Eğitim

Ay Han’ım – Misli Baydoğan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ay Han’ım – Misli Baydoğan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ay Han’ım kimin eseri? Ay Han’ım kitabının yazarı kimdir? Ay Han’ım konusu ve anafikri nedir? Ay Han’ım kitabı ne konu alıyor? Ay Han’ım PDF indirme linki var mı? Ay Han’ım kitabının yazarı Misli Baydoğan kimdir? İşte Ay Han’ım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Misli Baydoğan

Yayın Evi: Ötüken Yayınları

İSBN: 9786051559261

Sayfa Sayısı: 127


Ay Han’ım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Misli Baydoğan’ın yazdığı ve on altı hikâyenin yer almış olduğu Ay Han’ım kitabı, kimi yakın kimi daha uzak tarihte kalmış çeşitli Türklük hâllerine yakından şahitlik ettirmeyi vaat ediyor. Yoğun bir iç gözlem sürecinin söze dökülüşü olarak karşımıza çıkan bu hikâyelerde, tüm zamanlarda aynı kalan insanlık hâllerini, hatta âdeta kendimizi okuyoruz. Kimi gerçek kimi kurgu karakterlerin nefes alışverişlerini duyacak kadar yanlarına sokulup, onlarla beraber kendi dağarcığımızdaki kökü en derinlerdeki duygularımızla karşı karşıya geliyoruz. Karanlığın peşinden gelecek ışığı, kötülüğün içindeki iyiliği, insan var oldukça yeryüzünün her zerresinde saklı duracak umudu hissederek hakikate bir de edebiyat aynasından bakıyoruz.

Harfleri giyinmeyi denedim; sözleri, notaları ve ağaç kovuklarını da… Sığamadım. Âdem’in suretini taşıyamadım. Ateşin külünü sevmedim, suyun girdabını… Yel olup essem tozu dumandan seçemedim, kaya olup ufalsam kökte hapsolan özümden ayrılamadım… Dünya bir zahirse, bir bâtındır. Dünyanın dönüşüne uyamadım. Zahirde aynasız, bâtında soluksuz kaldım.”


Ay Han’ım Alıntıları – Sözleri

  • Bu dünyayı bu kadar soğutan, karartan ve kirleten, bana üstünde yaşayacak bir avuç toprağı oldukca gören ne kadar insan var ise sıram vardığında hepsiyle hesaplaşacağım.
  • Ne olur sanki ben her yıl gitsem, büyüsem fakat başka her şey geride değişmeden kalsa?
  • Tek bir yeri, hiçbir ahval ve şeriat altında, yaşadığın sürece terk edemezsin. Bedenini…
  • Yarınından kuşkusu olanın bahtı kararıp kalır.
  • Uykuya sığınanların mazeretleri yastık,yorganıdır bir ihtimal fakat niyetleri kaçıştır en oldukca.Özleyiştir.Dünya gailesiyle baş edemeyenlerin ,etmekten yorulanların,yorulduğunu anlatmaya yüksünenlerin,yarım ve tamamlanmamış hissedenlerin,içlerindeki o büyük boşluğa ilelebet mahkum olduklarına kâni olanların sığınağıdır UYKU.
  • Dünya bir zahirse, bir bâtındır.
  • Her ikindi büyük cezvede kahve pişiriyorum köpüğünü taşırmadan kabartarak. Bölüyorum fincanlara. İçiyoruz karşılıklı; aklım, belleğim iradem ve nefsim.
  • Şimdi gidiyorum ona… Ruhunun ruhuma değdiği yerden, soluğumu soluğuna ekleyeceğim. Belki de haklıdır. Belki bir bedende yaşarız ikimiz de… Belki diner yürek acısı. Dünya ağrısı.
  • Harfleri giyinmeyi denedim; sözleri, notaları ve ağaç kovuklarını da… Sığamadım. Âdem’in suretini taşıyamadım. Ateşin külünü sevmedim, suyun girdabını… Yel olup essem tozu dumandan seçemedim, kaya
    olup ufalsam kökte hapsolan özümden ayrılamadım… Dünya bir zahirse, bir bâtındır. Dünyanın dönüşüne uya-
    madım. Zahirde aynasız, bâtında soluksuz kaldım. Ben bilemedim ki ben neyim ve de neredeyim, bu devran ne makamındadır… Dört ayak üstünde indim de düze bir se-
    her vakti düşen şebnemden bildim burnumun yerini. Ben diyen bu dilimle madde âlemine her indiğimde bir akis dalgalandı önümde.
  • Düze indiğim o sabahleyin, duyduğum ağlamaklı iniltilerde işittiğim şuydu ki, madem “ölmeyenlerin ruhları uykularında alınır…”* Uykuya sığınanların, mazeretleri yastık yorgandır bir ihtimal fakat niyetleri kaçıştır en oldukca. Özleyiştir. Dünya gailesi ile baş edemeyenlerin, etmekten yorulanların, yorulduğunu anlatmaya yüksünenlerin, yarım ve tamamlanmamış hissedenlerin, içlerindeki o büyük boşluğa ilelebet mahkum olduklarına kani olanların sığınağıdır uyku.


Ay Han’ım İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ay Han’ım: Daha ilkin yazdığım araştırma yazısı yüklenmemesiyle hevesimi kırmış olsa da okuyuculara yararlı olması açısından yine bir iki cümle yazmayı düşündüm.
Misli hocanın okuduğum 4. kitabı. Açıkcası daha uzun olmasını arzu ederdim. On altı hikâyenin yer almış olduğu, tamamen kültürümüze ışık tutan bir yaratı. Diyaloglar tamamen aşina olduğumuz, hayatlar, kurgu tamamen bizlerden diyeceğimiz ayarda. Türk-İslâm kültürünü fazlasıyla okuyucuya yansıtıyor. Bilhassa orta okul ve lise çağındaki kardeşlerimizin okumuş olduğu popüler boş kitapların aksine, kesinlikle Ay Han’ım şeklinde eserlerimiz okutulmalı. Elinize aldığınız gün bitireceğiniz, keyifli ve akıcı bir dili var. Tek eleştirim kısa olduğu mevzusunda… (Açina Kübra Üstün)

Öykülerden oluşan fazla sayfaya haiz olmayan fakat okumaya kıymet bir kitap. Genel olarak kitaptaki öykülerin hepsi güzel. Birkaç tanesi keşke kısa film olabilse dedirtti beni. Misli Hanım’ın kalemini severim. Belki Ankara’ya olan bağlantım da bu öykü dilini daha da sevmeme niçin oluyor. Bu kitabın bilhassa ilk konularında Ankara’nın bilinmedik detaylarını öğreniyorsunuz.
Misli Hanım’ın öykülerinden oluşan bu kitabı bundan önceki okuduğum öykü kitabı olan Yakub’un Kanatları’na nazaran daha azca feminist kışkırtma barındırıyor 🙂
Okumanızı tavsiye ederim. (Muhammet Çelik)

kitap/kitap–226373
Ne vakit bir kitabın kapağını açsam, içimde tarifi olmayan bir kelebeğin kanat çırpışı misali rahatlık içinde oluyorum. Ne zaman kitaplarımdan ayrı kalsam, kitaplarım olmadan bir yolculuğa çıksam, bir yanım tamamlanmamış kalıyor. Türlü özlemler duymaya başlıyorum. Onun içindir ki seyehatlerimde dâima yanıma bir kitap alır ve tamamlanmamış yanımı tam ediyorum. Kitaplar benim en iyi öğretmenimdir. Onlardan öğrendiğim o denli oldukca şey var ki, doğal olarak öğreneceğim şeylerde.
Her kitap ayrı bir dünyadır aslen, ayrı hayatlar, ayrı mutluluklar, ayrı hayaller… 
Devamlı okumak ve başından ayrılmayı asla istemiyorum. Kitaplar bende o şekilde bir
alışkanlık yapmış oldu ki okumadan duramıyorum..
Kitaplar insana unutulmaz şeyler yaşatıyor ve fazladan insanoğlunun yalnızlığını gideriyor..
Ben bu kitapta bu tarz şeyleri yaşadım. Hiç başından ayrılmak istemedim. Hep yanımda-başucumda olsun istedim..
Başta yazarını tanıtmak gerekirse..
Misli Baydoğan 1979 Sivas doğumludur. İlk kitabı 2016 senesinde Hû Diyen Kargalar ile başlayıp, Yakup’un Kanatları (2017) , Hatırla Beni (2018) ve Zaman Yolcuları (2020) isminde birçok kitapları vardır.
Ay Han’ım kitabı, benim için bambaşka bir kitaptı. Okurken, insanı en derin kuytulara kadar indiriyor. Ben ilk kez okuduğum bir kitabın altına bu kadar çizdim..
Bazen o şekilde cümleler oluyor ve insanı o şekilde bir yerden yakalıyor ki, bırak altını çizmeyi altın harflerle her yere yazasım geliyor..
Kitap; Öksüzler Çeşmesi, Âkif’in Kedisi, Mediha Hanım’ın Çiçekleri, Kavak- Kuğu ve Güzellik Kraliçesi, Cilvenaz, Ay Han’ım, Düze İnen Kurt, Mihrabım Diyerek, Vahşi, Yarım Dünya, Musul’un Bademleri, Minik Bilinç, Acı Lokma, Damsı Değnek, Gündüz Düşü, Çınar Gölgesi ve Riya adlı her cümlesiyle, samimiyetin adeta ne işe yaradığını okuyucusuna gösteren17 hikâyesinden oluşuyor. Her hikâyesi başka bir kitapmış şeklinde anlatılmaktadır. Sade bir dili ve akıcı bir özelliği vardır. İnsan bir oturuşta okuyup bitiriyor..
Kitapta en oldukca dikkatimi çeken hikâylereden ilki, Âkif’in Kedisi oldu. Okurken hep o kızın yerinde olmak istedim.. Bir diğeri ise unutamayacağım bir Ay Han’ım okudum. Bir kadının asla hafife alınmayacağını, dış görünüşü ile yargılanmaması gerekeceğini gördüm.
Kafka, okunan kitapların, pasajların, okurun beynine bir balyoz edâsı ile inmesi icap ettiğini söylüyor. Bizi sarsmayan-uyuşturan kitaplar yerine, daha gerçekçi ve bizlerden olan kitaplar ile pasajlar mühimdir diye düşünüyorum.
O halde bu kitabıda okumanızı tavsiye ediyorum, okuyacaklara ise şimdiden iyi okumalar temenni ediyorum..
Kitabı bana armağan eden KitapSuuru ailesine ve beni bu gizemli kitaplar ile buluşturan kıymetli yazar/i26456 hocama teşekkür ediyorum..
KitapSuuru
‘Kitap Şuuru İnsanlık Şuurudur’ (Zeynep Altunok)


Ay Han’ım PDF indirme linki var mı?


Misli Baydoğan – Ay Han’ım kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Ay Han’ım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Misli Baydoğan Kimdir?

1979 Sivas doğumluyum. Ankara’da büyüdüm ve yaşıyorum. Psikoloji eğitimi aldım, bir taraftan mesleğimi yapıyorum bir taraftan da edebiyatla olan bağım asla kopmadan okuyup yazıyorum. Hususi bir vakıf hastanesinde tam zamanlı çalışıyorum. Sosyal medya kullanıcısı ve takipçisiyim. Edebiyatın ve mesleki yayınların yanı sıra siyasal gündem, tarih ve dünyada meydana gelenleri de izlemeye çalışıyorum. Yayınlanan ve ödüle kıymet görülen öykülerim ve ek olarak gösterilen çevirilerim oldu. Bolca film izlerim. Yürüyüş yaparım. Daha oldukca kendi başıma olmayı severim.


Misli Baydoğan Kitapları – Eserleri

  • Hu Diyen Karga
  • Hatırla Beni
  • Yakup’un Kanatları
  • Ay Han’ım
  • Zaman Yolcuları
  • Hatırla Beni
  • Hu Diyen Karga


Misli Baydoğan Alıntıları – Sözleri

  • “ Bazı duygular olduğu gibi söze dökülemiyor. O yüzden kalbime sakladım onları bir hazine gibi.” (Hatırla Beni)
  • Hayatta olduğum sürece o ümidi taşıyacağım. (Hatırla Beni)
  • “Medeniyet yalnızlığı benimkisi birazcık…” (Yakup’un Kanatları)
  • “Beni yerleşik olanla anlayamazsın. Beni görülen ve duyulanla değil, beş duyunla değil, kırılmamış mührünün örttüğüyle, içinde var bulunduğunu benim bildiğim, seninse haberdar olmadığınla anlayamaya çalışman gerek.” (Yakup’un Kanatları)
  • Bir mecliste, bazı üstün vasıflarla meclisin geri kalanından ayrılıyorsanız, orada diğerlerine reva görülmeyen bir büyük sınav ile sınanmaktasınızdır. Elinize verilmiş olan anahtarı hangi kilide uydurmaya çaba edeceğiniz, tekâmül dereceleri denk olmayan âdemler içinde geçirdiğiniz ömrü güzelliğe mi yoksa hırsa mı boyayacağınıza dalalettir. (Hu Diyen Karga)
  • Şimdi gidiyorum ona… Ruhunun ruhuma değdiği yerden, soluğumu soluğuna ekleyeceğim. Belki de haklıdır. Belki bir bedende yaşarız ikimiz de… Belki diner yürek acısı. Dünya ağrısı. (Ay Han’ım)
  • Hiçbir şey için gerçek bir üzüntü ya da luk duymuyorum. (Hatırla Beni)
  • Eğer istersen hayatta başına gelecekleri olup beklemek yerine; yaşamının yönünü sen, kendin belirleyebilirsin. (Zaman Yolcuları)
  • Uykuya sığınanların mazeretleri yastık,yorganıdır bir ihtimal fakat niyetleri kaçıştır en oldukca.Özleyiştir.Dünya gailesiyle baş edemeyenlerin ,etmekten yorulanların,yorulduğunu anlatmaya yüksünenlerin,yarım ve tamamlanmamış hissedenlerin,içlerindeki o büyük boşluğa ilelebet mahkum olduklarına kâni olanların sığınağıdır UYKU. (Ay Han’ım)
  • Hiç değilse bu yil işler yoluna girse. Kavga gürültü olmasa…Artık bitse… (Hatırla Beni)
  • Dünya bir zahirse, bir bâtındır. (Ay Han’ım)
  • Hayat kimi zaman fazlasıyla, bir öğleden sonrasında varlığını hatırlatmak için şu şekilde bir görünüp, yüksek kattan oluşan binaların camlarındaki yansıyışlarından başı dönen, döne döne ve eteklerini savurarak güzelliğini dünyanın başka yerlerine saçmaya giden güneşin, ertesi gün gönülsüz bir ikindide, ayazla kesiklenerek üstüne lûtfen yağdığı Ulus Meydanı’na bakmak şeklinde. (Hatırla Beni)
  • “ Suçsuz ve günahsızken hüküm giyen, söyleyecekleri bile dinlenmeden bir hücreye kapatılan mahkûm gibiyim.” (Hatırla Beni)
  • Insanlar zamanı hem oldukca merak ederler hem de tarihle ilgili öğrendikleri ne yapacaklarını bilmezler. (Zaman Yolcuları)
  • Herkes herkesi sevecek diye bir kanun yok a! Ama işte incittiğiniz gönül kim bilir Yaradan katında makbuldür ve siz bunu bilmeden kabahatler işleyebilirsiniz. (Hu Diyen Karga)
  • İnsanın mütevazi kendine saklamış olduğu ve tam da bu yüzden ona öteki tüm hislerden apayrı bir haz veren, taşımakla gururlandığı gönül yükleri olmalı. (Hatırla Beni)
  • “İnsanlar bazı acıların sırf var olduklarını bilmemek için bile sizi kolayca susturabilirler.” (Yakup’un Kanatları)
  • “Çaresizce beklemek, bence kadercilikle falan açıklanmayacak raddede düpedüz bir körlük…” (Hatırla Beni)
  • Anası o şekilde taş kesilmişti ki, oğlunun kabri başlangıcında dikseler gıkı bile çıkmazdı. (Yakup’un Kanatları)
  • Gülerdi. Gülüşü içinden geçtiğimiz parkta havalanan onlarca güvercinin kanatlarında havalanan müjdelere karışırdı. (Yakup’un Kanatları)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş