Eğitim

Troçki İstanbul’da – Ömer Sami Coşar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Troçki İstanbul’da – Ömer Sami Coşar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Troçki İstanbul’da kimin eseri? Troçki İstanbul’da kitabının yazarı kimdir? Troçki İstanbul’da konusu ve anafikri nedir? Troçki İstanbul’da kitabı ne konu alıyor? Troçki İstanbul’da PDF indirme linki var mı? Troçki İstanbul’da kitabının yazarı Ömer Sami Coşar kimdir? İşte Troçki İstanbul’da kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ömer Sami Coşar

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789944888820

Sayfa Sayısı: 207


Troçki İstanbul’da Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Stalin tarafınca ülke dışına çıkarılan Kızıl Ordu’nun kurucusu Leon Troçki, dört buçuk yıl İstanbul’da yaşadı. Türkiye’deki sürgün yıllarının çoğunu Büyükada’da geçirdi. Ömer Sami Coşar’ın kaleminden bir yakın tarih araştırması.


Troçki İstanbul’da Alıntıları – Sözleri

  • …”öteden beri türk inkılâbını takdir edenlerdenim. hatta o zamanlar yardım da ettim. bunu muhterem kemal paşa da bilirler”
  • …troçki sâkin görünüyordu. yalnız bir muhabirin kendisine sual sorarken ”ekselans” demesine birden sinirlenmiş, şu cevabı vermişti:
    ”ben ekselans değilim, yoldaşım”…
  • Maksim Gorki benzer biçimde bir yazar dahi, önceleri bastırmış olduğu “Lenin Üstüne Hatıralar” adlı kitabının yeni bir şeklini hazırlıyor, eski baskı derhal piyasadan kaldırılıyordu. Bunda, Lenin’in Troçki’yi öven öven sözlerine yer verilmişti de…Bu kere Gorki, Stalin’in arzusunu yerine getiriyor, yeni kitabında bu sözleri silinmiş olduğu benzer biçimde Troçki’nin Bolşevik İhtilali’nde oynadığı rol üstünde şüpheyi çağrı edebilecek bazı ilaveler de yapabiliyordu.
  • Bir zamanlar bir kaş çatması binlerce şahıs için ölüm demek olan Troçki, bir paçavra çuvalı benzer biçimde Karadeniz kıyılarına düştü.
  • İstiklalinizi , bu uğurdaki mücadeleyi büyük reisinizin idaresine medyunsunuz. Gazi’nin büyüklüğü artık dünyaca teslim edilmiş bir hakikattir. Bir hakikat ki, burada yine etmekten ben de zevk duyarım.(L. Troçki)
  • Beyfendi,
    İstanbul kapılarından size şunları bildirmekle onur duyarım ; Kendi arzuyla Türk sınırına gelmiş değilim ve bu sınırı zor kullandığından dolayı aşmaktayım.
    Cumhurbaşkanı Beyefendi, hürmetlerimin kabulünü rica ederim .(L.Troçki, 12 Şubat 1929)
  • Hasta ve bitik durumda bulunan kızını bile bu şartla(Türkiye’ye dönüş vizesi) Almanya’ya kabul edeceklerdi. Dünyada Troçki ve ailesi için tek açık kapı Türkiye idi.
  • Molotov, komünist partilerinin mevzi hedefleri bir yana bırakarak doğruca iktidarı ele geçirmek için mücadeleye girişmeleri icap ettiğini söylüyor, ortaya iki ana parola atıyordu.
    1- Umumi grevlere gidilecek!
    2-Sokağa inilip, barikatlarla sokak ele geçirilecek!
  • Troçki benzer biçimde bir anarşist propagandacı yalnız kargaşalık yayabilir.Almanlar bunu o denli iyi biliyorlar ki,kendisini kabul etmeyi reddettiler.Muhakkak ki Kemalistlet kendileri aleyhinde çalışılmasına müsaade etmeyeceklerdir.Fakat bunun bile haricinde,huzursuzlukla dolu bir Ortadoğu’da,bu şekilde bir propagandacıya ve tahriklerine o denli elverişli zemin var ki !
    Dikkat etmeliyiz.Şundan dolayı Fransız olarak biz bu bölge ile yakından ilgiliyiz.
  • 1925 senesinde Türkiye’de Komünist Partisi’nin faaliyetine set çekilmiş olduğu vakit, tevkif edileceğini anlayan Nazım Hikmet kaçıyor, Rusya’ya dönüyordu.


Troçki İstanbul’da İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Troçki; devrim ilkin kendi evlatlarını yer tezinin en büyük örneklerinden biridir.
Devrim sonrası kurduğu ülkeden kovulup düşman bilmiş olduğu bir rejimin topraklarına ayak bastığında öldürüleceğinden adı benzer biçimde emindi. Dört yıl yaşamış olduğu Türkiye’de her türlü suikastten korunurken rahat bir emek verme ortamı sağlanarak fikirlerini geliştirmesine de zemin hazırlanmıştır. Troçki’nin Türkiye serencamını merak edenler için tavsiye edebileceğim bir kitap.
Ayrıca Türkiye İş Bankası’nın Kültür Yayınları arasından çıkan hatırat serisinin oldukca detaya girmeden akıcı dille hazırladığı eserlerinin oldukça başarıya ulaşmış bulunduğunu düşünüyorum. (Muhammet BÜLBÜL)

Fikirlerim: Kitabın dili, bilindik araştırma-tarih kitaplarının aksine mütevazı bir dil içeriyor. Ağır bir anlatımı yok. Kitaptaki vakalar anlatılırken propaganda amacı güdülmemiş. Tarafsız bir şekilde aktarılmış. Güzel, okunabilecek bir kitap. (Muhammed Emin Filiz)

Araştırma ve araştırma benzer biçimde değil de anı ve yaşam öyküsü tarzına daha yakın bir ifade dili var. Konuya meraklı olmasanız bile surukleyici ve garip bir macera anlatıldığı için kitap kendisini size okutur. (Yusuf Konakci)


Troçki İstanbul’da PDF indirme linki var mı?


Ömer Sami Coşar – Troçki İstanbul’da kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Troçki İstanbul’da PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ömer Sami Coşar Kimdir?

İlk ve ortaokulu saint joseph’te okudu. lisenin ilk iki sınıfına paris’te janson de sailly’de devam etti. 1940 senesinde galatasaray lisesi’nden mezun oldu. aynı yıl anadolu ajansı ve son posta’da gazeteciliğe başladı. 1947 senesinde cumhuriyet gazetesine geçti. 1950-1960 yılları aralığında bu gazetede dış siyaset yazarlığı yapmış oldu.”siyasal icmal”ler yazdı. bir süre yazı işleri müdürlüğünü üstlendi. 1958-1960 yılları aralığında yıldız harp akademisi’nde dış siyaset konferansçısı olarak bulunmuş oldu. i.ü. gazetecilik enstitüsü’nde “meslek ahlakı” dersleri verdi. 1960 senesinde milliyet gazetesine geçen ömer sami coşar, 1961 senesinde basın temsilcisi olarak kurucu meclis’e girdi. 1964 senesinde kıbrıs vakaları esnasında adada bulunmuş oldu. 1968-1969 yıllarında bir süre yeni istanbul gazetesinde çalıştı. gazetecilik yaşamını hemen sonra milliyet gazetesinde sürdürdü. türkiye’nin yakın tarihiyle kitap ve ansiklopedi emek harcamaları yapmış oldu.


Ömer Sami Coşar Kitapları – Eserleri

  • Troçki İstanbul’da
  • İhtilalin İçyüzü


Ömer Sami Coşar Alıntıları – Sözleri

  • “Öyleki bir anayasa yapın ki, tekrar ihlali mümkün olmasın.” (İhtilalin İçyüzü)
  • …troçki sâkin görünüyordu. yalnız bir muhabirin kendisine sual sorarken ”ekselans” demesine birden sinirlenmiş, şu cevabı vermişti:
    ”ben ekselans değilim, yoldaşım”… (Troçki İstanbul’da)
  • Hasta ve bitik durumda bulunan kızını bile bu şartla(Türkiye’ye dönüş vizesi) Almanya’ya kabul edeceklerdi. Dünyada Troçki ve ailesi için tek açık kapı Türkiye idi. (Troçki İstanbul’da)
  • “Aynı anda rektörlük binasının tüm ışıkları yanmaktadır. Saatlerdir toplantı halinde bulunan senato, Menderes’in üniversite profesörlerine yapmış olduğu son hakaretleri cevaplandırmak için bir bildiri hazırlamıştır. İçerde Örfi İdare ve Merkez kumandanları bu bildirinin basına verilmemesi için senato üyelerini ikna etmeye çalışmaktadırlar. Birkaç saat sonrasında ne bu şekilde bir bildiriye, ne de bu şekilde bir ikna gayretine lüzum kalacağını nereden bilsinler?..Nereden bilsinler ki ertesi sabahleyin devrilmiş görecekleri rejime indirilecek darbenin son hazırlıkları o anda burunlarının dibinde yapılmaktadır..” (İhtilalin İçyüzü)
  • Troçki benzer biçimde bir anarşist propagandacı yalnız kargaşalık yayabilir.Almanlar bunu o denli iyi biliyorlar ki,kendisini kabul etmeyi reddettiler.Muhakkak ki Kemalistlet kendileri aleyhinde çalışılmasına müsaade etmeyeceklerdir.Fakat bunun bile haricinde,huzursuzlukla dolu bir Ortadoğu’da,bu şekilde bir propagandacıya ve tahriklerine o denli elverişli zemin var ki !
    Dikkat etmeliyiz.Şundan dolayı Fransız olarak biz bu bölge ile yakından ilgiliyiz. (Troçki İstanbul’da)
  • Molotov, komünist partilerinin mevzi hedefleri bir yana bırakarak doğruca iktidarı ele geçirmek için mücadeleye girişmeleri icap ettiğini söylüyor, ortaya iki ana parola atıyordu.
    1- Umumi grevlere gidilecek!
    2-Sokağa inilip, barikatlarla sokak ele geçirilecek! (Troçki İstanbul’da)
  • Beyfendi,
    İstanbul kapılarından size şunları bildirmekle onur duyarım ; Kendi arzuyla Türk sınırına gelmiş değilim ve bu sınırı zor kullandığından dolayı aşmaktayım.
    Cumhurbaşkanı Beyefendi, hürmetlerimin kabulünü rica ederim .(L.Troçki, 12 Şubat 1929) (Troçki İstanbul’da)
  • …”öteden beri türk inkılâbını takdir edenlerdenim. hatta o zamanlar yardım da ettim. bunu muhterem kemal paşa da bilirler” (Troçki İstanbul’da)
  • “Ben talihsiz bir adamım, 1957’de milletvekili seçildim. Meclis’e geldim. Birkaç ay içinde sadece sağımı solumu öğrendim, işlerin farkına vardım. Takrirler veriliyordu. Encümende ve Meclis’te görüşme oluyordu. Reye koyuluyordu, aklımın erdiği kadar reyimi kullanıyordum. Kanunun anayasaya uygun olup olmadığını, memleketin bir dikta rejimine götürülüp götürülmediğini, tek parti sistemine devlet idaresinin sürüklendiğini fark etmedim.” (İhtilalin İçyüzü)
  • İstiklalinizi , bu uğurdaki mücadeleyi büyük reisinizin idaresine medyunsunuz. Gazi’nin büyüklüğü artık dünyaca teslim edilmiş bir hakikattir. Bir hakikat ki, burada yine etmekten ben de zevk duyarım.(L. Troçki) (Troçki İstanbul’da)
  • Bir zamanlar bir kaş çatması binlerce şahıs için ölüm demek olan Troçki, bir paçavra çuvalı benzer biçimde Karadeniz kıyılarına düştü. (Troçki İstanbul’da)
  • Maksim Gorki benzer biçimde bir yazar dahi, önceleri bastırmış olduğu “Lenin Üstüne Hatıralar” adlı kitabının yeni bir şeklini hazırlıyor, eski baskı derhal piyasadan kaldırılıyordu. Bunda, Lenin’in Troçki’yi öven öven sözlerine yer verilmişti de…Bu kere Gorki, Stalin’in arzusunu yerine getiriyor, yeni kitabında bu sözleri silinmiş olduğu benzer biçimde Troçki’nin Bolşevik İhtilali’nde oynadığı rol üstünde şüpheyi çağrı edebilecek bazı ilaveler de yapabiliyordu. (Troçki İstanbul’da)
  • “Güneş batarken binlerce ağızdan çıkan yanık bir türkünün nağmeleri Beyazıt meydanını doldurmaktaydı:
    Olur mu bu şekilde olur mu
    Kardeş kardeşi vurur mu
    Kahrolası diktatörler
    Bu dünya size kalır mı?” (İhtilalin İçyüzü)
  • “Polis ve jandarma elde bulunursa, hakkaniyet etki altına alınırsa, söz söyleyebilecek vatandaşlar nimetle yada kahr ile susturulursa ve özgür düşünce söylemek basında ve Büyük Meclis’te olanaksız hale getirilirse, halk kıpırdayamaz, anlayamaz ve aciz kalır sanılmıştı. İktidardakiler her milletin bu yolasapmış her idarecisi benzer biçimde halkın hakiki düşüncesini, halkın potansiyel kuvvetlerini anlamaz ve görmez hale gelmişlerdi. 27 Mayıs bu şekilde bir dönem nihayet vermiştir.” (İhtilalin İçyüzü)
  • 1925 senesinde Türkiye’de Komünist Partisi’nin faaliyetine set çekilmiş olduğu vakit, tevkif edileceğini anlayan Nazım Hikmet kaçıyor, Rusya’ya dönüyordu. (Troçki İstanbul’da)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş