Eğitim

İstihbarat Teknikleri – Gültekin Avcı Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İstihbarat Teknikleri – Gültekin Avcı Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İstihbarat Teknikleri kimin eseri? İstihbarat Teknikleri kitabının yazarı kimdir? İstihbarat Teknikleri konusu ve anafikri nedir? İstihbarat Teknikleri kitabı ne konu alıyor? İstihbarat Teknikleri PDF indirme linki var mı? İstihbarat Teknikleri kitabının yazarı Gültekin Avcı kimdir? İşte İstihbarat Teknikleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Gültekin Avcı

Yayın Evi: Timaş Yayınları

İSBN: 9799753629934

Sayfa Sayısı: 240


İstihbarat Teknikleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Günümüzde haber alma faaliyetleri; oyuncuları, örgütleri ve kullandığı tekniklerle adeta kendine özgü bir dünya yaratmış durumdadır. Artık istihbaratın alanı, sınırlanamaz şekilde her yerdedir. Klasik haber alma dönemindeki yakın tehditler anlayışı yerine dünyanın her köşesi; kara, deniz, hava ulaşım vasıtaları, bir devlet başkanının köşkü, görüşme salonları, hatta kimi zaman Romanya Devlet Başkanı Todor Çavuşesku örneğinde olduğu benzer biçimde insanoğlunun dişlerinin arası bile haber alma zemini olabilmektedir.

Gültekin Avcı, ens on haber alma tekniklerine ilişkin bilgiler ışığında çözümlediği bu dünyanın meşhur aktörlerini, örgütlerini, yaşanmış olan fiyaskolarını ve açmazlarını bütünlüklü bir anlatımla sunuyor. Kitabın ayırt edici yanı; bir savcı olan Gültekin Avcının hukuk adamı gözüyle yapmış olduğu değerlendirmeler ve sivilleşme önerilerinin emek vermeyi zenginleştirmesi.


İstihbarat Teknikleri Alıntıları – Sözleri

  • Hayatına yön veren ilkeyi tek bir cümleyle özetlemişti: “Cevabın bir parçası değilsen, probleminin bir parçasısın anlamına gelir.
  • Kim Philby, yaşamının son dönemlerinde “ihanet etmek için” demişti, “insanoğlunun bir yere ilişik olması gerekir. Oysa ben hiçbir yere ilişik değilim.”
  • “İhanet etmek için,insanoğlunun bir yere ilişik olması gerekir.Oysa ben hiçbir yere ilişik değilim.”
  • CIA’in başarı göstermiş bir dezenformasyon operasyonu SDI kısaca Yıldız Savaşları projesidir. Daha hemen hemen ARGE aşamasında olmasına rağmen oldukça kuvvetli bir müdafa silahı olarak (anlatıldığı suretiyle uydular vasıtasıyla kurulan ve Rusya’da ateşlenecek kıtalararası füzeleri daha atmosfere girmeden vuracak süper lazer silahları olarak) lanse edilen bu proje sebebiyle Rusya bu mevzuda oldukça geride kaldığını düşünerek tüm silahlanma harcamalarını arttırmış ve bunun sonucunda kendisini ve ekonomisini çökertmiştir. Bu dezenformasyon oyununun sonunda Soğuk Savaş’ın bitimi hızlanmış hatta tamamlanmıştır.
  • CIA’in düzenlemiş olduğu suikastların en bilinenleri şunlardır:
    1955’te Çin Başbakanı Tschou En-Lai’in içinde bulunmuş olduğu bir uçağın düşmesi.
    1959’da Kamboçyalı Prens Sihanouk’a karşı düzenlenen fakat son dakikada engellenen suikast.
    1960’ta Kongolu Başbakan Patrice Lumumba’nın katledilmeye çalışılması. CIA bunu gerçekleştiremeyince Lumumba karşıtlarını destekledi ve 1961’de sonuca ulaştı.
    1961’de Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rafael Tru-jillo’nun katledilmesi.
    1963’te Cenup Vietnamlı Cumhurbaşkanı Ngo Dinh Di-em’in öldürülmesi.
    1973’te Şili Cumhurbaşkanı Salvador Allende’nin devrilmesi ve öldürülmesindeki mühim görevi.
    1976’da Jamayik adası Başbakanı Michael Manley’e karşı başarısızlıkla sonuçlanan suikast.
  • Bilhassa PKK ile mücadelede ve çoğu zaman MÎT, Emniyet ve askerî haber alma birimleri arasındaki eşgüdüm yetersizliği sebebiyle çeşitli problemler ortaya çıkmıştır. Hatta bu haber alma servislerinden her birinin kendisini daha iyi gösterebilmek için öbürlerinden data ve materyal kaçırılmış olduğu hadiseler de görülmüştür. Bu çetin rekabet bazen haber alma örgütlerinin birbirlerini yıpratmaya çalışmasına kadar ulaşmıştır
  • MiT’in ordu içinde haber alma faaliyeti yapamayacağını ve yapamadığını, bu tür bir çalışmanın kabahat teşkil edeceğini söylemiştik. Aslında bunu yapabilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı ordu içinde de MİT’i ilgilendiren istihbarı vakalar cereyan edebilir ve etmiştir. En belirgin örnekleri geçmişte yaşanmış olan darbeler, darbe oluşumları ve muhtıralardı. Bu tür tehlikelerin demokratik hukuk devletlerinde hiçbir süre gözardı edilmemesi gerekmektedir. Netice itibariyle, askerî darbeler de anayasal suçlardır ve devlet rejimine ve sistemine yönelik eylemlerdir.
  • Kim Philby, yaşamının son dönemlerinde “ihanet etmek için” demişti, “insanoğlunun bir yere ilişik olması gerekir. Oysa ben hiçbir yere ilişik değilim.”
  • Kişiler hakkında tutulan gizli saklı haber alma kayıtları,keyfîlik ve doğru olmayan bilgiler ihtiva etme risklerine karşı teminata kavuşturulmalıdır. Kayıtlar saydamlaştırılarak, ilgililere kendileri hakkında tutulan kayıtları öğrenme hakkı tanınmalı; kayıtlar yargı denetimine açılarak güvenilirlikleri bağımsız yargı tarafınca kontrol edilebilmelidir. Anayasal bir ilke olan suçların ve cezaların şahsîliği ilkesi doğrultusunda bu raporlar bir tek ilgili oldukları kişiler hakkında yargı doğurmalı, tesir alanı hakkında negatif kayıt bulunan kişinin ailesinin masum öteki fertlerini yada öteki yakınlarını kapsamamalıdır.
  • Lumumba’mn CIA tarafınca öldürülmüş olduğu geniş halk kitleleri karşısında söylemekten çekinmeyen büyük hatip Malcolm X de ClA’in hedefleri arasına girerek öteki antiemperyalist faaliyetleri de dikkate alınarak Subat 1965’te bir konusma esnasında Harlem’de öldürüldü.


İstihbarat Teknikleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar


İstihbarat Teknikleri PDF indirme linki var mı?


Gültekin Avcı – İstihbarat Teknikleri kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de İstihbarat Teknikleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gültekin Avcı Kimdir?

Balıkesir’in Sındırgı ilçesi nüfusuna kayıtlı Gülten Avcı 17 Ağustos 1969 senesinde dünyaya geldi. İlköğretimini babasının polis olması sebebiyle Sapanca, Diyarbakır ve İzmir’de tamamladı. Lise eğimini 1986 senesinde İzmir Karataş Lisesinde tamamladı. 1990 senesinde 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1991 senesinde İzmir Adli Yargı Hakim ve Savcı imtihanını kazanarak Savcı talibi olarak göreve başladı. 1993 yılı ve 1997 yılları aralığında Konya Hadim Hakimliği, 1997 yılı ve 1998 yılları aralığında Gümüşhane Kürtün Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulunmuş oldu.

Evli ve 2 çocuk babası olan Savcı Gültekin Avcı, 1998-2001 yılları aralığında Konya Karapınar Cumhuriyet Savcılığı 2001 – 2003 yılları aralığında ise Siirt E Tipi Terör Cezaevi ve Basın Savcılığı, 2003 yılı ve 2005 yılları aralığında Muğla Ortaca Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulunmuş oldu.

İzmir Bayındır Cumhuriyet Savcısı olarak vazife yaparken yapmış olduğu açıklamalar ve yazdığı kitaplar sebebiyle beklenmedik bir halde Kars’a belirleme edildi.

İstihbarat Teknikleri – Aktörleri – Örgütleri ve Açmazları kitabının ve İstahbarat Oyunları, Doğu’nın İstilası ve Karanlık İlişkiler kitaplarının yazarı Gültekin Avcı, Hidayet Karaca avukatlığını yaparken İzmir’de “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya yada görevini yapmasını engellemeye girişim”, “terör örgütünü kurma ve yönetme” ve “devletin gizli saklı kalması ihtiyaç duyulan belgelerini temin etme” suçlarından tutuklandı.


Gültekin Avcı Kitapları – Eserleri

  • İstihbarat Teknikleri
  • Karanlık İlişkiler
  • Kıyamet Kadınları İslamcı ve Modern Kadının Yozlaşması
  • Doğu’nun İstilası
  • Resmi İdeoloji Yangınları
  • Yaşayan Kabus Ergenekon


Gültekin Avcı Alıntıları – Sözleri

  • Hayatına yön veren ilkeyi tek bir cümleyle özetlemişti: “Cevabın bir parçası değilsen, probleminin bir parçasısın anlamına gelir. (İstihbarat Teknikleri)
  • MiT’in ordu içinde haber alma faaliyeti yapamayacağını ve yapamadığını, bu tür bir çalışmanın kabahat teşkil edeceğini söylemiştik. Aslında bunu yapabilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı ordu içinde de MİT’i ilgilendiren istihbarı vakalar cereyan edebilir ve etmiştir. En belirgin örnekleri geçmişte yaşanmış olan darbeler, darbe oluşumları ve muhtıralardı. Bu tür tehlikelerin demokratik hukuk devletlerinde hiçbir süre gözardı edilmemesi gerekmektedir. Netice itibariyle, askerî darbeler de anayasal suçlardır ve devlet rejimine ve sistemine yönelik eylemlerdir. (İstihbarat Teknikleri)
  • Kim Philby, yaşamının son dönemlerinde “ihanet etmek için” demişti, “insanoğlunun bir yere ilişik olması gerekir. Oysa ben hiçbir yere ilişik değilim.” (İstihbarat Teknikleri)
  • “İhanet etmek için,insanoğlunun bir yere ilişik olması gerekir.Oysa ben hiçbir yere ilişik değilim.” (İstihbarat Teknikleri)
  • Kişiler hakkında tutulan gizli saklı haber alma kayıtları,keyfîlik ve doğru olmayan bilgiler ihtiva etme risklerine karşı teminata kavuşturulmalıdır. Kayıtlar saydamlaştırılarak, ilgililere kendileri hakkında tutulan kayıtları öğrenme hakkı tanınmalı; kayıtlar yargı denetimine açılarak güvenilirlikleri bağımsız yargı tarafınca kontrol edilebilmelidir. Anayasal bir ilke olan suçların ve cezaların şahsîliği ilkesi doğrultusunda bu raporlar bir tek ilgili oldukları kişiler hakkında yargı doğurmalı, tesir alanı hakkında negatif kayıt bulunan kişinin ailesinin masum öteki fertlerini yada öteki yakınlarını kapsamamalıdır. (İstihbarat Teknikleri)
  • Bilhassa PKK ile mücadelede ve çoğu zaman MÎT, Emniyet ve askerî haber alma birimleri arasındaki eşgüdüm yetersizliği sebebiyle çeşitli problemler ortaya çıkmıştır. Hatta bu haber alma servislerinden her birinin kendisini daha iyi gösterebilmek için öbürlerinden data ve materyal kaçırılmış olduğu hadiseler de görülmüştür. Bu çetin rekabet bazen haber alma örgütlerinin birbirlerini yıpratmaya çalışmasına kadar ulaşmıştır (İstihbarat Teknikleri)
  • Lumumba’mn CIA tarafınca öldürülmüş olduğu geniş halk kitleleri karşısında söylemekten çekinmeyen büyük hatip Malcolm X de ClA’in hedefleri arasına girerek öteki antiemperyalist faaliyetleri de dikkate alınarak Subat 1965’te bir konusma esnasında Harlem’de öldürüldü. (İstihbarat Teknikleri)
  • CIA’in düzenlemiş olduğu suikastların en bilinenleri şunlardır:
    1955’te Çin Başbakanı Tschou En-Lai’in içinde bulunmuş olduğu bir uçağın düşmesi.
    1959’da Kamboçyalı Prens Sihanouk’a karşı düzenlenen fakat son dakikada engellenen suikast.
    1960’ta Kongolu Başbakan Patrice Lumumba’nın katledilmeye çalışılması. CIA bunu gerçekleştiremeyince Lumumba karşıtlarını destekledi ve 1961’de sonuca ulaştı.
    1961’de Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rafael Tru-jillo’nun katledilmesi.
    1963’te Cenup Vietnamlı Cumhurbaşkanı Ngo Dinh Di-em’in öldürülmesi.
    1973’te Şili Cumhurbaşkanı Salvador Allende’nin devrilmesi ve öldürülmesindeki mühim görevi.
    1976’da Jamayik adası Başbakanı Michael Manley’e karşı başarısızlıkla sonuçlanan suikast. (İstihbarat Teknikleri)
  • Kim Philby, yaşamının son dönemlerinde “ihanet etmek için” demişti, “insanoğlunun bir yere ilişik olması gerekir. Oysa ben hiçbir yere ilişik değilim.” (İstihbarat Teknikleri)
  • CIA’in başarı göstermiş bir dezenformasyon operasyonu SDI kısaca Yıldız Savaşları projesidir. Daha hemen hemen ARGE aşamasında olmasına rağmen oldukça kuvvetli bir müdafa silahı olarak (anlatıldığı suretiyle uydular vasıtasıyla kurulan ve Rusya’da ateşlenecek kıtalararası füzeleri daha atmosfere girmeden vuracak süper lazer silahları olarak) lanse edilen bu proje sebebiyle Rusya bu mevzuda oldukça geride kaldığını düşünerek tüm silahlanma harcamalarını arttırmış ve bunun sonucunda kendisini ve ekonomisini çökertmiştir. Bu dezenformasyon oyununun sonunda Soğuk Savaş’ın bitimi hızlanmış hatta tamamlanmıştır. (İstihbarat Teknikleri)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş