Eğitim

Sosyoloji (7. Edisyon) – Anthony Giddens Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sosyoloji (7. Edisyon) – Anthony Giddens Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sosyoloji (7. Edisyon) kimin eseri? Sosyoloji (7. Edisyon) kitabının yazarı kimdir? Sosyoloji (7. Edisyon) konusu ve anafikri nedir? Sosyoloji (7. Edisyon) kitabı ne konu alıyor? Sosyoloji (7. Edisyon) PDF indirme linki var mı? Sosyoloji (7. Edisyon) kitabının yazarı Anthony Giddens kimdir? İşte Sosyoloji (7. Edisyon) kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anthony Giddens

Yazar: Philip W. Sutton

Çevirmen: Funda Karapehlivan Şenel

Çevirmen: Senem Tüfekçioğlu

Çevirmen: Ayşe Nilüfer Durakbaşa

Yayın Evi: Kırmızı Yayınları

İSBN: 9786059245098

Sayfa Sayısı: 1252


Sosyoloji (7. Edisyon) Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu olmazsa olmaz kaynağın yedinci edisyonu, sosyolojiye sürükleyici, güvenilir ve dolu dolu bir sunuşu gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza atmaktadır.

Baştan başa gözden geçirilmiş ve güncelleştirilmiş bu kitap, son zamanlardaki küresel gelişmeler ve sosyolojideki yeni düşünceler mevzusunda muhteşem bir genel bakış sunmaktadır. En karışık düşüncelerin bile merak uyandıran bir halde verildiği bu çalışmada, klasik tartışmalar da dikkatli bir kapsayıcılıkla sunulmuştur.

Akıcı ve izlemesi kolay bir yöntemle yazılan bu kitap, entelektüel olarak özenli bir emek harcama olup buna karşın kolaylıkla okunabilen bir yapıt olma vasfından uzaklaşmamaktadır. Etkileşimsel pedagoji üstünde kuvvetli bir halde odaklanan kitap, sosyolojik olarak okurları, düşünmenin kalıcı kıymetini anlamalarına destek olarak konuların içine sokmayı ve heyecanlandırmayı hedeflemektedir.

Yedinci edisyonda aşağıdaki mevzular yer verilmiştir:

Küresel finansal kriz, son zamanlardaki toplumsal huzursuzluklar (talebe protestoları ve kemer sıkma politikalarına karşı isyan hareketlerinden Arap Baharı’na kadar), iklim değişikliği ve çevre, yeni medya teknolojileri, toplumsal feminist kuram, kesişimsellik ve küresel güçteki değişimler mevzularında mühim yeni ve geliştirilmiş materyaller

Her bölümün tekrardan gözden geçirilmesi ve güncellenmesi.

Küresel sosyoloji ve sosyolojik imgelem mevzusunda kuvvetli odaklanma.

Okuyucuların popüler kültür ve sosyolojik kavrayışlar elde etmek için orijinal araştırma yazıları mevzularında dikkatlerini çekmek suretiyle bölüm sonuna eklenmiş yeni ve her yönüyle geliştirilmiş materyal.

Daha önceki edisyonlarda yer edinen “Klasik Araştırmalar” ve “Küresel Toplum” kutuları ve “Eleştirel Olarak Düşünme” başlıklı derinlemesine düşünme noktalarını içeren öteki tüm pedagojik unsurlar.

Yaklaşık yirmi beş senedir fazlaca-satar hususi durumunu sakınan bu kitabın yedinci baskısı, sosyolojiye giriş alanı için bir standart ortaya koymaktadır. Bu kitap, üniversite ve yüksekokul birinci derslik dersleri için ideal bir öğretim metnidir ve yeni dönem sosyologlara esin deposu olacaktır.

Anthony Giddens, London School of Economics and Political Science’ın eski direktörüdür.

Philip W. Sutton, bağımsız bir araştırmacıdır ve daha ilkin Aberdeen University of Leed and Robert Gordon University bilimsel niteliği olan kadrosunda yer almıştır.

(Tanıtım Bülteninden)


Sosyoloji (7. Edisyon) Alıntıları – Sözleri

  • Marx, bir dönemin baskın düşüncelerinin, yönetici grupların düşünceleri bulunduğunu savunmaktadır.
    Günümüzün özgür piyasa kapitalizmi çağlarında ise baskın düşünceler özgür seçimler icra eden egemen bireylerin düşünceleridir.
  • Hawthorne Etkisi, insanların incelendiklerini bilip bundan dolayı düzgüsel davranışlarını göstermemesidir. Hawthorne Etkisi gözlem tanımı, 1930’larda Chicago civarlarındaki Western Elektrik Şirketinin Hawthorne santralindeki verimlilik araştırması sonucu ortaya çıkmıştır.
    Araştırma çalışmasını yürüten araştırmacılar, işçilere uygulanan gözlem koşulları ne olursa olsun işçilerin verimliliklerinin artığını şaşkınlıkla gözlemlemiş.
    Şundan dolayı işçiler incelenmekte olduklarının farkındaydı ve bunun sonucu olarak düzgüsel emek harcama tempolarını hızlandırmıştı.
  • 1789 Fransız Devrimi, eski Avrupa toprak düzenlerinin ve mutlak monarşilerin simgesel bitiş noktasını işaretliyor, cumhuriyetçi düşünceler olan özgürlük, kişisel bağımsızlık ve yurttaşlık hakları ön plana geçiyor.
  • MARX; paracı ekonominin dinamiklerini ve yoksullukla toplumsal eşitsizliğin nedenlerini açıklamaya çalışmıştır.
    DURKHEIM; endüstri toplumunun karakterini ve sekülerleşmeyi sorgulamış.
    WEBER; kapitalizmin ortaya çıkışını ve bürokratik örgütlerin yarattığı neticeleri açıklamaya çalışmıştır.
  • her yıl ortalama 250.000 çocuğun, yeşil sebzelerde bulunan A vitamini eksikliğinden dolayı gözlerini kaybetmiş olduğu tahmin edilmektedir. dünyadaki sakatlıkların neredeyse yarısı, yoksulluğa karşı politikaları yetersiz beslenmeyi, sıhhat hizmetlerini, içme suyunu ve kazaları azaltmak için istihdam koşulları iyileştirilerek önlenebilecektir.
  • Ozan Simon Brisenden (1987) pek fazlaca engelli insanoğlunun geleneksel tıp’tan dışlanma anlayışını ‘Muhteşem İnsanlar İçin Şiirler – Poems for Perfect People’ adlı kitabında fazlaca güzel bir halde özetlemektedir. Brisenden, ‘Yara İzleri’ adlı şiirinde sormaktadır: ‘Derini kesen adam / ve içini araştıran / onda herhangi bir dikiş izi var mı?’
  • Sağlıksız toplumların: Eşitsizliklerin Getirdiği Dertler – Unhealthy Societies: The Afflictions of Inequality adlı eserinde Richard Wilkinson (1996), dünyadaki en sıhhatli toplumların en zenginler değil, gelirin en eşit olarak dağıtıldığı ve toplumsal bütünleşmenin en üst düzeyde olduğu toplumlar bulunduğunu ileri sürmektedir.
  • Bugün tıp teknolojisinin süratli gelişimi yeni ve yanıtlaması zor soruları gündeme getirmektedir. fetüsün genetik yapısının genetik mühendisliği kanalıyla düzenlenmesine ve böylece onun sonraki gelişimine tesir meydana getirecek müdahalelere yönelik büyük bilimsel çabalar vardır.
  • Bir öteki niçin, arzu edilen adam gövde imajlarının kadınlarınkinden değişik olmasıdır. Erkekler de dergilerde ve reklamlardan artan bir halde sex objeleri olarak sunuluyor olsa da, böylesi imajların kaslılıkla zayıflılığı birleştirme olasılığı daha fazladır. geleneksel adam meslekleri azalırken ve hizmetler hızla genişlerken kaslılık, adamın kuvvetli bir sembolü olarak varlığını sürdürmektedir ve bireysel gövde halen adamların kontrolünde olan yaşamın bir yönüdür.
  • Pek fazlaca çağıl öncesi toplumda ideal hanım bedeni aslına bakarsak balıketi denen ölçüye bakılırsa şekillenmişti. Zayıf olmak hiçbir şekilde arzu edilmezdi. Şundan dolayı zayıflık yiyecek olmaması ve dolayısıyla yoksullukla ilişkilendirilirdi. Zayıf olanın toplumsal konumu düşüktü ve bundan dolayı zayıf olmak istenen bir şey değildi.


Sosyoloji (7. Edisyon) İncelemesi – Kişisel Yorumlar


Sosyoloji (7. Edisyon) PDF indirme linki var mı?


Anthony Giddens – Sosyoloji (7. Edisyon) kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Sosyoloji (7. Edisyon) PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Anthony Giddens Kimdir?

Günümüzün en etkili toplumsal kuramcılarından önde gelen Anthony Giddens 1938’de dünyaya geldi. Hull Üniversitesi’nde sosyoloji ve psikoloji öğrenimi gördükten sonrasında, yüksek lisansını London School of Economics (LSE), doktorasını Cambridge Üniversitesi’nde yapmış oldu. 1961’de Leicester Üniversitesi’nde başladığı öğretim üyeliğini, Kanada, ABD ve İngiltere’de çeşitli üniversitelerde sürdürdü. Avustralya, Finlandiya, Almanya, İsveç, İtalya, Danimarka ve Fransa benzer biçimde ülkelerde misafir öğretim üyeliği yapmış oldu. 1970’te çalışmaya başladığı Cambridge Üniversitesi’nde 1986’da profesör oldu. 1997’de LSE’nin yöneticiliğine getirilen Giddens, ek olarak 1985’ten bu yana kurucularından olduğu Polity Press’in, 1989’dan bu yana da Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin başkanlığı ve yöneticiliğini yürütmektedir.

Pek fazlaca ödül alan ve hakkında on iki kitap yazılmış olan yazarın iki yüzden fazla makalesinin yanı sıra, yirmi dokuz dile çevrilmiş otuz iki kitabı vardır. Max Weber, Emile Durkheim, Karl Marx benzer biçimde kuramcılar üstünde çalışan, çağıl toplumlarda derslik yapısı, modernlik, millet-devlet, toplumsal demokrasi, solun geleceği benzer biçimde mevzulara eğilen ve son kitabı Runaway World: How Globalization is Reshaping our Lives (Kaçak Dünya: Küreselleşme Yaşamlarımızı Nasıl Yeniden Biçimlendiriyor, Profile, 1999) olan Giddens’ın Türkçe’de piyasaya sürülen kitapları içinde Mahremiyetin Dönüşümü (Ayrıntı, 1994);Sosyoloji: Eleştirel Bir Yaklaşım (Birey, 1994); Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji (Vadi, 1996); Modernliğin Sonuçları (Ayrıntı, 1998); İleri Toplumların Derslik Yapısı(Birey, 1999); Toplumun Kuruluşu (Bilim ve Sanat, 1999); Üçüncü Yol, Sosyal Demokrasinin Yeniden Dirilişi (Birey, 2000); Elimizden Kaçıp Giden Dünya (Alfa, 2000) veSosyoloji (Ayraç, 2000) sayılabilir. Yazarın Sol ve Sağın Ötesinde adlı kitabı gelecek günlerde yayınevimiz tarafınca yayımlanacaktır.


Anthony Giddens Kitapları – Eserleri

  • Sosyoloji
  • Sosyoloji
  • Modernliğin Sonuçları
  • Mahremiyetin Dönüşümü
  • Sosyolojide Temel Kavramlar
  • Kapitalizm ve Modern Sosyal Teori
  • Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori
  • Modernite ve Bireysel-Kimlik
  • Sosyoloji (7. Edisyon)
  • Sosyolojik Yöntemin Yeni Kuralları
  • Ulus Devlet Ve Sertlik
  • Elimizden Kaçıp Giden Dünya
  • Sağ Ve Solun Ötesinde
  • Günümüzde Sosyal Teori
  • Üçüncü Yol
  • Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji
  • İklim Değişikliği Siyaseti
  • Sosyolojinin Savunusu
  • Sosyoloji
  • Toplumun Kuruluşu
  • Tarihsel Materyalizmin Modern Eleştirisi
  • Sosyoloji
  • Modernliği Anlamlandırmak
  • İleri Toplumların Derslik Yapısı
  • Toplumun İnşası


Anthony Giddens Alıntıları – Sözleri

  • Postmodernizm, yalnızca minik bir sanat içerikli avangartlıkla sınırı olan değildir; o küresel kültürel ürünlerin yanı sıra bilimsel niteliği olan ve felsefi düşüncelerle de ilişkilidir. (Sosyolojide Temel Kavramlar)
  • Kapitalizmin asli karakteri ücretli emek ve ana para arasındaki derslik ilişkilerinde değil, üretim faaliyetinin rasyonel düzenleniminde verilidir. İşçinin üretim araçlarından ‘koparılması’ süreci, çağıl toplumun tüm alanlarında ilerleyen davranışın rasyonalizasyonu sürecinin yalnız bir uğrağıdır. Bürokratik uzmanlaşmayı doğuran bu süreç tersine çevrilemezdir. Sosyalizm ekonomik davranışın rasyonel denetiminin daha da artırılması (ekonominin merkezileştirilmesi) ve ‘ekonomik’ olanla kaynaşmasıyla ‘siyasal’ olanının ortadan kalkmasında (ekonomik girişimlerin devlet tarafınca denetlenmesi) öngörüldüğünden, netice bürokratikleşmede devasa bir yayılma olacaktır. Bu da ‘proleteryanın diktatörlüğü’ değil, ‘resmiyetin diktatörlüğü’ olacaktır. (Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji)
  • Hawthorne Etkisi, insanların incelendiklerini bilip bundan dolayı düzgüsel davranışlarını göstermemesidir. Hawthorne Etkisi gözlem tanımı, 1930’larda Chicago civarlarındaki Western Elektrik Şirketinin Hawthorne santralindeki verimlilik araştırması sonucu ortaya çıkmıştır.
    Araştırma çalışmasını yürüten araştırmacılar, işçilere uygulanan gözlem koşulları ne olursa olsun işçilerin verimliliklerinin artığını şaşkınlıkla gözlemlemiş.
    Şundan dolayı işçiler incelenmekte olduklarının farkındaydı ve bunun sonucu olarak düzgüsel emek harcama tempolarını hızlandırmıştı. (Sosyoloji (7. Edisyon))
  • Modernliğin ötesine geçmiş değiliz; onun radikalleşmesi evresini yaşıyoruz. (Modernliğin Sonuçları)
  • Ozan Simon Brisenden (1987) pek fazlaca engelli insanoğlunun geleneksel tıp’tan dışlanma anlayışını ‘Muhteşem İnsanlar İçin Şiirler – Poems for Perfect People’ adlı kitabında fazlaca güzel bir halde özetlemektedir. Brisenden, ‘Yara İzleri’ adlı şiirinde sormaktadır: ‘Derini kesen adam / ve içini araştıran / onda herhangi bir dikiş izi var mı?’ (Sosyoloji (7. Edisyon))
  • Weber’e bakılırsa demokrasi ve siyaset arasındaki ilişki çağıl toplumsal düzendeki gerilimin en köklü kaynaklarından birisini yaratmaktadır. (Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji)
  • Marx yurttaşlık ile kölelik içinde belirsiz bir konum işgal etmiş olduğu için “proletarya asla bağımsız bir gelişme göstermedi” diye eklese de, minik köylülerin bir kısmı proletarya haline dönüştürülmüştür. (Tarihsel Materyalizmin Modern Eleştirisi)
  • “Bireylerle kurumlar içinde mevcud ve benim ‘ikili etkileşim’ söylediğim şeyi iyice idrak etmek zorundayız; o da bir taraftan biz toplumu yaratırken bununla beraber o da bizi yaratıyor anlamına gelir.” (Sosyoloji)
  • Devlet, derslik ayrımlarının ortadan kalkması için bir vasıta olmaktan fazlaca, özünde onları sürdürmekle ilgilenir: toplumdaki öteki sınıfların çıkarları karşısında, egemen sınıfın çıkarlarını korur… (Sosyoloji)
  • Deneyimlerin özünde anlamlı olduklarını söylemek yanıltıcıdır: “bizim için yaşanmakta olan değil, yalnız evvelinde yaşanmış olan anlamlıdır”. (Sosyolojik Yöntemin Yeni Kuralları)
  • Geleceği denetim altına almak için geçmişin alışkanlıkları ve önyargılarından kurtulmak zorundayız. (Elimizden Kaçıp Giden Dünya)
  • Devletin güvenliğini direkt etkileyen ya da tanrıların şerefinden ciddi şekilde kuşku duyan durumlarda, çoğu zaman devlet memurları ya da muhafızları, herhangi bir kamusal jüri prosedürüne başvurmadan, direkt bir ceza verici eyleme girişirlerdi. (Ulus Devlet Ve Sertlik)
  • “Kendimizi doğadaki nesnelermiş gibi görmeliyiz.” (Sosyoloji)
  • Devletler toplumsal fikir organıdır.
    Durkheim (Ulus Devlet Ve Sertlik)
  • Sosyolojiye yöne­ lik pozitivist bir yaklaşım cemiyet hak- kındaki bilginin gözlem, karşılaştırma ve gözlem kanalıyla türetilecek kanıüara dayanması gerektiğine inanır. (Sosyoloji)
  • “Kapitalizmin yayılması ‘dünyanın yavan tarafının’ kısaca ekonomik, teknik ve yararlı olanın önceliği ilkesinin her şeye üstünlüğünü sağlamış oldu; o şekilde ki ‘bu her şey, edebiyat, sanat nesneleri ve varlığın tüm şiirselliği yok edilmiş oldu’. (Lefebvre’ye atıfla)” (Sosyoloji)
  • Comte, tıpkı tabiat biliminin fizyolojik dünyanın işleyişini açıklamasına benzer şekilde toplumsal dünyanın yasalarını açıklayabilecek bir cemiyet bilimi yaratmaya çalışıyordu. (Sosyoloji)
  • Üçüncü yol politikaları, yeni bir karma ekonomiyi savunmaktadır. (Üçüncü Yol)
  • Kapitalist iktisat, hem içsel hem de dışsal olarak aslen istikrarsız ve huzursuzdur. (Modernliğin Sonuçları)
  • Marx, bir dönemin baskın düşüncelerinin, yönetici grupların düşünceleri bulunduğunu savunmaktadır.
    Günümüzün özgür piyasa kapitalizmi çağlarında ise baskın düşünceler özgür seçimler icra eden egemen bireylerin düşünceleridir. (Sosyoloji (7. Edisyon))

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş