Eğitim

Sığırtmaç Türküleri – Vergilius Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sığırtmaç Türküleri – Vergilius Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sığırtmaç Türküleri kimin eseri? Sığırtmaç Türküleri kitabının yazarı kimdir? Sığırtmaç Türküleri konusu ve anafikri nedir? Sığırtmaç Türküleri kitabı ne konu alıyor? Sığırtmaç Türküleri PDF indirme linki var mı? Sığırtmaç Türküleri kitabının yazarı Vergilius kimdir? İşte Sığırtmaç Türküleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Vergilius

Çevirmen: İsmet Zeki Eyüboğlu

Orijinal Adı: Bucalica

Yayın Evi: Payel Yayınları

İSBN: 9789753880596

Sayfa Sayısı: 83


Sığırtmaç Türküleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Vergilius, Sığırtmaç Türküleri’nde kendi duygularını, üzüntülerini, ayrılık acılarını karşısındakinin dilinden söyler. Kendi adına başkalarını konuşturur. Sığırtmaç Türküleri, kırlarda dolaşan, sığır güden, koyun keçi, otlardan, kaval çalan, kaval dinleyen, türkü çağıran, doğayı seven insanların karşılıklı söylenmiş türküleridir. Onlar, bugün bile, yeşilliğini, sıcaklığını korumakta, birçok ozana ışık tutmaktadır. Vergilius modern Batı şiirinin öncüsüdür. Avrupa insanının, bilhassa Roma uygarlığınını başarılarıyla övünenlere, ondan esinlendiği ileri sürenlere, “destan” türünün benzersiz örneklerini vermiştir.


Sığırtmaç Türküleri Alıntıları – Sözleri

  • Bak, ne işler açmış yurttaşların başına
    Geçimsizlik, neler etmiş zavallılara.
  • Yakıyor, kavuruyor beni sevgi,
    Bir çıkar yol yok mudur sevenler için?
  • “Ne gün bitecek, dedi, senin acıların?
    Kulak asmaz sevgi bu şekilde işlere,
    Yumuşamaz yüreği göz yaşlarından sevginin”
  • “Şaşkın şaşkın bakıyor Olympos’un
    Işıl ışıl yanan konağına,
    Görüyor ayaklarının altında Daphnis
    Bir taraftan yıldızları,
    Bir taraftan bulutları…
    Yanıyor ormanlar, kırlar ışıl ışıl
    Bir luk içinde, bu yüzden.”
  • “Değişmez sevgi,
    Tüm emeklerimizi yoluna döksek
    Gene değişmez”
  • “…yılmak nedir bilmezken.
    İşte bu şekilde yenilmişiz,
    Acılar içinde kalmışız büsbütün.”
  • “Düşünmüş bir aralık
    Pyrrhanın attığı taşları,
    Saturnus soyunun gökte başbuğ kesilişini,
    Kafkasyanın akbabalarını,
    Prometheus’un hırsızlığını, anmış bir yol.”
  • Oyacağım sevgilerimi
    Ağaçların yumuşak kabuklarına,
    Büyüyecek gelişecek ağaçlar,
    Onlarla beraber siz de gelişeceksiniz
    Ey benim sevgilerim…
  • O gün gene götürecek bir Tiphys
    Başka bir Argo ülkesine yiğitlerin seçkinini,
    Başka savaşlar olacak,
    Gönderilecek Troya’ya gene büyük bir Achilleus.
  • “Oysa hakikaten ince yemişli ağaçlar içinde
    Başını yükselten bir servi gibiymiş Roma
    Tüm diğeri iller içinde, bir tekmiş.”


Sığırtmaç Türküleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Doğaya ve İnsana Dair Pastoral Dizeler: Sığırtmaç Türküleri: “Onda bizim Anadolu kırlarının, yaylalarının, güdücülerinin eskimeyen gerçeği yansıyor ışıl ışıl. Nitekim en güzel yazılarının konusunu da gene bizim Anadolu’dan esen yeller beslemiş, oradan gelen ışıklar aydınlatmış yolunu, onun tanrıları bile Anadolu toprağından yoğrulmuş.”
– yazar/i8208 (çevirmen)
1. Vergilius Kimdir?
Tam adıyla Publius Vergilius Naso, M.Ö. 70 yılının bir ekim günü, İtalya sınırları içinde bulunan Andes’te dünyaya geldi. Toprak sahibi bir babanın oğlu olan yazar/i10219, Cremona ve Milano’da başladığı eğitimine Roma’da devam etti. Felsefe, matematik, fizik ve tıp şeklinde alanların yanı sıra, Yunan ve Roma edebiyatına dair de geniş kapsamlı bir eğitim aldı. Yaşadığı yıllarda siyasal açıdan bir karmaşanın hakim olduğu ülkede o siyasete atılmamayı seçti. Avukatlık yapabilecek konumda olmasına karşın, Vergilius avukatlık da yapmadı ve kendisini tamamıyla şiir sanatına adadı.
İlk kitabı kitap/kitap–45536’yle geleceğe yönelik büyük bir ozan olacağının sinyallerini veren Vergilius’un başyapıtı ise şüphesiz kitap/kitap–26517 adlı destanıdır. yazar/i1047’un kitap/kitap–1953’da anlattığı ve Anadolu topraklarında gerçekleşen Troya savaşının en kuvvetli simalarından önde gelen savaşçı Aeneas’ın, savaştan sonraki yaşamı Vergilius tarafınca anlatılmıştır. Onun Asya’dan Avrupa’ya olan yolculuğunu şiirsel bir üslupla kaleme almış ve Roma medeniyetinin kurulmasını da gene Aeneas’a bağlamıştır.
Günümüzden geçmişe dönerek baktığımızda, Latin edebiyatının en büyük isimlerinden biri olarak gördüğümüz Vergilius, M.Ö. 19’da Brindisi’de öldü. Üstünde 10 yıl uğraştığı başyapıtı Aeneas’ı tamamlamak için Yunanistan’a seyahat yaparken yolda humma hastalığına yakalanması sonucu geri döndü ve yaşamını yitirdi. Bu apansız ölüm, onun Batı şiirinin en büyük temsilcilerinden biri olmasına engel olmasa da, daha uzun seneler yaşaması halinde dünya edebiyatının bambaşka şekilleneceğini düşünmek yanlış olmazdı.
2. Şiirleri ve Şiir Yaşamına Etkileri Hakkında:
“…yılmak nedir bilmezken.
İşte bu şekilde yenilmişiz,
Acılar içinde kalmışız büsbütün.”
Edebiyat ve felsefenin doğup geliştiği yer olarak Yunanistan’ın Romalı yazarları etkilemiş olması elbet tarihsel bir zorunluluktur. Yunan yazar, ozan ve felsefecilerin mirasını devralıp daha ileriye taşıyan Latin yazar, ozan ve felsefeciler, bu sürecin günümüze dek uzanmasına en büyük katkıda bulunmuş isimlerdir ve oldukça sağlam bir köprü inşa etmişlerdir. Vergilius da bu adlardan biridir.
Vergilius’un, Yunan şairlerden yazar/i101887’un izinden gittiği ve ondan fazlasıyla etkilendiği edebiyat tarihçilerinin en net ifade ettikleri arasındadır. Theokritos’tan birçok mevzu, tema ve kavram alarak kendi şiirini inşa eden Vergilius’un bir taklitçi değil, aksine kendinden önceki dev yazar ve şairlerin omuzlarına basarak yükselen büyük bir ozan olduğu derhal herkesçe kabul edilen gerçeklerden bir diğeridir.
2000 yıl ilkin yazılan dizelerle gününüz dünyası içinde bir bağlantı kurarız şüphesiz okurken. Modern insanoğlunun bu dizelerde kendini veyahut gerçekleri görüyor olması, Vergilius’un başarısıdır elbet. Kendi içsel sıkıntılarını, hüzünlerini ve sevinçlerini anlatmak için başkalarını konuşturan büyük ozan, soyut kavramlardan ziyade somut kavramlara odaklanmış ve şirini düşsel olaylardan değil, gerçeklerden inşa etmiştir. Bu sebeple Sığırtmaç Türküleri, günümüz dünyasında varlığını sürdüren şiir akımlarından “pastoral şiirin” antik atalarından biri olarak varlığını sürdürür.
Yalnızca bir ulusu değil, tüm dünyayı kucaklayan düşün gücü varlıklı bir ozandır Vergilius. Bu yaptığında yapmış olduğu şey ise doğayla içli dışlı olan kimi insanları karşılıklı konuşturmaktır. Kırlarda koyun, keçi otlatan, sığır güden, türkü söyleyen ve kaval çalan insanların birbirleriyle diyalog şeklinde konuştukları şiirlerden oluşan Sığırtmaç Türküleri, Roma’dan günümüze uzanan doğaya aşık insanları bir çatı altında buluşturmaya devam ediyor. Yunan mitolojisinde “Orpheus” adıyla malum ve bazılarına göre yaşamadığı söylenen efsanevi ozanın izinden gider Vergilius’un karakterleri ve mitolojik öykülerlerle gerçekliği buluşturarak benzeri olmayan türkülere imza atarlar.
3. Son Söz:
“Yakıyor, kavuruyor beni sevgi,
Bir çıkar yol yok mudur sevenler için?”
Günümüzde “pastoral şiir” olarak adlandırılan şiir geleneğinin kurucularından olan Vergilius, çobanların ve halkın içinden kişilerin yer almış olduğu kahramanlık ve cesaret örneğiyle dolup taşan şiirleri/türküleriyle adeta tüm çağlara yayılan bir akıma öncülük eder. Doğanın, insanoğlunun ve hayvanların yer almış olduğu bu anlatılar, geniş bir mevzu yelpazesiyle çıkarlar karşımıza.
yazar/i8942, yazar/i1560, yazar/i15811 şeklinde büyük Latin şairlere ek olarak yazar/i86760, yazar/i3998, yazar/i152, yazar/i23265, yazar/i11601 şeklinde Batı dünyasının birçok şairine de esin deposu olmuş benzeri olmayan bir yazardır Vergilius. Dante, kitap/kitap–46992’i yazarken yazar/i10219’u adeta bir kılavuz olarak kulanmış ve ona olan saygısını göstermiştir.
yazar/i7703 ve yazar/i14070 şeklinde Türk dünyasının büyük şairlerinin de yer yer onu hatırlattığını söylemek mümkündür.
Henüz Vergilius’la tanışmamış olanlar için Payel Yayınları’nın yazar/i8208 çevirisiyle yayımladığı Sığırtmaç Türküleri iyi bir başlangıç olabilir. Sonrasında kitap/kitap–207908 ve kitap/kitap–26517 ismli yapıtlarına geçmek koşuluyla doğal ki.
Keyifli okumalar dilerim.
“Sevgi üstün gelir ne var ise ona, yolu yok
Biz de bağlanalım artık sevgiye…” (Bahri Doğukan Şahin)

Sığırtmaç Türküleri’nde kendi duygularını, üzüntülerini, ayrılık acılarını karşısındakinin dilinden söyler, kendi adına başkalarını konuşturur. Sığırtmaç Türküleri, kırlarda dolaşan, sığır güden, koyun, keçi otlatan, kaval çalan, kaval dinleyen, türkü çağıran, doğayı seven insanların karşılıklı söylenmiş türküleridir. Onlar, bugün bile, yeşilliğini, sıcaklığını korumakta, birçok ozana ışık tutmaktadır. Vergilius modern Batı şiirinin öncüsüdür. Avrupa insanına, bilhassa Roma uygarlığının başarılarıyla övünenlere, ondan esinlediğini ileri sürenlere, “destan” türünün benzersiz örneklerini vermiştir. O, gördüğünü, başından geçenlerin yüreğinin derinliklerinde doğurduğu ince duyguları yakınmalı bir sesle döker ortaya. Görüleni, elle tutulur olanı, burnunda kokusu, damağında tadı kalanı, gözünde ışıyanı dile getirir. Büyük eserler, büyük yığınların özüne işleyen, onların içinden doğan şeklinde dillerinde yaşayan, söylenenlerdir. İşte Vergilius’u günümüze değin getiren onun kendi dilinde bizim ağzımızla konuşmasıdır. Sığırtmaç Türküleri günümüzün şiir anlayışına tıpatıp uygun gelen yaşama gerçekleriyle doludur. (Memati)


Sığırtmaç Türküleri PDF indirme linki var mı?


Vergilius – Sığırtmaç Türküleri kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Sığırtmaç Türküleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Vergilius Kimdir?

Publius Vergilius Maro (15 Ekim MÖ 70 – 21 Eylül MÖ 19) yüzyılda yaşamış meşhur bir Romalı şairdir. Roma İmparatorluğu’nun destanı olarak kabul edilen Aeneis’in de yazarıdır.

Dante’nin İlahi Komedya’sındaki ana karakterlerden biridir. Vergilius bu eserde cehennemde Dante’yi gezdirmeye destek olmuştur.

Kuzey İtalya’nın Mantua yöresinin Andes bucağında 15 Ekim MÖ 70’te gündelikçi işçi, çiftlik yanaşması, tuğla ustası, çömlekçi şeklinde türlü işlerde çalmış olduğu sanılan bir baba ile Cremona’nın Magius soyundan Magia Polla adlı bir anneden dünyaya gelmiştir. Aynı anne ve babadan Silon ve Flaccus isminde iki de kardeşi olmuş, biri çocuk yaşta diğeri genç yaşta ölmüştür. Babasının ölümü üstüne anası Magia Polla bir kez daha evlenip sonraları Vergilius’unda mirasının bir kısmını bırakacağı Valerius Proculus adlı bir adam evladı daha dünyaya getirmiştir.

Oldukça canlı bir doğada çocukluğunu babasının çiftliğinde geçiren Vergilius, ilk öğretimini Cremona’da tamamlayıp, on beş yaşlarında Milano’ya geçer. Sonra da Roma’ya gidecektir.

Hellenistiğin; Epicurusçuluk, Orpheusçuluk, Stoacılık şeklinde türlü akımlarını, başta Cato, Lucretius, Varrius, Varro olmak suretiyle Roma ozanlarını tanır. Augustus’un yardımıyla Sibylla kitapları’nı okumuş olabilir(?). Homeros’u ve Apollonius Rhodius’u oldukça iyi öğrenir. Öğrenimini tamamladığında sıkılgan mizacı yüzünden hukukta ve devlet işlerinde kendini gösterememiştir. Tek bir davaya bakıp kaybedince oldukça acele vazgeçer.

MÖ 41’de Antonius ve Octavianus’un Philippi iç harbinde (MÖ 42) savaşan emekli savaşçılara dağıtmayı kararlaştırdıları Mantua ve Cremona topraklarının yetmemesi üstüne Cremona’ya oldukça yakın bir köy olan Andes de dağıtılmıştır. Ozanın toprakları da dağıtılmak istenip Octavianus ile yakınlığı dolayısı ile topraklarını kurtarmış olabilir(?).

MÖ 19’da Aeneis destanının geçmiş olduğu İlion şehrini görmek suretiyle çıkmış olduğu yoldan, Hastalanması sebebi ile geri dönerken, Brundisium’da ölür.


Vergilius Kitapları – Eserleri

  • Aeneas
  • Çiftçilik Sanatı
  • Sığırtmaç Türküleri
  • Aeneas II
  • Aeneas I
  • Bucolica’lar, Georgica’lar
  • Aeneas III


Vergilius Alıntıları – Sözleri

  • “Emek her şeyi yener.” (Çiftçilik Sanatı)
  • Ama ömrümüzün koskoca yıllarını harcayıp tükettik,
    artık atlarımızın buğu tüten boynunu çözmek zamanı! (Çiftçilik Sanatı)
  • Ey daha büyük acılara katlanmış yiğitler!
    Gün olup Tanrı son verecek bu acılara da! (Aeneas)
  • “Ama ömrümüzün koskoca yıllarını harcayıp tükettik, artık atlarımızın buhar tüten boynunu çözmek zamanı!” (Çiftçilik Sanatı)
  • “Değişmez sevgi,
    Tüm emeklerimizi yoluna döksek
    Gene değişmez” (Sığırtmaç Türküleri)
  • İnsanlar mı, yırtıcı hayvanlar mı? (Aeneas)
  • Yakıyor, kavuruyor beni sevgi,
    Bir çıkar yol yok mudur sevenler için? (Sığırtmaç Türküleri)
  • “Ne gün bitecek, dedi, senin acıların?
    Kulak asmaz sevgi bu şekilde işlere,
    Yumuşamaz yüreği göz yaşlarından sevginin” (Sığırtmaç Türküleri)
  • Emek, her şeyin üstesinden gelir,
    Zorlu yaşam koşullarında mahrumiyet kamçılar insanı. (Çiftçilik Sanatı)
  • Sana genç kız ne ad versem? Yüzün bir ölümlüye
    benzemiyor bu sebeple, sesin de insan sesi değil.
    Tanrıçasın besbelli! (Aeneas)
  • “Neden gerekçeler arıyorsun oldukca uzaklardan?” (Aeneas)
  • Sanat doğayı taklittir. (Bucolica’lar, Georgica’lar)
  • Olayların arakasında yatan sebebi anlamayı başarandan daha şanslısı yoktur. (Çiftçilik Sanatı)
  • sink or disperse my fatal enemies! (Aeneas)
  • “Şaşkın şaşkın bakıyor Olympos’un
    Işıl ışıl yanan konağına,
    Görüyor ayaklarının altında Daphnis
    Bir taraftan yıldızları,
    Bir taraftan bulutları…
    Yanıyor ormanlar, kırlar ışıl ışıl
    Bir luk içinde, bu yüzden.” (Sığırtmaç Türküleri)
  • “Labor omnia vincit:
    Emek her şeyi yener.” (Çiftçilik Sanatı)
  • “Oysa hakikaten ince yemişli ağaçlar içinde
    Başını yükselten bir servi gibiymiş Roma
    Tüm diğeri iller içinde, bir tekmiş.” (Sığırtmaç Türküleri)
  • Ne güneşin doğuşunu görürler ne batışını! Sen ne vakit yaşamak icap ettiğini bildiklerini mi sanıyorsun? (Bucolica’lar, Georgica’lar)
  • “Düşünmüş bir aralık
    Pyrrhanın attığı taşları,
    Saturnus soyunun gökte başbuğ kesilişini,
    Kafkasyanın akbabalarını,
    Prometheus’un hırsızlığını, anmış bir yol.” (Sığırtmaç Türküleri)
  • ”Seni görmek benim nasibimmiş.
    Tatlı sesini duymak, yanıt vermek sana!
    (…) Boşuna değilmiş, kaygı içinde bekleyişim meğer!” (Aeneas)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş