Eğitim

Göğün Mavisi – Georges Bataille Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Göğün Mavisi – Georges Bataille Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Göğün Mavisi kimin eseri? Göğün Mavisi kitabının yazarı kimdir? Göğün Mavisi konusu ve anafikri nedir? Göğün Mavisi kitabı ne konu alıyor? Göğün Mavisi PDF indirme linki var mı? Göğün Mavisi kitabının yazarı Georges Bataille kimdir? İşte Göğün Mavisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Georges Bataille

Yayın Evi: Mitos Boyut Yayınları

İSBN: 9799758023102

Sayfa Sayısı: 119


Göğün Mavisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bataille yüzyılımızın en mühim yazarlarındadır. Bize daha ilkin asla anlatılmamışı anlatarak geleneksel söylemi yıkmıştır.

-Michel Foucalt

Bataile kendisini çırılçıplak gözler önüne serer, kendini teşhir ederek tüm edebiyatı yıkmayı hedefler. O, sözcüklerin soykırımcısıdır.Bataille insanoğlunun durumuna dair konuşur, dağasına dair değil…

-Jean-Paul Sartre


Göğün Mavisi Alıntıları – Sözleri

  • Yaşamdan fazlaca daha acı olan (şundan dolayı yaşamın ölüm kadar kanlı ışıltısı yoktur) bu yükselen katliam dalgasında önemsiz şeylerden, kocakarıların gülünç yakarılarından öte bir şeyler görmek olanaksızdı. Alevlerin ve gök gürültülerinin karıştığı, yanmış kükürt kadar solgun, insanoğlunun soluğunu kesen büyük bir tutuşmaya yazgılı değil miydi her şey? Ansızın bir kahkaha atma isteği başımı döndürmüştü: Bu felaketin karşısında, bir kara gülmece, asla kimsenin bağırmaktan kendini alamadığı zamanlarda ortaya çıkan kasılmalara birlikte rol alan türden bir kara gülmece duygusu içindeydim. Müzik durdu: Yağmur da dinmişti. Yavaş yavaş gara döndüm. Tren harekete hazır durumdaydı. Bir süre peron süresince yürüdükten sonrasında bir kompartımana girdim; tren gecikmeden kalktı.
  • “Oldukça gülen biriyim.”
  • …Yaşamdan fazlaca daha acı olan (şundan dolayı yaşamın ölüm kadar kanlı ışıltısı yoktur) bu yükselen katliam dalgasında önemsiz şeylerden, kocakarıların gülünç yakarılarından öte 1şeyler görmek olanaksızdı. Alevlerin ve gök gürültülerinin karıştığı, yanmış kükürt kadar solgun, insanoğlunun soluğunu kesen büyük 1tutuşmaya yazgılı değil miydi her şey? Ansızın 1kahkaha atma isteği başımı döndürmüştü: Bu felaketin karşısında, 1kara gülmece, asla kimsenin bağırmaktan kendini alamadığı zamanlarda ortaya çıkan kasılmalara birlikte rol alan türden 1kara gülmece duygusu içindeydim…
  • “Katlanabileceğimin ötesindeydi olup bitenler.”
  • Boş kafamı, bir tek ölüm doygunluk edebilir.
  • Korkunçtu. Az rastlanır bir soğukkanlılık içinde olmasaydım, bir taş duvarın önündeymişçesine dingin bir halde, bu kin dolu makineleri seyrederek iyi mi ayakta kalabilirdim? Her gürültülü müzik parçası gecenin bir yarısında savaşı ve ölümü çağırmak için meydana getirilen bir büyüydü. Trampet gürültüleri, sonunda kanlı top ateşlerine dönüşmek umuduyla zirve noktasına varmıştı: Uzakta gördüğüm, harp düzeninde dizilmiş bir çocuk ordusuydu. Kımıldamıyorlardı, fakat kendilerinden geçmişlerdi. Görüyordum onları, fazlaca uzakta değillerdi benden, ölüme gitme arzusuyla büyülenmişlerdi. Bir gün güneşin altında güle oynaya ilerleyecekleri, arkalarında can çekişenler ve ölüler bırakacakları uçsuz bucaksız tarlaları düşlüyor gibiydiler.
  • Onun önünde bir yıkıntıydım..
  • “Yaşamım baştan başa marazi bir sanrıydı.”
  • …”İnsan devamlı ruhunu kurtarabilir,”…
  • “Adımlarımızı hızlandırırken yaşadığımızı unutmuştuk.”


Göğün Mavisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

#1001kitap~~~: GEORGES BATAILLE, 1897 doğumlu Fransız yazar, düşünür. Başlangıçta sürrealizm hareketine yakınlık duyduysa da kısa süre sonrasında André Breton’la aralarındaki düşünce ayrılıkları yüzünden o çevreden uzaklaştı, iyiki uzaklaştı zira Breton la asla anlaşamıyorum iyi ki listede tek kitabı vardı okudum ve 1daha okumamaya karar vermiştim yazardan da akımdan da :))) Komünizme bağlılıktan Sovyetler ve Stalin eleştirisine; gerçeküstücülerin yanı sıra “aforoz edilenler”le sürdürdüğü ilişkiye ve André Breton’a yönelik saldırılarına; Documents, Acéphale şeklinde çıkardığı dergilere ve kurduğu “cemaatler”e dek, Bataille, aykırı 1düşünce ve edebiyat evreninin insanı olmuş, yaşamın ağlatısal ve diyonizyak yanını vahşete ve ölüme varana dek yüceltmiştir, yazarı anlamaya çalıştığım ve ilk okuduğum kitabı “Gözün Öyküsü”dür ki hayatımda okuduğum bugüne dek en aykırı kitaptı okurken insanoğlunun midesinin alt üst olduğu 1kitaptir fakat yazarın kendi yaşantısını ve bağlantılarını düşününce yazarı bilmek gerekiyorsa da okunması gerekir…
Michel Foucault’nun “Bu dönemin en mühim yazarlarından 1i” olarak tanımladığı Bataille, yalnızca Fransız modern yazını üstünde değil, evrensel 1yazın ve düşün uğrağı üstünde de kalıcı izler bırakmıştır. Entelektüel çevreler de bilhassa erotizm üstüne yazıları ve yazınsal eserleriyle ilgi gören Bataille’dan Göğün Mavisi ile beraber Gözün Öyküsü, Rahip C.’yi de okuyarak 1001kitap listesindeki kitaplarını okumuş oldum…
Göğün Mavisi faşizm karanlığındaki Avrupa’nın insan doğasındaki aşırılaşmış cinsel deneyimler, kabuslar ve ruhun kirlenmesiyle oluşan korkulu aykırılıkların, yıkıma uğratan büyük 1sıkıntının ortaya çıkmasıdır. Roman, faşizm şiddetinin albenisine ayak uyduranlarla, oluşan güçlerin ken­dilerine karşı kullanılmasının mümkün olabileceğini öne sürerek, yazar aslına bakarsak mutlak değersizlik ardında koşma hevesiyle, romanda her tarafı­na sinmiş genel 1kudretsizlik havasını da yansı­tmıştır. Genel anlamda politikanın iflasına ikna olan Tropp­mann, her türlü devrimci politik eylemden ısrarla uzak durup bunun yerine, kirli dünyada gönüllü kendini yok etme sürecine girişerek oluşturduğu Göğün Mavisi boşluk algısı da oluşturarak ölmeden ilkin okunması ihtiyaç duyulan 1001kitap listesindedir, eğer listede olmasa yazarı okumayı tercih edermiydim bilmiyorum fakat gene de muhakkak okurdum sanki yazarı tanımak adına da dayanamayıp heralde :))) yazarın 1001listesindeki tüm kitaplarını bitirdim. Herkese sıhhatli mutlu rahat keyifli okumalar dilerim…
~~~Biliyorum.
Onur kırıcı koşullarda öleceğim.
Bugün, bağlı olduğum tek insan için 1korku, tiksinti konusu olmanın tadını çıkarıyorum.
İstediğim şu: 1insanın karşılaşacağı, gülüp geçebileceği en iğrenç şey. “Ben”im içinde bulunduğum boş kafa o denli korkak, o denli açgözlü oldu ki onu yalnızca ölüm doygunluk edebilir.~~~ (Ayşe…)

Neden bu dünyada heyhat mutluluk ve çiçekler hep geçici olsun !: DİPÇE :
Bataille’nin eserlerini okumak için onun felsefesini birazcık da olsa bilmek gerekir aksi halde tiksinti uyandıracak  detaylarda nefes almak güçleşir; hoş felsefesini bilmek gene de idrak etmek için kafi olmayabilir şundan dolayı zor yollar seçer yazar eserlerinde. Yasaklar ve yasakların ihlali eserlerinin çıkış noktasıdır bu şekilde yazan birçok yazar olsa da insanı sınırlarda bu denli gezdiren hatta aşağı iten fazlaca azca yazar okumuşuzdur.
Bataille; bilhassa erotizm, cinsellik, ölüm ve kösnü temalarından yola çıkarak insanoğlunun o en yabancı olduğu köküne ulaşmayı hedefliyor.Bunu yaparken düalizmden hareketle;
masumiyet ve günahkarlığın, cinsellik ve  erotizmin , iyilik ve kötülüğün,  rahatlık ve tehlikenin yerini değiştiriyor tercihini dibe en yakın karakterden yana kullanıyor.
  Göğün Mavisi’nde  bununla birlikte anlatıcı olan  karakterle gene tiksintinin en uçlarında geziniyoruz, bu  metinde nekrofili detayı haricinde diğeri iğrençliklere o kadar da şaşırmıyoruz.Diğer kitaplarını okuyanlar için bu bağlamda birazcık daha hafifçe bir Bataille kitabı bulunduğunu  söyleyebilirim.
Eserde; savaşın  ve yaşamın anlamsızlığı kara gülmece bir üslupla  aktarılır. Yaşamak o denli zorken ölümün basitliği üstünde durulur.
Eserde değişik yerlerinden eksiltilmiş üç hanım karakter anlatıcının bakış açısından aktarılır ve  okur  bu eksiklik ve çirkinlikler içinde adeta yok olur.
Anlatıcı ise  savaşın çıkmazları içinde anlam kaygısı yaşayan bayağı bireylerin değersizleşmeye ve yalnızlaşmaya başlamasıyla  nihilizme gidişinin sembolüdür.
Göğün mavisi, grisi, siyahı içinde direnç içinde kalmak ya da adım adım karanlıkta yitmek…Mide burkan bir tükenme hikayesi..
‘Gözün Hikayesi’ ve  ‘Rahip C’ şeklinde  ‘Göğün Mavisi’ de ; 1001 kitap sıralamasında yer almıştır.
Bataille’yi kesinlikle her insana değil bazı okurlara öneriyorum.
Esen kalınca. (Gncokuyor)

Hiçliğin içinde kendini arayan bir adam.: Georges Bataille Göğün Mavisi kitabında varoluşçu felfese ile insanı, insan yaşamını, değerlerini, kimlik arayışını sorgulamış. Bilhassa insan yaşamını çıkmaza sokan kutsallık, tabu, nefret, tutku, taşkınlık, tiksinti şeklinde mevzulara değinerek insanoğlunun doğasında yer edinen ve yaşamını yönlendiren bu kavramları gözler önüne sermiş ve hatta masaya yatırıp bir cerrah şeklinde titizlikle tek tek inceleyerek anlatmış. Bataille, bu eserinde Nietzsche’nin nihilizm görüşünden etkilendiğini ve yer yer esinlendiğini nerdeyse kitabın tüm sayfalarında okuyucuya hissettirmiş.
Savaşın gölgesinde faşizme doğru adım adım sürüklenen Avrupa’da bu vakalar sonucunda çöken kıymet yargıları ve bunların tekrardan dizaynı sürecinde arzularına savrulan, kabuslar, aşırılaşmış cinsel deneyimlerin ortasında, ruhunu minimum dış dünya kadar kirleten ve bunlar sonucu nihilistçe arınmaya ulaşmaya çalışan bir adam Henri.
Yazıldığı dönemden itibaren yirmi yılı aşkın süre yasaklı kalan Göğün Mavisi’si, Georges Bataille’ın provokatif dünya görüşünün ve öfkesinin en keskin ifadesi.
“İnsanların hepsi uşak… Aralarında biri efendi şeklinde görünüyorsa, ötekiler kasılmaktan çatlamakta… Fakat… Hiçbir şeye boyun eğmeyenler ya hapisteler ya da toprağın altında… Yani birkaçı için hapis ya da ölüm, geri kalan öteki hepimiz için de uşaklık… ”
Kitaplarla kalınca. Keyifli okumalarınız olsun. (Müşerref)


Göğün Mavisi PDF indirme linki var mı?


Georges Bataille – Göğün Mavisi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Göğün Mavisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Georges Bataille Kimdir?

Bataille 1897’de Billom’da hayata merhaba dedi. 1900’de ailecek Reims’e taşındı. 1917’den itibaren Paris’te “Ecole des Chartes”de okudu ve peşinden meslek eğitimini yaparken Bibliothèque Nationale de France’de kütüphaneci olarak çalıştı. 1942’ye kadar burada çalışan Bataille, bu tarihten sonrasında yakalandığı tüberküloz sebebiyle kütüphanecilik görevini bıraktı. 1949’da tekrardan Carpentras’da kütüphaneci olarak göreve başladı. Daha sonrasında aynı göreve Orléans’ta devam etti.Documents (1928), Acéphale (1937), Critique (1936) şeklinde etkili dergiler çıkardı. “Collége de sociologie”nin çalışmalarını yönetti. Kimi vakit siyasal kimliğiyle öne çıktı, aydınlarla çeşitli gruplar oluşturdu, etkinliklerde bulunmuş oldu. Andre Breton veSartre ile sert polemikleri oldu. 1962’de Paris’te öldü. Kitaplarının tüm basımı 1972’de Foucault’nun desteğiyle gerçekleşti.


Georges Bataille Kitapları – Eserleri

  • Gözün Öyküsü
  • Göğün Mavisi
  • Rahip C.
  • İç Deney
  • Edebiyat ve Fenalık
  • Annem
  • İmkansız
  • Günah Üstüne Tartışma
  • Nietzsche Üstüne
  • Ölü Adam
  • Erotizm
  • Madam Edwarda
  • Din Kuramı
  • Eros’un Gözyaşları
  • Cinsellikten Dinselliğe Erotizm
  • Lanetli Pay
  • Bir Kadavra


Georges Bataille Alıntıları – Sözleri

  • Korkunçtu. Az rastlanır bir soğukkanlılık içinde olmasaydım, bir taş duvarın önündeymişçesine dingin bir halde, bu kin dolu makineleri seyrederek iyi mi ayakta kalabilirdim? Her gürültülü müzik parçası gecenin bir yarısında savaşı ve ölümü çağırmak için meydana getirilen bir büyüydü. Trampet gürültüleri, sonunda kanlı top ateşlerine dönüşmek umuduyla zirve noktasına varmıştı: Uzakta gördüğüm, harp düzeninde dizilmiş bir çocuk ordusuydu. Kımıldamıyorlardı, fakat kendilerinden geçmişlerdi. Görüyordum onları, fazlaca uzakta değillerdi benden, ölüme gitme arzusuyla büyülenmişlerdi. Bir gün güneşin altında güle oynaya ilerleyecekleri, arkalarında can çekişenler ve ölüler bırakacakları uçsuz bucaksız tarlaları düşlüyor gibiydiler. (Göğün Mavisi)
  • Yaşamdan fazlaca daha acı olan (şundan dolayı yaşamın ölüm kadar kanlı ışıltısı yoktur) bu yükselen katliam dalgasında önemsiz şeylerden, kocakarıların gülünç yakarılarından öte bir şeyler görmek olanaksızdı. Alevlerin ve gök gürültülerinin karıştığı, yanmış kükürt kadar solgun, insanoğlunun soluğunu kesen büyük bir tutuşmaya yazgılı değil miydi her şey? Ansızın bir kahkaha atma isteği başımı döndürmüştü: Bu felaketin karşısında, bir kara gülmece, asla kimsenin bağırmaktan kendini alamadığı zamanlarda ortaya çıkan kasılmalara birlikte rol alan türden bir kara gülmece duygusu içindeydim. Müzik durdu: Yağmur da dinmişti. Yavaş yavaş gara döndüm. Tren harekete hazır durumdaydı. Bir süre peron süresince yürüdükten sonrasında bir kompartımana girdim; tren gecikmeden kalktı. (Göğün Mavisi)
  • Sosyal toplumlarda yansılamak bulaşıcıdır. (Cinsellikten Dinselliğe Erotizm)
  • Yeter ki bir insan resmi -ya da bu şekilde geçinen mülahazalara tamamen boyun eğmeyecek şeklinde olsun, yeter ki kendi yaşamını yerleşik otoritenin yıkımına adayan kişinin çekimine kapılmaya yatkın olsun, rahat ve çıkarlarına
    uygun bir dünya imgesinin onun için elverişli bir yanılsamadan başka bir şey olabileceğini sanmak güçtür. (Lanetli Pay)

  • İlkel insanların gözünde sertlik devamlı ölümün nedenidir.

    Her vakit bir görevli vardır ve devamlı bir öldürme eylemi vardır.
    Ölümde oluşan güçlerden korunmak ve ondan kaçmak zorundayız.
    Ölünün maruz kalmış olduğu güçlerin bizde (diğerlerinde) de etkin olmasına rıza göstermemeliyiz. (Erotizm)
  • İnsan olmak, hakikati, adaleti istemekle aynı şey değil midir? (Edebiyat ve Fenalık)
  • “Neden yapıyorsun bunu?”
    “Görüyorsun,” dedi, “ben tanrı’yım…” (Madam Edwarda)
  • “Geriye kalan sessizliktir.” (Nietzsche Üstüne)
  • “Adalet’in müzikle uğraşmaya hazır o coşkulu sesini boğmak için sayısal üstünlüklerini ve aptallıklarının enerjisini kullanan alaycı ve ve iğrenç ahmaklar”ı betimler çoğunluk partisinin milletvekilleri. (Edebiyat ve Fenalık)
  • İnsanlar aynı anda iki duygunun esiridirler: uzaklaştıran korku ve saygınlık uyandıran hayranlık. Yasak ve ihlal bu iki zıt duygunun oluşturduğu tepkilerdir: yasak iticidir sadece hayranlık çekicidir ve ihlale götürür. Yasak ve tabu, kutsala bir anlamda karşı çıkar, sadece mukaddes, yarattığı hayranlıkla yasağı çekici kılar; bu bağlamda mukaddes güzelleştirilmiş yasaktır. (Cinsellikten Dinselliğe Erotizm)
  • Varoluş korkum sonunda mutlak egemen oldu. Ölmüş egemenliğim sokakta. Anlaşılamaz – Çevresinde bir gömüt sessizliği – Korkunç bir şeyin beklentisi içinde büzülüp saklanmış — Ama gene de hüznü hiçbir şeye aldırmıyor. (Annem)
  • ”Beni yazmaya zorlayan şey, sanırım, delirme korkusu.” (Nietzsche Üstüne)
  • Artık sınırlarım yok: içimdeki boşlukta gıcırdayan şey, ölmekten başka çıkışı olmayan tüketici bir acıdır… (İmkansız)
  • Bataille toplumda iki tane düzensizlik sebebi görmektedir: Ölüm ve cinsellik. (Eros’un Gözyaşları)
  • Olasılıklar içinde kaybolmuştuk. (Rahip C.)
  • Hepimiz, anlaşılması güç bir maceranın sonunda, bir başımıza ölen varlıklarız; fakat içimizde, yitirilen devamlılığın özlemi var. (Cinsellikten Dinselliğe Erotizm)
  • …”İnsan devamlı ruhunu kurtarabilir,”… (Göğün Mavisi)
  • Bataille toplumda iki tane düzensizlik sebebi görmektedir: Ölüm ve cinsellik. (Eros’un Gözyaşları)
  • Komik! bana ister panteist, ister tanrıtanımaz, ister tanrıcı deyin!… Ama göğe doğru haykırıyorum: “Hiçbir şey bilmiyorum” Ve gülünç bir sesle yineliyorum: (kimi zaman göğe bu şekilde haykırıyorum) “hiçbir şey, mutlak olarak hiçbir şey”. (İç Deney)
  • Diyonizos sarhoş bir tanrıdır, tanrısal aslı çılgınlık olan bir tanrıdır. Ama, çılgınlığın kendisi de tanrısal öze haizdir.
    Burada tanrısal, aklın kuralını reddetme anlamına gelmektedir. Dini yasaya, akla bağlama alışkanhğımız vardır. Ama ge­nel olarak dinleri oluşturan şeyi gözönüne alırsak bu ilkeyi red­detmemiz gerekir.
    Kuşkusuz din vardır, hatta bozguncu bir taban üstündedir; yasaların gözleminin dışına çıkar. En azından yönlendirdiği şey aşırılıktır, bu kurban etmedir, esrimenin tepesi olduğu şenliktir. (Eros’un Gözyaşları)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş