Eğitim

Ölü Gömme Törenleri – Hannah Kent Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ölü Gömme Törenleri – Hannah Kent Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ölü Gömme Törenleri kimin eseri? Ölü Gömme Törenleri kitabının yazarı kimdir? Ölü Gömme Törenleri konusu ve anafikri nedir? Ölü Gömme Törenleri kitabı ne konu alıyor? Ölü Gömme Törenleri PDF indirme linki var mı? Ölü Gömme Törenleri kitabının yazarı Hannah Kent kimdir? İşte Ölü Gömme Törenleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Hannah Kent

Çevirmen: Ziya Celayiroğlu

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750829833

Sayfa Sayısı: 344


Ölü Gömme Törenleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

1828’in Mart ayı… İzlanda’nın kuzeyinde bir çiftlikte iki adam vahşice öldürüldü. Cinayetlerden suçlu bulunan Agnes Magnúsdóttir, idama mahkûm edildi. İnfaz gününe kadar tutulacağı çiftliğin sahipleri ondan hem korkuyor hem de tiksiniyorlardı. Onların gözünde Agnes bir şeytan, bir cadı, adam öldürmeye ortak etmiş olduğu iki gencin beynini yıkamış bir caniydi.

Koskoca toplumda ona kulak verecek tek bir şahıs vardı… Agnes’in isteğiyle, ölümüne dek ona rehberlik etmekle görevlendirilen Rahip Tóti, bu yapayalnız kadının öyküsünü dinlerken, vakalara değişik bakışımızın gerçekliği iyi mi kökünden değiştirebileceğini görecekti.

Tüm yaz tarlada çalışan Agnes’in, kış bastırınca tek bir odaya sıkışıp kalan aileyle ilişkisi değişti. Onu dinleyenlerin zihinlerindeki sual gitgide belirginleşiyordu: Cinayeti işledi mi, işlemedi mi?

Bir insanoğlunun, bulunduğunu düşündüğü şahıs ile olduğu kabul edilen şahıs arasındaki fark bir uçuruma dönüştüğünde, o karanlık boşluğa düşmesi an meselesidir ve kimi zaman bunu aşk bile engelleyemez…

Yaşanmış bir vakası mevzu alan Ölü Gömme Törenleri ferdin varoluş savaşına dair yürek sızlatan bir anlatı…

Anlatıya organik bir şekilde yerleştirilmiş olan araştırma bulguları, yazarın ele almış olduğu mevzu hakkında derin ve yoğun bir bilgiye haiz bulunduğunun ispatı.

-New York Times-

Hannah Kent, karmakarışık haldeki tarihsel kayıtları bir araya getirip Agnes’in son aylarını tekrardan kurgulamış. Ortaya masallar, şiirler, acı, kapana kısılmışlık hissi, çetin geçen mevsimler ve baştan aşağı yalnızlıkla örülü bir öykü çıkmış.

-The Telegraph-

Olay örgüsü öylesine iyi kurulmuş ki sonunu bilmemiz, öykünün yarattığı coşku.ı daha da artırıyor.

-Guardian-

Ölü Gömme Törenleri istisnai bir incelikle kaleme alınmış bir ilk roman; özenle araştırılmış, maharetle anlatılmış, içe dokunan bir öykü.

-Observer-

• Amazon, Eylül 2013’de ayın en iyi kitabı olarak Ölü Gömme Törenleri’ni seçti.

(Tanıtım Bülteninden)


Ölü Gömme Törenleri Alıntıları – Sözleri

  • Hepimiz kendi yazgımızı kendimiz be­lirleriz.
  • Kendi yüreğini sadece kendin tanırsın.
  • Ağzı yanan çocuk alevden korkar.
  • Kuzgun yumurtasından kumru çıkmazmış.
  • Her sabahleyin yüreğimde kahredici bir acı kasırgasıyla uyanıyo­rum.
  • Ne demişler, her iyilikte bir fenalık, her kötülükte bir iyilik vardır.
  • Gerçek kör, kitap okumayandır.
  • Hiç kimse yüzde yüz fena değildir.
  • Ağızdan çıkan yürekten gelir, fena söz insanoğlunun içini kirletir.
  • Bir insanoğlunun ne yapmış bulunduğunu bilmek başka, o insanı tanımış olmak başka, ikisi oldukça değişik şeyler. Nasıl davrandığına bakarak bir insanı tanıyamazsınız…
    Davranışlar yanıltır…


Ölü Gömme Törenleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Oy oy oyy ne kitap yazmış ecnebinin kızı, ne kadar iyi çevirmiş Celayir’in torunu yazar/i49049
Milli maçlar haricinde ilgilenmediğimiz İzlanda’dan Chopin’in Nocturne şeklinde durağan ilerleyip, kitabın ortasından itibaren Vivaldi Summer(presto) şeklinde coşku ritmine bastırıp, sayfaları merakla çevirten sonuna doğru Malatyalılar şeklinde dur dur dur yıl, bitmesene dedirten çok büyük yaşanmış bir zamanı kurgu.
İzlanda Edebiyatı son yıllarda polisiye romanlarda atakta olsa da, genel itibariyle romanları din, yaşam mücadelesi, umutsuzluk, mitolojilerinden kaynaklı sagalarında (düzyazı) olduğu şeklinde çiftçilerin yaşamını ihtiva eder. Bazı ülkelerin edebiyatında adettendir diye yazarların mevzu, karakter, vaka örgüsü, bunların senkronizesi benzer. İzlandalılar da adetten olsa gerek
kitabın yarısına kadar durağan sonrasında arap atı moduna geçiyorlar. (Daha ilkin okuduğum kitaplarından dolayı diyorum.) Elinize İzlanda Edebiyatı düşerse azca okunmuş aslına bakarsan, durağan gidiyor diye bırakmayın. Neyse bu kadar edebiyat dersi yeter.
Kitabımıza gelirsem, durağan ilerleyen bölümler de dahil o iyi mi bir akıcılıktır, o iyi mi bir ifade şekildir hava durumunu yaşatıp, mekânı okurun zihnine çizmektir, İzlanda meralarında olmanın verdiği hissi yaşatmaktır! (O şekilde Rusların tasvirleri şeklinde değil sıkmadan, film çekersiniz kafanızda) O ne çok büyük bir çeviridir dipnotlarla, bilmediğin bir kültürün anlatımını desteklemek… Enfesti be kardeşim! Kitabın adıyla, vaka örgüsüne bakarak, katilin kim olduğuna dair, eserin sonuyla şaşkınlığa uğrayacaksınız. Ben her noktada tahminlerimde yanıldım. Sol kroşemi yiyerek bitirdiğim bir eserdi.
(Son olarak yazar yaşanmış bir vaka olduğundan pek oldukça kaynaktan yararlanmış, eserin bitiminde karakterler, yer adları hakkında informasyon veriyor. 1k’ya eleştiri: Eserin türü korku-gerilim yerine zamanı kurgu daha uygun bence. )
Tavsiye mevzusunda İzlanda Edebiyatıyla da tanışmadım dememek adına kaçırılmaz bir yaratı. (Verda)

Bu kitabı ortalama 7 8 yıl ilkin okudum.Çocuklarım küçüktü.Onları ara dinlence için İzmir’e götürdüğümde orada da kar vardı ve okuduğum bu kitabın heryeri hem oldukça soğuk hem karla kaplıydı.
Başkarakterimiz İzlandada idam edilen son hanım, gerçek bir hikayeden yola çıkılarak yazılmış bir kitap.
Sürükleyici, bir solukta okuyacağınız türden.
İzlanda’nın yaşam koşulları, anane görenekleri, hayata tutunuşları, hayata bakış açılarıyla ilgili oldukça bilgileniyorsunuz.
Bol ödüllü bir kitap.
Keyifli okumalar 🙂 (eskifotici)

Kütüphanede aradığım kitabı bulamayınca değişik bir kitap okuyayım diyerek elime aldığım bir kitaptı, Ölü Gömme Törenleri! Okuyunca okuma çizgimden çok da fazla uzak bir kitap olmadığını fark ettim. Ne yaparsam yapayım gene tarzım olan kitabı buluyorum.
Ölü Gömme Törenleri’ni, yazarın ilk kitabı olmasına karşın oldukça başarıya ulaşmış buldum. Kitaba alışma sayfalarında birazcık durağanlaşma hissetsem de sonradan açıldı. O yüzden ben bu kitaba giremedim, yarım bırakayım diye düşündürecek bir kitap değil.
Betimlemelerini oldukça başarıya ulaşmış bulduğum Ölü Gömme Törenleri’nde İzlanda’nın hakkaniyet ve yargı sistemine dair dipnotlar yakalıyoruz. Bir taraftan da idam edilen son suçlunun(!) öyküsünü okuyoruz.
Cinayete kurban giden Natan ve Petur’un peşinden suçluların ve bilhassa Agnes Magnúsdóttir’ın idam öncesi gönderildikleri ailelerin tarafındaki son anlarını kaleme almış yazar. Akla ilk ıslah edilmesi fikri gelse de aslen yapılmak istenen Rahip eşliğinde ruhunun ölüme hazırlanması fikridir. Bu süreçte ailenin Agnes’a olan yaklaşımı ve düşüncelerini, Agnes’ın dile gelip başından geçenleri anlatmasını, Rahip Toti’nin bu süreçteki uğraşılarını görüyoruz.
Hannah Kent, zamanı gerçekliği olan bu vakası, belgeleriyle beraber kurgulayarak bizi kabahat, gerçek suçlu, suçun niteliği üstünde düşündürüyor. Aslında Natan, oldukça iyi biri miydi? Ya da öldürülmeyi hak ediyor muydu? Hiçbir canlının ölümü hak etmemesi söz konusuyken yaşanmış olan bu talihsiz durumu açıklamak için ‘çözümsüz bir mevzu’ diyebilir miydik?
Öte taraftan Agnes’ın, idama kadar yanlarında yaşamış olduğu ailenin, bir katili evlerinde barındırma düşüncesi, okura direkt toplumun kabahat işleyen insanları iyi mi nitelendirdiğini sorgulama durumu yansıyor.
Basımı ve satışı olmayan, YKY kitaplarının standart boyutunun haricinde kalan bu zamanı kurgu kitabıyla beraber kabahat ve hakkaniyet sistemine inceden dokunuyoruz. (Esengül Ersoy)


Ölü Gömme Törenleri PDF indirme linki var mı?


Hannah Kent – Ölü Gömme Törenleri kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Ölü Gömme Törenleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Hannah Kent Kimdir?

Hannah Kent 1985’te Avustralya’nın Adelaide şehrinde dünyaya geldi. Lise çağlarında değişiklik programıyla gittiği İzlanda’da Agnes Magnúsdóttir’in öyküsünden haberdar oldu ve vakası, ulaşabildiği tüm kaynaklardan inceledi. İlk romanı olan “Ölü Gömme Törenleri” pek oldukça ödüle aday yayınlandı ve yirmi dile çevrildi.


Hannah Kent Kitapları – Eserleri

  • Ölü Gömme Törenleri
  • Irmağın Cinleri


Hannah Kent Alıntıları – Sözleri

  • “Bir hastalığın bedene iyice işleyip daha beter azmasına neden olan tek bir şey var ise o da yalnızlıktır.” (Irmağın Cinleri)
  • Bir insanoğlunun ne yapmış bulunduğunu bilmek başka, o insanı tanımış olmak başka, ikisi oldukça değişik şeyler. Nasıl davrandığına bakarak bir insanı tanıyamazsınız…
    Davranışlar yanıltır… (Ölü Gömme Törenleri)
  • Kuzgun yumurtasından kumru çıkmazmış. (Ölü Gömme Törenleri)
  • Oğlun , evleninceye kadar oğlun olarak kalır, oysa kızın sen ölünceye kadar kızın olarak kalacaktır. (Irmağın Cinleri)
  • Gerçek kör, kitap okumayandır. (Ölü Gömme Törenleri)
  • Hepimiz kendi yazgımızı kendimiz be­lirleriz. (Ölü Gömme Törenleri)
  • Ağızdan çıkan yürekten gelir, fena söz insanoğlunun içini kirletir. (Ölü Gömme Törenleri)
  • Hiç kimse yüzde yüz fena değildir. (Ölü Gömme Törenleri)
  • Ağzı yanan çocuk alevden korkar. (Ölü Gömme Törenleri)
  • Kendi yüreğini sadece kendin tanırsın. (Ölü Gömme Törenleri)
  • Her sabahleyin yüreğimde kahredici bir acı kasırgasıyla uyanıyo­rum. (Ölü Gömme Törenleri)
  • Ne demişler, her iyilikte bir fenalık, her kötülükte bir iyilik vardır. (Ölü Gömme Törenleri)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş