Eğitim

Pascual Duarte ve Ailesi – Camilo Jose Cela Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Pascual Duarte ve Ailesi – Camilo Jose Cela Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Pascual Duarte ve Ailesi kimin eseri? Pascual Duarte ve Ailesi kitabının yazarı kimdir? Pascual Duarte ve Ailesi konusu ve anafikri nedir? Pascual Duarte ve Ailesi kitabı ne konu alıyor? Pascual Duarte ve Ailesi PDF indirme linki var mı? Pascual Duarte ve Ailesi kitabının yazarı Camilo Jose Cela kimdir? İşte Pascual Duarte ve Ailesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Camilo Jose Cela

Çevirmen: Alev Kuvvetli

Yayın Evi: Olvido Kitap

İSBN: 9786058259348

Sayfa Sayısı: 136


Pascual Duarte ve Ailesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Büyük İspanyol yazarı Camilo José Cela’nın adını dünyaya duyurmasını elde eden ilk romanı Pascual Duarte ve Ailesi 1942’de yayımlandığında hem üslubu hem de kurgusuyla büyük tartışmalar yarattı ve dört yıl süresince yasaklı kaldı. Tekrar yayımlanmaya başladığında ise yarattığı coşku fırtınası oldukça daha şiddetli esiyordu artık.

İspanyol İç Savaşı’nın arkasından, yaşanmış olan travmayı işleyen romanlar art arda yayımlandı. Ancak Cela, bambaşka bir şey keşfetmişti: Yüzünü vakalara değil insana, karmaşık kente değil taşraya çevirmişti. Birey ile toplumun çatışmasını, sertliği, aşkı, yoksulluğu ve suçu kendisine özgü “grotesk gerçekçilik”le söyledi. Ama aslolan özgünlük romanın ana karakterindeydi: Pascual Duarte, işlediği suçların kökeni ve bu suçlar karşısındaki tavrıyla yeni bir kapı açmıştı. Nitekim aynı yıl Fransa’da Yabancı’nın yayımlanması ile beraber artık yeni bir edebiyat anlayışının başladığı oldukça geçmeden anlaşıldı.

Juan Rulfo’dan Marquez’e, Bret Easton Ellis’ten Roberto Bolaño’ya birçok mühim yazarı etkileyen Pascual Duarte ve Ailesi, yazarın Türkçe basım için yazdığı önsöz ve Alev Kuvvetli’nün İspanyolca aslından çevirisiyle…

“Büyük ihtimalle, Don Quijote’den sonra en çok okunan İspanyol romanı.”

The New York Times

(Tanıtım Bülteninden)


Pascual Duarte ve Ailesi Alıntıları – Sözleri

  • Koparılmış bir gül şeklinde zaman içinde solup gitmeye bırakmıştım derdimi ve olabildiğince azca acı çekmek amacıyla bir mücevher şeklinde üzerine titriyordum sessizliğimin.
  • İnsanoğlu mutsuzluğa alışamıyor, emin olun; zira çekmekte olduğumdan daha beteri gelemez başıma diye avuturuz hep kendimizi, fakat sonrasında, zaman içinde, beterin beterinin yolumuzu gözlediğini anlamaya başlarız.
  • Ama zaman içinde, ıslanmak istemeyenin yağmur altında durmaması icap ettiğini öğrendim.
  • Ağlamayan hanım akmayan çeşme gibidir.
  • Yaşamımızın en acı vakaları, sakıngan kurt adımlarıyla rastlantıymış şeklinde yanımıza gelip, akreplerinki şeklinde çevik ve kurnaz iğnesini bağrımıza saplayıverir.
  • “Elindeyken kıymetini bilmediği onca şeyin sonradan özlemini çekmek, ölümlü insanoğlunun doğasındaki gizlerden biri değil de nedir!”
  • “Bu taşla ilgili anılarımın, insanlarla ilgili anılarımın çoğundan daha güzel olduğunu söyleyebilirim.”
  • «İnsan ne kadar böbürlenirse, bir o denli da dert açılıyor başına, burnu sürülsün diye.»
  • Ayrılıp uzak bölgelere gitmesini istediklerim; gölgemle ben, adım ve anılarımla ben, ve kendi tenimle benliğimdi; gölge ve anılar, adlar ve ten gidince geriye pek bir şey kalmayacağını bildiğim benliğim.
  • Hey gidi bizlere en lüzumlu oldukları anda yok olup giden sevgilerin gizemi!
  • Adamlar həmişə belədir – Əlindəkini qorumur, itirəndə də ağlayırlar !
  • bu taşla ilgili anılarımın, insanlarla ilgili anılarımın çoğundan daha güzel bulunduğunu söyleyebilirim.
  • Ne Sevgi ne de nefret bir günlük iş değildir.


Pascual Duarte ve Ailesi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Pascual Duarte, hapishanedeyken çocukluktan başlayarak yaşam öyküsünü bizlerle paylaşır ve kitap bu şekilde adım atar. İlgisiz bir anne ve babanın evladı olarak dünyaya gelmesi aslına bakarsan hayata bir sıfır yenilgiyle başlamış olur. Başlarda uyumlu bir fert olsa da ileriki yaşlarında uyumluluğundan yaratı kalmaz. Bunu köpeğini öldürmüş olduğu sahnede açık bir halde görebiliriz. Aslında hayatına baktığımızda oldukça üzüntüler çekmiş evlenmiş fakat gene yüzü gülmemiş dram üzerine dram bir yaşam hikayesine haiz. Ama ne yazık ki ailenin başlardaki tutumu Pascual’ın idama kadar gitmesine sebep olur. Bizler doğuştan fena değiliz bizi fena ve suçlu meydana getiren malesef çevremizin bizlere karşı tutumu. Akıcı üslubu ve işlediği mevzusuyla okunası bir kitap. Tavsiye ederim. Mutlaka Pascual ile tanışmalısınız. (eceli kitaplar)

İdamından ilkin kendi yaşamını yazdığı Duarte’nin gerçek yaşam öyküsü!: Nobel ödüllü büyük İspanyol yazar Cela’nın başyapıtı olarak tanımlayabileceğimiz kitabı Pascual Duarte ve Ailesi tam bir kara serüvenler dizisi şeklinde. Kaderin hep silsilesini yemiş, olumsuzlar başını bir türlüsü bırakmamış olan Pascual Duarte’nin hapishanede idamını beklerken kendi yaşam öyküsünü yazmaya adım atar ve ondan dinleriz. Ama ifade dili acıklı ifadelerden oldukça muzipliklerle dolu. Okurken Latin kültürünü bilhassa Marquez’i anımsattı bana. Gerçek bir öykü olması doğal olarak ki kitabı ve ders öyküsünü daha kuvvetli kılan yegane şeylerin başlangıcında geliyor. Sertlik ve kaos ortamında büyüyen bir çocuğun iyi mi değişik bir yaşamı olabilir ki diye düşünmeden edemiyor insan. Kitabın kim bilir en rahatsız edici tarafı erkeklik olgusu üstüne sıkça kurulan “sen adam misin be” şeklinde aşığılanma duygusu ve sonrasında ortaya çıkan canavarımsı sertlik okurken kan donduran cinsten. İspanyol edebiyatı ve latin kültürüne hayranlık duyanların bir çırpıda okuyacağı bu eseri listenize ekleyeceğiniz dileğiyle… (Serkan Köken)

Pascual Duarte ve Ailesi adlı bu kitap yazarla tanışma kitabım oldu.
Pascual idamını beklerken çocukluğundan başlayarak kendi yaşamından bahsediyor bizlere.
Ahh Pascual talihsiz yavrucak, insan yaşamının en en mühim zamanı çocukluğu… Çocukluğunda yaşamış olduğu her şey geleceğini belirliyor işte onunda çocukluğu negatif şeylere tanıklıklarla geçti, iğrenç cemiyet baskısı (bilhassa sen iyi mi erkeksin şeklinde ünlemler aşırı rahatsız edici), aile içi yazışma problemleri ve daha fazlası… (Betül)


Pascual Duarte ve Ailesi PDF indirme linki var mı?


Camilo Jose Cela – Pascual Duarte ve Ailesi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Pascual Duarte ve Ailesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Camilo Jose Cela Kimdir?

“Karanlık Gercekçi”olarak tanimlanan uslubuyla 100’den fazla esere imza atti. Ispanyol edebiyatinin Cervantes’ten sonrasında en onemli adı olarak anildi. 1989’da Nobel Edebiyat Odulu’nu aldi.

11 Mayıs 1916’da İspanya’nın şimal-batı bölgesi olan Galizya’nın İria Flavia’smda dünyaya geldi. Dokuz yaşlarındayken ailece Madrid’e geldiler ve orada yerleştiler. Aynı şehirdeki Complutense üniversitesinde ilkin tıp, sonrasında da felsefe okudu. 1936 senesinde ilk kitabı olan Pisando la dudosa luz del dîa adlı ilk kitabı gösterildi. 1942 senesinde gösterilen La familia de Pascual Duarte (Pascual Duartes Ailesi) romanıyla adını duyurdu. Bu romanı dolayısiyle Katolik kilisesinin tepkisini çekti. 1954 yılından itibaren Mallorca adasında yaşamaya başladı ve orada aylık Papeles de Son Armadans dergisini kurdu.


Camilo Jose Cela Kitapları – Eserleri

  • Pascual Duarte ve Ailesi
  • Arı Kovanı
  • On Bir Futbol Öyküsü
  • Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor


Camilo Jose Cela Alıntıları – Sözleri

  • Kimisi, başkalarından daha çok ilgi çeker bu dünyada. Böylelerinin alnında bir yıldız vardır sanki, hemencecik seçilirler. (Arı Kovanı)
  • Öfkeye teslimiyet, hayvanlığa yakın oluşun emaresidir. (Arı Kovanı)
  • Adamlar həmişə belədir – Əlindəkini qorumur, itirəndə də ağlayırlar ! (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • Ne Sevgi ne de nefret bir günlük iş değildir. (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • Görünüşe aldanma. İçi kan ağlasa da yüzü ışır kimi zaman insanoğlunun. (Arı Kovanı)
  • Yaşamımızın en acı vakaları, sakıngan kurt adımlarıyla rastlantıymış şeklinde yanımıza gelip, akreplerinki şeklinde çevik ve kurnaz iğnesini bağrımıza saplayıverir. (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • Ayrılıp uzak bölgelere gitmesini istediklerim; gölgemle ben, adım ve anılarımla ben, ve kendi tenimle benliğimdi; gölge ve anılar, adlar ve ten gidince geriye pek bir şey kalmayacağını bildiğim benliğim. (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • bu taşla ilgili anılarımın, insanlarla ilgili anılarımın çoğundan daha güzel bulunduğunu söyleyebilirim. (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • Öfkeye teslimiyet, hayvanlığa yakın oluşun emaresidir. (Arı Kovanı)
  • Hey gidi bizlere en lüzumlu oldukları anda yok olup giden sevgilerin gizemi! (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • Tarihi donduramazsınız; su eninde sonunda kendi mecrasını bulur. (Arı Kovanı)
  • Bu dünya oldukça boktan. Herkes kendi çıkarını kolluyor. (Arı Kovanı)
  • Ağlamayan hanım akmayan çeşme gibidir. (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • Kedileri örnek alması ihtiyaç duyulan ne oldukça insan var dünyada! (Arı Kovanı)
  • “Bu taşla ilgili anılarımın, insanlarla ilgili anılarımın çoğundan daha güzel olduğunu söyleyebilirim.” (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • Yapay olarak, zorlamayla zuhur eden şeyler müthiş bir hızla eskiyor. (Arı Kovanı)
  • «İnsan ne kadar böbürlenirse, bir o denli da dert açılıyor başına, burnu sürülsün diye.» (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • İnsanoğlu mutsuzluğa alışamıyor, emin olun; zira çekmekte olduğumdan daha beteri gelemez başıma diye avuturuz hep kendimizi, fakat sonrasında, zaman içinde, beterin beterinin yolumuzu gözlediğini anlamaya başlarız. (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • “Elindeyken kıymetini bilmediği onca şeyin sonradan özlemini çekmek, ölümlü insanoğlunun doğasındaki gizlerden biri değil de nedir!” (Pascual Duarte ve Ailesi)
  • Ama zaman içinde, ıslanmak istemeyenin yağmur altında durmaması icap ettiğini öğrendim. (Pascual Duarte ve Ailesi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş