Eğitim

Karanlıktaki Umut – Rebecca Solnit Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Karanlıktaki Umut – Rebecca Solnit Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Karanlıktaki Umut kimin eseri? Karanlıktaki Umut kitabının yazarı kimdir? Karanlıktaki Umut konusu ve anafikri nedir? Karanlıktaki Umut kitabı ne konu alıyor? Karanlıktaki Umut PDF indirme linki var mı? Karanlıktaki Umut kitabının yazarı Rebecca Solnit kimdir? İşte Karanlıktaki Umut kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Rebecca Solnit

Yayın Evi:

İSBN: 9786055903770

Sayfa Sayısı: 200


Karanlıktaki Umut Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yazar ve aktivist Rebecca Solnit’ten son zamanların karanlığında sağ kalmaya dair bir rehber, ahir zamanlar için bir klasik: Karanlıktaki Umut. Solnit, yakın geçmişin toplumsal dokusuna ve bu dokuda filizlenen, dünyanın dört bir tarafındaki isyan hareketlerine odaklandığı bu kitapta algının tuzaklarına eğiliyor, umuttan yola çıkarak harekete, hareketten dönüşüme uzanıyor. 2000’lerin belirleyici ehemmiyet taşıyan toplumsal vakalarına geniş bir bakış atan Solnit, açıklara doğru kürek çeken birinin geriye bakması benzer biçimde geçmişe bakıyor; şirketlerin, devletlerin ya da toplumsal sistemlerin ağırlığı altında ezildiğini hissedenler için alternatif bir tarihçe çıkarıyor. Yapıp ettiklerimizin, hatta düşündüklerimizin bile olayların geniş akışında mühim bulunduğunu ve gücün, gerçek gücün bir çok süre kıyıda köşede kalan bir yerden geldiğini gösteren bir tarihçe bu; yere daha sağlam basmamızı, zemini ve kendi izlerimizi tanımamızı elde eden bir konum ve durum özeti. Direniş ve devrimin, dönüşüm ve değişimin, büyük toplumsal olayların kalbindeki bireylerin ve onları harekete geçiren gücün hikâyesini özetleyen Karanlıktaki Umut, kavramların içinin boşaldığı, erdemlerin hiçe sayıldığı bir çağda bireye ve ferdin potansiyeline adanmış, gerçeklere dayalı ve gerçeklerle beslenen bir metin.

“Aktivistlerin kazandığı zaferlerin nasıl da kolayca unutulduğunu ve bu zaferlerin çoğu zaman beklenmedik biçimlerde, dolambaçlı yollardan geldiğini incelikli bir biçimde ortaya koyuyor.” – The New Yorker

“Solnit, yaşadığımız çağın örüntüsünde bulup derlediği umutlarla karşınıza çıkıyor ve size umudun yarın için bir garanti değil, bugün hareketi sağlayacak enerjiyi ateşleyen bir fitil olduğunu anımsatıyor.” – John Berger


Karanlıktaki Umut Alıntıları – Sözleri

  • Umut etmek kendini geleceğe adamaktır ve bu geleceğe adanmışlık, bugünü yaşanabilir kılar…
  • “Umut bir tek başka bir dünyanın mümkün olabileceği anlamına gelir, vaat değil, güvence edilmez. Umut harekete geçmeyi gerektirir; ümit olmadan fiil imkansızdır.”
    “Hope just means another world might be possible, not promise, not guaranteed. Hope calls for action; action is impossible without hope.”
  • Birdenbire olmuş benzer biçimde görünen şeylerin bile geçmişte fazlaca derin kökleri yada uzun süreden beri uyku halinde olan tohumları vardır.
  • Teolog Walter Bruggeman, “amnezinin umarsızlık üretmesi benzer biçimde, bellek da ümit üretir,” demiştir. Umut aslen gelecekle ilişkili olsa da, umutlanma sebeplerinin geçmişin kayıtlarında ve anılarında bulunduğunu hatırlatan, muhteşem bir beyan bu.
  • Geleceğe götürmüş olan yol genel anlamda geçmişten geçer.
  • “İnsanları kendi tarafınıza çekmek için bilgiyi aşina oldukları bir perspektiften sunmalısınız.”
  • Umut etmek, kumar oynamaktır. Gelecek üzerine, arzularınız, açık yürekliliğin ve belirsizliğin kasvet ve güvenlilikten daha iyi olma olasılığı üzerine bahis oynamaktır. Umut etmek tehlikeli olsa da korkunun tam zıddıdır çünkü yaşamak risk almaktır.
  • “Dünyada kötü olan tek bir şey kalmayana kadar iyi şeylerden bahsedemeyiz.”


Karanlıktaki Umut İncelemesi – Kişisel Yorumlar

“Hikayeler gölgelerden spot ışığına çıkar. Ve sahnede bizim güçsüzlüğümüzün dramı sunulsa da, gölgeler gücümüzün sırlarını içerir. Bu kitap, gölgelerin, içinde umut barındıran karanlığın kitabı.”
.
Her gün gözlerinizi başka bir evrende açmak isteyecek kadar fena şeyler oluyor. İçinize çektiğiniz hava kirleniyor, içtiğiniz su azalıyor, canlılar tükeniyor, bastığınız toprak ayaklarınızın altından kayıyor.
Ve bunu ‘biz’ yapıyoruz. Hep beraber.
Kalplerindeki irini akıtan insanoğlu olarak yapıyoruz.
Eylemlerimiz kadar eylemsizliklerimizle de bir tuğla koyuyoruz yuvamızla aramıza. Ve eğer süper güçleriniz yoksa; bu elimizdeki dünya bizi kabul eden tek yuva.
.
Karamsar olmak için binlerce sebep var.
Buna karşın, tüm duvarlar yıkılabilir. Berlin’i hatırlayın, Tiananmen’i..Her gün, küçük adımlarıyla kelebek tesiri yaratan on binleri anımsayın.
Sadece ‘umut’ var geriye kalan.
.
Rebecca Solnit tüm susuşlara, göz yumuşlara karşı koyan bir ses. Bariyerleri olmaksızın. Adanmışlıkla.
Diline yansıyan her renk, geçmiş olduğu yolların tozlarına karşın parıldıyor. Umut derken bir ütopyadan değil; kendi yaşamındaki umuttan bahsetiyor. Bilhassa Irak savaşının yarattığı o kaygı sonucu, bir şeyler karalıyor Solnit.. Elden ele dolaşıyor yazdıkları. Daha sonrasında büyüyor yazılanlar. Yol arkadaşlarından, yolunu açan büyük insanlardan alıntılar ekliyor.
Kişisel gelişim değil ‘kitlesel’ gelişim için başucu kitabı olabilecek ‘Karanlıktaki Umut’u kaleme alıyor.
.
Yazar ile ‘yakındaki uzak’ ile tanışıp; o şekilde sevmiştim ki.. 4 yıl geçmiş o kitabını okuyalı..Hala anımsadıkça gülümserim..
.
Karanlıktaki ümit’un çevirisi Şeyda Öztürk’e ilişkin. Bu çeviriyi okumak büyük keyifti. Devrik cümlelerin güzelliği mesela..
Nazlım Dumlu ise kapak çalışmasıyla o ‘umut’u somutlaştırıp; iç ısıtıyor. (Hülya Oluşturulan)

O ne yazsa okurum. Hiçbir türe sığmayan o güzel yazılarına; kırılgan, eşitlikçi, kuvvetli sesine hayranım.
Kitap, ümit etmenin ne denli mühim olduğuna ve bu umudun eyleme dönüştüğünde kıymet kazandığına dair.
Umudu aydınlığın kesinliğinde değil karanlığın belirsizliğinde bulacağımızı söylüyor Solnit. Onlarca örnekle hem bunu kanıtlıyor hem de alternatif bir zaferler zamanı yazıyor. (Bülent)

Zaman süre gideceğimiz yeri unuturuz. Yönümüzü şaşırırız örnek olarak. Bazen de bile bile kayboluruz. “Kaybolma Kılavuzu”nu hatırlarız sonrasında: “Karanlıkta kapıyı bilinmeyen için açık bırak! En mühim şeyler oradan gelecektir, hatta kendine bile sadece bu kapıdan ulaşabilirsin; gitmeyi düşündüğünde de gene o kapıdan çıkarsın.” Kim bilir kim bilir kendimizi bulmak içindir kayboluşumuz. (Altan Yıldız)


Karanlıktaki Umut PDF indirme linki var mı?


Rebecca Solnit – Karanlıktaki Umut kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Karanlıktaki Umut PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Rebecca Solnit Kimdir?

Amerikalı yazar Rebecca Solnit, 24 Haziran 1961 tarihinde Connecticut Eyaleti’nin Bridgeport şehrinde hayata merhaba dedi. California Üniversitesi Gazetecilik bölümünde master yapmış oldu. Harper’s dergisinde de yazıları yayımlandı. Makalelerinde ve kitaplarında Kültür zamanı, çevrecilik ve anı türlerinde eserler veren yazar; feminizm, politika, mekân ve sanat mevzularında yazmaktadır.


Rebecca Solnit Kitapları – Eserleri

  • Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar
  • Kaybolma Kılavuzu
  • Karanlıktaki Umut
  • Yakındaki Uzak
  • Yol Aşkı – Yürümenin Tarihi
  • Yokluğumdan Aklımda Kalanlar


Rebecca Solnit Alıntıları – Sözleri

  • “Bazen eski bir fotoğraf, eski bir dost ya da eski bir mektup, bizlere bir zamanlar olduğumuz o kişinin bambaşka bir yere gittiğini hatırlatır. Bunu seçen, şunu yazan o insan artık yoktur. Farkına bile varılmadan büyük mesafeler alınmıştır.” (Kaybolma Kılavuzu)
  • .
    Ama aslına bakarsak dünyanın en güzel insanı yok zira fazlaca fazla güzellik var.
    Bazı insanoğlu yuvarlaklığı ve yumuşaklığı sever, bazıları ise keskin kenarları ve kuvvetli kasları sever. Bazıları aslan yelesi benzer biçimde kalınca saçlardan hoşlanır, bazıları ise mürekkepli bir şelale benzer biçimde dökülen ince saçlardan hoşlanır ve bazıları birini o denli fazlaca sever ki neye benzediğini unutur.
    Bazı insanoğlu gece yarısı yıldızlarla dolu gece gökyüzünün hayal edilebilecek en güzel şey bulunduğunu düşünür, bazıları karla kaplı bir orman bulunduğunu düşünür.
    Güzellik hakkında birçok fikri olan bir sürü insan var. Ve aşk… Birini fazlaca sevdiğinizde, bir tek aşk benzer biçimde görünürler.
    … (Yakındaki Uzak)
  • “Şiddetin bir ırkı, sınıfı, dini ya da milliyeti yok, fakat şiddetin bir cinsiyeti var.” (Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar)
  • Görülebilir olmanın ve konuşabilmenin mümkün olmadığı yerde hayatta kalmak, onurlu ve özgür olmak mümkün değil. (Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar)
  • Bedenen hayatta kalma mücadelesi de fazlaca şiddetli olabilir fakat savaşım bir tek o değil, katılım, saygınlık ve ses sahibi olma hakları da dahil olmak suretiyle gerçek sahibi bir şahıs olarak hayatta kalma mücadelesiydi. Yani bir tek hayatta kalmaktan fazlası söz mevzusuydu: Yaşamak söz mevzusuydu. (Yokluğumdan Aklımda Kalanlar)
  • “İnsanları kendi tarafınıza çekmek için bilgiyi aşina oldukları bir perspektiften sunmalısınız.” (Karanlıktaki Umut)
  • “Bir sayfanın üzerine bir şey yazılmadan önceki beyazlığı ile bir şey yazılıp silindikten sonraki beyazlığı hem aynı beyazlık hem de aynı beyazlık değil. Bir söz söylenmeden önceki sessizlik ile söylendikten sonraki sessizlik de hem aynı hem de değil.” (Yakındaki Uzak)
  • Marifet unutmak değil,gitmesine izin vermektir . Ve öteki her şey gittiği süre kaybolanda zenginleşirsin … (Kaybolma Kılavuzu)
  • Bazen eski bir fotoğraf , kimi zaman eski bir dost ya da bir köşede unutulmuş eski bir mektup bizlere bir zamanlar olduğumuz o kişinin bambaşka bir yere gittiğini hatırlatır. Zira orada onların içinde oturan , onu kıymet veren , bunu seçen , şunu yazan o insan artık yoktur. Farkına bile varılmadan büyük mesafeler alınmıştır. Yabancı olan artık tanıdıktır ve bir zamanlar bizlere tanıdık gelen , yabancı değilse bile birazcık tuhaftır hatta rahatsız edicidir. (Kaybolma Kılavuzu)
  • “Kadın olarak benim bir ülkem yok.” (Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar)
  • ‘Hiç kuşkusuz, bulmak kaybolmaktır.’ (Kaybolma Kılavuzu)
  • “Biz gün doğumundan gelmiştik, onlar gün batımından… Biz hastalara şifa vermiştik, onlar ise sağlıklı olanı öldürmüşlerdi. Biz çıplak ve yalınayaktık, onlar ise giyinikti, ayrıca atları ve mızrakları vardı. Biz hiçbir şeye göz koymamış, aksine bize sunulanları paylaşmıştık, oysa onlar karşılarına çıkan herkesten çalıyor, kimseye bir şey vermiyorlardı.” ” (Kaybolma Kılavuzu)
  • “Yazmak, herhangi birine söylenemeyecek şeyleri hem asla hiç kimseye söylememek hem de her insana söylemektir. Ya da daha doğrusu yazmak, söyleyebileceğin herhangi biri olmayan şeyleri bir ihtimal okuyacak olan o asla-hiç kimseye söylemektir.” (Yakındaki Uzak)
  • Mesele bir tek, onlu yaşlarınızın sonunda hâlâ yeniyetme olmanız değil, bununla birlikte çocuk olmayan herkesi soktuğumuz yetişkinlik kategorisinin de devamlı değişiklik halinde olması. Aydınlık saatlerin hepsine gündüz deyip geçerken, gün doğumundaki uzun gölgelerin ve sabahleyin çiyinin, öğle saatlerinin düz ve berrak ışığından değişik bulunduğunu asla anlamamışız benzer biçimde. (Yokluğumdan Aklımda Kalanlar)
  • “Dinle: Sen kendin değilsin, diğerlerinin oluşturduğu kalabalıklardansın, devamlı su sızdıran bir teknesin sen de, yaşamının büyük kısmını başka biri olarak geçirdin, fazlaca ilkin ölmüş insanoğlu olarak, asla yaşamamış insanoğlu olarak, asla karşılamadığın yabancılar olarak.” (Yakındaki Uzak)
  • Yürüyüş sınırsızdır; sınırsız azca sayıdaki spordan biridir. (Yol Aşkı – Yürümenin Tarihi)
  • İnsanın kendi öyküsünü kelimelerle ya da imgelerle anlatabiliyor olması, zaferin ve isyanın ta kendisidir. (Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar)
  • “Uçabiliyordum fakat şimdi diyorum ki bir ihtimal esas problem yine dünyaya inebilmekti.”
    . (Yokluğumdan Aklımda Kalanlar)
  • Kelebek, insan ruhunu o şekilde iyi sembolize eder ki Yunancada ona psyche derler ve bu ruh anlamına da gelir. (Kaybolma Kılavuzu)
  • Batı dünyasında, tarih süresince, evlilik kurumunu tanımlayan yasalar hanımı kocasının haiz olduğu bir mal, hatta erkeği patron, hanımı ise hizmetçi ya da köle olarak tanımlanmıştır. (Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş