Eğitim

Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı kimin eseri? Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı kitabının yazarı kimdir? Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı konusu ve anafikri nedir? Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı kitabı ne konu alıyor? Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı PDF indirme linki var mı? Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı kitabının yazarı Caner Taslaman kimdir? İşte Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Caner Taslaman

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9789758727070

Sayfa Sayısı: 245


Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kuantum teorisi evren anlayışımızda hangi köklü değişimleri yapmıştır? Kuantum teorisine dayanılarak ‘tabiatın teolojisi’ iyi mi yapılabilir? Bu teorinin ortaya konulmasının sonucunda Kanî’m, Spinoza’nın, Leibniz’in felsefelerinde hangi düzeltmelerin yapılması gerekmektedir? Jeolojik fikirler arasındaki tercihte bilimin görevi nedir? Metafizik tercihler, kuantum teorisi nin yorum lanışında ne tür farklar oluşturmaktadır? Tamamlayıcılık İlkesi ve Belirsizlik İlkesi hangi değişik şekillerde anlaşılabilir? Bu teoriyle ortaya çıkan indeterminizm ontolojik mi, epistemolojik midir? Evrende ‘ontolojik talih’ var mıdır? Bohr’la Einstein arasındaki irdelemenin galibi kimdir? Schrödinger’in kedisiyle ne anlatılmak istenmiştir? Doğa yasalarının ontolojik statüsüne ne benzer biçimde değişik yaklaşımlar vardır? Tanrısal etkinlik, kuantum belirsizliklerinin belirlenmesi olarak değerlendirilebilir mi? Kuantum teorisi mucizeler, özgür irade ve fenalık problemi hakkında binlerce senedir meydana getirilen tartışmalara yeni açılımlar getirebilir mi? Bunlar ve benzeri daha pek oldukca soruya bu kitapta yanıt veriliyor. Kuantum teorisinin felsefi ve teolojik açıdan ele alınmasını mühim bulanlara bu kitabı kesinlikle tavsiye ediyoruz.(tanıtm yazısından)


Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı Alıntıları – Sözleri

  • “Gerçekliğin üstü örtülüdür, fakat tamamen değil”
  • “Tanrı’nin yarattığı tabiat ve Tanrı’nın gönderilmiş olduğu din çelişmez, fakat insanların doğayı anlama çabası olan bilimde de, dini anlama çabası olan teolojilerdede hatalar olabilir; bilim-din içinde olduğu iddia edilen çelişkilerin deposu da bunlardır.”
  • Mucizeler için yüce bir imana gerekseme yok; ihtiyacımız olan yuce bir Tanrı’ya imandır. R.J. Berry
  • Tanrı için bir belirsizlik yoktur, Tanrı evrendeki belirsiz boşlukları belirleyerek şansa yer bırakmaz.
  • “Tanrı’nın gönderilmiş olduğu din’den çıkarsadıkları ‘teolojiler’ çatışabilir ve eğer bir mesele var ise, mesele, insanoğlunun ya doğayı, ya dini, ya da ikisini birden yanlış yada noksan anlamasından meydana gelmektedir.”
  • Tohum ağaç olmak için gelişir, yağmur bitkiler büyüsün diye yağar.
  • Bilim, özgur irede sorununu çözemez, bu mesele metafiziktir ve metafiziksel seçimlerle ilgilidir.
  • Tanrï mükemmeldir ve en mükkemmel alemi yaratmıştır. Fakat hiçbir evren tam anlamıyla Tanrı benzer biçimde muhteşem olamayacağı için, bir miktar kötülüğün varlığı kaçınılmazdır. Leibniz
  • Evren yasaları determinist değil, olasılıksaldır; Tanrı, kuantıum belirsizliklerini belirleyerek, olasılıklar içinde seçim yapar ve evrenin gidişatını yönlendirir.


Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Adnan Oktar’ın kediciklerinden Tülay Kumaşçı: Caner Taslaman uzun seneler hocamız Adnan Oktar’ın yanındaydı…>>
Taslaman’ı Habertürk Tv’de izlemeye aslına bakarsan en fazla beş dakika tahammül edebiliyorum. Kitabını okurken de teşhisim şu oldu; ‘oldukca şey biliyor benzer biçimde görünen fakat hiçbir şey anlamamış bilgisiz’. Belki de “mankurtlaştırma” amaçlı yazıyordur.
Kitapta Kuantum diye bir şey yok. Bunu geçelim, bir kere olsun Allah adını kullanmıyor hep Tanrı. Bunu da geçelim, Tanrı diye bahseder fakat ‘full’ beşeri (isterseniz felsefi diye okuyun) tanrı anlayışı üstünden açıklıyor. Dinlerin, mukaddes kitapların getirmiş olduğu tanrı anlayışının zerresi yok bu kitapta. Bunu da geçelim, devamlı din felsefesi der, işte tam burada benim gözümde Taslaman tastamam olur.
Tülay Kumaşçının tweetine gerek yok, okurken “harun yahyacı” misyona hizmet ettiğine kendimce karar vermiştim aslına bakarsan.
Kitabın içeriğine değinmek istemiyorum fakat yalnız bir alıntıyla bitirmek isterim: “Diğer taraftan hiçbir teist ve ateist yaklaşım, iradenin tam olarak ne işe yaradığını ve iyi mi çalıştığını açıklayamamaktadır.” Büyük bir yalan. Ayrıca tv’de Kur’an diyor, İslam diyor, bilim diyor. Please… (Ferman Mamedov)

Kitap kuantum teorisinin, felsefi açıdan ve de bilhassa din felsefesi sorunsalları açısından değerlendirmesini yapıyor. Kitabin başlarinda kuantum felsefesinin bilim felsefesi açısından mühim hususları irdele nirken, din felsefesinin Tanrısal etkinlik, mucize, özgür irade ve fenalık benzer biçimde sorunları açısından bu teorinin ne ifade etmiş olduğu anlatılarak getirmiş olduğu yeni açılımları vurgulanıyor. Bu kitapta, kuantum felsefesiyle ilgili bir fizik kitabında geçen matematiksel hesapları bulamayacaksinız, lakin kuantum teorisinin evren anlayışimızda hangi köklü değişimleri yaptiğını, Kant’ın, Spinoza’nın, Leibniz’in felsefelerinde hangi düzeltmelerin yapılması icap ettiğini bulacaksinız. Belirsizlik ve tamamlayıcılık ilkeleriyle ilgili bilgiler edinecek ve bu teoriyle ortaya çıkan indeterminizmin, ontolojik mi yoksa epistomolojik mi bulunduğunu değerlendireceksiniz. Kuantumla, determinist bir evrenden nasil indeterminist bir evrene ulaşildiğına da tanik olacaksınız. Ufuk açıcı ve fikir dunyanıza yeni pencereler açacak guzel bir kitap. (Murat)

Kitap ilk olarak Tanrı’nın varlığıyla ilgili ön bir kabulle mevzuyu ele almış.Yani varlık yada yokluk benzer biçimde bir mütalaaya girmemiş, daha oldukca ne yapmış olduğu iyi mi yaptığıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuş.Kuantum teorisininin bu mevzuya iyi mi bir izahat getirdiğini anlatmış. Tanrının dünyaya olan müdahalesi (mucizeler, vahiy vs. )fizik kurallarını ihlal ederek mi oluşuyor yoksa fizik kuralları dahilinde mi gerçekleşiyor.Bu doğrultuda özgür irade ve fenalık sorununu da ele almış
kitap tüm bu mevzuları daha oldukca felsefe ağırlığında ele alarak kuantum teorisinin buna tesirini vurgulamış.
Fakat kitap; kuantum teorisinin ne olduğuyla ilgili açık bir yanıt vermiyor. bu mevzulara izahat getiren teorinin “tam olarak ne” olduğu sorusu hep kafamızın bir tarafında duruyor.
kitabı okumadan ilkin bazı kavramlar üstüne informasyon edinmenizde yarar var.
ontoloji, epistomoloji, determinizm, indeterminizm, apriori vs…
Netice olarak;
güzel bir kitap. tavsiye ederim. (Sefa Akgül)


Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı PDF indirme linki var mı?


Caner Taslaman – Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Caner Taslaman Kimdir?

Caner Taslaman, ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu kent olan İstanbul’da tamamlamış oldu. Kimya mühendisi bir annenin ve tabip bir babanın oğlu olarak ufak yaşlardan itibaren tabiat bilimleri ile ilgilendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Kısmı’nde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi esnasında insanbilim, din sosyolojisi, informasyon sosyolojisi benzer biçimde alanlarla ilgilendi. Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Big Bang Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle doktora derecesini kazanmıştır. Daha sonrasında ise Kuantum Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yazdığı kitapla doçent oldu, gene bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla profesörlük derecesini de aldı. Ayrıca “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’deki İslam” çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakultesi’nde tamamladı. İlk olarak Tokyo Üniversitesi’nde ondan sonra Oxford Üniversitesi’nde post doktora emekleri yapmış oldu. Harvard Üniversitesi’nde ve Cambridge Üniversitesi’nde konuk akademisyen olarak bulunmuş oldu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunmuş olduğu üniversitelerde en oldukca odaklandığı mevzu çağıl bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Kısmı’nde profesör öğretim üyesidir.


Caner Taslaman Kitapları – Eserleri

  • Allah’ın Varlığının 12 Delili
  • Big Bang ve Tanrı
  • Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
  • Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
  • Allah Felsefe ve Bilim
  • Ahlak Felsefe ve Allah
  • Tanrı Parçacığı
  • Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
  • Terör’ün ve Cihad’ın Retoriği
  • Neden Müslümanım?
  • Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında
  • Arzulardan Allaha Ulaşmak
  • Fıtrat Delilleri
  • Evren’den Allah’a
  • Arzulardan Allah’a
  • Küreselleşme Sürecinde Türkiye’de İslam
  • Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım
  • Türkiye’de İslam ve Küreselleşme
  • Big Bang ve Tanrı


Caner Taslaman Alıntıları – Sözleri

  • “Yokluğu psikopatiye neden olan empati, karmaşa ve oldukca katmanlı bir özelliktir. Bu kadar mühim ve karmaşa bir özellik olan empati ile ilgili ve özelliklere yeni doğan bebek aşamasından itibaren rastlanır.” (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Yazılarak ve ezberlenerek korunan Kur’an, bununla beraber gözlerin hep üstünde olduğu kitap oldu. (Neden Müslümanım?)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı
    öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır…Öyleki bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir gezi, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu doyum edemez. Bunu söylerken başarısız birliktelikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin doyum edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en olası açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu doyum edemezse bu, dünyanın bir hile bulunduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu doyum için değil, tersine onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek yaşamın farkına varalım. Eğer bundan ibaretse, bir taraftan bu dünyevi nimetleri hiçbir vakit ufak görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, öteki taraftan bu tarz şeyleri bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam… (Fıtrat Delilleri)
  • Çağlarca sarf edilmiş tüm emekler, tüm özveriler, tüm parlak fikirler, insanoğlunun tüm parlak dehası, Güneş sisteminin vefat etmesiyle yok olmaya mahkum ve insanoğlunun başarılarının hepsinin evrenin yıkıntıları içine gömülmesi kaçınılmaz. (Modern Bilim Felsefe ve Tanrı)
  • Allah’ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz fakat yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize karşın evreni böylesine keşfedebiliyoruz. (Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası)
  • Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise görkemli bir müziği dinleriz. (Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım)
  • Tüm insanoğlu mutluluğu arar. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Tüm insanoğlu yakınma etmektedir; prensler, hizmetciler, asiller, halk, yaşlı, genç , kuvvetli, zayıf, eğitimli, bilgisiz, sıhhatli, hasta, her ülkede, her zamanda, her dönemde, her şartta… Boş yere etrafındaki her şeyle boşluğu kapamaya çalışır, o şeylerden hiçbiri ona destek olması imkansız, şu sebeple bu sonsuz boşluk sadece sonsuz ve değişmez bir objeyle kısaca Allah ile kapatılabilir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Materyalistlerin de kabul etmiş olduğu benzer biçimde sadece iki şık savunulabilir. Ya madde öncesiz ve asli unsurdur, ya da Tanrı ezelidir ve maddeyi yaratmıştır. Big Bang bu şıklardan birincisini tamamen geçersiz kılmıştır, böylece ikinci şıkkın doğruluğu anlaşılmıştır.
    Materyalistler, felsefelerinin en temelinden çöktüğünü görmeliler ve terbiye ile yaşam alanını, Tanrı’nın varlığını göz önüne alarak, tekrardan biçimlendirmelidirler. (Big Bang ve Tanrı)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Eugene Wigner’in söylediği benzer biçimde “olağanüstü bir halde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir”. (Tanrı Parçacığı)
  • “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” yada “Güzel kavramı izafi midir” benzer biçimde soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fizyolojik bir başarı, bu sorulara ne yanıt sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu problemler bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz. (Tanrı Parçacığı)
  • Tek bir kişinin, birkaç kişinin yada oldukca azca kişinin yargı olarak uygulayacağı ayetlerin Kuran’da olması, eğer Kuran haricinde bu ümmetin rehberi olan başka bir vahiy yoksa (vahyi gayri metluv yoksa) tam da olması beklenecek durumdur. (Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında)
  • İslam’ın varlık anlayışı Allah merkezlidir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi benzer biçimde alanlar açısından mühim bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır. (Tanrı Parçacığı)
  • Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte elbet mümkündür.. (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Eşyayı bir şekildeyken isimlendirdiğimizde o eşya değişik bir şekle bürünürse o isimlendirmenin,
    yaptığımız bir fiilin sonucu her seferinde değişik olursa o
    fiili dil ile ifade etmenin, bunlara bağlı olarak ne tümevarım ne de tümdengelim benzer biçimde mantık kurallarını kullanmanın, sonuçta dili kullanmanın ve rasyonel akıl yürütmenin
    imkânı olmaz. (Allah’ın Varlığının 12 Delili)
  • Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna bakılırsa Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını tüm ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanoğlunun bilincinden tüm organik arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir. (Allah Felsefe ve Bilim)
  • Felsefe, bilimdeki bilhassa fizikteki uygar gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim adamlarının elindedir.
    Stephen Hawking (Tanrı Parçacığı)
  • ”Erasmus, canlıların daha karmaşa bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafınca canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün bulunduğunu açıkladı. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu bulunduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes’ten alıntılar yapıyordu.” (Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?)
  • Tarihe baktığımızda, insana zarar vermekten kaçırmayan insanoğlunun çevreye zarar vermekten asla kaçınmadığını görürüz.
    Kuran, 7. yüzyılda, çevre duyarlılığı olan bir zihin inşa etmiştir:
    30- Rum Suresi 41: İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde çöküş çıktı… (Neden Müslümanım?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş