Eğitim

Hayal Otel – B. Nihan Eren Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hayal Otel – B. Nihan Eren Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hayal Otel kimin eseri? Hayal Otel kitabının yazarı kimdir? Hayal Otel konusu ve anafikri nedir? Hayal Otel kitabı ne konu alıyor? Hayal Otel PDF indirme linki var mı? Hayal Otel kitabının yazarı B. Nihan Eren kimdir? İşte Hayal Otel kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: B. Nihan Eren

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750846878

Sayfa Sayısı: 92


Hayal Otel Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hayal Otel, Feryal ile İsmet’in açılışını yaza yetiştirmeye çalışmış oldukları on iki odalı bir otel. Otelde her odanın bir adı var: Kaktüs, Ardıç, Begonvil, Kızılağaç, Şimşir, Lavanta, Menekşe, Funda, Çınar, Limon, Okaliptüs, Papatya. Öykülere de adını veren bu odalarda, bir gönül kırıklığıyla içine kapanık, varlıkları yokluklarına karışmış, kıyıya vurmuş insanoğlu kalıyor. Burada her şey mevsim dışı, vakit dışı, cemiyet dışı.

Hayal Otel ’de B. Nihan Eren, gönülleri kararmış, umutsuz insanları bekleyen afeti, bir kasırgayı umudun simgesine dönüştürüyor. Bir kıyı nahiyesinin haricinde, hemen hemen tabelası bile asılmamış bir otelde birikmiş öfkeyi, kötülüğü, ihaneti düşsel bir anlatımla dile getiriyor.

“Unutuş ve pişmanlık. Arabalar devrik, kargalar yenik, hayat bitik. Adım atsan önüne çıkacak köpekler ve kediler orada burada ıslak, kanlı ve sert yatıyor. Hani ölmek gizlenirdi.”


Hayal Otel Alıntıları – Sözleri

  • Sevilecek bir yan vardı. Her şeyde ve her yerde sevilecek bir yan olabilirdi
  • Her aşinalıktan kolayca geçilebileceğinin bir halde görüldüğü ve her yeni alışkanlığın kolayca kazanılabileceğinin anlaşıldığı bir hayatta zorluk derecesi yüksek ne olabilir ki? İnsan sürer. İnsan yola devam eder
  • Güzellik diyerek genellemeye çalıştı, bunun bilincinde olmamanın görkemindedir
  • Sebepler ve sonuçlar… Bunların mantıklı açıklamasını yapamamak, seçimlerin yanlışlığı hakkında düşünememek ve bazı bedellerle edinilmiş tecrübelerin ağırlığını vaktince hesaplayamamak ne yazık ki bilimin işi değildi. Hayat hakkında bir açıklaması ve yaşamak için bir reçetesi yoktu. Kimsenin.
  • Sevilecek bir yan vardı. Her şeyde ve her yerde sevilecek bir yan olabilirdi.
  • Evlilik, karşılanamayan beklentilerden örülü bir fasit daire.
  • İnsan hayatına dair bir bütünlüğün yada bir mananın peşindeysek ve yaşamak rüyası her an bizi kuşatıyorsa, bu oldukca ötemizde bizi belirleyen bir şeylerden değil, tam da insana dair deneyimin gerçekliğinden başka bir şey değildir; oralarda aramalıyız yaşamımızı.
  • Yeniden sevmek için, sevmeye baştan adım atmak için, baştan başlamaya inanmak için bir papatya yeterdi
  • Hayat hakkında bir açıklaması ve yaşamak için bir reçetesi yoktu. Kimsenin.
  • Hayat hakkında bir açıklaması ve yaşamak için bir reçetesi yoktu. Kimsenin.


Hayal Otel İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Hayal Otel: Her şeyden uzak yaşamak her şeyden kaçmak istiyor olsaydınız ne yapardınız? Belki Büyüklerinizden kalmış unutulmuş bir eve saklanırdınız bir ihtimal sizi kimsenin tanımadığı bir sahil nahiyesine taşınırdınız kim bilir daha adı bile duyulmamış ücra köşede ki bir otele saklanırdınız. Seçeneklerim bunlar olsa ben neyi seçerdim diye düşündüğünüzü hisseder benzer biçimde oldum. Eğer cevabınız ücra köşedeki bir otel ise bedeninizi değil fakat ruhunuzu oralara taşıyacak bir kitap biliyoruz. Hayal Otel..
Bazen sorunların köklerine inip onları çözemeyiz. Tam bu şekilde zamanlarda kaçmak, unutmak ve uzaklaşmak isteriz. Bu üç his bir çok vakit birbirini takip etmiştir aslına bakarsan. Derin bir nefes alıp düşündüğümüzde milyarlarca insan ve milyarlarca problem gelir aklımıza ve milyarlarca kaçış hikayesi.. Hepsi birbirinden değişik ve hepsi kişiye gore birbirinden büyük gözükür. Ama hepsinin sonu aynıdır. Altından kalkamayacağımız yükten hep kaçarız. Kim bilir bir ihtimal hepimizin genetik yapısının ortak noktası budur.
Bu kadar değişik kaçış öyküleri var dedik fakat yazarımızın hayal dünyasını iyi mi hayal otele yansıttığından hâlâ bahsetmedik. Gelin birazcık içinde ne olduğu inceleyelim ne dersiniz?
Ilk olarak kitabımızdaki hikâyelerin her biri bir çiçek adı olan 12 odalı hemen hemen açılışı yapılmamış bir otelde geçiyor. Bu adlar her öyküye adını verirken odada kalan misafirlerin değişik yaşam hikâyelerine de bizleri misafir ediyor. Sahipleri olan İsmet ve Feryal, tıpkı hikâyelerin öteki kahramanları benzer biçimde geçmişlerinden kaçıp bu oteli bir sığınak olarak görüyorlar. Bu sebeple yazarımız oteli kaçmaya ve saklanmaya uygun bir alan benzer biçimde görülmesi için tepede ve uzakta tasvir etmiştir aslına bakarsan. Tıpkı başta yaptığınız tercihe oldukça uygun değil mi?
Ancak otelin bulunmuş olduğu kasabaya yaklaşmakta olan kasırganın haberi, oradaki herkeste değişik duygulara değişik tepkilere sebep oluyor. Yazarımızın ana karakter olarak doğayı seçmesi de buradan kaynaklanıyor. Yani kitapta etken karakterimiz tabiat ana oluyor. Aslında onun ufak birer parçası olduğumuzu bizim onu değil de onun bizi şekillendirdiğini karakterleri anlatmadaki usta tahlilleriyle benimsetiyor. Birbirlerinden değişik hayatlara, duygulara, korkulara haiz karakterlerin duygu değişimleri tıpkı gecenin gündüze dönüşmesi benzer biçimde naturel bir sirkülasyonla yerini umuda bırakıyor.
Gizemlerle dolu hayatlara doğru bir maceraya atılıyorsunuz ve tek bir gecede tabiatın bizi iyi mi şekillendirdiğine tanık oluyorsunuz. Ben insanları tanımayı seviyorum diyorsanız ruhsal tahlilleriyle gönlünüze taht kuracak bir yazarla karşı karşıyasınız derim. Aynı zamanda yazarımızın günümüz modern edebiyatının yoğunluğunda gerek üslubu gerek tahlilleriyle kıyıda köşede kalmayı asla mi asla hak etmediğini de görmüş olacaksınız. Kit abı bitirdiğinizde hem en küçük güzellikleri bile keşfetmeye başlamış olacak hem de ben umudun doğması için bir yıkım haberi beklememeliyim diyeceksiniz.
İdil YALÇIN
kitap/kitap–203061 yazar/i11713 (İdil Yalçın)

Hayal Otel, Nihan Eren’le tanışma kitabım.
Yapı Kredi yayınları tarafınca okura sunulan yapıt, yazarın “Yavaş” ve “Kör Pencerede Uyuyan” kitaplarından sonrasında yazdığı üçüncü öykü kitabı.Kitap, bu yıl 67.Sait Faik Hikâye Armağanı kısa listesine girdi. Açıkçası benim de dikkatimi bu yüzden çekti.
Hayal Otel’de Nihan Eren, Feryal ve İsmet’in açmaya çalışmış oldukları on iki odalı otelin her bir odasına değişik bir çiçek adı veriyor. Her öykü için verilen çiçek adları aslına bakarsak tek bir hikâyeyi konu alıyor. Kaktüs, Ardıç, Begonvil, Kızılağaç, Şimşir, Lavanta, Menekşe, Funda…İsimler, karakterlerin yaşamları ile ilintili. Eser, öyküden oldukca kısa roman olarak tabir ettiğimiz “novella”ya benziyor. Nihan Eren satırlarında, tabiat betimlemelerini, devinimlerini okurun belleğinde canlı bir halde yaşatmayı başarıyor ve doğayı insan duyguları ile özdeşleştiriyor. Kelime tekrarları, satırlardaki uyum , tabiat insan bağlantısı, zıtlıklardan yararlanma, dışarlıklı insanların yer edinme çabası…Hepsi bana Faruk Duman romanlarını hatırlattı. Yazınsal açıdan kıymetli bir yapıt okuduğumu ilk sayfalardan itibaren fark ettim.
Orhan Veli’nin “Birdenbire” şiirinde olduğu benzer biçimde Hayal Otel’de de her şey aniden oluyor. Dışlanmış hayatlardan kopuş, yeni bir yaşamı özleyiş, yasaklardan kurtulmayla beraber tekrardan doğmak isteyiş…
Otel; hikâyelerinden kaçanların, kendilerini yeni hikâyelerin içinde bulmak isteyenlerin uğrak yeri. Bastırılan duyguların, yok sayılan insanların, arkalarında günahlarını bırakanların, ihaneti ve korkuyu yaşayanların mekânı. Unutmak isteyenler, dönüşmeyi, tekrardan doğuşu arzu edenler, kasırgalardan kaçıp baharı bekleyenler oradalar. Kim bahara erecek kim kışı yaşayacak belli değil. Hayat da bu şekilde değil mi? (Berna Karakaya)

Hayal Otel: Mevsimlerden kış. Aylardan Mart. Ufak bir sahil nahiyesinde hemen hemen tamamlanmamış bir otel. Feryal ve İsmet’in Hayal Otel’i. Henüz açılmamıs, tabelesı bile takılmamış otele ansızın gelmeye süregelen insanoğlu. Hepsinin ortak noktası her insanın bir sırrı olması.
Nihan Eren’in Hayal Otel adlı uzun öykü yada novella diyebileceğimiz kitabı ağaç ve çiçek isimlerinin verildiği 12 bölümden oluşuyor. Bu adlar hem de oteldeki 12 odanında adı.
İsmet, Feryal, Ahmet, Meryem, Doruk, Leyla, Deniz, Nilüfer ve Nilüfer’in ufak oğlu. Hepsinin ayrı bir hikayesi var. Tüm bu insanoğlu gelmesi beklenen kasırgadan ilkin adeta bir felaketi, bir kaderi beraber yaşamak suretiyle bir araya geliyorlar.
Hepsi geride bıraktıkları hayatları ile gelecekleri içinde bir yerde, pişmanlıkla- red etmenin, inkarla- kabullenmenin içinde gidip gelmekteler.
Nihan Eren’in oldukca kuvvetli bir kalemi var. Dili kullanımı, anlatımdaki ustalığı ile yazarken duyguyu oldukca canlı tutan ve aynı oranda da okura geçiren bir yazar. Daha ilkin yazarın Yavaş adlı öykü kitabını okumuş ve oldukca beğenmiştim. Amaaa Hayal Otal’e tek kelime ile BA-YIL-DIM. Muhteşemdi, kitap asla bitmesin istedim. En çok da fazla durum ve duygu tasvirlerine fanatik kaldım. Bazı bölgeleri oldukca sevdiğim için onlarca defa okudum.
Hayal Otel, yalnızca kendileri, kaderleri ve kasırga olan bir gecede, bir felaketi beraber yaşamaya uğraşan, kasırga benzer biçimde bir felaketi umuda döndürenlerin öyküsü. Yeniden başlamanın ve filize durmanın telaşını yaşayanların öyküsü.
Son olarak büyük bir teşekkür sevgili Nihan Eren’e. Kalemine , yüreğine sıhhat. Mutlaka okuyun Hayal Otel’i. Nihan Eren’le ne olursa olsun tanışın. Benim için sırada Kör Pencerede Uyuyan var.
Keyifle okuyun. (Filiz)


Hayal Otel PDF indirme linki var mı?


B. Nihan Eren – Hayal Otel kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Hayal Otel PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı B. Nihan Eren Kimdir?

B. Nihan Eren 1981’de Tekirdağ’da hayata merhaba dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümünü tamamladı. Yeditepe Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyatalanında yüksek lisans yapmış oldu ve burada araştırma görevlisi olarak da çalıştı. Halen,Marmara Üniversitesi’nde İletişim Bilimleri’nde doktora çalışmalarını sürdürüyor ve senaryo yazarlığı yapıyor. Adam Öykü, Notos ve Kitap-lık dergilerinde öyküleri yayımlandı.


B. Nihan Eren Kitapları – Eserleri

  • Hayal Otel
  • Kör Pencerede Uyuyan
  • Yavaş


B. Nihan Eren Alıntıları – Sözleri

  • Bir şey nefes soluğa, tüketerek, bitirerek, emerek ilerliyordu. Onu hırpalıyordu. (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Yeniden sevmek için, sevmeye baştan adım atmak için, baştan başlamaya inanmak için bir papatya yeterdi (Hayal Otel)
  • İnsan hayatına dair bir bütünlüğün yada bir mananın peşindeysek ve yaşamak rüyası her an bizi kuşatıyorsa, bu oldukca ötemizde bizi belirleyen bir şeylerden değil, tam da insana dair deneyimin gerçekliğinden başka bir şey değildir; oralarda aramalıyız yaşamımızı. (Hayal Otel)
  • Hayat hakkında bir açıklaması ve yaşamak için bir reçetesi yoktu. Kimsenin. (Hayal Otel)
  • İnsan söylediğin her şeyi öğreniyor. Zamanla. (Yavaş)
  • Ölünecekti.. O gün yaşamaya derman bulamadı. Hayatın anlamsızlığı, kaçıp sığınılacak ne de güzel bir limandı. Kuytu bir merdivenarası… (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Evlilik, karşılanamayan beklentilerden örülü bir fasit daire. (Hayal Otel)
  • Hayatta her şeyin bir sıralaması var, fakat doğru fakat yanlış (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Sevilecek bir yan vardı. Her şeyde ve her yerde sevilecek bir yan olabilirdi. (Hayal Otel)
  • Hayat hakkında bir açıklaması ve yaşamak için bir reçetesi yoktu. Kimsenin. (Hayal Otel)
  • Hem dedikoduyu hem de dedikodu ayıptır öğrendi. Derdi içe atmayı öğrendi, yüreğin darlanmasını bildi, ananenin masallarıni hatmetti. Meçhul geleceğin, ters kapanık kahve fincanlarından okunduğunu o da görmüş oldu. Allah kimdir’i öğrendi. Ona, anne ve babasını almış olduğu için kızmakla, geri vermesi için yalvarmak içinde kararsız kaldı. (Yavaş)
  • Bir hayal, demir hacmi tabut kabinin kırık camlı bilet penceresinden buharlaşarak çıktı, dönmedolapların demirlerine yapıştı, uçan salıncağın kahverengi zincirlerinde ayrıştı, çarpışan otoların altında ezildi. Dönerek gitti, otomobil lastiği fabrikasında, tekerleklerin içinde çalışmakta olan kendi göçmen görüntüsü. Tepesinde durmadan dönen o koca tekerlek dönmedolabın altında, o demir kabinin içinde kalakaldı. Hayali emen boz kasaba hafifçe boydan çekti, daha da küçüldü, daha da sarardı. (Yavaş)
  • Kalbinin ortasına bir bıçak dokunup geçti. (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Güzellik diyerek genellemeye çalıştı, bunun bilincinde olmamanın görkemindedir (Hayal Otel)
  • Bir nefes alıp suskunluğunu bitirmek ve etrafına akarak dağılmak istedi. (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Aşk filmlerde olur.
    Kasabalarda evlilik olur. (Yavaş)
  • Umut yerini sapasağlam bir öfkeye bırakmaya başladığında artık başka birisiydi. (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Hayatın, hem yere değince dağılıp giden bir sulu sepkenin ömrü kadar kısa ve bir toprağın pıtrak pıtrak can vermesi benzer biçimde verimli ve sonu nereye vardığı belli olmayan bitimsiz yollar kadar uzun ve bir saman çöpü kadar değersiz ve sönük ve şekilsiz ve tatlı ve acı ve elemli ve gülüşlü ve uçucu bulunduğunu böylece kavramışlar. Hayatın acıyla süregelen fakat mutluluğun, savaşın, uyumun, coşkunun ve yavaşlığın bir aradalığıyla sürdürülen bir gidiş geliş ve sakinlik içinde ölüme kayılan bir güzellik bulunduğunu birbirlerinin içlerinde görmüşler. (Yavaş)
  • Her aşinalıktan kolayca geçilebileceğinin bir halde görüldüğü ve her yeni alışkanlığın kolayca kazanılabileceğinin anlaşıldığı bir hayatta zorluk derecesi yüksek ne olabilir ki? İnsan sürer. İnsan yola devam eder (Hayal Otel)
  • Her şeyin içinde sanki bir kendisi fazlaydı. Kahroldu. (Kör Pencerede Uyuyan)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş