Eğitim

Paralel Dünyalar – Michio Kaku Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Paralel Dünyalar – Michio Kaku Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Paralel Dünyalar kimin eseri? Paralel Dünyalar kitabının yazarı kimdir? Paralel Dünyalar konusu ve anafikri nedir? Paralel Dünyalar kitabı ne konu alıyor? Paralel Dünyalar PDF indirme linki var mı? Paralel Dünyalar kitabının yazarı Michio Kaku kimdir? İşte Paralel Dünyalar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Michio Kaku

Çevirmen: Ayşe Cankız Çevik

Yayın Evi: Odtü

İSBN: 9786059856867

Sayfa Sayısı: 442


Paralel Dünyalar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Michio Kaku, kozmosun gizemlerine oluşturulan bu coşku verici yolculukta bizleri kara delikler ve vakit makinelerinin, çoklu boyutlu uzayın ve hepsinden fazla arzu uyandıran paralel evrenlerin bizimkinin derhal yanında uzanması olasılığının keşfine yönelik baş döndürücü bir gezintiye çıkartıyor.

Kaku, sicim kuramındaki son olarak yenilikler ve onun yinelemesi olan, evrenimizin kim bilir sonsuz bir çoklu evrendeki evrenlerden yalnızca biri, sonsuz sayıda baloncuk evrenlerden oluşan bir denizde süzülen tekil bir baloncuk olabileceğini öneren M-kuramı içinde bizlere ustaca kılavuzluk ediyor. M-kuramı doğru çıkarsa “Büyük Patlama’dan önce ne oldu?” sorusuna da nihayet bir cevap bulabiliriz. Bu, fizikteki ve kozmolojideki en ileri kuramlara, alandaki rakipsiz seslerin birinden gelen coşku verici ve unutulmaz bir giriş.

“Kavrayışı ile bizleri hayal gücümüzün sınırlarını zorlamaya iten, işinin ehli bir kılavuz eşliğinde kozmosta muhteşem bir gezinti.”

– Brian Greene, Evrenin Zarafeti’nin yazarı –

“Kaku, süpersicim kuramı ile sprey makarna konfetisinin farkını ayırt etmekte zorlananlarımız için de öyküyü kolay anlaşılır hale getirmeye yarayan, samimi bir tarz kullanıyor… Büyüleyici ve kimi zaman akıllara durgunluk verici bir kitap.”

– SciFi –

“Kaku, muazzam miktarda konuyu kolay anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde dile getiriyor.”

– Los Angeles Times –

“Kozmoloji bilimini Albert Einstein yüz yıl önce kökünden değiştirdi. Paralel Dünyalar’da da bir diğer deha Michio Kaku bizi bilim konusunda güncelliyor ve evrenin geleceğine ilişkin yorumlarda bulunuyor.”

– San Antonio Express-News –


Paralel Dünyalar Alıntıları – Sözleri

  • Evren sandığımızdan daha acaip olmak bir yana, sanabileceğimizden de daha acayiptir.
  • Ozan yalnızca başını göğe erdirmek ister. Göğü kafasının içine almak isteyen mantıkçıdır. Dağılan da işte onun kafası olur.
  • Evren büyük bir makinedense büyük bir düşünceye daha yakın görünür.
  • Gökbilimciler artık evrenin kontrolden çıkmış bir halde genişlediğinin, sınırsızca hızlandığının ve soğudukça soğuduğunun bilincinde. Bu bu şekilde giderse evrenin karanlığa ve soğuğa gömüldüğü, tüm akıllı yaşamın sona erdiği “büyük donma” olasılığı ile karşı karşıya kalacağız.
  • Ozan yalnızca başını göğe erdirmek ister. Göğü kafasının içine almak isteyen mantıkçıdır. Dağılan da işte onun kafası olur.
  • Stephen Hawking şuna dikkat çeker:
    “Eğer Büyük Patlama’dan bir saniye sonraki genişleme oranı yüz bin milyonda bir bile daha küçük olsaydı Evren mevcut boyutuna ulaşmadan ilkin içine çökerdi…
    Aynı oranla daha süratli olsaydı bu sefer de evren dağılır giderdi.
    Bir bilim adamı olarak bu işte tanrının parmağına gereksinim duyuyorum”
  • Neden hiçlik yerine illaki bir şey var ki? Metafiziğin asla durmayan saatini ilerleten kargaşa, Dünya’nın yokluğunun tıpkı varlığı kadar mümkün olduğu düşüncesidir.
  • Her ne kadar çocuklukta hepimizin birer bilim insanı olarak dünyaya geldiğine inansam da bilime olan aşkımızı erişkin olduğumuzda da sürdürmeyi tamamımız başaramıyoruz. Bunun bir sebebi matematiğin tuğladan duvarına çarpmamız.
  • Sicim kuramı yalnızca kuantum kuramı parçacıklarını evrenin müzikal notaları olarak açıklamakla kalmaz, Einstein’ın görelilik kuramını da açıklar; sicimin en düşük titreşimi, sıfır kütleli bir spin-2 parçacığı, bir kütleçekimi parçacığı ya da kuantumu olan graviton olarak yorumlanabilir. Bu gravitonlar arasındaki etkileşimi hesaplarsak kusursuz bir halde Einstein’ın eski kütleçekimi kuramına kuantum biçiminde varırız. Sicim hareket ettikçe, kırıldıkça ve tekrardan biçimlendikçe uzay-zamana devasa engellemeler getirir. Bu kısıtlamaları incelediğimizde gene Einstein’ın eski genel görelilik kuramını buluruz. Kısacası sicim kuramı, fazladan hiçbir çalışmaya gerek kalmadan Einstein’ın kuramını muntazam bir halde açıklar. Edward Witten, Einstein’ın göreliliği asla keşfetmemiş olması halinde kuramının sicim kuramının bir yan ürünü olarak keşfedilmiş olabileceğini söylemişti’ Genel görelilik bir anlamıyla bedavaya gelmiştir.
    Sicim kuramının güzelliği müziğe benzetilebilmesindedir.Müzik, evrenin doğasını hem atomaltı hem de kozmik düzeyde anlayabileceğimiz benzetmeyi sunar.
  • Bilim, din olmadan yavandır. Ancak din, bilim olmadan kördür.


Paralel Dünyalar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Okurken büyük keyif aldım. Anlatım fazlaca güzel. En sevdiklerim hiperuzay, vakit yolculuğu, paralel evrenler, vakit paradoksları, kara delikler akıcı bir halde ve biz fanilerin anlayabileceği kıvamda anlatılmış. 🙂
Bence ilgisi olan hepimiz okumalı.
*Hiperuzay’da süzülmek isterim artık. (ilknur)

Daha okumaya yeni başladım biliyorum doğrusu bitirdikten sonrasında yorum yazmak fakat ben okumak isteyen olursa kesinlikle tavsiye ettigimi yazmak isterim. Bambaşka ve daha ilkin asla bilmediğim fazlaca şey var. Üstelik konusu gereği anlamakta güçlük çekmiyorum. İnanılmaz iyi bir anlatımı var. Bir kere önsözü kısacık ki buna başından bayıldım. Ayrıca daha şimdiden öğrendiğim bir şey var “kesinlikle dünya hiç kimseye kalmayacak” bundan dolayı onunda sonu geliyor… Oturup aşk romanı okumak benzer biçimde değil fakat beyin açıcı kitap şimdilik bu şekilde (Şennur YILDIRIM)

kitap bir bilim kitabı…
kim bilir bilim kitapları okuyanlar ”1000 kitap”ı kulanmıyorlar
yada bu kitap türkiye de azca okunmuş (not: ben iranlıyım)
fakat esasen yazarı bir bilim adamı olduğunnan paralel dünya teorisini şimdiye kadar en güzel anlatmış biri…
Harika örnek ve delillerle de isbatına çalışmış
kesinlikle okuyun (Yashar Karami)


Paralel Dünyalar PDF indirme linki var mı?


Michio Kaku – Paralel Dünyalar kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Paralel Dünyalar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Michio Kaku Kimdir?

Michio Kaku, City College of New York’ta kuramsal fizik alanında Henry Semat Profesörü unvanına haiz kuramsal fizikçidir. Bilimin popülerleşmesi ve insanlara erişmesi için iş yapmaktadır. Fizik ve benzeri mevzular üstüne birçok kitap yazmış ve ekranlarda sıkça boy göstermiştir. Ayrıca birçok ağ günlüğüne yazı ve makaleler yazmaktadır. Fazlaca satan kitaplar listesine giren İmkânsızın Fiziği (2008), Geleceğin Fiziği ve Beynin Geleceği (2014) adlı üç tane eseri bulunmaktadır.

Kaku BBC, Discovery Channel, History Channel ve Science Channel adlı kanallarda birçok program sunmuştur.


Michio Kaku Kitapları – Eserleri

  • Geleceğin Fiziği
  • Olanaksızın Fiziği
  • Einstein’ın Evreni
  • Zihnin Geleceği
  • Einstein’dan Ötesi
  • İnsanlığın Geleceği
  • Paralel Dünyalar
  • Hiperuzay
  • Visions


Michio Kaku Alıntıları – Sözleri

  • …büyük patlama öncesi dönem için birkaç kuram vardır .
    Senaryonun birinde, evrenimiz devamlı genişleyen bir çeşit de­vasa balondur. Biz bu dev gibi balonun üstünde yaşarız (sinek kağıdı üstüne yapışmış sinekler gibiyiz, balonun üstünden ay­rılamayız). Ancak, bizim balon evrenimiz, öteki balon evrenlerin de içinde olduğu, bir köpük banyosuna benzeyen çoklu ev­renler okyanusunun bir parçasıdır. Bazen, bu baloncuklar çar­pışabilir ya da daha minik baloncuklara bölünüp, sonrasında genişleyebilirler. (Geleceğin Fiziği)
  • Bizler başkalarıyla bağ oluşturmayı seven toplumsal hayvanlarız. (Zihnin Geleceği)
  • Kübistlere nazaran pozitivizm, hayal gücümüzü bastırarak bizleri laboratuvarda ölçülebilen şeylerle sınırlandıran bir deli gömleğiydi. (Hiperuzay)
  • Stephen Hawking şuna dikkat çeker:
    “Eğer Büyük Patlama’dan bir saniye sonraki genişleme oranı yüz bin milyonda bir bile daha küçük olsaydı Evren mevcut boyutuna ulaşmadan ilkin içine çökerdi…
    Aynı oranla daha süratli olsaydı bu sefer de evren dağılır giderdi.
    Bir bilim adamı olarak bu işte tanrının parmağına gereksinim duyuyorum” (Paralel Dünyalar)
  • Bedenlerimizdeki ağır elementler, Güneş’imiz yaratılmadan ilkin meydana gelen bir süpernova patlamasında sentezlenmişti. (Hiperuzay)
  • Milyarlarca yıl ilkin Mars, Dünya’dan daha erken soğumuş ve Dünya halen erirken o tropikal bir iklime geçmişti. Ilıman hava durumu ile geniş miktarlarda suyun birleşimi kimi bilim insanlarını DNA’nın kaynağının Mars bulunduğunu düşünmeye itmiştir. Bu senaryoya nazaran, devasa bir meteor çarpması uzaya çok büyük miktarlarda döküntü sıçratır ve bunların bir kısmı da ondan sonra Dünya’ya inerek ona Marslı DNA’sı eker. Bu kuram doğruysa bir Marslı görmek için tek yapmanız ihtiyaç duyulan, aynaya bakmaktır. (İnsanlığın Geleceği)
  • Bir zincir en zayıf halkasından daha güçlü değildir. (Olanaksızın Fiziği)
  • Babası başöğretmene Albert’in hangi mesleğe yönelmesi icap ettiğini sordurulmuş olduğu vakit, şu cevabı almıştı: “Hiç fark etmez; hiçbir şeyde başarıya ulaşmış olması mümkün değil.” (Einstein’ın Evreni)
  • Kimi bilim adamları geçmişi Roma’ya dayanan bir sözü tekrarlar: “Populus vult decipi, ergo decipiatur [İnsanlar kandırılmak isterler, öyleyse bırakın kansınlar].” (Hiperuzay)
  • Aslında kuantum kuramı hatalı olsaydı bedenimizdeki atomlar çöker ve o anda parçalarımıza ayrılırdık. Maxwell denklemlerine nazaran bir atomda dönen elektronlar, bir mikrosaniye içinde enerjilerini yitirmeli ve çekirdeğe saplanmalıdır. Bu ani çöküşü önleyen şey, kuantum kuramıdır. (Hiperuzay)
  • Bir gazeteci, Isaac Newton’dan bu yana en büyük bilim dahisi olan Albert Einstein’ dan başarısının formülünü açıklamasını istedi. Büyük düşünür, bir saniye düşündü ve sonrasında yanıtladı, “Eğer A başarıysa, formülün A = X + Y + Z bulunduğunu söyleyebilirim, burada X emek verme, Y oyundur.”
    “Ya Z nedir?”, diye sordu gazeteci.
    “Çeneni kapalı tutmak.” (Einstein’ın Evreni)
  • Mitolojilerin tanrıları benzer biçimde, cisimleri zihinleri­mizin gücüyle yönlendirebileceğiz. Bilgisayarlar düşünceleri­mizi sükunet içinde okuyarak dileklerimizi yerine getirebilecekler. Sa­dece fikir ile nesneleri hareket ettirebileceğiz, şu demek oluyor ki genellik­le yalnızca tanrtlara mahsus olan bir telekinetik gücene haiz olacağız.
    Biyoteknolojinin gücüyle muhteşem vücutlar yarata­bilecek ve yaşam süremizi uzatabileceğiz. Ayrıca, dünya yüze­ yinde daha ilkin asla yürümemiş yaşam formları yaratabileceğiz.
    Nanoteknolojinin gücüyle bir nesneyi alacak, onu başka bir şe­ ye dönüştürebileceiz, görünüşte neredeyse yoktan bir şey yaratabileceğiz. Ateşli otomobillere değil, neredeyse asla yakıt kul­lanmadan kendi başlarına yükselebiten ve havada zahmetsizce süzülebilen şık otomobillere bineceğiz. Makinelerimizle, yıldızların sonsuz enerjilerinden yararlanabileceğiz. Ayrıca, yanıbaşımız­daki gök cisimlerini keşfetmek için, uzay gemisi yollamanın eşiğinde olacağız.
    Bu tanrısal güç hayal edilemeyecek kadar ileri görünmesine rağmen, tüm bu teknolojiterin tohumları ekiliyor, şu an biz ko­ nuşurken bile. Bize bu gücü veren çağdaş bilimdir, tanrısal ya da büyülü sözler değil. (Geleceğin Fiziği)
  • Bilimin zirvesi hiçbirşey bilmemektir. (Olanaksızın Fiziği)
  • Evren sandığımızdan daha acaip olmak bir yana, sanabileceğimizden de daha acayiptir. (Paralel Dünyalar)
  • “Gelecek şimdiden burada. Yalnızca eşit olarak dağıtılmamış.”
    (William Gibson) (Geleceğin Fiziği)
  • Her hayal bir hayalperestle adım atar. (İnsanlığın Geleceği)
  • Eğer beyinlerimiz anlaşılabilecek kadar kolay olsaydı, onları anlayacak kadar akıllı olmazdık.. (Zihnin Geleceği)
  • Bilim insanları halihazırda laboratuvarlarında, sizin kendi hücrelerinizden, deri, kan, kan damarları, kalp kapakçıkları, kıkırdak, kemik ve kulak üretebi­liyorlar. İlk büyük organ, idrar torbası 2007′ de, ilk nefes borusu 2009′ da üretildi. (Geleceğin Fiziği)
  • “Kuantum kuramı, gelmiş geçmiş en başarıya ulaşmış fizik kuramlarından birisidir. ” (Einstein’ın Evreni)
  • Bezos da Musk da insanlığı uzaya doğru kaydırmak istiyor. Bunun için Musk gelecekte olabilecekleri göz önünde bulundurarak gözünü Mars’a dikerken Bezos Ay’a gitmek benzer biçimde daha acele gerçekleşebilir bir gösterime haiz. (İnsanlığın Geleceği)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş