Eğitim

Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı – İbn Abdirabbih Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı – İbn Abdirabbih Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı kimin eseri? Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı kitabının yazarı kimdir? Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı konusu ve anafikri nedir? Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı kitabı ne konu alıyor? Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı PDF indirme linki var mı? Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı kitabının yazarı İbn Abdirabbih kimdir? İşte Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: İbn Abdirabbih

Çevirmen: Erkan Avşar

Yayın Evi: Bordo Siyah

İSBN: ISBN 9786053541424

Sayfa Sayısı: 156


Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İşte elinizdeki kitapçık el-İkdü’l-Ferîd’in içinden kısa bir bölüm. Yazar bu bölümde peygamberlik taslayan zararsız deliler, cimriler ve asalaklar hakkında varlıklı bir birikim sunuyor. Kitap bir taraftan katıla katıla güleceğiniz yarı müstehcen şakaları içerirken; öte taraftan da düşündürüyor. Mizahın tarih ve şiirle harmanlandığı kahvehane sohbeti tadında bir klasik.

Şarlatanlar, Deliler, Cimriler ve Asalaklar Kitabı: Bin iki yüz senedir eskimeyen bir Arap klasiği.


Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı Alıntıları – Sözleri

  • Hiç kimse fakirliğe düşme endişesiyle ihtiyatlı davranan bir zenginden daha azca akıllı değildir. Zenginlik sarhoşluğu, içki sarhoşluğundan daha kötüdür
  • Madem ki mubah kılmayacaktın
    yaratmasaydın aşkı
  • Bu yangın benim gözlerimdeki hasret
    Su, ondan doğan gözyaşımdır
  • Unuttu gündüzleyin, verdiği sözü geceleyin.
  • Halife adama, “Sen peygamber misin?”diye sorar.
    Adam, “Evet,” diye yanıt verir.
    Halife:
    “Peki kime gönderildin?”
    “Bıraktınız mı ki birine gideyim?! Tam gönderildiğim an beni hapse attınız!”
    Halife güler ve onu özgür bırakır.
  • Ey gözlerimin esiri! Çaldı seni bakışlarım
    Sen bilmezsin, göz de hırsızdır
    keser birini ara sıra
    Eli kesilir hırsızlık yapanın
    Neresi kesilir gözün söyle?
  • Cehennemin yakacağı koca koca kütükler, bu dünyanın liderleri ve krallarıymış!
  • “Ne var ki birisi öldü mü kıyameti de kopmuştur!”


Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Döneminde mizahi: Arap kültürü meraklısına: ‘Mizahın tarih ve şiirle harmanlandığı kahvehane sohbeti tadında bir klasik’ yazıyor arkasında. Kitabı bundan önceki ‘Zeytindağı’ yorumumdan sonrasında Arap düşmanlığı yapmadığımı belirtebilmek ve Endülüs Emevi merakım adına, birazcık da isminin de cazibesiyle okudum, açıkçası.
10 yy’da yazdığı, her kısmı kıymetli taşlar başlıklı, Arap edebiyatının pek fazlaca dalda mühim kaynaklarından sayılan ve ‘Eşi olmayan Gerdanlık’ olarak çevrilebilecek dev ansiklopedik seçki eserinin 25 bölümünden biri bu kitap. Devrin meşhur şairi olan yazar, burada peygamberlik taslayan zararsız delileri, cimrileri ve asalakları kıssalar halinde ele almış. Cinselliği de içine alabilen delilik şeklinde toplumsal ve cimrilik şeklinde ekonomik mevzular gülmece hatta hiciv sanatıyla yer yer şiir ve kısa anlatımlarla dile getirilmiş. Dikkatimi çeken ise; bu şekilde mevzuları bırakın neşretmeyi konuşabilmeyi bile başaramayan Avrupa’dan fazlaca ileri tutum ve öngörüleri oldu. Mesela; cimriler kısmındaki ‘mal mı ilim mi öncelikli?’ sorusuna verilebilen geçimlik (ana para) olmadan bilginin hiçbir şey ifade etmediği şeklinde, maddeci perspektif da. Ayrıca; Delilerden inciler, Kıssa uyduran vaizler, Asilzade yada hanım ahmaklar, Deliymiş şeklinde görünenler, Deli şairler, Cimrilerden inciler, Cimrilerin mazeretleri şeklinde mevzu başlıkları da ilginçti.
Zamanında Emevi saraylarında baştacı edilmiş, mühim kaside ve destanlar yazmış, Arap kültürünü tanıtmak için tecim dahil pek fazlaca mevzuya değinmiş mühim ozan ve derlemeci yazarın, başyapıtı Eşi olmayan Gerdanlık’ı da okumak, meraklıları ve ileri dönem toplumlarını incelemek adına yararlı olabilir. Bu kitap ise, formuyla hakkaten kahve sohbetini çağrıştırıyor doğrusu. (Hayat Bu)

Şimdiye dek, Arap klasiklerinden okumuş olduğum ilk kitap. Endülüs’ün en meşhur şairlerinden biriymiş İbn Abdirabbih.
Bu kitap, yazarın el-İkdü’l-Ferid isminde yazmış olduğu ansiklopedinin yirmi beş bölümünden biriymiş. Kitabın adından da anlaşılacağı üzre, kitabın içinde ne olduğu deliler ve ya deli geçinenlerden, cimrilerden, asalaklardan ve şarlatanlardan bahseden kısa kısa hikayelerden oluşmaktadır. Ben kitabı pek beğenemedim. Yazarın gülmece anlayışı eski döneme hitap etmiş olduğu içindir kim bilir; ben epey yavan buldum açıkcası. Yine de okuyup beğenenler olabilir. Bana hitap etmeyen başkasına edebilir.. (İlker Uzun)

Çesitli akıl hastalarını farkli kirveler altında anlatmış burada yazar. Hafiften masal tadinda, kimi yerlerde gülme ile huzunlenme içinde kalmanıza sebep oluyor. Okursanız oldman olmazsınız fakat okumazsanız da fazlaca eksikliğini hissetmezsiniz. (Deliler Cumhuriyeti)


Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı PDF indirme linki var mı?


İbn Abdirabbih – Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı İbn Abdirabbih Kimdir?

Tam adı Ebû Ömer Şihâbüddîn Ahmed b. Muhammed b. Abdirabbih b. Habîb el-Kurtubî el-Endelüsî’dir. 10 Ramazan 246’da Kurtuba’da (Cordoba) dünyaya geldi. Şöhretini el-Ikdü’l-ferîd adlı eserine borçlu olan İbn Abdirabbih hayatta iken daha fazlaca şairliğiyle tanınmıştır. İbn Saîd el-Mağribîye gore Endülüs ozan ve edip­lerinin önde gelenlerindendir. Günümüze intikal eden bazı şiirleri Endülüs şiirinin en iyi örnek­lerinden sayılan İbn Abdirabbih’in Halife 11. Hakem’in direktifiyle derlenmiş olan di­vanının kaybolması onun sanat yönünün bilinmeyen kalmasına sebep olmuştur. İbn Abdirabbih hicri 327 yada 328 senesinde vefat etmiştir.


İbn Abdirabbih Kitapları – Eserleri

  • Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı
  • Hükümdar Ve Siyaset Kitabı
  • Nükteler ve Mizahi Öyküler Kitabı
  • Bedevi Arapların Özdeyiş ve Adetleri
  • Hükümdar ve Siyaset Kitabı


İbn Abdirabbih Alıntıları – Sözleri

  • İhtiyarın görüşü gencin tanıklığından daha güzeldir. (Hükümdar Ve Siyaset Kitabı)
  • Madem ki mubah kılmayacaktın
    yaratmasaydın aşkı (Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı)
  • Bedevîlerin ilk dönemlerde ana kaynak niteliğine haiz oldukları ve el üstünde tutuldukları doğrudur; sadece zaman içinde, şehir yaşamının ve ticaretin gelişmesi, ilk araştırmacıların çöle duyduğu duygusal sevgiyi azaltmış ve bedevîlik aşağılanır hâle gelmiştir. Bu yüzden son derlemelerde bedevîlere karşı ikili bir tutum göze çarpar; hem övülmekte hem de yerilmektedirler. (Bedevi Arapların Özdeyiş ve Adetleri)
  • Bedevînin biri arkadaşına şöyleki demiştir:
    “Sana yapmış olduğu iyiliği başına kakmayan, derhal unutan ve senin de onun üstünde haklarının bulunduğunu hatırlayan kimselerle arkadaşlık et!” (Bedevi Arapların Özdeyiş ve Adetleri)
  • Hz. Peygamber buyuruyor ki:
    Kim namazımızı kılar ve kıblemize yönelirse o müslümandır. Bizim lehimize olacak şeyler onun da lehinedir. Bizim aleyhimize olacak şeyler onun da aleyhinedir. (Hükümdar ve Siyaset Kitabı)
  • Hiç kimse fakirliğe düşme endişesiyle ihtiyatlı davranan bir zenginden daha azca akıllı değildir. Zenginlik sarhoşluğu, içki sarhoşluğundan daha kötüdür (Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı)
  • Hz. Peygamber şöyleki buyurmaktadır:
    Yöneticilikte adaletli hareket etmek, altmış yıl meydana getirilen ibadetten daha hayırlıdır. (Hükümdar ve Siyaset Kitabı)
  • Bilgeler şöyleki demişlerdir:
    Düşmanından sakladığın şeyi dostuna açma. (Hükümdar ve Siyaset Kitabı)
  • Yıldız çobanı oldum sayende
    Uykusuz geçen gecelerde yıldızları saya saya. (Nükteler ve Mizahi Öyküler Kitabı)
  • Halife adama, “Sen peygamber misin?”diye sorar.
    Adam, “Evet,” diye yanıt verir.
    Halife:
    “Peki kime gönderildin?”
    “Bıraktınız mı ki birine gideyim?! Tam gönderildiğim an beni hapse attınız!”
    Halife güler ve onu özgür bırakır. (Şarlatanlar, Deliler, Cimriler Asalaklar Kitabı)
  • İnsanların akıl bakımından en noksanı kendinden aşağıda olanlara zulmedendir. (Hükümdar Ve Siyaset Kitabı)
  • Düşmanından sakladığın şeyi dostuna açma! (Hükümdar Ve Siyaset Kitabı)
  • Adalet ve güç sahibi bir önder sağanak şeklinde yağan bir yağmurdan daha hayırlıdır. (Hükümdar Ve Siyaset Kitabı)
  • Kalplerinizi ara sıra dinlendirin! Yorulan kalp kör olur. (Nükteler ve Mizahi Öyküler Kitabı)
  • Ömer b. el-Hattab ise şöyleki der:
    Ben üç kâğıtçı değilim, bu yüzden de üç kağıtçılar beni aldatamazlar. (Hükümdar ve Siyaset Kitabı)
  • Ayrılık da gelmelidir bir sevenin başına
    Zira öğrenmesi gerekir
    Sevdiğine dönmeyi fazlaca zor da olsa. (Nükteler ve Mizahi Öyküler Kitabı)
  • Hz. Peygamber (s.a.v) şöyleki buyurmaktadır: Yöneticilikte bir saat adaletli hareket etmek altmış yıl meydana getirilen ibadetten daha hayırlıdır. (Hükümdar ve Siyaset Kitabı)
  • Bedevî bir bayan, oğluna şöyleki tembih eder:
    “Oğulcuğum! İnsanların elinde olanı istemen onlara muhtaç olmandan daha kötüdür!
    Kime muhtaç olmuşsan onun gözünde küçülmüşsün anlama gelir.
    Sen bir şeyler isteyene kadar onların yanında değerlisindir, sadece istediğin an bu değerin sonlanmış olur.
    En iyisi mi sen, isteyenin de istemeyenin de ihtiyacını giderecek olan Tanrı’ya isteğini arz et! Zira O verir.” (Bedevi Arapların Özdeyiş ve Adetleri)
  • Hz. Peygamber şöyleki buyurmaktadır:
    Kapı üç kere çalınır. Eğer izin verilirse girersiniz, yok eğer izin verilmezse o süre geri dönersiniz. (Hükümdar ve Siyaset Kitabı)
  • Adalet ve güç sahibi bir önder, sağanak şeklinde yağan bir yağmurdan daha hayırlıdır. (Hükümdar ve Siyaset Kitabı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş