Eğitim

Lanetli Otel – Wilkie Collins Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Lanetli Otel – Wilkie Collins Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Lanetli Otel kimin eseri? Lanetli Otel kitabının yazarı kimdir? Lanetli Otel konusu ve anafikri nedir? Lanetli Otel kitabı ne konu alıyor? Lanetli Otel PDF indirme linki var mı? Lanetli Otel kitabının yazarı Wilkie Collins kimdir? İşte Lanetli Otel kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Wilkie Collins

Çevirmen: Serim As Özdemir

Orijinal Adı: The Haunted Hotel

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786257442572

Sayfa Sayısı: 216


Lanetli Otel Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Lanetli Otel, acıklı bir dehşet gösterisi.” –Peter Ackroyd

Lord Montbarry’nin İtalya’da gizemli ve ürkütücü eşi Kontes Narona’yla balayındayken ani ölümünden bir süre sonrasında lordun ailesi dinlence için Venedik’e gider. Orada kalacakları otel ise lordun balayında yaşamını kaybetmiş olduğu ve uşağının ortadan kaybolduğu eski konaktır.

Otelde kalmaya başladıklarında birçoğu paranormal vakalar yaşamaya adım atar. Tuhaf bir koku, uyutmayan kâbuslar ve hatta tavanda süzülen bir kafa… Lordun huzursuz ruhunun musallat olduğundan şüphelenen yakınları onun ölümünün ardındaki sır perdesini aralamak istediklerinde korkulu bir vakayla karşılaşacaklardır.

Geceyi sakın 14 numaralı odada geçirme…


Lanetli Otel Alıntıları – Sözleri

  • Yasaklı duyguların cazibesi, geceleri odasında yalnız kalan bir kadının sabahlığında gizlenirdi…
  • Neyim ben? İntikam meleğini görmüş bir şeytan mı? Yoksa akli dengesizlikten meydana gelen sanrıların oyununa gelmiş zavallı bir deli hanım mı?
  • Keşke asla büyümeseydik, ne kadar mutlu olurduk!
  • İnsanın ruh haline bağlı olarak vicdanı, kimi vakit ona ceza kesebilecek en sert yargıç olur. Kimi zamansa rahatça kabahat ortakları sıfatıyla hareket edebilen bu ikilinin arasından su sızmaz.
  • “Güve, mumun alevine doğru uçarsa alev onu yakmaz mı? Hiç dehşetin büyüsü diye bir şey duymadınız mı? Ben de bir güve şeklinde dehşetin büyüsüne kapılıp size doğru uçuyorum.”
  • Güve mumun alevine doğru uçarsa, sizce alev onu yakmaz mı ?
  • Tüm etik niteliklerin içinde en kolay çürümeye uğrayanı “vicdanlılık” denilen niteliktir.
  • Bazı insanoğlu yaptıklarının cezasını hemen hemen bu dünyadayken çekerler.
  • “Delirmek suretiyle miyim bilmek isterim, lütfen.”
  • Tüm etik niteliklerin içinde en kolay çürümeye uğrayanı “Vicdanlılık” denilen niteliktir. İnsan ruh haline bağlı olarak vicdanı, kimi vakit ona ceza kesebilecek en sert yargıç olur. Kimi zamansa rahatça kabahat ortaklarıyla hareket edebilen bu ikilinin arasından su sızmaz.


Lanetli Otel İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Arka kapak yazısını okuduğunuzda coşku dolu olayların içine gireceğinizi, lanetli otelin koridorlarında dolaşacağınızı sanıyorsunuz fakat kitabın ilk yarısı maalesef otelden uzakta geçiyor. Öyleki ki otel o yarıda aslına bakarsak otel bile değil. Şahsen Richard Matheson’ın Cehennem Evi tarzında bir roman okuyacağımı sanmıştım. Eksileri: (naçizane) oldukca fazla karakter; sığ vakalar ve gereksiz uzayan bir gizem. Artıları: Yazarın anlatımı. (Naçizane Yorum)

Victoria periyodunun oldukça üretken fakat Türkçeye birkaç eseri haricinde çevrilmeyen Collins, haliyle Türk okurunun pek aşina olduğu bir yazar değil. Ancak en meşhur eserleri olarak gösterilen Aytaşı ve Beyazlı Kadın romanları dilimize kazandırılmış durumda. Bu eserlerin oldukça hacimli olması dolayısıyla Collins’le Lanetli Otel ile tanışmaya karar verdim.
1860 senesinde başlamış olan roman, İngiltere, İrlanda ve Venedik şeklinde değişik mekanlarda geçen bir metin. İtalyan bir Kontes ile evlenen bir İngiliz lordunun şüpheli ölümü ile başlamış olan vakalar zincirini okuyoruz kitap süresince. Akıcı kurgusu ile mütevazı dili oldukça sürükleyici bir halde okuru içine çekmeye başarıyor. Korku ögelerinin yarısından sonrasında araya girdiğini belirtmekte yarar var. Para, makam, ihanet vb. temalarla klasik bir çizgide ilerleyen, okurken yer yer Agatha Christie polisiyesi okuyormuş hissi veren, sonuyla şaşırtsa da pek doyum etmeyen bir yapıt olmuş Lanetli Otel.
Çevirinin oldukca iyi bulunduğunu düşünmesem de okunmayacak bir Türkçe kullanılmamış. Kurguda en zayıf bulduğum nokta ise: Kontes’in karakter derinliğinin zayıf oluşu ve ara ara kurduğu acayip cümlelerin altının dolmayacak şekilde bırakılması. Kitabın türünün ise ne tam bir korku ne de bir polisiye bulunduğunu düşünüyorum. O arafta kalmışlık kendini hissettiriyor esasen roman süresince.
Ancak okurken asla sıkılmadığımı ve son sayfasına kadar meraktan elimden bırakamadığımı bu fena diyebileceğimiz çeviriye karşın söylemeliyim. Yazara başlangıç kitabı olarak tercih edilebilir bulunduğunu düşünüyorum. (Ömer Faruk Aydın)

Kitabı gördüğüm ve arka kapak yazısını okuduğum anda, onu internetten alıp evime gelmesini bile bekleyemeyeceğimi düşünüp web fiyatlatına gore iki katı bir fiyata aldım.
Gotik bir öykü okuyacağımı, lanetli otelin koridorlarında gizem dolu ve korkulu vakalar yaşanacağını…
Ancak ne yazık ki bir sürü karakter var ve vakayla ilgileri dahi yok 120. Sayfaya dek otele dahi gidilmiyor. Ki kitap 200 sayfa esasen sonrasında birazcık anormal vakalar oluyor şeklinde 10-20 sayfa kadar ve sonunu atlayarak okudum gizem falan da yok havada kalmış bir vaka örgüsü ve boş boş boş okunacak oldukca daha iyi kitaplar var (kitap ayracı)


Lanetli Otel PDF indirme linki var mı?


Wilkie Collins – Lanetli Otel kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Lanetli Otel PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Wilkie Collins Kimdir?

65 senelik yaşamı süresince 30 roman, 60 kısa öykü, 14 sahne oyunu ve 100’den fazla yazı kaleme aldı. Yaşadığı dönemde ve ölümünden sonraki yıllarda, yazınsal çevreler tarafınca  pek ciddiye alınmadığı için, biyografisi yazılacak kadar meşhur biri olmadı. Bu nedenle yaşamı hakkında geniş bir informasyon yoktur. Tıpkı romanları şeklinde yaşamı da kalınca bir sır tabakasıyla kaplıdır.

Yazdığı ilk iki roman oldukca ünlüdür ve bugün hak etmiş olduğu değere ulaşmışlardır. Birer baş yapıt kabul edilen bu eserler, Beyazlı Kadın ve Aytaşı’dır. Diğer romanları, bunlarla aynı seviyede olmaktan uzaktırlar.

Beyazlı Kadın, İngiltere’de yazılan ilk Gotik Roman olma özelliğine haizdir. Her iki roman da gizem türünün birer şaheseri ve ilk örnekleridir. Aytaşı bununla birlikte ilk polisiye roman kabul edilmektedir. Beyazlı Kadın ve Aytaşı, bugün hala ilgiyle okunan ve geniş bir okur kitlesi tarafınca beğenilen kitaplardır.

Collins’in yaşamı hakkında azca da olsa informasyon, Charles Dickens vasıtasıyla temin edilebilmiştir.

Her iki yazar 1851 senesinde tanışmışlar ve dost olmuşlardır. Olgunluk dönemindeki Collins, hemen hemen genç bir yazar olan Dickens’ı derinden etkilemiştir. Arkadaşlıkları Charles Dickens’ın 1870’deki ölümüne dek sürmüştür.  O yıl, hayranı olduğu Collins’e özenen Dickens, bir gizem romanı yazmaya girişir fakat ömrü yetmediği için tamamlayamaz. Bu vaka, İngiliz edebiyatçıları içinde, Dickens’ı Collins öldürdü şeklinde hüzünlü esprilere niçin olur.

Dickens, ölümünden bir süre ilkin, elindeki tüm mektupları yaktığı için, Wilkie Collins’in yazdıkları da kül olur gider. Böylece, Collins’in yaşamı hakkında informasyon verecek kaynakların büyük çoğunluğu ortadan kalkar.

Gençlik yıllarından beri baş ağrılarına karşı afyon ve çeşitli ağrı kesiciler kullanan Collins bir süre sonrasında bağımlı hale gelir. Bu yüzden yaşamının sonlarına doğru ciddi ruhsal problemler yaşar. 


Wilkie Collins Kitapları – Eserleri

  • Beyazlı Kadın
  • Aytaşı
  • Lanetli Otel
  • Hukuk ve Kadın
  • Lanet
  • Queen of Hearts
  • The Dream Woman
  • The Frozen Deep
  • Quien Mato a Zebedee?


Wilkie Collins Alıntıları – Sözleri

  • “Kız tımarhaneye kapatılacak kadar deli, ama serbest kaldığı takdirde beni mahvedebilecek kadar da akıllı, anlıyor musun?” (Beyazlı Kadın)
  • “…ikimiz de apayrı yollarımızda, gizemli gelecekte tekrar karşılaşacağımız o noktaya doğru mu ilerliyorduk?” (Beyazlı Kadın)
  • ” (…) Artık neticesi belli olan bu uzun ve esrarengiz hikâyenin ilk kısmını size özetleyen yaşlanmış Gabriel Bet­teredge, gene karşınızda! Ama endişeye kapılmamanızı rica edeceğim. Zirâ size gene Hint elmasından bahsedecek değilim. ” (Aytaşı)
  • “Ben, yalnız dostu ve arkadaşı olmayan bir kadınım. Sevip kıymet verdiği şeyleri yitirmiş, tekrardan bulmaya çalışan bir karı.” (Hukuk ve Kadın)
  • Benden nefret ettiğin için seni oldukca seviyorum. (Hukuk ve Kadın)
  • Bir hanıma aşkı verin, her şeyi feda eder; acı çekmek de dahil her şeye katlanabilir. (Hukuk ve Kadın)
  • Ancak hukuk hâlâ, bazı kaçınılmaz durumlarda, kabarık cüzdanların peşinen uşağı olmakta… (Beyazlı Kadın)
  • Tüm etik niteliklerin içinde en kolay çürümeye uğrayanı “vicdanlılık” denilen niteliktir. (Lanetli Otel)
  • “Delirmek suretiyle miyim bilmek isterim, lütfen.” (Lanetli Otel)
  • Keşke asla büyümeseydik, ne kadar mutlu olurduk! (Lanetli Otel)
  • Görünüşe aldanmamak, dedim, içinde bulunduğum koşullarda yapabileceğim en zekice şey, her şeyden kuşkulanmak: Bu kırık bir çiçeklik bile olsa. ” (Hukuk ve Kadın)
  • Ama bir zamanlar bizi bağlayan şey tamamen kırılmış olabilir mi? Ben sanki onu asla sevmemiş ve asla tanımamış şeklinde onun yaşamının iyilik ve fenalık yönlerinden de tamamen ayırabilir miyim? (Lanet)
  • Güve mumun alevine doğru uçarsa, sizce alev onu yakmaz mı ? (Lanetli Otel)
  • İnsan yaşamı sanki bir tür hedef tahtası şansızlık oklarını fırlatıp duruyor ve hepsi de hedefi vuruyor. (Aytaşı)
  • Heyecana tutulmuş beyinler için en güzel uyuşturucu müziktir. (Hukuk ve Kadın)
  • ” Benim hurafelere inanan biri olduğumu sanmayın sakın! Hayatım süresince oldukca kitap okumuş biriyim ben. Sizin anlayacağınız, bu tarz şeyleri okuya okuya aşağı yukarı bir âlim olmuş gibiyim! Yetmiş yaşlarında olmama karşın, hafızam hâlâ muhteşem. Yalnız hafızam mı? Sağlık bakımından da sağlamım. Demek oluyor ki, beni cahillik ve ahmaklıkla suçlayamayacaksınız… Yanılmıyorum, değil mi? ” (Aytaşı)
  • “Kelimeler bizi yaralayacakları zaman devleşir, bize hizmet edecekleri zamansa cüceleşirler.” (Beyazlı Kadın)
  • ” (…) Aralık bir kapıya doğru yöneldiğim sırada, saray muhafızlarının üniformasını giymiş iki Hintli’­nin cesetlerini gördüm. Keskin bir feryat, başımı si­lâh müzesinin bulunmuş olduğu yere doğru çevirtti. Ağır yaralı olduğu anlaşılan üçüncü Hintli, sırtı bana dö­nük bir insanın ayakları dibinde inliyordu. İçeri girdiğimi anlayan adam, başını çevirdi. John Herncast­le’ ı derhal tanıdım. Bir elinde bir meşale, diğerinde de kanlı bir hançer vardı. Hançerin kabzasındaki bir taş, meşale ışığı altında tıpkı bir demet çiçek şeklinde par­lıyordu. Can çekişmekte olmasına karşın, dizleri üze­rinde doğrulmaya çalışan Hintli, ana diliyle, «AY TAŞI öcünü senden ve senin âilenden almasını bilecektir!» dedi. Sonra da düşüp öldü. ” (Aytaşı)
  • Karşılaştığımız vakalar kişinin hangi metalden yapıldığını ortaya çıkarır. (Aytaşı)
  • İnsanın ruh haline bağlı olarak vicdanı, kimi vakit ona ceza kesebilecek en sert yargıç olur. Kimi zamansa rahatça kabahat ortakları sıfatıyla hareket edebilen bu ikilinin arasından su sızmaz. (Lanetli Otel)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş