Eğitim

Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni – Alexander Bogdanov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni – Alexander Bogdanov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni kimin eseri? Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni kitabının yazarı kimdir? Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni konusu ve anafikri nedir? Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni kitabı ne konu alıyor? Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni PDF indirme linki var mı? Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni kitabının yazarı Alexander Bogdanov kimdir? İşte Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Alexander Bogdanov

Çevirmen: Ayşe Hacıhasanoğlu

Tasarımcı: Savaş Çekiç

Orijinal Adı: Injener Menni

Yayın Evi: Yordam Yayınları

İSBN: 9786055541668

Sayfa Sayısı: 144


Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Rus düşünür ve eylemci Aleksandr Bogdanov’un bilim kurgu türündeki romanı Mühendis Menni (1912), Yordam Kitap tarafınca gösterilen Kızıl Yıldız’ın devamıdır. Kızıl Yıldız’da, okur, bir Dünyalının bakış açısından, Marslıların kendi gezegenlerinde inşa ettikleri toplumcu düzene tanıklık etmişti. Bu romanda ise Mars’ta sosyalizm öncesi dönem ve sosyalizm için verilen mücadeleler, aynı coşku verici keşifler ve bilimsel öngörülerle anlatılıyor. Romanın kahramanı Leonid, Mars’a yaşam veren Büyük Kanallar’ın yapımı esnasında toplumcu hareketin doğuşunu konu alıyor. Roman, yazarın hemen sonra “Tektologiya” adlı yapıtında (1913-1922) açıklamış olduğu “örgütlü” bilim üstüne bilimsel düşüncelerinin popülarize edilmiş hâlidir.


Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni Alıntıları – Sözleri

  • Zayıf insanoğlu benzer biçimde değil, güçlüler benzer biçimde, geçmişe geri dönmeye çalışırken yollarını şaşıran insanoğlu benzer biçimde değil, sonuna kadar aynı yolda yürüyen insanoğlu benzer biçimde kendinize sadık kalınca.
  • Düşünceler doğar, yaşamak için savaşır ve ölürler. Genellikle biri ötekini öldürür, özgürlüğün otoriteyi, bilimsel düşüncenin dinsel düşünceyi, yeni bir kuramın eskisini öldürmesi benzer biçimde.
  • Eğer sen dün biriyken bugün başka biriysen, dün ve bugün içinde ölmüşsün ve yaşamı da aynı şekilde gelip geçici olan yeni biri dünyaya gelen anlamına gelir. Her şey ölecek: sen, insanlık, Dünya. Her şey sonsuzluğa gömülecek. Geriye yalnız gerçek duracak, zira gerçek sonsuzdur, değişmediği için sonsuzdur
  • Toplum garip bir canlıdır; ara sıra enerjisini düşüncesizce harcanması gerekir. Savaştan daha saçma bir şey olabilir mi? Ama savaşlar kim bilir kaç kez halkların canlanmasına temel oluşturdu!
  • Taviz vermek, işlenmemiş bir suçu itiraf etmek ve hakkaten kabahat işlemek anlamına gelir.
  • “Yaşamdan daha kuvvetli düşüncen,
    Ölümden daha kuvvetli aşkın!”
  • “Toplumun tüm sınıfları ömrünü tamamladığı süre ölüler ölüleri doğuruyor. Aynı şey fikir dünyasında da oluyor: Hâlâ yeni dinsel tarikatlar ortaya çıkıyor.”
  • “Suçlar kati olarak ortadan kalktığında hakkaniyet düşüncesi ölecektir. İnsanların yaşamı ve gelişimi hiçbir baskı ve boyunduruk altında kalmadığında özgürlük düşüncesi de ömrünü tamamlamış olacaktır. Düşünceler doğar, yaşamak için savaşır ve ölürler. Genellikle biri ötekini öldürür, özgürlüğün otoriteyi, bilimsel düşüncenin dinsel düşünceyi, yeni bir kuramın eskisini öldürmesi benzer biçimde.”
  • “Bir işçinin yaşamının temeli ve aslı nedir? Emeğidir, çalışmasıdır. Peki, çalışmasında tek başına, kendi kendine var olabilir mi? Olamaz. Eğer siz onu milyonlarca insanoğlunun yüce iş birliğinden ve kuşaklar silsilesinden koparacak olursanız aniden bir hiçe dönüşürdü. Emek verme konusu da, emek verme gücü de kaybolurdu.”
  • “Yükümlülük. Bu sözcük inançların söz konusu olduğu bir yerde çoğu zaman uygun düşmez. Ben bir sosyalistim, benim için işçi örgütleri işçi sınıfının tek gerçek temsilcileridir.”


Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Mühendis Menni, Kızıl Yıldız’ın öncesini özetleyen bir roman. Mars halkının toplumcu sisteme geçiş sürecini ve bu geçişe yön veren bir baba-oğul öyküsünü konu alıyor. Menni ismine ilk kitabından aşina oluyorsunuz esasen sadece ikinci kitaptaki Menni, Marstaki büyük sistemsel ve bilimsel devrimin atası olan şahıs olarak karşımıza çıkıyor. İlk kitapta kısa bir halde geçen Mühendis Menni’nin hikayesi ikinci kitapta ana mevzuyu oluşturuyor. Tema genel olarak sosyalizm öncesi demokratik yönetimdeki zayıflıklar, kapitalizmin neticeleri ve sınıfsal çatışma üstüne kurulu diyebilirim. İlk kitaba nazaran ikinci kitap bana daha akıcı ve ilgi uyandırıcı geldi. Bunun sebebi yaşadığımız sistemi iyi bilmek, sadece daha yaşamadığımız bir sistemi tasarım etmek zorluğu olabilir. Yine ilk kitaba nazaran ikinci kitapta yazarın toplumcu sistem teorisinin detaylari daha çok yer almış. Her iki kitabı da beğendim, sadece Menni’nin yaşamı daha oldukca ilgimi çekti diyebilirim. Peşpeşe okumanızı tavsiye ederim. İyi okumalar… (Asrın Kar)


Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni PDF indirme linki var mı?


Alexander Bogdanov – Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Alexander Bogdanov Kimdir?

Bogdanov, 22 Ağustos 1873’te şu anki Belarus’ta dünyaya geldi. Öğretmen bir ailenin evladı olarak dünyaya geldi ve üniversite öğretimine kadar çiftlikte yaşadı. Tıp eğitimi için girmiş olduğu Moskova Üniversitesi’nden mezun olamadan, Narodnaya Volya grubuna üye olmak suçundan tutuklandı. Tula şehrine sürgün edilen Bogdanov, Kharkiv Üniversitesi’nde eğitimine devam etti. Burada devrimci faaliyetlerine devam eden Bogdanov, “Ekonomi biliminin temelleri” adlı bir broşür yayınladı (1897). 1899 senesinde üniversiteden mezun olarak tabip oldu. Aynı yıl ikinci eseri olan “Doğadaki kolay elementlerin olası zamanı”ni yayınladı. Bunun üstüne Çar polisi tarafınca tekrardan tutuklanan Bogdanov, 6 aylık bir hapislik döneminden sonrasında Vologda’ya sürgün edildi.

Sürgün döneminde toplumsal hakkaniyet, iktisat-politik ve felsefe üstüne araştırmalar yapmış oldu. 1903 senesinde Bogdanov takma adını alarak Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Bolşevik fraksiyonuna katıldı.

Bolşevikler içinde ortalama 6 yıl süresince en önde gelen adlardan birisi olan Bogdanov, 1904-1906 yılları aralığında 3 ciltlik felsefi eseri “Ampriyo-Monizm”i yayınladı. Bogdanov bu eserinde Marksizm ile Ernst Mach, Wilhelm Ostwald, Richard Avenarius benzer biçimde filozofların görüşlerini birleştirmeye çabaladı. Bu emek verme meşhur marksist Buharin başta olmak suretiyle birçok kişiyi etkiledi.

1905 Rus Devrimi’nin yenilgiye uğramasından sonrasında, Bogdanov, Duma’daki Sosyal Demokrat vekillerin geri çağrılmasını, partinin tamamen yer altına çekilmesini savundu ve bu mevzuda karşıt fikirlerde olan Lenin’le karşı karşıya geldi. Uzun süre devam eden bu karşıtlık 1908 senesinde tamamen uzlaşmaz bir hale geldi. Bu ayrışmada bolşeviklerin çoğunluğu Lenin’in yanında yer alırken, Lenin bu dönem yazıya döktüğü “Materyalizm ve Ampiryokritisizm” kitabıyla Bogdanov’u felsefi idealizmle yapmakla suçladı.

Lenin’le girmiş olduğu mücadelede yenilgiye uğrayan Bogdanov, 1909 Haziran’ında Paris’te düzenlenen bir konferansla Bolşevik fraksiyondan atıldı. Bunun üstüne İtalya’nın Capri adasındaki Anatoli Lunaçarski ve Maksim Gorki’nin yanına giden Bogdanov çalışmalarına burada devam etti. Boykotçular (otzovists) olarak anılan bu muhalif grup burada bir parti okulu kurdular. 1910 senesinde Bologna’ya taşıdıkları bu parti okulunda 1911’e kadar eğitim verdiler. Oldukça geçmeden Lenin ve yandaşları da Paris’te bu gruba karşı bir parti okulu oluşturdu. Ancak bu çalışmaların bir netice vermemesi üstüne Bogdanov siyasetten uzaklaştı ve 1914’te çıkan bir afla Rusya’ya geri döndü.

Bogdanov Birinci Dünya Savaşı’na kadar yoğun bilimsel emek harcamalar yapmış oldu. 1912’de yayınladığı Tektoloji kitabı, kendi alanında öncü bir kitap olarak anılmaktadır. Birinci Dünya Savaşı süresince doktorluk meydana getiren Bogdanov, Ekim Devrimi’nde hiçbir rol almadı. Bolşeviklerin iktidarı almasıyla birlikte, kendisine sunulan partiye tekrardan katılma tekliflerini geri çeviren Bogdanov, 1922’ye kadar, bilimsel çalışmalara daldı. Evvelinde araştırmaya başladığı mevzularda ciddi ilerlemeler kaydeden Bogdanov, sibernetik teorisinin öncülü oldu. 1918 senesinde iktisat profesörü olarak, yeni kurulan Sosyalist Sosyal Bilimler Akademisi’nin yöneticiliğine getirildi.

1920’de Sovyetler Birliği’nde kurulan proleter sanat hareketi Proletkult’un kuruculuğunu ve baş teorisyenliği Bogdanov yapmış oldu. Verdiği konuşma ve yazdığı makalelerde, eski burjuva kültürünün yok edilmesi icap ettiğini söyleyen Bogdanov, onun yerini saf proleter kültürün alması icap ettiğini savundu. Proletkult hareketi, öteki kültürel hareketler benzer biçimde ilk etapta Bolşevik Hükümet tarafınca desteklendi. Ancak 1 Aralık 1920 tarihindeki Pravda’da çıkan bir yazı, bu hareketi ufak burjuva duyuru ederek, bu hareketin sosyalizme düşman unsurlar tarafınca çıkarıldığını duyurdu. 1922’ye gelindiğinde Proletkult tarihe karışmıştı.

1923 yazında Bogdanov, hükümet muhalifi İşçi Gerçeği grubunu desteklediği nedeni öne sürülerek gizli saklı polis tarafınca tutuklandı ve 5 hafta süresince sorgulandı. Serbest bırakılmasının peşinden tekrardan bilimsel çalışmalarına ağırlık veren Bogdanov, 1924 senesinde kan transfüzyonu deneylerine başladı. Bogdanov, bu deneylerle asla yaşlanmayan ebediyen genç insanı yaratma derdindeydi. Bu emek harcamalar kapsamında aralarında Lenin’in kardeşi Maria Ulianova’nın da bulunmuş olduğu birçok şahıs Bogdanov’un deneylerine katıldı. 11 kan transfüzyonu deneyi gerçekleştiren Bogdanov, bu deneyler sonunda, deneklerdeki görme bozukluklarının, saç dökülmelerinin durdurulabildiği fark etti. Çalışmalarının netice vermesi üstüne 1926 senesinde Hematoloji ve Kan Transfüzyonu Enstitüsü’nü kurdu.

Bogdanov, 1928 senesinde kendi üstünde yapmış olduğu bir kan transfüzyonu deneyi esnasında, öğrencisinden kaptığı sıtma ve tüberküloz bakterileri sebebiyle yaşamını yitirdi. Kimi aydınlar, Bogdanov’un bu şekilde intihar etmiş olduğu iddiasında bulunmuş oldu. Bu iddiaya kanıt olarak da, Bogdanov’un son deneyinden ilkin yazdığı gerilimli politik mektuplar yayınlandı.


Alexander Bogdanov Kitapları – Eserleri

  • Kızıl Yıldız
  • Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni
  • Proleter Şiir


Alexander Bogdanov Alıntıları – Sözleri

  • Proletarya kendi şiirine haiz olmalıdır. (Proleter Şiir)
  • “Yükümlülük. Bu sözcük inançların söz konusu olduğu bir yerde çoğu zaman uygun düşmez. Ben bir sosyalistim, benim için işçi örgütleri işçi sınıfının tek gerçek temsilcileridir.” (Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni)
  • Gelecek vakalar bugüne şimdiden gölgelerini düşürüyor… (Kızıl Yıldız)
  • “Bir işçinin yaşamının temeli ve aslı nedir? Emeğidir, çalışmasıdır. Peki, çalışmasında tek başına, kendi kendine var olabilir mi? Olamaz. Eğer siz onu milyonlarca insanoğlunun yüce iş birliğinden ve kuşaklar silsilesinden koparacak olursanız aniden bir hiçe dönüşürdü. Emek verme konusu da, emek verme gücü de kaybolurdu.” (Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni)
  • Kuvvetli duygulara karşı aşırı talep başlı başına bir hastalık olmasa da aşırı bitkinlik, ruhsal bir savaşım ya da
    herhangi bir hastalık yüzünden sinir sistemi birazcık sarsılır sarsılmaz derhal rayından çıkıverecektir. (Kızıl Yıldız)
  • “Sizin aşkınız katliam benzer biçimde.” (Kızıl Yıldız)
  • Yeni yaşamı benimseyemedim, fakat eskisini de artık istemiyorum: Ne düşüncelerimle, ne de duygularımla artık ona ilişkin değilim. (Kızıl Yıldız)
  • Uzun süre başımda bir boşluk, yüreğimde soğukluk duygusuyla sokaklarda bitkin argın dolaştım. (Kızıl Yıldız)
  • Gizlenme gerekliliğini bırakın bir yana,
    insanları korkutmamak için bu yüzü saklamak zorunda olduğumu anlıyorsunuzdur. Ama artık benim bu çirkinliğime alışmanız gerekecek, benimle beraber oldukca süre geçireceksiniz. (Kızıl Yıldız)
  • Zayıf insanoğlu benzer biçimde değil, güçlüler benzer biçimde, geçmişe geri dönmeye çalışırken yollarını şaşıran insanoğlu benzer biçimde değil, sonuna kadar aynı yolda yürüyen insanoğlu benzer biçimde kendinize sadık kalınca. (Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni)
  • Taviz vermek, işlenmemiş bir suçu itiraf etmek ve hakkaten kabahat işlemek anlamına gelir. (Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni)
  • Yalnız anlamadığım bir şey vardı: Dikkatimi bir mevzu üstünde toplamam giderek zorlaşıyordu. Düşüncelerim sık sık bir o yana, bir diğer yana gidiyordu; zihnimde sık sık asla beklenmedik ve uzak, pırıl pırıl anılar aniden ortaya çıkıveriyor ve çevremdekileri unutturuyor, kıymetli dakikalarımı elimden alıyordu. Bunu fark ediyordum, birden aklım başıma geliyor ve yeni bir enerjiyle işe girişiyordum; sadece kısa bir süre sonrasında geçmişin ya da hayal gücümün kısa süreli imgeleri tekrardan beynimi ele geçiriyor ve onları tekrardan büyük bir çaba harcayarak bastırmam gerekiyordu. (Kızıl Yıldız)
  • Ama savaşım etmek için de daha iyi bir geleceği tanımak lüzumlu. (Kızıl Yıldız)
  • Her insanoğlunun adı, onunla beraber yaşayan ve onu tanıyan insanoğlu hayatta olduğu sürece unutulmadan kalır. Ama insanlık
    için lüzumlu olan şey, kendisi artık ortada yokken ölü bir kişilik simgesi değildir. Bilimimiz ve sanatımız, ortak çalışmayla elde edilmiş olan şeyleri herhangi bir kişiye mal etmeden korur. Geçmişin isimlerinden oluşan bir safranın insanlığın belleğine bir yararı yoktur. (Kızıl Yıldız)
  • Düşünceler doğar, yaşamak için savaşır ve ölürler. Genellikle biri ötekini öldürür, özgürlüğün otoriteyi, bilimsel düşüncenin dinsel düşünceyi, yeni bir kuramın eskisini öldürmesi benzer biçimde. (Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni)
  • “Yaşamdan daha kuvvetli düşüncen,
    Ölümden daha kuvvetli aşkın!” (Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni)
  • Eğer sen dün biriyken bugün başka biriysen, dün ve bugün içinde ölmüşsün ve yaşamı da aynı şekilde gelip geçici olan yeni biri dünyaya gelen anlamına gelir. Her şey ölecek: sen, insanlık, Dünya. Her şey sonsuzluğa gömülecek. Geriye yalnız gerçek duracak, zira gerçek sonsuzdur, değişmediği için sonsuzdur (Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni)
  • Toplum garip bir canlıdır; ara sıra enerjisini düşüncesizce harcanması gerekir. Savaştan daha saçma bir şey olabilir mi? Ama savaşlar kim bilir kaç kez halkların canlanmasına temel oluşturdu! (Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni)
  • “Toplumun tüm sınıfları ömrünü tamamladığı süre ölüler ölüleri doğuruyor. Aynı şey fikir dünyasında da oluyor: Hâlâ yeni dinsel tarikatlar ortaya çıkıyor.” (Kızıl Yıldızı 2 – Mühendis Menni)
  • Geçmişin isimlerinden oluşan bir safranın insanlığın belleğine bir yararı yoktur. (Kızıl Yıldız)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş