhan Peker ile fark edilebilmiştir.
    *Renkli oluşum: Burada kastedilen 18. yüzyıldan itibaren Osmanlı’nın halkına Batı modernleşmesini sıkıdüzen uygulayarak vermesi ve azınlıkları bu sansürden uzak tutarak azınlıkların daha oldukca modernleştiği tutarsız bir cemiyet yaratması durumudur. (Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım)
  • Çocuk, kabaca gerçeklikle yetinmeyen insandır. O yüzden, geleceğin insanının da çürütülemeyen tohumudur. (Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım)
  • “…açıklaması (Marx’ın), toplumsal olguları ve bu olguların devinimlerini betimleyici düzeyde açıklayan diğer eski ve yeni düşünürlerin açıklamalarına oranla, bu olguların fetişistik olmayan; klasik ekonomi politiğin açıklamalarının yargılarını da eleştirebilen düzeyde aciklayabildiği için, günümüz toplumlarındaki karmaşık toplumsal ilişkileri anlayabilmekte hâlâ en gelişkin toplumsal kuram olma niteliğini korumaktadır … fantazyanın realitenin yerini almaya basladigi günümüzde toplumsal iletişimin sorunlarını anlamak için kuramsal analizlerde ‘asgari’ yola çıkış noktası olma niteliğini bugün de sürdürmektedir.” (Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri)
  • “Kültür, zor görünen ve insana karşıt koşullarda bile insanoğlunun yaşamı sevmesini, yaşamı sürdürmesini elde eden değerlerin, duyguların, becerilerin bir toplamı…” (Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım)
  • Bilgilenmek, insanoğlunun geliştirebildiği en yüce mutluluk biçimidir. Eğer, edinilen yeni bilgilere uyacak yeni bir yaşam inşa etme olanağı var ise… (Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş