Eğitim

İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu – İsmail Hakkı Ünal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu – İsmail Hakkı Ünal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu kimin eseri? İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu kitabının yazarı kimdir? İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu konusu ve anafikri nedir? İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu kitabı ne konu alıyor? İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu PDF indirme linki var mı? İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu kitabının yazarı İsmail Hakkı Ünal kimdir? İşte İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: İsmail Hakkı Ünal

Yayın Evi: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları

İSBN: 9789751908063

Sayfa Sayısı: 344


İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ebu Hanife’yi hadisçiliği yönünden cerhedenler ve onu, sahih hadise muhalafet ve zayıf hadisle amel etmiş olduğu sebebi öne sürülerek tenkid edenler, çoğu zaman kendisinden oldukça sonrasında yaşamış hadisçilerdir ve dayandıkları ölçüler de gene Ebu Hanife’den minimum bir yüzyıl sonrasında gelmiş hadisçilerin tesbit ettikleri kriterlerdir.


İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu Alıntıları – Sözleri

  • Ebu Hanife’nin hadisteki başarısına işaret eden bir oldukça rivayet vardır. Sika hadisçilerinden İsrail b. Yunus, “Numan ne güzel adam,içinde fıkıh olan her hadisi ondan daha iyi ezberleyen, ondan daha titiz araştıran, içinde fıkhî hükmü ondan daha iyi bilen kimse yoktur”. diyerek Onun öteki muhaddisler benzer biçimde bir tek rivayet nakilcisi olmayıp, yargı kıymeti taşıyan haberlere saygınlık ettiğine işaret etmiştir.
  • Abdülaziz b. Hazim şöyleki diyor:
    “Babamın şöyleki söylediğini işitmiştim:
    “Geçmişte bir alim, kendinden üstün biriyle karşılaştığı zaman bunu ganimet bilir, kendi gibi birine rastladığı zaman adını anar,kendinden aşağı birine rastladığı zaman ona üstünlük taslamazdı. Fakat bu zamanda kişi, alakasını kesmiş olduğunu ve ona ihtiyacı bulunmadığını insanlara göstermek için, kendi fevkindekileri ayıplar, kendi denginin adını anmaz, kendinden aşağı olanlara da kibirlik taslar oldu.”
  • “Resulullah (s.a.s.)’in üzerinde konuştuğu her şey biz duyalım,duymayalım başımız ve gözümüzün üstünedir.”
  • Dindeki fıkıh, ahkâmdaki fıkıhtan efdaldir. Bu sebeple insanoğlunun Rabbine iyi mi kulluk edeceğini bilmesi onun için,birçok ilme haiz olmasından daha hayırlıdır.
    El-Fıkhu’l-Ebsat, 36
  • Hazreti Ali’nin,hilafet merkezini Kûfe’ye nakletmesinden sonrasında oldukça sayıda sahâbi Kûfe’ye göç etti, bunların sayılarının 1500 civarında olduğu belirtilmektedir.
  • Ebû Hanife tüm ilaçları toplayan bir eczacı benzer biçimde değil, bunlardan hastaya yararlı olanı tespit eden bir hekim benzer biçimde hareket etmiştir.


İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

EBU HANİFENİN HADİS ANLAYIŞI: Hanefi mezhebi ve İmamı Azam Ebu Hanifenin hadis mevzusundaki tutumu ve kendisine meydana getirilen yersiz eleştirilere bir yanıt durumunda güzel bir emek harcama olmuş. Kitabı daha iyi idrak etmek için Hadis bilimsel hakkında temel birkaç şeyi bilmek lazım. (Sefa ocak)


İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu PDF indirme linki var mı?


İsmail Hakkı Ünal – İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı İsmail Hakkı Ünal Kimdir?

1957 senesinde Ankara’da hayata merhaba dedi. İlk, orta ve lise öğrenimimi Ankara’da tamamladı. ODTÜ Sosyal Bilimler Kısmı(Sosyoloji)’nden 1981 de, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1982 de mezun oldu. 1983 senesinde Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1990 senesinde doktorasını tamamladı. 1993 senesinde doçentlik, 2000 senesinde profesörlük ekibine atandı. 1987-88 yıllarında Suudi Arabistan’ın Melik Suud Üniversitesinde araştırmacı olarak bulunmuş oldu. 1999-2000 öğretim senesinde Kırgizistan’ın Oş Üniversitesine bağlı İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak vazife yapmış oldu. “İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu” temalı doktora tezi Diyanet İşleri Başkanlığınca gösterildi. Alanıyla ilgili yirmiyi aşkın bilimsel, yetmişi aşkın popüler yazı, ulusal ve internasyonal sempozyumlara sunulan bildiriler hazırladı. Halen İlahiyat Fakültesi Dekanlığı yanı sıra 2001 senesinde süregelen Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliği görevini de sürdürmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.


İsmail Hakkı Ünal Kitapları – Eserleri

  • 40 Hadis 40 Yorum
  • İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu
  • İslam Kültüründe Hoşgörü
  • 40 Hadiste Anne Baba


İsmail Hakkı Ünal Alıntıları – Sözleri

  • Abdülaziz b. Hazim şöyleki diyor:
    “Babamın şöyleki söylediğini işitmiştim:
    “Geçmişte bir alim, kendinden üstün biriyle karşılaştığı zaman bunu ganimet bilir, kendi gibi birine rastladığı zaman adını anar,kendinden aşağı birine rastladığı zaman ona üstünlük taslamazdı. Fakat bu zamanda kişi, alakasını kesmiş olduğunu ve ona ihtiyacı bulunmadığını insanlara göstermek için, kendi fevkindekileri ayıplar, kendi denginin adını anmaz, kendinden aşağı olanlara da kibirlik taslar oldu.” (İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu)
  • İnsanlık zamanı, başlangıcından bu yana çeşitli din ve inançların ayrı ayrı ve bir arada yaşandığı toplumsal tecrübelere tanıklık etmiştir. Zaman süre kan ve gözyaşıyla sonuçlanan karşılaşmalara ve çatışmalara yol açsa da kimi zaman aynı cemiyet içinde kimi zaman değişik toplumlar içinde görülen dinsel ayrışmalarla beraber yaşama vakıası, insanlığın kaçınamayacağı bir zorunluluktur. Son iki yüzyıla egemen olan pozitivist felsefe ve buna paralel olarak hızla gelişen bilim ve değişen teknolojinin doğurduğu çağdaş yaşam seçimi yardımıyla giderek zayıflayacağı varsayılan dinler, bugün gene en oldukça konuşulan ve gündem belirleyen bir olgu hâline gelmiştir. Günümüzde, çağdaş yazışma araçlarıyla oldukça kolay ve yoğun bir temas sürecine giren uzak bölgelerin, değişik din ve kültürlerin insanları, bu farklılıklarıyla refah ve sulh içinde yaşayabilecekleri bir dünya özlemi içindedirler. “s.19
    İslam Kültüründe Hoşgörü, DİB Yayınları (İslam Kültüründe Hoşgörü)
  • ” Hoş görülü ol ki sana da hoşgörülü olunsun.”
    ( Ahmed bin Hanbel,Müsned , 1/248) (40 Hadis 40 Yorum)
  • Kendisini ilgilendirmeyen şeyi terk etmesi kişinin müslümanlığının güzelliğindendir. (40 Hadis 40 Yorum)
  • “Din,akıl sahibi insanları,kendi hür iradelerini kullanarak direkt hayra ulaştırmak suretiyle Allah tarafınca tesis edilen tanrısal bir kuruluş “olarak tanımlanmıştır.Dinin özünde inanç,imanın temelinde de kalp ile onaylama vardır.İnsanın bir şeyi isteyerek tercih etmesi,onu sadece kalben benimsemesi ile mümkündür.Bu nedenle tanrısal iradenin benimsenmesi, rızaya bağlıdır. (İslam Kültüründe Hoşgörü)
  • Konumuz açısından daha da mühim husus, antlaşma metninde o güne kadar Müslüman hakimiyeti altında yaşayan Yahudi cemaatinin de aynı haklardan yararlanacaklarının anlatılmış olmasıdır. Bu bizlere en zor anlarında dahi Müslüman idarecilerin, kendi dindaşlarının haklarını güvence altina almaya çalışırken, idareleri altındaki bir gayrimüslim topluluğu kendi kaderleriyle baş başa bırakmayıp, kendilerininki benzer biçimde onların da hak ve hukukunu koruma dürtüsüyle hareket ettiklerini göstermektedir. Bu davranış, ahde vefa noktasında tarihin bizlere sunmuş olduğu, akılda tutulması ihtiyaç duyulan güzel örneklerden biridir. Keza bu mesela ortaya koyduğu bir başka gerçek, Endülüs’te Müslüman idaresinin sonu ile başı arasındaki paralelliktir.” s.89 (İslam Kültüründe Hoşgörü)
  • Ebû Ümâme’den nakledildiğine nazaran, bir adam “Ey Allah’ın Rasûlü, ana-babanın evlatları üstündeki hakkı nedir?” diye sordu. Hz. Peygamber, ” Onlar senin cennetin ve cehennemindir” buyurdu. (40 Hadiste Anne Baba)
  • Dindeki fıkıh, ahkâmdaki fıkıhtan efdaldir. Bu sebeple insanoğlunun Rabbine iyi mi kulluk edeceğini bilmesi onun için,birçok ilme haiz olmasından daha hayırlıdır.
    El-Fıkhu’l-Ebsat, 36 (İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu)
  • “İslâm tarihinde Müslümanlara ilişkin bir yakarma mekânında Hristiyanların da yakarma etmelerine izin verildiğini gösteren ilk uygulamanın Hz. Peygamber zamanında gerçekleştiğini biliyoruz. Nitekim Hz. Peygamber, kendisiyle görüşmek suretiyle Medine’ye gelen Necran Hristiyanlarını Mescid-i Nebevi’de kabul etmiş ve onların orada yakarma etmelerine izin vermişti. Suriye fethedildiğinde buradaki Yuhanna Kilisesi’nin bir kısmı kilise olarak kullanılmaya devam edilirken, daha minik olan bir başka kısmı Müslümanların namaz kılmaları için tahsis edilmişti. Bu uygulamanın aynısını Kurtuba’da görmekteyiz.Vicente Kilisesi’nin yarısı, varılan antlaşma çerçevesinde namaz kılınacak bir yere dönüştürülmüştür.
    Öte taraftan bazı camilerin, kiliselerin yada sinagogların tam karş1Sina yada yanına yapıldığını gösteren örneklere de haiz bulunmaktayiz. Bunlardan birisi, bugünkü Portekiz sınırları içinde kalan Algarve ‘deki ünlü Ğurab Kilisesi ile tam karşısındaki cami örneğidir. Ġurab Kilisesi oldukça eski bir ibadethaneydi ve Hristiyanlar için mühim ziyaret mekanlarından biriydi. İlginç olan husus şudur ki, bu kiliseđe surekli yiyecek pişirilir ve camiye gelen Müslümanlara da buradan günlük olarak karşılıksız yiyecek verilirdi.
    Daha da garip bir örnek, Muvahhid hükümdar Yâkub el-Mansur un döneminde (1184-1199) Müslümanlar, Yahudiler ve Hristivanların beraber yağmur duasına çıkmalarıdır. Tarihçi el-Merrakuşî, Ebu’l-Abbas es-Sebtî (ö. 601/1204) adlı âlimin hayatından ve kerametlerinden söz ederken, adı geçen hükümdarın talebiyle Merrakes şehrinin nüfusunu teşkil eden halkın tamamının, bu âlimin imamlığında yapılacak yağmur duasına iştirak etmek için kent dışına çıktığını, Yahudiler ve Hristiyanlar dahil şehirde kimsenin kalmadığını belirtir.
    Ortaklaşa yakarış meselesiyle İslâm coğrafyasının başka bölgelerinde de karşılaşabilmekteyiz. Mesela kaynaklarda, uygulamalarıyla her dinden halkın sevgisini kazanan Tolonoğlu devleti emirlerinden Ahmed b. Tolon’un, hastalığı esnasında şifa bulması için Müslümanlar camilerde, Hristiyanlar kiliselerde, Yahudilerse havralarda yakarış etmişlerdir. Emir vefat ettiğinde ise her cemaatin lideri ellerine mukaddes kitaplarını alarak onun defin merasimine iştirak etmişler ve dualar okumuşlardır. 207
    Bu uygulamalar bizlere Müslümanların en mukaddes mekânlar olan mabetlerde ve keza bir yakarma türü olan yağmur duasında yada cenaze merasiminde bile gayrimüslimlerle bir arada olmaktan kaçınmadıklarini göstermesi bakımından onemlidir” s. 96-97-98 (İslam Kültüründe Hoşgörü)
  • Dinimizde helal haram kılma yetkisi esas olarak Allah’a aittir. (40 Hadis 40 Yorum)
  • İhtiyaçların sınırsız olduğu fikrinin paracı ekonominin uydurmuş olduğu bir safsata bulunduğunu, sınırsız olanın önüne geçilmediği süre büyük tehlikeler doğuracak olan şeyin insanoğlunun ihtirası bulunduğunu algı edecektir (40 Hadis 40 Yorum)
  • Ebu Hanife’nin hadisteki başarısına işaret eden bir oldukça rivayet vardır. Sika hadisçilerinden İsrail b. Yunus, “Numan ne güzel adam,içinde fıkıh olan her hadisi ondan daha iyi ezberleyen, ondan daha titiz araştıran, içinde fıkhî hükmü ondan daha iyi bilen kimse yoktur”. diyerek Onun öteki muhaddisler benzer biçimde bir tek rivayet nakilcisi olmayıp, yargı kıymeti taşıyan haberlere saygınlık ettiğine işaret etmiştir. (İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu)
  • ” Sevdiğini dengeli sev , gün olur düşmanın olur,kızdığına dengeli kız ,gün olur dostun olur .”
    ( Tirmizi , Birr,60) (40 Hadis 40 Yorum)
  • Hazreti Ali’nin,hilafet merkezini Kûfe’ye nakletmesinden sonrasında oldukça sayıda sahâbi Kûfe’ye göç etti, bunların sayılarının 1500 civarında olduğu belirtilmektedir. (İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu)
  • “Görüldüğü üzere, burada da savaşmak ve öldürmek, kişilerin kafir veya münafik olmalarıyla değil, düşman ve hain olmalarıyla ilişkilen. dirilmiştir. Müslümanların amansız düşmanları olan müşrikler bile Kur’an’a göre sadece müşrik oldukları için değil, ancak savaş hâlinde saldırıya muhataptırlar” s.38 İlgili ayetler, tarihî ve toplumsal bağları lamından koparılmadan incelenir ve Hz. Peygamber’in sünneti de bi doğrultuda değerlendirilirse, din ve inanç hürriyetinin, İslâm Dininin ayırıcı bir vasfi olduğu da söylenebilir” s.68” (İslam Kültüründe Hoşgörü)
  • Elif okuduk dolayı
    Pazar eyledik götürü
    Yaratılanı hoş gördük
    Yaradan’dan dolayı (40 Hadis 40 Yorum)
  • Ebû Hanife tüm ilaçları toplayan bir eczacı benzer biçimde değil, bunlardan hastaya yararlı olanı tespit eden bir hekim benzer biçimde hareket etmiştir. (İmam Ebu Hanife’nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu)
  • Selamlaşmak insanoğlu arası iletişimin anahtarıdır.
    ” Size bir merhaba verildiğinde , ondan daha güzeliyle selamlayın yada aynısıyla karşılık verin .”
    (Nisa ,4/86) (40 Hadis 40 Yorum)
  • Meşveret akılların birbirine aşılanmasıdır (40 Hadis 40 Yorum)
  • Sözün aslı,hangi makam ve mevkide bulunursak bulunalım ,aklımıza ve bilgimize ne kadar güvenirsek güvenelim , ” Her ilim sahibinin üstünde bir bilen vardır .”
    (Yusuf suresi ,12,55) (40 Hadis 40 Yorum)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş