Eğitim

Çağdaş Sosyoloji Kuramları – George Ritzer Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çağdaş Sosyoloji Kuramları – George Ritzer Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çağdaş Sosyoloji Kuramları kimin eseri? Çağdaş Sosyoloji Kuramları kitabının yazarı kimdir? Çağdaş Sosyoloji Kuramları konusu ve anafikri nedir? Çağdaş Sosyoloji Kuramları kitabı ne konu alıyor? Çağdaş Sosyoloji Kuramları PDF indirme linki var mı? Çağdaş Sosyoloji Kuramları kitabının yazarı George Ritzer kimdir? İşte Çağdaş Sosyoloji Kuramları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: George Ritzer

Yazar: Jeffrey Stephisky

Çevirmen: Irmak Ertuna Howison

Orijinal Adı: Contemporary Sociological Theory and Its Classical Roots: The Basics

Yayın Evi: De Ki Basım Yayım Ltd. Şti.

İSBN: 9789944492720

Sayfa Sayısı: 260


Çağdaş Sosyoloji Kuramları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Türkiye’de sosyoloji öğrencileri ve eğitimcilerinin Toplumun McDonaldlaşması eseriyle tanımış olduğu George Ritzer, bununla birlikte günümüzde kuramsal sosyolojik ders kitapları yazarları içinde önde gelen adlardan biri. Sade dili, karmaşık kuramları basite indirgemeden aktarabilme yetisi ve kuramı güncel örnek ve pratiklerle izahat becerisi, Ritzer’in kitaplarının sosyoloji eğitiminde tercih edilme sebepleri içinde. Ritzer’in klasik ve güncel kuramları bolca örnekle öğrencilere sunmuş olduğu bu kitap da yazarın dünya genelinde pek fazlaca üniversitede okutulan kitapları içinde içeriyor. 

Bu kitap, hem klasik hem de güncel sosyoloji kuramlarına yararlı bir giriş durumunda. Bir giriş kitabı olarak öğrencilerin merak ve ilgisini kamçılama görevini başarıyla yerine getiriyor. Her bölümde yer edinen anahtar kavram, lügat, güncel uygulamalar ve kolay bir biyografinin aksine kuramcıların düşüncelerinin, yaşadıkları toplumsal koşullarla iyi mi şekillediğine dair minik anekdotlar sunan biyografik skeçler, mevzuyu öğrencinin zihninde pekiştirmeye yarayacak araçlar olarak kullanılıyor. İyi malum tarihsel maddecilik, rasyonelleşme, yapısal işlevselcilik, simgesel etkileşimcilik ve feminizm şeklinde kuramların yanı sıra, devletimizde yeni yeni kritik edilmeye başlanan queer kuramı ve hemen hemen Türkçe literatürde yerini bulamamış fakat bilhassa Avrupa sosyoloji literatüründe mühim bir yeri olan sistem kuramı bu kitapta irdelenen kuramlar içinde. Kısacası sosyoloji eğitiminin kim bilir en mühim parçası olan ve öğrenciye bir tek kendi mesleki alanında değil, yaşamı ve dünyayı irdelemek için de en büyük katkıyı sağlayacak vasıta olan kuramsal temel, bu kitapta tüm çeşitliliği ve canlılığıyla ele alınmış.

Irmak Ertuna-Howison, İstanbul 2013


Çağdaş Sosyoloji Kuramları Alıntıları – Sözleri

  • Toplum acı çekerken, hastalığının sorumlusunu, fena talihinin öcünü alabileceği kimseleri arar. Kamuoyu tarafınca aslına bakarsan ayrımcı işlem görenler bunun için biçilmiş kaftandır. Dışlanmışlar kefaret ödeyen kurbanlar olur. Bu yorumumda haklı olduğum 1894’te sonuçlanan Dreyfus davasında verilen tepkilerle kanıtlandı. Bulvarda bir coşku hakimdi. İnsanlar yas tutacağı yerde zafer kutluyordu. Artık yaşadıkları ekonomik problemler ve etik sıkıntılar için kimi suçlayacaklarını biliyorlardı. Sorun Yahudilerden kaynaklanıyordu. Bu resmi olarak kanıtlamıştı. Sırf bu yüzden insanoğlu rahatladı.Emile Durkheim
  • Tüketiciye iş yaptırmak fast food restoranlarının doğuşundan beri iyice hızlanmıştır. Benzin istasyonunda benzini kendin koymak, ATM makineleri kullanarak kendi bankacın olmak, süpermarkette kendi kasiyerin olup otomatik ödeme sıralarına girmek; otel ve havalanlarında elektronik gişelerden: check-in yapmak, Disney World’ün pek fazlaca turunda yada eski kahvehanelere benzemek,suretiyle tasarlanmış Starbucks tiyatrosunda erkek oyuncu olmak buna
    örnektir.Tıpta da kendin yap teknolojileri (gerilim ve glikoz ölçme aletleri, hamilelik testleri)
    eskiden tıp profesyonellerinin para alarak yapmış olduğu işleri eve taşır.Eğlence endüstrisinde reality show” furyası vardır; bunlarda izleyiciler oyuncu olur. Eskiden giderek büyüyen ustalaşmış pornografi endüstrisi amatörlerle rekabet halindedir. Cep telefonları amatörlerin vakaları kaydetmesini ve sonrasında bu tarz şeyleri televizyonlara yollamasını sağlar.
    İnternette de içeriğin,bir çok kullanıcı (tüketici) tarafınca sağlanır. Mesela kullanıcılar Wikipedia’daki yazıları yazar ve düzeltir; You Tube, MySpace ve Facebook’ta kullanıcı­lar (video, fotoğraf, metin kullanarak) profil yaratır; popüler Second Life oyununda ve sanal ortamlar yaratır bloglar yazar ve eBay ve craigslist’te Pazar yaratır,Flickr’a fotoğraf yükler, Amazon.com ‘dan sipariş verir ve ürünlere eleştiri yazar.
  • Toplum acı çekerken, hastalığının sorumlusunu, fena talihinin öcünü alabileceği kimseleri arar. Kamuoyu tarafınca aslına bakarsan ayrımcı muaemele görenler bunun için biçilmiş kaftandır. Dışlanmışlar kefaret ödeyen kurbanlar olur.
  • Post-modern dünyanın bir çok unsuru şeklinde terbiye da şahsileşmiştir.
  • Üniversiteler öğrencileri düşünmeye sevk etmek yerine talebe sürüsü üreten fabrikalara dönüşür. Amaç mantıklı fert yaratmak değil, en etkili halde en fazla öğrenciyi işlemden geçirmektir. Fabrikalarda otomobil ve sucuk iyi mi üretiliyorsa, üniversitelerde de talebe öyleki üretilir.
  • Bugün araçlar kitleleri uyutma görevini üstlenir. Gün boyu devam eden pembe diziler, her akşam izlenen reality programları ile tv bu şekilde bir araçtır.
    Televizyon ve öteki güncel teknolojiler, fertleri işgal eder ve onların içini boşaltır. Bunun sonucunda insanoğlu ‘tek boyutlu’ hale gelir. Bu baskıcı fakat hoş teknolojilerin olmalarını istediği şey olurlar. Teknolojinin rolüne odaklanan Herbert Marcuse, bunun tek boyutlu cemiyet yarattığını savunur. İnsanlar teknoloji kullanarak kendini ifade etmek yerine, teknoloji tarafınca denetim edilerek körelirler. Herkes değişen teknolojinin taleplerine uydukça, bireysellik bastırılır. Yavaş yavaş bireysel özgürlük ve yaratıcılık yok olur. Bunun sonucunda insanoğlu, teknoloji ve onları denetim eden ve ezen cemiyet hakkında eleştirel düşünme becerilerini kaybeder.
  • İnsanlar paracı toplumda kendilerini işlerinde ifade etmezler; aksine ondan yabancılaşırlar. Kapitalist toplumda insanoğlu kendi üretken faaliyetlerini seçmek yerine, onlar için patronların doğrusu kapitalistlerin seçtiği faaliyetleri gerçekleştirirler.
    Giderek daha azca insan şeklinde, daha fazlaca hayvan ya da makine şeklinde çalışırlar.
  • Kitlelerin çabaları tehlikeli hale vardığında topla tüfekle durdurulabilir fakat zihnimizi denetim eden ve inandığımız fikirler, vicdanımızı tutsak alan fikirler, kalbimiz kırılmadan kaçamayacağımız zincirlerdir; sadece onlara doğal olarak olarak kurtulabileceğimiz iblislerdir.K.Marx
  • En iyi sosyolojik kuramlar, kuramcıların derin kişisel ilgilerinden çıkar.


Çağdaş Sosyoloji Kuramları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

bir ders kitabı modunda olup piyasada aslına bakarsan benzerleri vardır . öte taraftan kitabın ayrılan yönleri ise ; düşünürlerin kullandığı terimler ve kuramlar ayrı başlıklar ile anlatılmış , doğrusu tek bir ifade dizisi içinde sunulmamış , sayfaların sonlarında o sayfada geçen mühim olduğu kabul edilen bölümler tekrardan koyu bir alanda belirtilmiş . mevzu ile ilgili amatör yada bilimsel niteliği olan her insanın işine yarayacak bir kitap (berkay çelik)


Çağdaş Sosyoloji Kuramları PDF indirme linki var mı?


George Ritzer – Çağdaş Sosyoloji Kuramları kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Çağdaş Sosyoloji Kuramları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı George Ritzer Kimdir?

1940’ta New York’ta doğan George Ritzer, 1958’de Bronx High School of Science’ı bitirip City College of New York’ta yüksek tahsil görmüş ve peşinden University of Michigan’da master yapmıştır. Bir müddet Ford Motor Company’de yöneticilik görevini üstlenmiş sadece bu işin kendisine nazaran olmadığını fark ederek Cornell University’de doktoraya başvurmuştur. 1968’den itibaren dünyanın çeşitli devletlerinde profesör olarak dersler vermektedir. Kendisini, “Kendimi temelde bir sosyal teorist olarak yetiştirdim, dolayısıyla bu alanda gidebildiğim yere kadar gitmek istiyorum” diye ifade eden Ritzer’in, McDonaldlaşma, küreselleşme, tüketim, çağıl ve postmodern toplumsal kuram alanlarında fazlaca sayıda eseri bulunmaktadır: Sociology: A Multiple Paragism Science (1975, 1980); Toward an Integrated Sociological Paradigm (1981); The Globalizatin of Nothing (2004); Enchanting a Disenchanted World (2005) [Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek, Çev. Şen Süer Kaya, Ayrıntı Yayınları, 2000] ve Globalization: A Basic Text (2010) [Küresel Dünya, Çev. Melih Pekdemir, Ayrıntı Yayınları, 2011].


George Ritzer Kitapları – Eserleri

  • Toplumun Mcdonaldlaştırılması
  • Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek
  • Çağdaş Sosyoloji Kuramları
  • Klasik Sosyoloji Kuramları
  • Sosyoloji Kuramları
  • Küresel Dünya
  • Modern Sosyoloji Kuramları
  • Globalization: The Essentials


George Ritzer Alıntıları – Sözleri

  • Kent, belirli bir kişilik türü üretir. (Sosyoloji Kuramları)

  • Bir ideoloji, “şimdiyi, geçmiş açısından kavramaya çalışarak onu gizleyen” bir takım fikirdir (Mannheim, 1929/1936:97). Bunun tersine bir ütopya, “şimdiyi aşan ve geleceğe yönelen” bir dizi fikirdir (Mannheim, 1929/1936:97). Ideolojileri kullananlar, statukoyla ilgili bazı şeylerin anlaşılmasını güçleştirerek onu savunmaya çalışırlar, oysa ütopyayı kullananlar , alternatif bir toplumsal biçimin avantajlarını vurgulayarak statükoyu yıkmak için çaba gösterirler. Bir ütopya benimseyenler, “sadece zaten varolan verili bir topumsal düzenin bakış açısından gerçekleştirilemez olarak görünen” bir amaç için çalışırlar (Mannheim, 1929/1936:196). Bu yüzden, bir ütopyayı kabul edenler ile bir ideolojiyi benimseyenler içinde temel bir çatışma devamlı vardır.
    … (Klasik Sosyoloji Kuramları)
  • Toplum acı çekerken, hastalığının sorumlusunu, fena talihinin öcünü alabileceği kimseleri arar. Kamuoyu tarafınca aslına bakarsan ayrımcı muaemele görenler bunun için biçilmiş kaftandır. Dışlanmışlar kefaret ödeyen kurbanlar olur. (Çağdaş Sosyoloji Kuramları)
  • “Fast-food modeli insanlara, birçok ihtiyacı karşılamanın verimli bir yöntemini sunar ya da bari sunuyormuş şeklinde görünür.” (Toplumun Mcdonaldlaştırılması)

  • Ideal tip
    “Onun işlevi, benzerlikleri yada farklılıkları saptamak, onları en emsalsiz halde anlaşılabilir kavramlarla betimlemek yada onları nedensel olarak idrak etmek ve açıklamak amacıyla ampirik gerçeklik ile karşılaştırma yapmaktır.”
    Marx Weber (Klasik Sosyoloji Kuramları)
  • Yüzeyde, para, çeşitli amaçların kolay bir aracı yada Simmel’in ifadesiyle “aracın en saf biçimi” olarak görünür. Bununla beraber para, kendi içinde bir amaç haline gelen bir aracın en aşırı örneği olmuştur. (Sosyoloji Kuramları)
  • Modern dünya, hiçbir kaçış yolu olmayan rasyonel sistemlerin demir kafesidir. (Sosyoloji Kuramları)
  • Bilhassa geçmişte olduğu şeklinde bugün de Batı toplumları adamların lehine, hanımefendilerin ve azınlıkların alehine olacak şekilde örgütlenmiştir. (Modern Sosyoloji Kuramları)
  • Bir mimarın ifade etmiş olduğu şeklinde: “yukarıya bakıp gökyüzünü görebiliyor olmakta büyülü bir şeyler vardır.” (Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek)
  • Kitlelerin çabaları tehlikeli hale vardığında topla tüfekle durdurulabilir fakat zihnimizi denetim eden ve inandığımız fikirler, vicdanımızı tutsak alan fikirler, kalbimiz kırılmadan kaçamayacağımız zincirlerdir; sadece onlara doğal olarak olarak kurtulabileceğimiz iblislerdir.K.Marx (Çağdaş Sosyoloji Kuramları)
  • Comte’un yaklaşımının evrimci kuramı yada üç aşama yasası.
    Bu kuram, dünyanın üç entelektüel aşamadan geçtiğini ileri sürer. Comte’a nazaran, bir tek dünya bu süreçten geçmez bununla birlikte gruplar, toplumlar, bilimler, bireyler ve hatta zihinler aynı üç aşamadan geçer. Birincisi, 1300’den önceki dünyayı karakterize eden teolojik aşamadır. Bu dönem süresince başlica düşünce sistemi, insana nazaran biçimlendirilen doğaüstü güçlerin ve dinsel figürlerin her şeyin kökeninde olduğu şeklindeki inancı vurgulamıştır. Hususi olarak, toplumsal ve fizyolojik dünya, Tanrı tarafınca yaratılmı olarak algılanmıştır. İkinci aşama, kabaca 1300 ile 1800 içinde gerçekleşen doğa ötesi aşamadır. Bu döneme hususi durumunu, kişiselleşmiş tanrılardan ziyade “doğa” şeklinde soyut güçlerin neredeyse her şeyi açıkladığına dair inanç vermiştir. Son olarak, 1800’de dünya, bilime inancın karakterize etmiş olduğu pozitif aşamaya girdi. İnsanlar artık mutlak nedenler (Tanrı yada tabiat) arayışını terk etmişler ve bunun yerine toplumsal ve fizyolojik dünyayı, onları yöneten yasaları keşfetmek için gözlemeye yoğunlaşmışlardır. (Klasik Sosyoloji Kuramları)
  • Insanların toplumsal süreçlerin kendilerine ilişkin bir gerçeklik olduğuna ve onlar karşısında meydana getirecek hiçbir şey olmadığına inanması. (Küresel Dünya)
  • Gerçek olmayan, gerçeklik haline geldi. Gerçek artık taklidi yansılamak ediyor. (Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek)
  • Merton, açık ve gizil işlevler kavramlarını da ileri sürdü. Bu iki terim, işlevsel çözümlemeye mühim katkı yapmıştır. Basit terimlerle, açık işlevler amaçlanmış olanlardır, buna rağmen gizil işlevler amaçlanmamış olanlardır. Mesela, köleliğin açık işlevi, Güneyin ekonomik üretkenliğini artırmaktı sadece o, hem varlıklı hem de fukara güneyli beyazlara, onların toplumsal statülerini artırmalarına hizmet eden geniş bir alt kesim elde eden gizil bir işleve sahipti. (Modern Sosyoloji Kuramları)
  • “Bir konuşmanın seyri içinde ne vakit gülmek gerektiği iyi mi bilinir?” (Modern Sosyoloji Kuramları)
  • sadece hepimizin bilmiş olduğu suretiyle dünya, büyük bir eşitsizlikle karakterize edilir. (Küresel Dünya)
  • Elbette bu kolay bir iş değildir; sadece ilkesel olarak, her şeyi kapsayabilen Küreselleşme de dahil olmak suretiyle hiçbir toplumsal süreç durdurulamaz değildir ; tüm toplumsal süreçler kendilerini yaratanlar ve içinde yer alanlar tarafınca değiştirilmeye açıktır. (Küresel Dünya)
  • Üniversiteler öğrencileri düşünmeye sevk etmek yerine talebe sürüsü üreten fabrikalara dönüşür. Amaç mantıklı fert yaratmak değil, en etkili halde en fazla öğrenciyi işlemden geçirmektir. Fabrikalarda otomobil ve sucuk iyi mi üretiliyorsa, üniversitelerde de talebe öyleki üretilir. (Çağdaş Sosyoloji Kuramları)
  • Bir anlamda, feminist bir görüş açısı devamlı olmuştur. Kadınlar ikinci plana itildikleri her yerde – ve onlar neredeyse devamlı ve her yerde ikinci plana itilmişlerdir- bu durumu bir halde kavramış ve karşı çıkmış görünürler (Lerner, 1993). Fakat zaman içinde sosyolojiyi mesleki bir iktidar temeli olarak düzenleyen erkekler tarafınca onların eserleri, bütünlüğü bozularak, kıymeti düşürülerek yada sosyolojinin genel kaydı haricinde tutularak mesleğin uçlarına itildi. Meslekte merkezi bir konum üstüne alan kişiler sosyoloji olarak betimledikleri ve açıkça öncülüğünü yaptıkları alan içinde eleştirel bir halde değil alışılagelmiş bir halde tepki gösterdikleri toplumsal cinsiyet konusunu önemsizleştirerek etraflarında dolaşan feminist iddialara temelde muhafazakâr tepkiler gösterdiler. (Sosyoloji Kuramları)
  • Iktidarda olanlar aslına bakarsak hakkaten mühim mevzuları gasp etmiş haldeyken, öteki insanlara da nispeten önemsiz mevzular hakkında demokratik bir halde karar vermek bırakılmış oluyor:
    “Demokrasiden geriye kalan ise büyük seviyede metalar içinde seçim yapmaktan başka bir şey değil.” (Küresel Dünya)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş