Eğitim

Hapishane Mektupları – Rosa Luxemburg Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hapishane Mektupları – Rosa Luxemburg Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hapishane Mektupları kimin eseri? Hapishane Mektupları kitabının yazarı kimdir? Hapishane Mektupları konusu ve anafikri nedir? Hapishane Mektupları kitabı ne konu alıyor? Hapishane Mektupları PDF indirme linki var mı? Hapishane Mektupları kitabının yazarı Rosa Luxemburg kimdir? İşte Hapishane Mektupları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Rosa Luxemburg

Çevirmen: Murat Çelikel

Çevirmen: Anna Çelikel

Yayın Evi: Boyut Yayın Grubu

İSBN:

Sayfa Sayısı: 96


Hapishane Mektupları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Rosa Lüxemburg İçin Gömüt Yazıtı

Burda yatıyor gömülü

Rosa Lüxemburg

Polonyalı bir Yahudi

Öncü savaşçısı Alman işçisinin

Buyruğuyla Alman ezenlerin

Öldürüldü. Ezilenler

Gömün bölünmüşlüğünüzü! B. Brecht


Hapishane Mektupları Alıntıları – Sözleri

  • Ayrıca hayatımdaki hiçbir şeye boş vermiyorum, içinde bulunduğum durumun haricinde yükseklerde olan başka bir şeyleri almak için, erişilmez olana uzanmaya çalışmıyorum. Keşke seni de benim bu yaşam görüşüme götürebilseydim!
  • Sonjuscha, sen bu upuzun hapisliğin acısının ne demek bulunduğunu bir de bana sor, bazı insanoğlu öteki insanoğlu için mühim olan hürriyetleri üstünde iyi mi bu şekilde bir karar verebilirler? Birilerinin sonucu, bir ötekini iyi mi bu şekilde esir eder. Tamamı ne içindir?
  • oldukça oldukça okuyun. insan zihnen de ilerlemeli.
  • gün batımları daha şimdiden uzamaya başladı. bayılıyorum günün bu saatlerine.
  • insani ilişkiler her geçen gün daha büyük hayal kırıklığına uğratıyor beni; bu gidişle pek yakında ermiş Antonious şeklinde ben de bir köşeye çekilip tek başıma yaşayacağım galiba.
  • insan iyi mi fena ya da kurnaz olabilir bu şekilde bir gök karşısında?
  • Daha şimdi­den baharın luğu var içimde, yaşadıkça bı­kılmayan, tam tersine, her geçen yıl kıymeti öğ­renilen, sevilen biricik şey bahar esasen.
  • Pierre Loti bir mükemmel, öteki eserleri hemen hemen okuyamadım. 05.08.1916
  • niçin insanoğlu başkalarının yazgısını saptama gücüne haiz olsunlar?
  • Sevgili Sonyuşa, her şeye karşın itimatı­nizi yitirmeyin. Yaşam bu şekilde işte. Ne olursa ol­sun, sarsılmaz bir cesaretle, gülerek karşılamak gerekir onu.


Hapishane Mektupları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Merhaba;
Rosa Lüxemburg (05.03.1871 – 15.01.1919) Polonyalı bir Marksist ekonomist ,harp karşıtı eylemci.Filozof ve devrimci toplumcu. Polonya’da dejenere olmuş bir Yahudi ailede doğup büyümüş, 1897’de Alman vatandaşı olmuş. Benim kitabım Mahmut Ertekin çevirisi, Gece Kitaplığından çıkmış olduğu için ve sitede de bu kitabın kaydı olmadığı için mecburen okuduğum kitaba en yakın yayına kaydettim. ( En azından adları aynı 🙂 ) Rosa harp yıllarındaki son tutuklanmasında 1915-1916’ya kadar, (sonrasında 1918’e kadar ek ceza almış) içeriden arkadaşlarına kart ve mektuplar yazmış. İşte o mektupları okuyoruz. Nasıl yazsam şu şekilde başlayayım: Rosa, kaçtığı ve saklanmak zorunda kalmış olduğu Zürih’de Felsefe ve Sosyoloji okumuş fakat bir mektubunda da arkadaşına kendisinin tabiat bilimleri okuduğunu da yazmış. Öyleki bir tabiatı var ki inanamazsınız düzgüsel bir insan anlattığı hapishanelerde hücrelerde demoralize olup hayata küserken Rosa asla umudunu kaybetmiyor ve hücresinin penceresinde her gün kuş seslerini ve onların davranışlarını gözleyip kaleme alıyor. Hayvanlara olan sevgisi ve fikir seçimi beni oldukça etkiledi. Bu şekilde bir insan, bu akılda, bu tabiata haiz bir insan iyi mi olur iyi mi esir edilir? Zira o akıllıydı, çevreye duyarlıydı ve umudu, cesareti vardı. Dünyada bu tip insanoğlu hep esir edilmiştir. Rosa da onlardan biri. Hayat görüşlerini okuduğumuz bambaşka bir Rosa var mektuplarında. Ölümü de oldukça trajik. Kitabın sonunda Berlin Yayımcılar Derneği’nin bir yazısı varkiiii aman aman öve öve bitiremiyorlar. Zaten “Kel Ölür Sırma Saçlı Olur, Kör Ölür Badem Gözlü Olur “ öyleki değil mi? Bu Dünyada da bu şekilde başka ne yazayım. Bence Rosa Lüksenburg’u tanımalıyız. Rosa, seninle tanıştığıma oldukça memnun oldum. (Ozlem Akkuzu)

13 Ocak 1919- Akşamı Rosa ve Karl Liebknecht tutuklandılar. Eden Hotel’e getirildiler ,orda dövüldüler ve kurşunlandılar . Rosa’nın ölüsünü Landwehr kanalına attılar.
Savaşım ve hapishane günleriyle geçen bir yaşamın hapishane günlerinde yazılan mektuplarından oluşan bir kitap. Bu kadar hayata bağlı bir insanoğlunun bu şekilde bir son yaşaması …. (Kitap Kurduu)


Hapishane Mektupları PDF indirme linki var mı?


Rosa Luxemburg – Hapishane Mektupları kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Hapishane Mektupları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Rosa Luxemburg Kimdir?

Polonyalı Marksist, felsefeci, ekonomist, harp karşıtı aktivist ve devrimci sosyalistti. 28 yaşlarında Alman vatandaşı oldu.

1871 yılının (bazı kaynaklara bakılırsa 1870) 5 Mart’ında Yahudi bir ailenin evladı olarak Polonya’da hayata merhaba dedi. Daha genç yaşlarında sosyalizmle tanıştı ve devrin solcu gruplarında yer aldı. Daha 18 yaşlarındayken içinde bulunmuş olduğu gruplar ve politik görüşü yüzünden İsviçre’ye kaçmak mecburiyetinde bırakıldı. 1889’da Zürih Üniversitesi’ne girdi. Burada felsefe, tarih, siyaset, iktisat ve matematik öğrenimi görmüş oldu, hayatında büyük tesir bırakacak isimlerle tanıştı.

1890 senesinde Bismarck’ın toplumsal demokrasiyi yasaklayan kanunun lağvedilmesi peşinden, toplumcu parlamentoya girdi. Parlamentoya giriş, devrin toplumsal demokratlarının devrimci uçtan uzaklaşmasına ve parlamentoda daha etkin olabilmek için çalışmasına niçin oldu. Bu, Rosa Luxemburg’un da dahil olduğu devrimci görüş çizgisindekileri rahatsız etmekteydi. Bu sırada Zürih’te tahsil görmeye devam eden Rosa 1898 senesinde doktorasını tamamladı. Özgür bir Polonya için çalışmalarına devam etse de, onun kafasındaki tabloda Almanya, Avusturya ve Rusya’da devrim gerçekleştiği takdirde Polonya özgür olabilirdi. Bu tablo milliyetçi bir çizgi çizen Polonyalı toplumcu grupların ve Polonya Sosyalist Partisi’nin ondan daha da uzaklaşmasına niçin oldu. Daha sonrasında bu görüşleri Rus toplumcu çevrelerle de ilişkisinin bozulmasına yol açacaktı.

1898 senesinde Gustav Lübeck ile evlenerek Berlin’e taşındı, Alman vatandaşlığı kazanmıştır. SPD’nin (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) etken bir üyesi oldu. 1900 yılına gelindiğinde Luxemburg’un fikirleri tüm Avrupa’da toplumcu çevrelerde büyük yankı uyandırmakta, yazdığı makaleler ilgi görmekteydi. Bilhassa Eduard Bernstein’in düşüncelerine getirmiş olduğu eleştiriler ile öne çıkıyordu. Alman militarizminin yükselen kıymet olması Luxemburg’u ziyadesiyle rahatsız ediyordu, bu mevzuda partiyle de ters düşmüştü. 1904 ile 1906 yılları aralığında siyasal faaliyetleri ve görüşleri sebebiyle üç kez hapse girdi. Aldığı hapis cezaları onu yıldırmadı, faaliyetlerine devam etti. SPD’nin eğitim merkezlerinde Ekonomi ve Marksizm öğretmeye başladı.

Savaşın başlamasıyla esen milliyetçi rüzgâr SPD’nin de milliyetçi eğilime yönelmesine niçin oldu, ki bu Luxemburg’un fikirleri ile tamamen tezatlık oluşturuyordu bu sebeple partiyle olan tüm ilişkisini kesti. 5 Ağustos 1914’te Karl Liebknecht ile birlikte Internationale grubunu kurdu. 1 Ocak 1916’da grubun adı Spartaküs Birliği (Spartakistler – Almanca Spartakusbund) oldu. Luxemburg, Bolşevik önder Lenin’in I.Dünya Savaşı’na karşı çıkmasını destekleyerek tüm halkların emperyalist hükümetlerine kaşı savaşım etmesi icap ettiğini savundu. Almanya’da Grubun devlete karşıt tutumu yüzünden 28 Haziran 1916’da Luxemburg hapis cezasına çarptırıldı. Hapiste geçirdiği yıllarda birçok yazı kaleme aldı. Bilhassa Rus devrimi üstüne yazdıkları ve Bolşeviklere getirmiş olduğu eleştiriler çarpıcıdır.

1918 Kasım’ında Luxemburg hapisten çıktı. Faaliyetlerine devam etti ve Liebknecht ile beraber Alman Komünist Parti’sini kurdu. 15 Ocak 1919’da Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht ve Wilhelm Pieck, Freikorps tarafınca tutuklandılar, Pieck kaçmayı başarırken Luxemburg ile Liebknecht yedikleri darbelerle bilinçlerini kaybettiler. Berlin, 15 Ocak 1919 gecesi. Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht, tutuldukları Eden otelinden çıkarıldılar. , Luxemburg, er Otto Runge tarafınca tüfeğini dipçiği ile başına vuruldu, otomobile taşındı. Araç Landwehr kanalına doğru yola çıktı, peşinden Teğmen Kurt Vogel ya da Teğmen Hermann Souchon tarafınca başından vuruldu. Cesedi Berlin’in Landwehr Kanalına bir köprüden atılmıştı. Liebknecht ise Tiergarten’de vuruldu, cesedi isimsiz olarak morga getirildi ve ölü vücudu dereye atılmış Liebknecht de başından yediği kurşunlarla öldürülmüştü.

Eserleri

Gesammelte Werke (“Toplu Emek harcamaları”), 5 cilt, Berlin 1970-1975.

Gesammelte Briefe (“Toplu Mektupları”), 6 cilt, Berlin 1982-1997.

Politische Schriften (“Politik Yazıları”), 3 cilt, Frankfurt am Main 1966.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Rosa_Luxemburg


Rosa Luxemburg Kitapları – Eserleri

  • Sevgiliye Mektuplar
  • Rus Devrimi
  • Hapishane Mektupları
  • Türkiye Üstüne Yazılar
  • Rosa Luxemburg Kitabı
  • İktisat Nedir?
  • Ulusal Sorun
  • Sermaye Birikimi
  • Spartakistler Ne İstiyor?
  • Sosyal Reform mu Devrim mi?
  • Tolstoy’un Yolu
  • Siyasal Yazılar
  • Grevler, Sendikalar, Partiler
  • Toplumsal Reform ya da Devrim & Kitle Grevi, Parti ve Sendikalar & Teori ve Pratik
  • Devrimin Güncelliği & Lenin’le Tartışmalar & Örgütlenme ve Demokrasi
  • Kitle Grevleri


Rosa Luxemburg Alıntıları – Sözleri

  • Daha şimdi­den baharın luğu var içimde, yaşadıkça bı­kılmayan, tam tersine, her geçen yıl kıymeti öğ­renilen, sevilen biricik şey bahar esasen. (Hapishane Mektupları)
  • Kitleler karmaşık ve uzun vadeli düşüncelerle uğraşmazlar. (Türkiye Üstüne Yazılar)
  • niçin insanoğlu başkalarının yazgısını saptama gücüne haiz olsunlar? (Hapishane Mektupları)
  • Uzun yaşamındaki başarısının aslolan deposu, bununla beraber insan yaşamının “gerçeğini” aramakta gösterdiği yorulmak bilmez gayretleri ve bu yönde kurduğu hayallerdir. (Tolstoy’un Yolu)
  • İç pazar, paracı üretim açısından paracı pazardır; kendi ürünlerinin alıcısı ve kendi üretim unsurların deposu olması sebebiyle paracı üretimin kendisidir . Sermaye açısından dış pazar, kendi ürünlerini emen ve ona üretici mallar ve işgücü sunan, paracı olmayan toplumsal çevredir. (Sermaye Birikimi)
  • Bu muharebede, her zaferden ve her yenilgiden sonrasında buyuruculuk ve onun uşağı militarizm tekrardan orta ya çıkacaktır. Bunun yalnız bir tek istisnası olabilir. Uluslararası proletaryanın devrimci müdahalesinin önceki hesapların hepsini alt üst etmesi. (Rosa Luxemburg Kitabı)
  • “Açık ki, bugün kendi kaderini tayin söylemi ve uluslararası sosyalizme en büyük tehditi oluşturan milliyetçi hareketler Rus Devrimi ve Brest görüşmeleriyle birlikte olağanüstü bir biçimde güç kazandılar.” (Rus Devrimi)
  • Bernsteincı kuram oportünizme bir zemin yaratmanın ilk ve bununla beraber son çabasıydı. Son çaba şu sebeple, bernsteincı sistemde bilimsel sosyalizmi negatif yadsımada olmasıyla birlikte, el altındaki tüm kuramsal karmaşanın pozitif olarak bir araya getirilmesinde o denli ileri gitti ki, artık kendisine meydana getirecek bir şey kalmadı. Bernsteincı kitap vasıtasıyla oportünist kuram gelişimini (ve praksiste militarizm sorunundaki somurtkan tavrıyla) tamamladı, son neticelerini çıkardı. (Sosyal Reform mu Devrim mi?)
  • Okuyormusun?okumalisin,sana yalvaririm.insan akil ve sinir sistemini yalniz boyle koruya bilir (Rosa Luxemburg Kitabı)
  • Oldukça organik : İngiliz sermayesinin Hint topluluklarına
    ekonomik destek sağlama ya da yaşamalarına destek olma
    şeklinde bir amacı yoktu. Tam tersine, onları yoketmeye
    ve üretici güçlerinden yoksun bırakmaya çalışıyordu. Biri kimin
    gemlenmemiş hırsı, el koyma içgüdüsü, doğası lüzumlu
    konjonktürlerle» yaşar ve yarını düşünemez. Daha eski
    bir uygarlığın ekonomik anıtlarının kıymetini idrak edebilecek
    kadar uzak görüşlü değildir . Son zamanlarda paracı
    girişimin ilerletilmesi için Nil’de büyük ölçekli bir baraj
    sistemi kurmakla görevlendirilen İngiliz mühendisleri ,
    aptalca bir dargörüşlülüğün Hindistan’da çürümeye terkettiğine
    benzer bir eski sulama sisteminin izlerini harıl harıl
    aradılar. İngilizler sadece 1867 senesinde , o yılki korkulu kıtlıkta
    yalnız Orissa bölgesinde bir milyon lruji ölüp, Parlamento
    dehşete düşüp olaym nedenlerini araştırmaya başladığında,
    kendi elleriyle yarattikları asil eserin sonuçlarının
    birazcık farkına varmaya başladılar. (Sermaye Birikimi)
  • asgari programımızın önemsiz bir bölümünü gerçek, aslolan asgari programımız haline getirirsek, o süre bugün asgari program saydığımız şey, nihai hedef olur ve bizim gerçek nihai hedefimiz ise tamamen gerçeklik alanından koparılır ve fiilen “devrimci bir gevezeliğe” dönüşür. (Spartakistler Ne İstiyor?)
  • oldukça oldukça okuyun. insan zihnen de ilerlemeli. (Hapishane Mektupları)
  • Okumalısın, sana yalvarırım! Ciddi kitapları gündelik yaşamın bir parçası haline getirmenin kıymetini şimdi tekrardan anlıyorum. İnsan aklını ve sinir sistemini sadece bu şekilde koruyabiliyor. (Sevgiliye Mektuplar)
  • Pierre Loti bir mükemmel, öteki eserleri hemen hemen okuyamadım. 05.08.1916 (Hapishane Mektupları)
  • Amerikan mali politikasındaki bu ani değişim, parlamentonun
    utanmazca çürümesi, büyük iş çevrelerinin hırsını
    dayurabilmek için seçimlerin, yasamanın ve basının
    açıkıça ve insafsızca kullanılması çağını açtı. insanlığı «kölelik
    lekesinden kurtarmak için verilen «asil harp» sonrasında
    toplumsal yaşanun sloganı «enrichissez-vouz» “‘ oldu.
    Zenci kurtarıcısı Yankee , borsada çılgınca spekülasyonla
    servet yığınaya yöneldi ; Kongrede kendini kamu topraklarıyla
    donattı ; gümrükler ve vergilerle, tekellerle , düzmece
    hisselerle ve kamu fonlarını çalarak zenginleşti. Sanayi
    gelişti. Ufak ya da orta çiftçinin derhal asla paraya gerek
    duymadığı, buğday yedeklerini olgunlaştıkça harmanlayıp
    paraya çevirebileceği günler geride kalmıştı . Şimdi , vergilerini
    ödeyebilmek için devamlı olarak para, hem de oldukça
    para gereksinmesi içindeydi . Ürününün bütününü derhal
    satmaya ve gereksinmelerini hazır mal halinde imalatçılar dan
    almaya zorlanıyordu (Sermaye Birikimi)
  • “Okuyor musun ?
    Okumalısın, sana yalvarırım !
    İnsan aklını ve sinir sistemini sadece bu şekilde koruyabiliyor.” (Rosa Luxemburg Kitabı)
  • “Özgür insan, başka türlü karar verme imkanı olan insandır.” (Rosa Luxemburg Kitabı)
  • Sınıflı toplumun kaba gerçekliğinin ortasında, derslik çatışması en uç noktaya ulaşacak kadar keskinleştiğinde, kendi kaderini belirleme hakkı burjuva derslik iktidarının bir aracına dönüştürülüyor. (Rus Devrimi)
  • “gerici politikaların taşıyıcıları ‘halk’ olmadı, sadece ken­di ülkelerinin işçi sınıfına da büyük bir düşmanlık besleyen burjuvalar ve küçük burjuvalar ‘ulusların kendi kaderlerini tayin hakkını’ karşı-devrimci sınıf politikalarının bir aracı haline getirdiler.” (Rus Devrimi)
  • “Bir partinin tarihsel aniden gösterebileceği tüm cesareti, devrimci ileri görüşlülüğü ve tutarlılığı, Lenin, Troçki ve öteki yoldaşlar en iyi şekilde sergilediler.” (Rus Devrimi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş