Eğitim

Modern Psikoloji Tarihi – Duane P. Schultz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Modern Psikoloji Tarihi – Duane P. Schultz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Modern Psikoloji Tarihi kimin eseri? Modern Psikoloji Tarihi kitabının yazarı kimdir? Modern Psikoloji Tarihi konusu ve anafikri nedir? Modern Psikoloji Tarihi kitabı ne konu alıyor? Modern Psikoloji Tarihi PDF indirme linki var mı? Modern Psikoloji Tarihi kitabının yazarı Duane P. Schultz kimdir? İşte Modern Psikoloji Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Duane P. Schultz

Yazar: Sydney Ellen Schultz

Orijinal Adı: A History of Modern Psychology

Yayın Evi: Kaknüs Yayınları

İSBN: 9789756963852

Sayfa Sayısı: 765


Modern Psikoloji Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu kitap Amerikan Üniversiteleri’nde psikoloji zamanı yüksek eğitiminde en fazlaca tercih edilen ders kitabı olarak kullanılmaktadır. Psikoloji geçmişine ilişkin mevzular kitapta ustalıkla gruplandırılmış, açık ve net bir üslupla aktarılmıştır. Psikolojideki fikir ekolleri tarihsel süreçleri içinde verilirken bu ekollerin birbirleriyle etkileşimi ve çeşitli dönemlerin toplumsal ve entelektüel atmosferi içinde gelişimi de ortaya konulmuştur.

Kitabın ek olarak özelliklerinden biri de psikoloji tarihindeki önde gelen teorisyen, araştırmacı ve hocalar hakkında anektodlar aktararak yaşamlarının fikir ve yöntemlerini iyi mi etkilediğini göstermek, böylece psikoloji tarihini okuyucunun gözleri önünde canlandırmaktır.


Modern Psikoloji Tarihi Alıntıları – Sözleri

  • “Bu garip ama gerçek, çünkü gerçek daima acayiptir, kurgudan daha acayip.”
    -Lord Byron
  • “Başarı gücü yıkar.”
  • “İnsanlar ve hayvanlar da bir tür makine değil miydi?”
  • “İyi yaşayan iyi gizlenendir.”
  • “…her keşif kendi vaktini beklemek zorundadır.”
  • Savaş bununla birlikte kişi psikologlarının geliştirdikleri kuram ve sistemleri de etkiledi. Freud I. Dünya Savaşındaki katliamlara şahit olduktan sonrasında, saldırganlığın insan hayatında minimum cinsellik kadar mühim bir dürtü bulunduğunu öne sürdü. Bu önerme Freud’un ruh çözümü sistemi içinde fazlaca temel bir değişiklikti. Bir kişilik teorisyeni olan ve harp karşıtı eylemlerde bulunan Erich Fromm da daha sonraları anormal davranışlarla ilgilenmesini harp esnasında Almanya’da ortaya çıkan fanatizme yordu.
  • “Zihnin ürettiği en iyi şeyler bilinçdışıdır.”
  • Berkeley’e gore güvenli olabileceğimiz tek gerçeklik algının kendisidir. Deneysel dünyadaki fizyolojik nesnelerin mahiyetini kati bir halde bilemeyiz. Tüm bilebildigimiz bu nesneleri algılayış şeklimizdir. Algı bizim kendi içimizde gerçekleştiği için özneldir ve bu yüzden bizlere dış dünyayı olduğu şeklinde yansıtmaz. Fiziksel bir nesne aynı anda deneyim edilen duyumların birikiminden daha çok birşey değildir, bu yüzden alışkanlıkların tesiri bu tarz şeyleri insan zihninde birleşik hale getirir. Deneysel dünya aslen bizim duyumlarımızın bir toplamıdır.
  • …çoğunlukla kişisel sebeplerden dolayı, verilerin kamuoyundan kasıtlı olarak gizlendiği de olmuştur. Buna ilişkin bir örnek, davranışçılığın kurucusu olan John B. Watson’la ilgilidir. Yaklaşık 1919 senesinde Watson, Johns Hopkins Üniversitesinde insanlarda cinsel münasebet esnasında ortaya çıkan fizyolojik değişimleri araştıran ilk çalışmalardan birini ortaya koymuştu. Watson kendi vücuduna ve o dönemde lisans eğitimi alan genç bir kız öğrencisinin vücuduna çeşitli bilimsel ölçüm aletleri bağlamış ve onunla cinsel münasebette bulunurken bedenlerinde oluşan değişimleri kaydederek bu araştırmayı oldukça mahrem bir yolla gerçekleştirmişti.
  • “insan karakterini daha fazlaca inceledikçe, tüm kayıtların, tüm hatıra yazılarının, azca yada fazlaca bir yanılsamaya dayandığına daha çok inandım. Önyargının, kibrin, aşırı duygusallığın yada hataların çarpıtılmış görüşleri var. Mutlak Gerçek diye bir şey yok.” (Morris, Adelman’dan alıntı, 1996, s.28)


Modern Psikoloji Tarihi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Adı üstünde Psikoloji Tarihini konu alıyor, ben değişik bir iki şey söylemek isterim. O denli keyifli bir anlatımı var ki koca kitabı oturup bir günde okudum. Sıkmayan, akıcı, kolay anlaşılır bir halde yazılmış. Biraz magazinsel kısma da girmiş Psikoloji Tarihine yön vermiş kişilerle ilgili. Hem yaşam öyküsü hem de bilim zamanı karşımı bir kitap. Kuramcıların iyi mi şartlar altında, neler yaşadıkları öğrenilince ortaya çıkardıkları fikirler daha anlamlı hale geliyor bana kalırsa. Bu alanda okuyan/çalışan ya da bir tek merak eden hepimiz okuyabilir, hatta okumalı. (Kırmızı Rüzgar)

Psikoloji biliminin felsefi kökenlerinden başlayarak gelişimini , ortaya çıkan ekolleri , ekollerin kurucularını ,onların hayatlarını, hanım kuramcıların eğitimlerinde ve iş yaşamındaki toplumsal sorunları , siyahi öğrencilerin uğradıkları ırkçılığı , bunun eğitime yansıyışını ,Nazizmin bilim adamları üstündeki tesirini fazlaca güzel ve mütevazi bir üslupla konu alıyor .Bazen de kuramcıların orijinal metinlerinden alıntılar yapılıyor. Birim sonlarındaki sorular da mevzuyu anlayıp anlamadığınıza dair iyi bir dönüş sağlıyor . Ayrıca her mevzunun ya da kişinin arkasından detaylı data elde edilebilecek web siteleri öneriliyor .Bu kapsamından dolayı oldukça hacimli, bu da Türkçe basımında minik puntoların tercih edilmesine niçin oluyor ve elbet bu durum okumayı zorlaştırıyor . Yine Türkçe basımında fark edilecek kadar fazlaca yazım hatası yapılmış . Onun haricinde oldukça iyi .Bilhassa psikoloji öğrencileri için tercih edilebilecek bir kaynak . (S.)

Eserin ilk basımı 1969’da ingilizce’de yapılıyor ve elimdeki 8.baskı ise 2004 Yasemin Aslay çevirisi. Türkiye’de ise 3 senelik bir tercüme sürecinden sonrasında 2007’de basılıyor sadece.
Toplamda 15 bölümden oluşan kitap (1)Psikoloji Tarih Emekleri (2)Psikoloji Üstündeki Felsefi Etkiler (3)Psikoloji Üstündeki Fizyolojik Etkiler (4)Yeni Psikoloji (5)Yapısalcılık (6)İşevselcilik: İlk Etkiler (7)İşlevselcilik: Kuruluşu ve Gelişimi (8)Uygulamalı Psikoloji: İşevselciliğin Mirası (9) Davranışçılık: İlk Etkiler (10)Davranışçılık: Başlangıç (11)Davranışçılık: Kuruluştun Sonrası (12) Gestalt Psikoloji (13)Psikanaliz: Başlangıç (14)Psikanaliz: Muhalifler ve Psikanalizin Türevleri (15)Psikolojide Modern Düşünceler adlı başlıkları kapsıyor. Ders kitabı niteliği taşısa da dili alan dışı okuyucuların ilgisini de uyandırmaya uygun. Kişilikçi tarih metoduyla hazırlandığından teorisyenlerin kişisel hayatlarına dair de fazlaca şey barındırıyor. Her ne kadar bu aşamada magazinsel bir tutum sergilense de teorisyenlerin kişisel deneyimleri ve görüşleri içinde bağlantıyı kolaylıkla kurabiliyor ve teorilerini fazlaca iyi bildiğiniz insanların yaşamlarına dair ne kadar azca şey bildiğinizi farkedebiliyorsunuz. Konu başlıklarındaki düşünceler kendi zeitgeist’da ele alındıktan sonrasında günümüze yansımalarını, katkılarını ve eleştirilerini de bölüm sonunda bulabilmek mümkün. Nitelik oranı olarak İnternette Tarih başlığı benim gözümde büyük öneme haiz. Merak edenler için mevzuyla ilişkili net sitelerinin adresi ve içerikleri veriliyor bu başlık altında. Konuyla ilişkili yayınlanmış yazı ve eserler ise Tavsiye edilen Okumalar başlığında verilmiş, gene burada içerikleri hakkında data sunuluyor. Oldukça kapsamlı olmasına karşın tamamlanmamış bulduğum nokta ise Varoluşçu düşüncenin kitapta yer almaması. Her ne kadar bilimsel psikolojide bu alanda kariyer yapmanın zor olduğu aşikar olsa da bahsinin dahi geçmemesini eksiklik olarak görüyorum. Bunun haricinde söyleyebileceğim eserin bilhassa alandakilere sağlam bir perspektif sağlayabilleceğidir. (Mihriban Karadağoğlu)


Modern Psikoloji Tarihi PDF indirme linki var mı?


Duane P. Schultz – Modern Psikoloji Tarihi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Modern Psikoloji Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Duane P. Schultz Kimdir?


Duane P. Schultz Kitapları – Eserleri

  • Modern Psikoloji Tarihi


Duane P. Schultz Alıntıları – Sözleri

  • “İnsanlar ve hayvanlar da bir tür makine değil miydi?” (Modern Psikoloji Tarihi)
  • “İyi yaşayan iyi gizlenendir.” (Modern Psikoloji Tarihi)
  • “insan karakterini daha fazlaca inceledikçe, tüm kayıtların, tüm hatıra yazılarının, azca yada fazlaca bir yanılsamaya dayandığına daha çok inandım. Önyargının, kibrin, aşırı duygusallığın yada hataların çarpıtılmış görüşleri var. Mutlak Gerçek diye bir şey yok.” (Morris, Adelman’dan alıntı, 1996, s.28) (Modern Psikoloji Tarihi)
  • “Başarı gücü yıkar.” (Modern Psikoloji Tarihi)
  • “…her keşif kendi vaktini beklemek zorundadır.” (Modern Psikoloji Tarihi)
  • “Zihnin ürettiği en iyi şeyler bilinçdışıdır.” (Modern Psikoloji Tarihi)
  • Berkeley’e gore güvenli olabileceğimiz tek gerçeklik algının kendisidir. Deneysel dünyadaki fizyolojik nesnelerin mahiyetini kati bir halde bilemeyiz. Tüm bilebildigimiz bu nesneleri algılayış şeklimizdir. Algı bizim kendi içimizde gerçekleştiği için özneldir ve bu yüzden bizlere dış dünyayı olduğu şeklinde yansıtmaz. Fiziksel bir nesne aynı anda deneyim edilen duyumların birikiminden daha çok birşey değildir, bu yüzden alışkanlıkların tesiri bu tarz şeyleri insan zihninde birleşik hale getirir. Deneysel dünya aslen bizim duyumlarımızın bir toplamıdır. (Modern Psikoloji Tarihi)
  • Savaş bununla birlikte kişi psikologlarının geliştirdikleri kuram ve sistemleri de etkiledi. Freud I. Dünya Savaşındaki katliamlara şahit olduktan sonrasında, saldırganlığın insan hayatında minimum cinsellik kadar mühim bir dürtü bulunduğunu öne sürdü. Bu önerme Freud’un ruh çözümü sistemi içinde fazlaca temel bir değişiklikti. Bir kişilik teorisyeni olan ve harp karşıtı eylemlerde bulunan Erich Fromm da daha sonraları anormal davranışlarla ilgilenmesini harp esnasında Almanya’da ortaya çıkan fanatizme yordu. (Modern Psikoloji Tarihi)
  • “Bu garip ama gerçek, çünkü gerçek daima acayiptir, kurgudan daha acayip.”
    -Lord Byron (Modern Psikoloji Tarihi)
  • …çoğunlukla kişisel sebeplerden dolayı, verilerin kamuoyundan kasıtlı olarak gizlendiği de olmuştur. Buna ilişkin bir örnek, davranışçılığın kurucusu olan John B. Watson’la ilgilidir. Yaklaşık 1919 senesinde Watson, Johns Hopkins Üniversitesinde insanlarda cinsel münasebet esnasında ortaya çıkan fizyolojik değişimleri araştıran ilk çalışmalardan birini ortaya koymuştu. Watson kendi vücuduna ve o dönemde lisans eğitimi alan genç bir kız öğrencisinin vücuduna çeşitli bilimsel ölçüm aletleri bağlamış ve onunla cinsel münasebette bulunurken bedenlerinde oluşan değişimleri kaydederek bu araştırmayı oldukça mahrem bir yolla gerçekleştirmişti. (Modern Psikoloji Tarihi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş