Eğitim

İmparatorluk Oyunları – Norman Stone Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İmparatorluk Oyunları – Norman Stone Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İmparatorluk Oyunları kimin eseri? İmparatorluk Oyunları kitabının yazarı kimdir? İmparatorluk Oyunları konusu ve anafikri nedir? İmparatorluk Oyunları kitabı ne konu alıyor? İmparatorluk Oyunları PDF indirme linki var mı? İmparatorluk Oyunları kitabının yazarı Norman Stone kimdir? İşte İmparatorluk Oyunları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Norman Stone

Yayın Evi: Ketebe Yayınları

İSBN: 9789752482555

Sayfa Sayısı: 288


İmparatorluk Oyunları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dünyaca meşhur tarihçi Norman Stone’un kaleminden imparatorluklar sürecinin son büyük oyunu. Bu öyleki bir oyundu ki dahil olan hepimiz ve her şey değişti. Daha 100 yıl öncesine kadar güçlerinin zirvesinde olan, gözlerini Osmanlı coğrafyasına dikmiş Avrupa imparatorlukları iyi mi oldu da bugünkü millet devletlere dönüştü?

Oxford Üniversitesi’nde akademisyenlik yapmış, Cambridge ve Bilkent’te dersler vermiş ve devrin Başbakanı Margaret Thatcher’ın danışmanlığını yürütmüş günümüzün yaşayan en büyük tarihçilerinden Norman Stone Avrupa ve Osmanlı coğrafyasında yaşanmış olan baş döndürücü değişimin izlerini sürüyor.

1914 senesinde tüm devletlerin en büyük halüsinasyonu ortak cenk hedefleriydi: imparatorluk. 1919 yılı itibariyle İngilizler ve Fransızlar bu hedefin öneminden pek emindiler. Halihazırdaki büyük topraklarına büyük topraklar ilave ettiler (tıpkı Almanların fırsat bulsa Rusya’ya, İtalyanların da izin verilse herhangi bir devlete yapacakları benzer biçimde). imparatorlukların sizi zenginleştireceği farz edilir, fazla nüfusunuzu bu topraklara yolla ya bilirsiniz, buradaki yerli halkı sömürürken metropolünüz için ucuz hammadde tedarik edebilirsiniz, bununla birlikte tutsaklık altındaki piyasayı da biçimlendirebilirsiniz.

1914 senesinde emperyal operasyonlar tiyatrosunun son büyük oyunu Ortadoğu’da sahnelendi. Haliyle, yıkılmaya yüz tutmuş Osmanlı İmparatorluğu’nun da pek oldukca talibi vardı.


İmparatorluk Oyunları Alıntıları – Sözleri

  • Belgeler Sahte, Gercekler Farkli, Diaspora ise Nitelikli Tarihcileri Susturuyor!
  • Bu ağlatısal donemin oncesinde Ermeni milliyetcileri ayaklanmalara karsi halki uyaran onde gelen Ermenileri öldurmustur
    Istanbul Patrigi ve Van Belediye Baskani bunlara ornek olarak verilebilir
  • Hitler’in acıma duydugu tek kisi: Mussolini
  • Ingilizce, en kolay kotu konusulan dildir.
  • Hitler’in kayda deger entellektuel iddalari vardi sadece Mussolini benzer biçimde o da bir kitabin yalnizca dokuz sayfasini okurdu: ilk üç, son üç ve ortadan üç sayfa.
  • Ingilizlerin Misirda basarmis olduklarini Fransizlar da Fas’ta gerceklestirdiklerine inaniyorlardi. Skes- Picot Anlasmasi asil olarak buydu ve orjinal metinde Fransizlara verilen bolge Irak’in bir kismini iceriyordu. Her iki tarafta ‘Arap’lara karsi bir ilgi ve Araplarin kendi kendine birakilmalari durumunda bir devleti yönetim etmekten aciz olduklarina iliskin guclu bir inanc vardi.
  • Diaspora tarihcileri tarafsiz ve iyi amacli olusumlar dahilinde bile Turk tarihcilerle biraraya gelmeyi reddetmektedir.
  • 1915 yilinda Talat Paşa’nin basinda oldugu İçişleri Bakanligi Ermenilere iyi işlem edilmesini salik veren emirler yayinladi. 1916’da yaklasik 1500 Osmanli memuru yargilandi ve bunlardan bir valinin de bulundugu 50 tanesi Ermenilere karsi isledikleri suclardan dolayi idam edildiler.
  • Ingilizler Istanbuldaki Sultanin cihat cagrisini kendilerine karsi kullanmasindan oldukca korkuyordu: Cihat, kasim 1914’te seyhulislam tarafindan duyuru edilmisti. Buna verilecek yanit, yeni bir Arap Halife olabilirdi.
  • Eğer bir ülke üstünde 2.000 yazan banknotlar basıyorsa oraya gidin, orada minik erdemler önemsenmeyecektir;şu sebeple insanoğlu birikim yapmanın anlam ifade etmeyen bulunduğunu anlayacak ve hayatlarını yaşayacaklardır. Ama eğer paranın üstünde yazan sayı 20.000 ise derhal orayı terkedin. Zira o ülkenin sokaklarında kan vardır. Latin Amerika’nın pek oldukca bölgesinde durum bir çok vakit budur.


İmparatorluk Oyunları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Yazar Norman Stone dunyaca unlu İskoç tarihçi. Dunya savaslari uzerine bircok eseri mevcut ve bu kitabinda da savaslara agirlik vermis. Tarafsiz degil Turkiye taraftari yorumlari mevcut, ozellikle Ermeni Meselesi mevzusunda ;)kitabin mevzusuna erişince; 1. Ve 2
Dunya Savaslarini bilmedgmz iç yuzeyleriyle ele almis ve donemin liderlerinin birbirleriyle olan iliskilerinden detaylica bahstemis. Ozellikle Avrapadaki guc dengelerinden, Ingiliz ve Almanlarin it dalaşindan ve bolge ustundeki oyunlari detaylica ele alinmis. Yazarin uslubu anlasilir ve kolay. Ben cok begendm, tavsiye ederim. Okuyuculara iyi okumalar.. (yusuf efe)

Norman Stone: Norman Stone, her ne kadar vefat etmiş olsa da Türkler için oldukca mühim bir insandır. Aslında insanlık için oldukca önemlidir. Zira zamanı yalanlardan nefret ediyor ve bu yalanları gün yüzüne çıkarmak için ömrünü adamış İskoç bir akademisyen. Tüm kitaplarını okumanızı tavsiye ederim. Yazar Türkçeyi oldukca iyi bilmiş olduğu için çeviriye gerek kalmadan kitabı yazmış. Bu yüzden oldukca akıcı bir tarih kitabıyla başbaşayız. Bilirsiniz tarih kitapları pek akıcı olmaz. Eğer mevzu ilginize çekmiyorsa ve kitap da akıcı değilse bir süre sonrasında işkenceye dönüşen bir kitap olur elinizde. Kitaba gelirsek içerik olarak 4’e ayrılmış. Osmanlı – Türk zamanı, Ermeni soykırım tezi, Avrupa zamanı ve Tarihte İngiltere. Bilhassa sözde soykırımı karşı çıkması ne kadar mühim bir tarihçi bulunduğunu gösteriyor. Kitaptan aldığım bazı notları paylaşmak isterim. 1. dünya savaşından ilkin Almanlar, bizim için “Türkiye bizim Mısır’ımız olacak.” demiş. Eğer savaşı kazansalardı. İbrahim Müteferrika Macarmış. O da olmasa basımevi kimbilir ne vakit gelirdi Osmanlıya. Baron de Tott da Macarmış. Bazı tarihçiler 1. dünya savaşından ilkin İngilizlerin, Almanlarla ters düşmemesi icap ettiğini ifade ediyormuş. Alman hegamonyasındaki Avrupa ile İngiltere’nin rahatça geçinebileceği öne sürüyorlar. 1914 senesinde yaralıların %80’i ölüyormuş. 1918’de bu oran %2’ye düşmüş. Anglikan, İngiliz kilisesi demekmiş. Katolik ülkelerde 1970 yılına kadar örnek olarak İtalyada boşanmaya izin verilmiyormuş. (Serhat Özgül)

Satır aralarında doğru malum yanlışların oldukca güzel bir halde ifade edilmiş olduğu, akıcı ve bilgilendirici bir kaynak. Tarihe ilgisi olan her insanın okumasında yarar bulunduğunu düşünüyorum. Ufak bir kitapta koca bir tarih dersem abartmış olmam. (Mete HAN)


İmparatorluk Oyunları PDF indirme linki var mı?


Norman Stone – İmparatorluk Oyunları kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de İmparatorluk Oyunları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Norman Stone Kimdir?

Prof. Dr. Norman Stone (d. 1941 Glasgow, İskoçya) Yakınçağ’da Orta ve Doğu Avrupa zamanı mevzularında uzman İskoç tarihçidir.

Babasının harpte ölmesi üstüne Glasgow Academy’ye burslu olarak kabul edildi. 1959-1962 yılları aralığında Cambridge’de okuyan Stone, master çalışlmasını 1962-65 yıllarında Viyana ve Budapeşte’de, Orta Avrupa Tarihi üstüne yapmış oldu. 1965’ten itibaren Cambridge’de Rus ve Alman Tarihi okutmanlığı yaptıktan sonrasında Trinity College’de çalıştı. 1984’te Oxford’da Modern Tarih profesörü oldu. 1984-1997 yılları arasıda Oxford Üniversitesi’nde yakınçağ zamanı mevzusunda profesör olarak ders verdi. Daha sonrasında Bilkent Üniversitesi’nde vazife yapmış oldu. Hala Bilkent Üniversitesi’nde görevine devam etmektedir.

Norman Stone’un Wolfson Ödülü’ne layık görülen The Eastern Front 1914-1917 (1975) dışındaki eserleri: “Hitler” (1980), “Europe Transformed 1878-1919” (1983) ve “The Atlantic Revival 1970-1990” sayılabilir. Norman Stone’un bilimsel çalışmalarının odak noktasını, geçmiş ve günümüzdeki Rus-Türk ilişkileri oluşturmaktadır.

1985’e kadar Britanya basınında devamlı yorumlarda bulunmuş oldu. Aynı zamanda Frankfurter Allgemeine Zeitung ve The Wall Street Journal gazetelerinde yazdı. 1987-1992 yılları aralığında The Sunday Times gazetesinde tertipli köşe yazarı olarak makaleler yazdı. 1987-1990 yılları aralığında İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’a dış siyaset danışmanlığı yapmış oldu.

Norman Stone; Almanca, Rusça, Macarca, Lehçe, Fransızca ve Türkçe biliyor. Stone, yaşamını Türkiye ile İngiltere içinde geçirmektedir.


Norman Stone Kitapları – Eserleri

  • Birinci Dünya Savaşı
  • İkinci Dünya Savaşı
  • İmparatorluk Oyunları
  • Türkiye Kısa Bir Tarih


Norman Stone Alıntıları – Sözleri

  • Hitlerin temel inancı Aryan ırkının üstünlüğü idi. Bu inanç Germen Romantizminin Antik Yunan hayranlığına kadar uzanıyordu. Bu üstünlük, Aryan zekası ve içgüdelerinin, Aryan iradesiyle birleştiğinde her şeyi başaracağı anlamına gelen ”iradenin zaferi”ne dönüştürülebilirdi. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Auschwitz yalnızca bir ölüm kampı değildi. İçinde Monowitz isminde bir alt kamp bulunuyordu. Burada IF Farben Kombini adı altında bileşik kauçuk yapmak için emek harcamalar meydana getirilen bir kimya fabrikası vardı. (Günümüz Polonya’sında halan faaliyette) (İkinci Dünya Savaşı)
  • 1915 yilinda Talat Paşa’nin basinda oldugu İçişleri Bakanligi Ermenilere iyi işlem edilmesini salik veren emirler yayinladi. 1916’da yaklasik 1500 Osmanli memuru yargilandi ve bunlardan bir valinin de bulundugu 50 tanesi Ermenilere karsi isledikleri suclardan dolayi idam edildiler. (İmparatorluk Oyunları)
  • Alkole karşı hoşgörülü bir tutum takınmış olan Bektaşi tarikatı Balkanlar’da ve Yeniçeriler içinde yaygındı. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Eğer bir ülke üstünde 2.000 yazan banknotlar basıyorsa oraya gidin, orada minik erdemler önemsenmeyecektir;şu sebeple insanoğlu birikim yapmanın anlam ifade etmeyen bulunduğunu anlayacak ve hayatlarını yaşayacaklardır. Ama eğer paranın üstünde yazan sayı 20.000 ise derhal orayı terkedin. Zira o ülkenin sokaklarında kan vardır. Latin Amerika’nın pek oldukca bölgesinde durum bir çok vakit budur. (İmparatorluk Oyunları)
  • Cumhuriyetçi Türkler dinin devlet işlerinden ayrılması gerektiği mevzusunda son aşama kararlıydılar ve devlet işlerini dinin belirlemesi, gelişmenin önünde çok önemli bir engel olarak görüyorlardı. 1923 senesinde Cumhuriyet’i kurarlarken, Kilise ile devlet’in 1905 senesinde birbirlerinden ayrılmış ve rahibelerin de manastırlardan süngü diretmesiyle çıkarılmış olduğu Fransa’yı örnek aldılar. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Hava kayıpları oldukca fazlaydı. RAF ortalama 300.000 gece sortisi yapmış oldu ve 7500 tayyare yitirdi. 67,000 gündüz sortisinde ise 867 tayyare yitirdi. Yaklaşık yarısı İngilzilere ilişik olmak suretiyle 2,800,000 ton efsane atıldı. En fena dönem 1944-1945 yıllarıydı. Bombalamada 500,000 Alman, 60,595 İngiliz öldü.(Fransızların 67,078 kaybından birazcık daha azca.) Genelde Avrupa’da 160,000 Bağlaşık havacısı yaşamını yitirdi. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Yeniçeriler’in imha edilişi tarihe “hayırlı bir iş” anlamında “Vaka-i hayriye” olarak geçti. II. Mahmut bunun şerefine Tophane civarına, Boğaz’ın liman bölgesine yükümlü, neredeyse rokoko seçimi sayılabilecek bir cami yaptırdı. İsmi “zafer” anlamına gelen Nusretiye’dir. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Ukrayna ile beraber Rusya bir ABD’dir. Ukraynasız Rusya ise bir Kanada’dır. (Birinci Dünya Savaşı)
  • Bugünkü “Orospu” kelimesi Ortaçağ Persçe’sinden kalmadır ve ikinci hecesi ‘ros’, “Rus”tan gelir. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • 1944 yılı Haziran ayında Filipinlerin doğusunda yer edinen ve mağaralara gizlenen 30.000 şahıs tarafınca savunulan Saipon Adası işgal edildi. Neredeyse asla kimse hayatta kalmadı. Kadın ve çocuklar tutsak olmamak için kayalıklardan atladılar. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Yağmurlu havalarda siperler oldukca çamurlu oluyor ve balçık paletleri kullanılıyordu; ek olarak büyük bir problem olan haşere problemi da vardı -cesetlerle beslenen sıçanlar ve üniformalarda çoğalan bit (bunu bir Türk pratiği, karıncalar bit yediği için ceketleri bir karınca yuvası üstünde koyma pratiği izledi). (Birinci Dünya Savaşı)
  • Bu ağlatısal donemin oncesinde Ermeni milliyetcileri ayaklanmalara karsi halki uyaran onde gelen Ermenileri öldurmustur
    Istanbul Patrigi ve Van Belediye Baskani bunlara ornek olarak verilebilir (İmparatorluk Oyunları)
  • Cumhuriyet’in kuruluşunda oldukca mühim rol oynayacak sivil entelejensiya ve Ordu, II. Abdülhamit’e başkaldırmışlardı ki, bu çekişmenin bir benzeri bugün de yaşanıyor. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Tarihte filmi alınan ilk diplomatik antlaşma Beyaz Rusya’nın Brest-Litovsk kentinde 9 Şubat 1918 günü sabahın erken saatlerinde imzalandı. (Birinci Dünya Savaşı)
  • O vakit, Mustafa Kemal üstün niteliklerini değişik bir şekilde yeniden gösterdi: Ne vakit ve nerede durulacağını oldukça iyi biliyordu. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Bazı tuhaflıklar vardı: Almanlar Kazakları ve bir Türkmen tümeni kullanıyordu. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Napolyon’un “Rusları kazırsanız, altlarından Tatarlar çıkar” sözü meşhurdur. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Japonlar, bir Avrupa birliği olan Rus donanmasını 1904 senesinde yeilgiye uğratan ilk Avrupalı olmayan devletti. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Altı yüzbin kuvvetli Alman atı zayıflamış, çökmüş yada ölmüştü. (İkinci Dünya Savaşı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş