Eğitim

Sivrisinek Sahili – Paul Theroux Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sivrisinek Sahili – Paul Theroux Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sivrisinek Sahili kimin eseri? Sivrisinek Sahili kitabının yazarı kimdir? Sivrisinek Sahili konusu ve anafikri nedir? Sivrisinek Sahili kitabı ne konu alıyor? Sivrisinek Sahili PDF indirme linki var mı? Sivrisinek Sahili kitabının yazarı Paul Theroux kimdir? İşte Sivrisinek Sahili kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Paul Theroux

Çevirmen: Şeyda Öztürk

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750829260

Sayfa Sayısı: 500


Sivrisinek Sahili Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ayrıksı ve sivri dilli icat eden Allie Fox ABD’den ve temsil etmiş olduğu her şeyden nefret etmekte, insanlığın ve kendisinin daha iyi bir dünyada yaşamayı hak ettiğine inanmaktadır.

Medeniyet en başından yanlış kurgulanmış, insanlık da aptallığıyla dünyayı felakete sürüklemiştir. Ama kendisi “son insan”dır ve açıkça ifade etmese de dünyayı kendisinin kurtaracağına inanır. Bir gün dört evladı ve karısını alıp arkasına bile bakmadan ülkesini terk eder ve Honduras’a ütopik bir seviye kurmaya gider. Sivrisinek Sahili adlı bölgede her şeye sıfırdan adım atar ve tabiat ananın kucağında muhteşem bir mikrokozmos yaratır. Ancak medeniyetten kaçarken kendi uygarlık anlayışını geride bırakamayan Allie, vahşilere “insan şeklinde” yaşamayı öğretmeyi kafaya koymuştur. Allie’nin on dört yaşındaki oğlu Charlie’nin canlı, naif ve esprili anlatımı eşliğinde, akıllı ve benmerkezci anti-kahraman Allie Fox’un bir idealistten bir zorbaya dönüşmesine şahit oluruz.

Sivrisinek Sahili, Peter Weir tarafınca beyazperdeye aktarıldı. Harika… Egzotik sürprizlerle dolu bir roman…

-New York Times-

Amerikan ruhuna dair etkisinde bırakan ve sarsıcı bir anlatı.

-Washington Post-

(Tanıtım Bülteninden)


Sivrisinek Sahili Alıntıları – Sözleri

  • Kördüm ve dünya etrafımı sarmış olan çiy şeklinde çöküyordu. Bunun hiçbir çaresi yoktu, ne yalıtabiliridm onu , ne de sakinleştirip uykuya yatırabilirdim. Her şey suratıma kükrüyordu. Umudumu kaybettim ve bilgili bir halde endişelenmeye başladım. Bu yalnızlık değil, yok oluş kabusuydu; durmaksızın dönen demirden bir çark, zamansız karanlıkta çıkardığı tek düze ses eşliğinde, pençeleri birbirine geçerek dönüyor, dönüyordu.
  • Her idealist bir zorbaya,her önder bir diktatöre dönüşebilir ve benzer şekilde,insan eli değen cennetler de cehenneme dönüşebilir
  • Birisinin yokluğunun hissi, varlığının hissinden oldukca daha güçlüdür.
  • Babam kaptan uzaklaşana kadar konuşmadı, sonrasında “Biraz daha süratli çıksaydın seni görmezdi, ayrıca en tepeye çıkamadın” dedi.
    Jerry “Korkak” diye fısıldadı.
    İşte o an çarmıklardan denize düşüp boğulmuş olmayı diledim. Benim için üzülürlerdi. Kendimi aşağıya atmayı düşündüm.
  • Birisinin yokluğunun hissi, varlığının hissinden oldukca daha güçlüdür.
  • “Ama biz farklıyız. Sen bir Amerikalı emperyalistsin. Toprağımı alıyorsun. Ben zavallı bir komünistim, yalnız ufak bir çiftiçiyim. Sana satmak zorundayım.”
    ~~~
    Not: Soğuk savaşın en yoğun olduğu dönemlerde yazılmış bir kitap o yüzden bu tür diyaloglar bekliyordum. 🙂
  • Yabancılara iyi davran bundan dolayı sen de bir yabancı olabilirsin…
  • “Biz Tanrı’ya inanmayız.”
    Bu onu dehşete düşürmüştü.
    “Tanrı bu söylediğini duydu!” diye bağırdı.
    “Peki, dünyayı kim yarattı o vakit?”
    “Babam, dünyayı kim yarattıysa pek iyi bir iş çıkarmadı­ğını söylüyor, her şeyi bu kadar yüzüne gözüne bulaştırdığı için mi ona tapınacakmışız?”
  • Bu günler­de bir dolar yalnız yirmi sent ediyor
  • “Yabancılara iyi davran bundan dolayı bigün sende bir yabancı olabilirsin.”
  • ❝Hep bu şekilde değil midir? Medeniyetin sonu şeklinde oldukca ciddi bir mevzu hakkında konuşmaya başlarsın ve karşındaki, ‘Ah iyi mi da unutmuşum – içecek bir şey al.’ der. Ne gülünç bir yaşam.❞
  • “Her vakit, ilkin akıllı olanları öldürürler, kendilerini akıl üstünlüğüyle yenenleri. Daha sonrasında, kendilerini durduracak kimse kalmayınca, birbirlerini parçalarlar”
  • “Bu çöküş. Karnımız aç değilken yiyecek yiyoruz, susamamışken içiyoruz, ihtiyacımız olmayan şeyleri satın alıyor ve işe yarayan her şeyi çöpe atıyoruz. Birine istediği şeyi satma – istemediği şeyi sat… Bu yalnız mantıksız değil, kötücül.”
  • “Bu iyi mi bir ülkedir ki, alışveriş icra eden insanları hainlere, dürüst insanları yalancılara dönüştürür?”
  • “Karnımız aç değilken yiyecek yiyoruz, susamamışken içiyoruz, ihtiyacımız olmayan şeyleri satın alıyor ve işe yarayan her şeyi çöpe atıyoruz. Birine istediği şeyi satma – istemediği şeyi sat. Sekiz ayağı, iki midesi ve çöpe atacak kadar parası bulunduğunu varsay. Bu yalnız mantıksız değil, kötücül.”


Sivrisinek Sahili İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bir kitaba başlamadan ilkin, hakkında araştırma yaparım. Biraz yorumları okuyup birkaç alıntıya göz atarım. Zaten 1K’yı da bu maksatla kullanıyorum. Sivrisinek Sahili’nde de aynı şeyi yaptım ve bir kez daha farketmiş oldum 1000 şahıs aynı şeyi söylemiş olsa bile insanoğlunun kendi okuması, yorumları ve hissettikleri bambaşka olabiliyor. Bu kitap için 1K da pek bir şey yoktu ben de sözlüklere ve bloglara bakmıştım. Büyük bir çoğunluk ortalara doğru tekrara düşüldüğünden, heyecanın sadece son bölümde yine yükseldiğinden bahsetmiş. Bence kitap bütünlüğü içinde oldukca başarılıydı. Konusu itibariyle sanki doğumdan ölüme naturel bir süreci konu alıyor gibiydi. Çalışan bir insanı düşünün: 25’inde de çalışıyordu 40’ında da, aynı şeyi yapıyor şeklinde fakat bu bir süreç, 15 senedir asla değişmediğini devamlı kendini tekrarladığını söyleyemeyiz bence. Neyse bu mevzuyu haddinden fazla uzattım galiba. Aynı durumla Bülbülü Öldürmek, Şibumi ve Kumarbaz’da da karşılaşmıştım fakat her seferinde gene de şaşırıyorum: Nasıl bu kitaba bu şekilde diyebilmişler diye.
Mevzuya gelirsek: ilgi çekici konusu, kitabın arka kapağında da söylediği şeklinde bir idealistin zorbaya dönüşmesiyle, tüyler ürperten sonuyla oldukca lezzetliydi. Akıcıydı. Merak da uyandırdı. Daha n’olsun.
Allie Fox’a ara sıra hak verdim. Bilhassa Amerika’yı terketme sebebine ve daha pek oldukca şeye. Zaman vakit da beni oldukca kızdırdı. Oldukca temel ve dirimsel bir noktada ayrıldık birbirimizden. Yine de sona geldiğimde üzüldüm kendisine. Kitabın kapağını buruk bir hüzünle kapadım. Haksız da olsa böylesini de haketmiyordu.
Hasılı keyifliydi.
Okuyunuz. Okutturunuz. (Don Quijote)

Teslim Noktalarında, Kargonuz Sizi Bekler!: (Kitapyurdu.com)

Kitap mükemmel fakat yazarın anlatmak istediği neydi tam anlamıyla bunu anlamış değilim.Burda ki kaçık, ben merkezci ,kendine fanatik adam yaşamış olduğu ülkenin kalpazanlıkları, yalanları iki yüzlülüğüne toplumsal çürümüşlüğüne karşı koyarak ailesini azca gelişmiş hemen hemen ülkesindeki yozlaşmışlığın haricinde kalmış yoksul geri fakat naturel bir ülke olan Honduras’a götürürken bahanesi kötülükten kaçmak fakat kendisi ile getirmiş olduğu kötülüğün hakikaten bilincinde değil midir; yoksa asla bilmedikleri bir ülkede ailesinin tamamiyle ona bağlı olabileceği düşüncesi midir kendi ülkesinden bu kadar uzaklaşması. Saltanatıni tam olarak Honduras da sürdürürken çocuklarına uyguladığı Hitler’ i aratmayan faşist eğilimleri en sonunda kendi sonunu hazırlar.
Yazar bizlere ya bu şekilde sürünürsünüz yada bu yapmacık plastik dünyanın ferdi olursun ikilemine mi götürmek istedi bilmiyorum. Doğal yaşamı sonuna kadar destekleyen biri olarak insanın kısaca babanın haklı olduğu yanlarını desteklerken uygulamadaki faşist tarafına kesinlikle karşıyım.
Harika bir yapıt kesinlikle.kesinlikle okunmalı hatta okullarda bu kitap üstüne tartışılmalıdır da bence.
Evlatların çaresizliği ve hakikaten de oldukca sevdikleri babalarını öldürmek istemelerini idrak etmek asla kolay olsa gerek.
Tanrıyı oynamak sanırım bu tarz bir olay. Adamın kısaca babanın tanrıya inanmaması onun olmadığı değilde onun yerine kendisini tanrı görmesini Kitapta o şekilde güzel şekillendirmiş ki !
Oldukca zevk alarak okudum bende ve oldukca merakla hem de artık ne olacak derken baktım kitap bitmiş.. (pina)


Sivrisinek Sahili PDF indirme linki var mı?


Paul Theroux – Sivrisinek Sahili kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Sivrisinek Sahili PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Paul Theroux Kimdir?

1941 senesinde Massachusetts’te (ABD) dünyaya geldi. Maine ve Massachusets üniversitelerinde okudu. 1968 senesinde Fong and the Indians’ı, arkasından Murder in Mount Holly ve Girl at Play adlı eserlerini yayımladı. 1978’de de Picture Palace’ı yazdı ve bu eseriyle Whitbread Ödülü’nü kazanmıştır. 1982 senesinde yayımladığı Mosquito Coast (Sivrisinek Sahili) adlı romanıyla James Tait Black Ödülü’ne kıymet görülen Theroux, The Great Railway Bazaar: By Train Through Asia (1988) adlı eseriyle tüm dünyada tanındı.


Paul Theroux Kitapları – Eserleri

  • Sivrisinek Sahili
  • Birthday Stories
  • Aşağı Nehir
  • Yeniden Patagonya´da


Paul Theroux Alıntıları – Sözleri

  • “Ona hakaretler yağdıracak yerde onu yok saymaları niçin daha büyük bir aşağılama şeklinde geliyordu ki?” (Aşağı Nehir)
  • “… hıçkırıklar kızın derinliklerinden bir yerden geliyordu, hasar görmemiş bir yerlerinden.” (Aşağı Nehir)
  • “Yola koyulurken, insanoğlunun haiz olacağı en iyi ruh halindeydim. İstekliydim, cesurdum, fakat insan sonrasında, seyahat esnasında, büyük mesafelerin büyük yanılgılara niçin bulunduğunu, tek başına yolculuğun hem zevk verdiğini, hem de cezaya dönüştüğünü anlıyor.” (Yeniden Patagonya´da)
  • “Bu çöküş. Karnımız aç değilken yiyecek yiyoruz, susamamışken içiyoruz, ihtiyacımız olmayan şeyleri satın alıyor ve işe yarayan her şeyi çöpe atıyoruz. Birine istediği şeyi satma – istemediği şeyi sat… Bu yalnız mantıksız değil, kötücül.” (Sivrisinek Sahili)
  • .
    Şanslıysak, yazar ve okuyucu aynı şekilde, kısa bir konunun son bir yada iki satırını bitirir ve sonrasında bir dakika sessiz bir şekilde otururuz.
    İdeal olarak, azca ilkin yazdıklarımız yada okuduklarımız üstünde kafa yoracağız; bir ihtimal kalplerimiz ya da akıllarımız daha ilkin oldukları yerden birazcık sapmış olacak. Vücut ısımız bir aşama yükselmiş yada düşmüş olacak. Ardından, bir kez daha tertipli ve tertipli nefes alıp kendimizi toparlayacağız, yazarlar ve okuyucular, bir Çehov karakterinin söylediği şeklinde “sıcak kan ve sinirlerden yaratılmış” olarak ayağa kalkacağız ve bir sonraki şeye geçeceğiz :
    “Hayat. Hep yaşam !..”
    … (Birthday Stories)
  • “Gerçek, burada var olmayan bir şey.
    -Neden yalan söylüyor hepimiz?
    -Bundan dolayı onlara bu öğretildi.” (Aşağı Nehir)
  • “Seni tanımıyorlar? Kim olabilirsin ki?” (Aşağı Nehir)
  • “Artık ben de sizin gibiyim.” (Aşağı Nehir)
  • “Her vakit, ilkin akıllı olanları öldürürler, kendilerini akıl üstünlüğüyle yenenleri. Daha sonrasında, kendilerini durduracak kimse kalmayınca, birbirlerini parçalarlar” (Sivrisinek Sahili)
  • Birisinin yokluğunun hissi, varlığının hissinden oldukca daha güçlüdür. (Sivrisinek Sahili)
  • “Yabancılara iyi davran bundan dolayı bigün sende bir yabancı olabilirsin.” (Sivrisinek Sahili)
  • “Uzaklarda mıydın?” (Aşağı Nehir)
  • Hikaye söylediğin yaşamı daha katlanılır kılmak için bir yoldur…Bir hikayeniz yoksa asla yaşamamışsınız demekti. (Aşağı Nehir)
  • Rakibin bir karınca tepesinde duruyorsa eğer, sen de o tepeye çıkmadan asla ‘Yakaladım seni ‘ deme. (Aşağı Nehir)
  • .
    Uzun bir süreliğine uzaklaşır ve değişik bir kişiye geri dönersiniz – asla geri dönmezsiniz.
    … (Yeniden Patagonya´da)
  • ❝Hep bu şekilde değil midir? Medeniyetin sonu şeklinde oldukca ciddi bir mevzu hakkında konuşmaya başlarsın ve karşındaki, ‘Ah iyi mi da unutmuşum – içecek bir şey al.’ der. Ne gülünç bir yaşam.❞ (Sivrisinek Sahili)
  • Kördüm ve dünya etrafımı sarmış olan çiy şeklinde çöküyordu. Bunun hiçbir çaresi yoktu, ne yalıtabiliridm onu , ne de sakinleştirip uykuya yatırabilirdim. Her şey suratıma kükrüyordu. Umudumu kaybettim ve bilgili bir halde endişelenmeye başladım. Bu yalnızlık değil, yok oluş kabusuydu; durmaksızın dönen demirden bir çark, zamansız karanlıkta çıkardığı tek düze ses eşliğinde, pençeleri birbirine geçerek dönüyor, dönüyordu. (Sivrisinek Sahili)
  • “Karnımız aç değilken yiyecek yiyoruz, susamamışken içiyoruz, ihtiyacımız olmayan şeyleri satın alıyor ve işe yarayan her şeyi çöpe atıyoruz. Birine istediği şeyi satma – istemediği şeyi sat. Sekiz ayağı, iki midesi ve çöpe atacak kadar parası bulunduğunu varsay. Bu yalnız mantıksız değil, kötücül.” (Sivrisinek Sahili)
  • Birisinin yokluğunun hissi, varlığının hissinden oldukca daha güçlüdür. (Sivrisinek Sahili)
  • “Bu iyi mi bir ülkedir ki, alışveriş icra eden insanları hainlere, dürüst insanları yalancılara dönüştürür?” (Sivrisinek Sahili)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş