Eğitim

Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye – Yunus Emre Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye – Yunus Emre Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye kimin eseri? Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye kitabının yazarı kimdir? Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye konusu ve anafikri nedir? Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye kitabı ne konu alıyor? Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye PDF indirme linki var mı? Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye kitabının yazarı Yunus Emre kimdir? İşte Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yunus Emre

Derleyen: Ziya Avşar

Yayın Evi: Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı

İSBN: 9786053599999

Sayfa Sayısı: 141


Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Nasihatler Kitabı, Yunus Emre’nin dervişleri eğitmek amacıyla yazdığı öğretici bir mesnevidir. Edebiyatımızdaki nasihatname türünün örneksiz örneklerinden kabul edilen yaratı, kullandığı yöntem yönünden öteki nasihatnamelerden ayrı bir yerde durur. Yunus Emre, bu eserinde alegorik (simgesel) bir dil kullanarak ahlakî kavramları kişileştirme yoluna gider. Eserde yer yer başvurulan diyaloglar, ona teatral bir kimlik de kazandırır.

Yunus Emre, bu eserinde erdemli kişiye ya da kâmil(olgun) insana giden yolun nitelikleri üstünde durur. Ona gore gönül ülkesinin her bir şehrini, nefs ordusunun bir komutanı işgal etmiştir. Nefs ordusunun ele geçirdiği gönül ülkesini, ruh/akıl ordusuyla yenerek ülkeyi rahatlık ve esenliğe kavuşturmak gerekir. Mutlak zafer için hırs askeri üzerine kanaat askerini, kibr çerisi üzerine alçakgönüllülük çerisini, hiddet ordusu üzerine sabır ordusunu sürmelidir. Cimriliği cömertlikle alt etmeli, gıybet ve iftirayı doğrulukla yenik etmelidir. Sonuçta inanç çırası yanar, ev aydınlanır ve şeytana makam olan gönül, ibadetle ele geçirilerek devlete ulaşılır.


Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye Alıntıları – Sözleri

  • “Bakabiliyorsan gör. Görebiliyorsan fark et.”
  • “ALLAH aşkı başkadır Azizim. Seni senden almaz. Seni kendine getirir…”
  • “…Edebim el vermez,
    Edebsizlik edene,
    Susmak en güzel yanıt,
    Edebi elden gidene…”
  • Akıllı insan başkalarının data ve tecrübelerini yaşam denklemine katar.
  • Minik insanoğlu dengini; büyük insanoğlu kendini arar…
  • Ey gafil bilmedin ömrün geçecek,
    Ecel gelip ayıbını serecek.
  • “ALLAH aşkı başkadır Azizim. Seni senden almaz. Seni kendine getirir…”
  • Nasihatin etkili olması söyleyenin samimiyetine bağlıdır. Aslı sözü bir olanın söylediğine inanılır.
  • Cümleler doğrudur sen doğruysan,
    Bulunmaz doğruluk sen eğriysen.
  • Kim öfkelense imanı gider,
    Sana inanç lazımsa onu gider.
  • Herkes ayna gibidir bakan da sen,
    Senin gözündür seni suç duyurusu eden.
    Her neye bakarsan kendi yüzündür,
    Kimde ne görürsen kendi özündür.
  • Sakın olmayasın kibirle yoldaş,
    Kibri nerde görürsen orda harp.
  • Doğrusunu Allah bilir.
  • Gelecek kimi zaman ne verir kim bilir fakat asla geçmişten alıp bir şeyler veremez.
  • Herkes ayna gibidir bakan da sen,
    Senin gözündür seni suç duyurusu eden.
    Her neye bakarsan kendi yüzündür,
    Kimde ne görürsen kendi özündür.


Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Risâletü’n-Nushiyye Yunus Emre’nin dinî tembihler içeren mesnevi türünde Türkçe eseri.
Adı, “Nasihatler Kitabı” anlamına gelir. Yunus’un ilk eseri olan Dîvân’ndan sonrasında ikinci ve son eseridir. Risalenin sonunda yer edinen “Söze tarih yedi yüz yediydi, Yunus canı bu yolda fidiydi” mısrasında 1307 yada 1308 senesinde yazıldığı tarih düşme sanatıyla belirtilmiştir.
Nasihatname türünün Anadolu’daki ilk örneklerinden kabul edilen eserin konusu;
Bireyin nefsi ile başa çıkabilmesi için yapmış olduğu mücadeleyi mevzu edinen bir mesnevidir. Eserde insan için sınav yeri olan bu geçici dünyada, kişinin nefsi ile olan mücadelesi ve insan-ı kâmil olma yolları anlatılmaktadır. (Niyazi Aktaş)

yunus emre’nin dervişleri eğitmek için belli mevzular hakkında beyitler ile yazdığı nasihatlerden oluşan oldukça akıcı, mütevazı ve alegorik bir türkçe ile yazdığı yaratı.
diyalogların hakim olduğu bu nasihatlerde kucak dolusu intak ve telmih bulunuyor.
tembihleri okuyucuya hikayevari bir çerçevede sunuyor. bana birazcık da kutadgu bilig havası verdi. hoşuma gitti.
eserdeki tembih başlıkları:
1) aklın tarifi/23
2) akıl ve ruh destanı/27
3) kibir destanı/41
4) hiddet ve gazap destanı/61
5) sabır destanı/81
6) haset ve cimrilik destanı/89
7) karacılık ve gıybet destanı/117 (beliz.)


Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye PDF indirme linki var mı?


Yunus Emre – Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yunus Emre Kimdir?

Tasavvuf şiirinin en mühim temsilcisidir. Hayatı hakkında oldukça azca şey malum Yunus Emre’nin, on üçüncü yüzyılın ikinci çeyreği ile on dördüncü yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamış olduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmacılar Sarıköy’de yaşadığını, bazılarıysa Karamanlı bulunduğunu düşünür. Hacı Bektaş Veli’nin bir eserine dayanarak Sarıköy”de yaşamış olduğu ihtimali daha kuvvetli görünmektedir. Ölümü 1320 olarak kabul edilen Yunus Emre’nin seksen iki yaşlarında öldüğü söylenir. Buna gore doğum zamanı de 1238 yılına denk gelmektedir. Yunus Emre’nin eserleri yaşamı hakkında bazı bilgiler içermektedir. Tüm bir Anadolu’yu gezdiği, Mevlana’yı görmüş olduğu eserlerinde geçen cümlelerden anlaşılmaktadır.

Destansı Yaşamı

Yunus Emre’nin yaşamı halk içinde söyle anlatılmaktadır: Yunus Emre küçükken okula gitmiş fakat alfabeyi bir türlü öğrenememiştir. Bunun üstüne okulu bırakıp köyünde çiftçilik hayata geçirmeye adım atmıştır. İlerleyen yıllarda kıtlık olur. Yunus ta kıtlıktan etkilenir. Kırşehir’e yakın Sulucakarahöyük’te Hacı Bektaş Veli adlı biri bulunduğunu ve kapısına gelen gerekseme sahiplerini eli boş göndermediğini duyar. Bunun üstüne Hacı Bektaş Veli’nin yanına gitmeye karar verir. Yolda giderken eli boş gitmemek için alıç toplar. Hacı Bektaş Veli’nin dergâhına varır. Hacı Bektaş Veli, Yunus’un samimi ve saygılı davranışlarından oldukça memnun kalır. Yunus’un buğday için geldiğini öğrenince ‘Sorun bakalım buğday mı ister, himmet mi?’ der. Bu sözleri duyan Yunus ‘Ben himmeti ne yapayım, karın doyurmaz ki, bana buğday gerek,’ der. Buğdayını alan Yunus yola çıkar.

Yolda giderken buğdayı aldığına pişman olan Yunus, geri döner. Hacı Bektaş Veli’nin huzuruna çıkar ve buğdayı istemediğini himmet istediğini söyler. Hacı Bektaş Veli ‘O söylediğin artık geçti biz o anahtarı Taptuk Emre’ye verdik,’ der. Yunus, bunun üstüne Taptuk Emre’yi bulmak için yola çıkar. Taptuk Emre’yi bulur ve ona durumu anlatır. Taptuk Emre’nin dervişi olur ve dergâha odun taşımakla görevlendirilir. Kırk yıl odun taşımış olduğu dergâha bir tek eğri odun getirmez. Sebebini soranlaraysa ‘Bu kapıdan içeriye odunun eğrisi bile giremez,’ der. Taptuk Emre kızını Yunus ile evlendirir fakat Yunus şeyhinin kızına kendisini layık görmediği için kıza elini sürmez. Onun tek amacı erenler mertebesine ulaşmaktır. Yunus bir türlü erenler mertebesine ulaşamadığını düşünüp, üzülür ve Taptuk Emre’nin yanından ayrılır.

Taptuk Emre’den ayrı geçirdiği süre içinde başından geçen bazı vakalar sonucunda Yunus istediği mertebeye ulaştığını anlamış olur. Tekrar Taptuk Emre’nin yanına döner fakat Taptuk Emre’ye utangaç olduğundan ilkin karısı ile görüşür. Şeyhinin kendini affetmesini ister. Kadın ‘Bilirsin gözleri görmez, sen kapının eşiğine yat. O sabahleyin namazına kalktığında ayağı sana dokunur. Bu kim diye bana sorar. Ben de Yunus, derim. Eğer hangi Yunus derse ses çıkarmadan çek git. Yok, eğer bizim Yunus mu derse, kalk şeyhinin eline sarıl,’ der. Kadının söylediğini meydana getiren Yunus şeyhinin ‘Bizim Yunus mu?’ sorusu üstüne kalkar şeyhini ellerine sarılmış olur. Bu vakadan sonrasında da Yunus’un yaşamını kaybetmiş olduğu söylenir.

Sanat Yaşamı

Yunus Emre sanat yaşamında halka, halkın dili ile hitap etmiştir. Yani Türkçeyi oldukça güzel kullanmıştır. Öz Türkçe ile eserler vermiştir. Bu da Yunus’un devamlı okunup anlaşılmasında mühim bir rol oynamıştır. Yunus’un şiirleri tasavvuf ağırlıklıdır. Tasavvuf; ruhunu temiz tutmak, Allah sevgisini kalbinde yaşamak, Allah’ı öylesine sevmektir ki aden için değil, onun sevgisine erişebilmek için uğraş vermek, ömrünü bu yola adamak anlamına gelir. İşte Yunus şiirlerinde çoğu zaman bu mevzuları işlemiştir. Onun hoşgörüsü de oldukça önemlidir. ‘Yaratılmışı hoş gördük, yaratandan dolayı,’ diyebilecek olgunluktadır. Yunus Emre bir halk şairi değil halkın şairidir. Öylesine oldukça sevilmiştir ki Anadolu’nun çeşitli yerlerinde adına anıt mezarlar yaptırılmıştır. Aruz ölçüsü ile de şiirler yazmıştır fakat onun en güzel şiirleri hece ölçüsü ile yazdıklarıdır. Yunus Emre’’nin “Risalettü’n- Nushiyye” ve “Divan” olmak suretiyle iki eseri vardır. Eserlerine başka âşıkların eserleri karıştıysa da sonradan bunlar ayıklanmıştır.


Yunus Emre Kitapları – Eserleri

  • Yunus Emre
  • Yunus Emre
  • Yunus Emre Divanından Seçmeler
  • Güldeste
  • Yunus Emre Divanı ve Şerhi
  • Divan-ı İlahiyat
  • Divan
  • Gecesi Dert Gündüzü Derman Bu Dünyanın
  • Yunus Emre Şiirleri ve Açıklamaları
  • Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye
  • Yunus Emre Şiirlerinden Seçmeler
  • Bana Seni Gerek Seni
  • Yunus Emre
  • Seçme Şiirler
  • Yunus Emre’den Seçmeler
  • Bana Seni Gerek Seni
  • Yunus Emre Poemes
  • Kuruyuduk Yaş Olduk
  • Yunus Emre Şeçme Şiirler
  • Dıkt
  • Yunus Emre Divanı
  • İşitin Ey Yarenler
  • Güldeste


Yunus Emre Alıntıları – Sözleri

  • Bayezid-i Bistami Hazretleri, soğuk bir kış gecesi Bistam şehrinin sokaklarında yürümektedir. Bir ara arşa nazar eder. Bakar arş bomboş. Arşa hitab eder; Ey arş! Allah’ın sende nişanı vardır? Arş yanıt verip dedi ki: Ya Bayezid! Ben kim olam ki Allah bende ola. Bana dahi Bayezid’in gönlündedir derler… (Yunus Emre Divanı ve Şerhi)
  • Herkes ayna gibidir bakan da sen,
    Senin gözündür seni suç duyurusu eden.
    Her neye bakarsan kendi yüzündür,
    Kimde ne görürsen kendi özündür. (Nasihatler Kitabı – Risaletü”n Nushiyye)
  • Biz dünyadan gider olduk, kalanlara merhaba olsun
    Bizim için hayır yakarış, kılanlara merhaba olsun. (Yunus Emre)
  • Dört kitabın ma’nası
    Bellidir bir elifde
    Sen elif dersin hoca
    Ma’nası ne demekdir
    Yûnus Emre der hoca
    Gerekse var bin hacca
    Hepsinden iyice
    Bir gönüle girmekdir (Güldeste)
  • İlim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir
    Sen kendini bilmezsin ya nice okumaktır.
    -İlim, insanoğlunun kendisini bilmesidir. İnsan kendini bilmezse okumanın bir faydası olmaz. (Yunus Emre Şiirleri ve Açıklamaları)
  • Bir kez yüzün gören senün ‘ömrince hîç unutmaya
    Tesbîhi sensin dilinde ayruk nesne eyitmeye (Divan)
  • “Kuru dikende gül biter
    Hasretinden gine yiter
    Dertli m’oldun benden beter
    Söyle bülbülcüğüm söyle” (Divan-ı İlahiyat)
  • Aşkın aldı benden beni, Bana seni gerek seni
    Ben yanaram dün ü günü, Bana seni gerek seni
    Ne varlığa sevinerem, Ne yokluğa yerinürem
    Aşkın ile avunaram, Bana seni gerek seni
    Aşkın aşıklar öldürür, Aşk denize daldırır (Bana Seni Gerek Seni)
  • Ölen gövde imiş, aşıklar ölmez. (Bana Seni Gerek Seni)
  • “Ulu yüce günâhlarum yüz komadı bana Çalap
    Hiç kimse çâre kılmadı döndüm gene sana Çalap
    Âlimlere sormuş oldum nedür dermân günâhlu derdüme
    Anlar dahı eyitdiler dermân ana gene Çalap” (Divan-ı İlahiyat)
  • Şeriat, hakîkat denizinde yüzen gemidir. (Yunus Emre Şiirleri ve Açıklamaları)
  • Hz Mevlana şöyleki buyururlar:
    Müslümanlığın kafirliğin haricinde bir ova
    Uçsuz bucaksız ovada sevdamız uzar gider
    Arif olan geldimi usulca başını kor
    Ne müslümanlığa yer var orda ne kafirliğe yer (Yunus Emre Divanı ve Şerhi)
  • İşitin ey yarenler, aşk bir güneşe benzer,
    Aşkı olmayan gönül sanki bir taşa benzer.
    Taş gönülde ne biter, dilinde ağı tüter,
    Nice yumşak söylese, sözü harbe benzer.
    .
    .
    . (İşitin Ey Yarenler)
  • Ten fânidir can ölmez gidenler geri gelmez
    Ölür ise ten ölür canlar ölesi değil (İşitin Ey Yarenler)
  • Kim umar senden vefayı, yalan dünya değil misin? (Yunus Emre Divanından Seçmeler)
  • Ne âkılem ne divâne
    Gel gör beni aşk neyledi (Yunus Emre)
  • Ben yürürüm yana yana
    Aşk boyadı beni kana
    Ne âkilem ne divane
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Gâh eserim yeller şeklinde
    Gâh tozarım yollar şeklinde
    Gâh akarım seller şeklinde
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Ben yürürüm ilden ile
    Şeyh sorarım dilden dile
    Gurbette hâlim kim bile
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Mecnun oluban yürürüm
    Ol yârı düşte görürüm
    Uyanıp melül olurum
    Gel gör beni aşk n’eyledi
    Miskin Yûnus biçareyim
    Baştan ayağa yareyim
    Dost ilinden avareyim
    Gel gör beni aşk n’eyledi (Güldeste)
  • Aşksızlara verme nasihat öğüdünden alır değil
    Aşksız adem hayvan olur hayvan nasihat bilir değil (İşitin Ey Yarenler)
  • Bilmeyen ne bilsin,
    Bizi bilenlere merhaba olsun. (Yunus Emre Şeçme Şiirler)
  • Meydanlardaki cenk ne ki
    İnsanın içinde verdiği savaşın yanında… (Yunus Emre)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş