Eğitim

Spinoza: Bir Yaşam – Steven Nadler Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Spinoza: Bir Yaşam – Steven Nadler Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Spinoza: Bir Yaşam kimin eseri? Spinoza: Bir Yaşam kitabının yazarı kimdir? Spinoza: Bir Yaşam konusu ve anafikri nedir? Spinoza: Bir Yaşam kitabı ne konu alıyor? Spinoza: Bir Yaşam PDF indirme linki var mı? Spinoza: Bir Yaşam kitabının yazarı Steven Nadler kimdir? İşte Spinoza: Bir Yaşam kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Steven Nadler

Çevirmen: Murat Başekim

Çevirmen: Anıl Duman

Editör: Levent Cantek

Tasarımcı: Utku Lomlu

Orijinal Adı: Spinoza: A Life

Yayın Evi: İletişim Yayıncılık

İSBN: 9789750506130

Sayfa Sayısı: 520


Spinoza: Bir Yaşam Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Steven Nadler’in biyografik emek harcaması yalnız Spinoza’yı anlatmıyor; Hollanda tarihini, Yahudileri, ilgi ve heyecanla birbirlerini tanımak isteyen Avrupalı bilim adamlarını, din ve mezhep kavgalarını, sertliği ve türlü hoşgörüsüzlükleri resmediyor.

Spinoza, modern yorumcularından Antonio Negri’nin yazdığı şeklinde çağının bir “anomali”sidir. Üstelik 17. yüzyıl Hollandası şeklinde bir başka anomalinin içinde yaşamaktadır: Din savaşlarıyla ve despotik-merkantilist rejimlerin iktidarları altında sarsılan Avrupa’nın “en özgür”, dolayısıyla en hoşgörülü diyarı… Spinoza, üçüncü kez de anomalidir: Oldukça değil 23 yaşlarında, dinsel ve ticari eğitim almış olduğu sinagog okulundan, dahası cemaatten ve yaşamdan ihraç edilir. Başından geçen bir aforozdur ve korkunçtur, zira hiçbir Yahudi onunla herhangi bir ilişkiye giremeyecek, sokakta ona dört metreden fazla yaklaşmayacak, yazdığı hiçbir şeyi okumaya kalkışmayacaktır. Artık yalnızdır, Hollanda’nın sunmuş olduğu burjuva şanslarını tadabilen gruplara yaklaşır ilkin; peşinden da Descartes felsefesinden etkilenen bazı entelektüel çevrelere… Amsterdam’ı, bilhassa bir Yahudi fanatik tarafınca uğramış olduğu hançerli saldırının peşinden terk etmiştir. Söylendiği kadarıyla, “hoşgörüsüzlüğün ne menem bir şey bulunduğunu” hep hatırda tutabilmek için, hançerle yırtılmış mantosunu da yanında taşıyarak.

-Ulus Baker-

(Tanıtım Bülteninden)


Spinoza: Bir Yaşam Alıntıları – Sözleri

  • Yazık ! Tüm insanoğlu bilge ve
    Daha iyi niyetli olsaydı
    Dünya aden olurdu
    Oysa bir cehennem
  • (..) insan mutluluğunun özgür fakat uygun nesneye yönlendirilmiş disiplinli aklın kullanımıyla mümkün olduğuna ikna olmuşlardır.
  • (..) insan “mutsuz” olabilmesinin ko­şullarını alabildigine abartmış bir varlık türüdür.
  • (..) doğaya gülme­nin ya da onun için yas tutmanın doğru olmadığına inanıyo­rum.
  • Havaya fırlatılmış bir taş şeklinde, ya­ratılmış olan öteki herhangi bir şeyden, farkımız yoktu.
    “Lütfen, devinim durumunda olan taşın, bu süre süresince, de­vinimini sürdürmeye çabaladığını sandığını ve bunu bildiğini düşünün.
    (..) insanoğlu isteklerinin bilincindedirler ve onları belirleyen nedenle­rin ayrımında olmazlar.”
  • Tanrı’nın gerçek öğretisi, “doğru din”, yalnızca Tanrı bilgisi ve ona boyun eğmek ve insanoğlunun komşusunu sevmesidir. Tanrı tektir, evrenin tözünden başka bir şey değildir…
    Jan Koerbagh
    (Spinoza: Bir Yaşam. Steven Nadler. s.378)


Spinoza: Bir Yaşam İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Spinoza: Bir Yaşam: Spinoza hakkında ne bulursam okumaya devam diyorum. Bu elimdeki yaşam öyküsü kitabı öbürlerinden birazcık değişik. Sadece Spinoza’nın yaşamına odaklanmıyor. Devrin Yahudi cemaatini, Hollanda’danın siyasal ortamını, özgürlük ortamını, dini mücadelelerini de konu alıyor. Tarihi süreçte Yahudilerin yaşadıkları göçe, topluluk olarak hayatta kalma mücadelelerine değiniyor.
《☆☆☆》
Spinoza’yı benim için mühim kılan nedir? Spinoza’nın Tanrı’yla insan arasındaki o mukaddes ilişkiyi çağdaşlarından ve ondan sonrakilerden daha iyi kavradığını düşünüyorum. Yaşadığı dönemde dinleri egemenliği altına alan din adamlarını eleştirebilmiştir. Henüz 23 yaşlarında daha ilkin Yahudi tarihinde görülmemiş bir halde aforoz edilmiştir. Üstüne lanetler yağdırılacak kadar ne yapmıştı ki Spinoza? Bu bilgiye bugün bile haiz değiliz. Ama yaşarken onu en oldukca üzen şey. Onu incitmek için onu ateist ve Tanrıtanımaz denmesiydi. Aslında ona bunu diyen herkesten daha dindar ve Yaradan’ı daha oldukca seven biriydi.
《☆☆☆》
Yahudi halkının seçilmiş halk bulunduğunu reddediyordu. Elimizdeki Tevrat’ın Musa tarafınca değil, onu adını kullanan din adamları tarafınca değiştirildiğini iddia ediyordu. İnsan ruhunun ölümsüz bulunduğunu inkar ediyordu. Kusursuz bir yaratıcının insanlara kızıp dünyaya yıkım getireceğine inanmıyordu. Ona nazaran dindar biri iyi mi olmalıydı? Doğayla ve insanla barışık yaşayan, dürüst ve mütevazı yaşayan. Topluma yararlı olan, barışa hizmet eden biri sonsuz mutluluğa ve huzura ulaşabilirdi. Spinoza her haliyle hususi biriydi. Onu yüzyıllar sonrasında bile okuyabilmek ve tanıyabilmek büyük bir talih… (Murat Koçhan)


Spinoza: Bir Yaşam PDF indirme linki var mı?


Steven Nadler – Spinoza: Bir Yaşam kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Spinoza: Bir Yaşam PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Steven Nadler Kimdir?

Nadler 1986’da Columbia Üniversitesi’nden doktorasını aldı. O zamandan beri araştırma odaklılık, onyedinci yüzyılda Descartes ve Kartezyen felsefe , Spinoza ve Leibniz dahil olmak suretiyle felsefe çalışmalarına ayrılmıştır. Araştırması, ortaçağ Latin felsefesinde ve (bilhassa Spinoza’ya nazaran) ortaçağ Yahudi felsefesindeki erken çağdaş düşüncenin öncüllerini ihtiva eder.

1988 yılından bu yana Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapıyor ve Stanford Üniversitesi , Chicago Üniversitesi ve Paris’teki Ecole des hautes études sciences sociales’de felsefe profesörü olarak vazife yapıyor. 2008’de Spinoza Başkanlığını Amsterdam Üniversitesi’nde yapmış oldu . Nadler, Kasım 2006’da Beyond Belief sempozyumunda bir konuşmacı olarak vazife yapıyordu. Nisan 2015’te Roma’daki American Academy’de ikamet eden bir talebe olarak çalışıyordu.

Halen Felsefe Tarihi Dergisi’nin editörü.


Steven Nadler Kitapları – Eserleri

  • Spinoza: Bir Yaşam
  • Mümkün Dünyaların En İyisi
  • Heretikler
  • Spinoza’nın Etika’sı
  • Spinoza’nın Felsefesi
  • Descartes’ın Bir Portresi


Steven Nadler Alıntıları – Sözleri

  • … düşüncenin zihindeki çaba bulunduğunu korumak için çaba sarfediyor… (Mümkün Dünyaların En İyisi)
  • Bilirler ki eğer bilgisizlik ortadan kaldırılacak olursa otoritelerini ileri sürmelerinin ve savunmalarının biricik aracı olan o aptalca şaşkınlık de ellerinden gidecektir. (Spinoza’nın Etika’sı)
  • ”Tanrı, günahı ortaya çıkaran olmaksızın ve hatta ona alet olan olmaksızın, etik kötülükte, doğrusu günahta etik olarak işbirlikçidir. O bunu, ona adilce izin vererek ve onu bilgece iyiliğe yönlendirerek yapar.”
    (Leibniz) (Mümkün Dünyaların En İyisi)
  • … uzun bir yaşam geçirecek gibiydi. Çocukluktan sağ salim kurtulacak kadar talihli olanlardan oldukca azı bu mümkün en iyi dünyada genel olarak seksen yaşına kadar ya da daha çok yaşamayı umabilirdi. (Mümkün Dünyaların En İyisi)
  • Antik Yunan filozofu Epicurus (MÖ 341-271) problemi bilhassa kısa ve öz olarak ortaya koyuyor:
    ”Tanrı ya kötülükleri ortadan kaldırmak istiyor fakat yapamıyor ya da yapabilir fakat yapmayı istemiyor ya da ne yapmayı istiyor ne de buna gücü yetiyor ya da hem yapmayı istiyor hem de buna muktedir. Eğer o istiyor da yapamıyorsa, o vakit zayıftır ki bu tanrı kavramıyla uyuşmaz. Eğer ne istiyor ne de yapabiliyorsa, hem kıskanç hem de zayıftır ve bu yüzden ona tanrı denemez. Eğer hem yapmayı istiyor hem de yapabiliyorsa, ki bu tanrıya yakışan bir şeydir, o vakit bu kötülükler niçin var ve niçin bu tarz şeyleri ortadan kaldırmıyor?” (Mümkün Dünyaların En İyisi)
  • Hepimizin bilmiş olduğu şeklinde, der Spinoza, “insan insana Tanrı’dır.” (Spinoza’nın Etika’sı)
  • ”… Tanrı bilgeliğini kitabından daha oldukca sever … zira Tanrı’nın bilgeliği Onun vasıflarının niteliklerini en oldukca taşıyan araçları belirleme eder.” (Mümkün Dünyaların En İyisi)
  • (..) doğaya gülme­nin ya da onun için yas tutmanın doğru olmadığına inanıyo­rum. (Spinoza: Bir Yaşam)
  • (..) insan “mutsuz” olabilmesinin ko­şullarını alabildigine abartmış bir varlık türüdür. (Spinoza: Bir Yaşam)
  • ”Her vakit iradeyi seçime yönlendiren üstün bir niçin vardır… Seçim [mutlak] zorunluluktan özgür ve bağımsızdır; zira oldukca sayıda olabilirlik arasından yapılmıştır ve irade sadece nesnenin ağır basan iyiliği tarafınca belirlenmiş olacaktır.”
    (Leibniz) (Mümkün Dünyaların En İyisi)
  • ”… İnsan türünün mevcud tüm fertleri … mevcut olan ve varlığını sürdüren bütüne kıyasla hiçbir kıymet ifade etmez.”
    (Maimonides) (Mümkün Dünyaların En İyisi)
  • (..) insan mutluluğunun özgür fakat uygun nesneye yönlendirilmiş disiplinli aklın kullanımıyla mümkün olduğuna ikna olmuşlardır. (Spinoza: Bir Yaşam)
  • ”Tüm sorun … ileri daha iyi sıçramak için bir adım geri çekilmektir.”
    (Leibniz) (Mümkün Dünyaların En İyisi)
  • … en iyi işçi hangi tavizi vereceğini bilen işçidir. (Mümkün Dünyaların En İyisi)
  • Havaya fırlatılmış bir taş şeklinde, ya­ratılmış olan öteki herhangi bir şeyden, farkımız yoktu.
    “Lütfen, devinim durumunda olan taşın, bu süre süresince, de­vinimini sürdürmeye çabaladığını sandığını ve bunu bildiğini düşünün.
    (..) insanoğlu isteklerinin bilincindedirler ve onları belirleyen nedenle­rin ayrımında olmazlar.” (Spinoza: Bir Yaşam)
  • Vahşi hayvanlar fiili olarak algıladıkları tehlikelerden kaçarlar ve tehlikeden bir kez kaçtıklarında artık endişelenmelerine gerek kalmaz. Fakat geçmiş ve gelecek, insanların eziyet çekmesine niçin olur. (Seneca) (Spinoza’nın Etika’sı)
  • ”Tanrı gücüne nazaran yapabilirdi fakat adaletine nazaran yapması imkansız.” (Mümkün Dünyaların En İyisi)
  • Tanrı’nın gerçek öğretisi, “doğru din”, yalnızca Tanrı bilgisi ve ona boyun eğmek ve insanoğlunun komşusunu sevmesidir. Tanrı tektir, evrenin tözünden başka bir şey değildir…
    Jan Koerbagh
    (Spinoza: Bir Yaşam. Steven Nadler. s.378) (Spinoza: Bir Yaşam)
  • Spinoza, zihnin Tanrı’ya olan entelektüel sevgisinin, evren anlayışımız, erdemimiz, mutluluğumuz, refahımız ve “kurtuluşumuz” bulunduğunu savunur. (Spinoza’nın Felsefesi)
  • İnsanlar yaşamlarının büyük bir bölümünde akıl değil, fakat tutkular tarafınca yönlendirilir. (Spinoza’nın Etika’sı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş