Eğitim

Körü Körüne İnanç – Vamık Volkan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Körü Körüne İnanç – Vamık Volkan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Körü Körüne İnanç kimin eseri? Körü Körüne İnanç kitabının yazarı kimdir? Körü Körüne İnanç konusu ve anafikri nedir? Körü Körüne İnanç kitabı ne konu alıyor? Körü Körüne İnanç PDF indirme linki var mı? Körü Körüne İnanç kitabının yazarı Vamık Volkan kimdir? İşte Körü Körüne İnanç kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Vamık Volkan

Çevirmen: Özgür Karaçam

Yayın Evi: Okuyan Us Yayınları

İSBN: 9759756287422

Sayfa Sayısı: 519


Körü Körüne İnanç Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Vamık D. Volkan bu kitapta Bosna Savaşı’ndan İsrail-Filistin çatışmasına, köktendinci terörden 11 Eylül’e ve intihar bombacılarına dek artık hepimizi yakından ilgilendiren sorunları ele alıyor ve liderleri inceliyor.

Atatürk’ten Stalin’e, Mandela’dan Milosevic’e, Bin Ladin’den Bush’a toplumları yönlendiren liderler ve kişilikleri üstüne benzeri olmayan bir araştırma.

Volkan, Birleşmiş Milletler’den, Amerika Psikiyatri komisyonlarına kadar arabuluculuk ve danışmanlık yapmış olduğu komisyonlarda, harp sonrası Berlin’de ve Sovyetler Birliği’nde, Yugoslavya, Kosova, Kuveyt ve İsrail’den Mısır’a kadar her biri sorunlu başlıklar olan ülkeler üstüne anlamlı emekler yapmıştır. …Detaylı ve bilimsel nitelikli çalışmasında, geniş gruplar içinde kimlik sorununa, gerileyen ve ilerleyen güçler bakımından eşit mesafede durarak bakmıştır. Freud’un orijinal çıkışından sonrasında bu emek verme Psikanalitik Kitle Psikolojisi alanında meydana getirilen kim bilir en çarpıcı ve kapsamlı araştırmadır.

Leo Rangell, Uluslararası Psikanaliz Derneği Onursal Başkanı

Profesör Volkan, bizlere kriz dönemlerinde bazı kitlelerin yıkıcı sonuçlar doğurarak gericileştiğini, bazılarının ise iyi mi ilerleyip geliştiğini öğretiyor. …Bu kitabı okumak, yeni yorumlar ve bakış açıları kazanmak için birebir.

Sverre Varvin,

Terör ve Terörizm Emek harcama Grubu Başkanı, Uluslararası Psikanaliz Derneği

Günümüzde sıklaşan terör faaliyetleri artık sivilleri de hedef almaktadır. Hükümetlerin bu konudaki emek harcamaları da çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Bu karışık ve kaygı verici dönemde Volkan’ın çalışmasının zamanlaması daha doğru olamazdı. Anlaşılması kolay bir üslupla yazılmış, bu kıymetli ve eğitici kitabı elinizden bırakamayacaksınız.

Yargıç Richard Goldstone,

Uluslararası Terörizm Vazife Gücü Başkanı,

Uluslararası Baro Derneği


Körü Körüne İnanç Alıntıları – Sözleri

  • Hapislik olmuyor dalga geçmeden
    Halbuki ben…
    Baktım ki, elimde bitmiş cıgaram
    Bir nefes içmeden
    Nazım Hikmet
  • Kuşkusuz, tüm dinler bir yana tüm köktendinci hareketler,
    yandaşlarını Waco’da olduğu benzer biçimde ağlatısal ve yırtıcı sonuçlara itmez. Dinler insanlık ideallerini ateşleyebilir, bireylerin pozitif eylemler gerçekleştirmesine destek olabilir ve yaratıcı dürtüleri ve sanatla alakalı yaratıcılığı kamçılayabilir. Fakat, bununla birlikte tarih süresince insanoğlu, din adına, sözle ifade edilemez acılara yol açmışlardır. Şu halde kendi başına din, yansız bir tutum içindedir:
    Dinler, özgül ruhsal yapıya ve grup etkisine bağlı olarak fertleri ıslah edebilir ya da zehirleyebilir.
  • Bir fert olarak insan, ölmeye mahkumdur. Kendisi için de­ğil, kendisinden sonrasında gelecekler için çalışmak, bir ferdin ha­yatta ulaşabileceği mutluluğun ilk koşuludur. Herkesin kendi tercihleri vardır. Bazıları bahçıvanlığı ve çiçek yetiştirmeyi se­ver. Diğer bazıları, insanları eğitmeyi tercih eder. Çiçek yetişti­ren insan, başkalarından herhangi bir şey bekler mi? Başkaları­nı eğiten şahıs, çiçek yetiştiren kadar çalışmak zorundadır.
    yazar/mustafa-kemal-ataturk
  • Bilimsel kuramların vakaları betimlemekteki başarısıyla beraber, bir çok insan Tanrı’nın evreninin bir yasalar kümesine gore evrim geçirmesine izin verdiğine ve bu yasaları bozacak şekilde evrene müdahale etmediğine inanmaya başlamıştı. Fakat bu yasalar, evrenin başlangıçta neye benzediğini söylememektedir. Saatin parçalarını bir araya getirip çalıştıran ve onun iyi mi bir başlangıç yapacağını seçen, gene Tanrı olabilirdi. Evrenin başlangıcı olduğunda onun bir yaratıcısının bulunduğunu da varsayabiliriz. Fakat evren bütünüyle kendini içermekteyse, ucu bucağı yoksa, ne bir başlangıcı, ne de sonu var ise; yalnızca olmuşsa.
    O süre bir yaratıcıya yer var mıdır?
    Stephen Hawking
  • …minik aşırı dinî kültler olsun, kitlesel geniş grup hareketleri olsun, köktendinciliğin aşırı biçimlerinin paylaşmış olduğu ruhsal öğelerin
    bir listesini yapalım:
    “Gerçek” İlâhî metin ya da kurallara haiz oldukları yönünde mutlak bir inanç.
    İlahi metnin bir yorumlayıcısı olan bir üst önder.
    “Büyüsel” inançların sergilenmesi.
    Kötümser tutum.
    Aynı anda mevcud paradoks tümgüçlülük ve kurban edilme duyguları.
    Grup ile dış dünya içinde ruhsal (ve kimi zaman fizyolojik)
    barikatların kurulması.
    Grup sınırlarının haricinde kalan kişilerden ve şeylerden
    tehdit ya da çekince beklentisi.
    Bir çok kez hanımefendilerin alçaltılmasını da kapsayan, aile, cinsiyet, çocuk bakımı ve cinsellik normlarında değişim.
    Sonuçta toplu intiharın, cinayetin ya da grubun inançları
    açısından tehdit olarak algılanan anıt ya da binaların tahrip edilmesinin kabullenilmesine varan, ortak ahlâk anlayışında değişim olması.
    Bu listeden de görebileceğimiz benzer biçimde, aşırı dinci gruplardaki önder-yandaş etkileşimlerinin psikolojisi, bu kitabın önceki bölümlerinde incelenmiş olan öteki gerilemiş gruplara benzese de, köktendincilikte geniş grup gerilemesinin bazı işaret ve belirtilerinin bir kümesine vurgu söz mevzusudur…
  • İnsan grupları arasındaki çatışmalara “Tanrılar” karıştırıldığı takdirde trajedi gerçekleşmektedir. Şu sebeple “Tanrılar” pazarlık yapmaz.
  • Ancak bununla birlikte tarih süresince insanoğlu, din adına, sözle ifade edilemez acılara yol açmıştır.
  • Müslümanların komşu gruplarla ilişkilerindeki değişimler de, benzer şekilde Kuran’da yansımasını bulmaktadır. O, öteki din­leri kabul etmekte, İsa’ya, Musa’ya ve öteki Musevi ve Hıristi­yan ulularına saygı göstermekte ve “Kutsal Kitap’taki diğer ki­şileri” tanımaktadır. Fakat tarihsel koşulların değişmesiyle bir­likte Kuran’ın “ötekiler”e karşı tutumu da değişmiştir. Mesela hicreti izleyen dönemde Müslümanların Medine’deki büyük Ya­hudi topluluğuna yönelik duyguları son aşama olumluydu. Al­lah, Kuran’da ilkin: “Musa’nın bir rahmet, bir rehber de olan ki­tabıyla…” (11. Sure, 17. Ayet) yorumunda bulunmaktaydı. Müs­lümanlarla Yahudiler içinde gerginlik başlayınca Allah, Müslümanların Yahudilere yakınlık göstermesini yasaklar:
    Ey inanmış olanlar! Sizden ayrı olanları sırdaş edinmeyin, size kötülükten geri kalmazlar, isterler ki bunalınız, onla­rın hınçları sözlerinden bellidir, içlerinde saklı olan daha büyük şeyler var. (3. Sure, 118. Ayet).
  • Freud, dinin “İnsanlığın evrensel saplantı nevrozu” bulunduğunu belirtmiştir.
  • Evrenin başlangıcı olduğunda onun bir yaratıcısının bulunduğunu da varsayabiliriz. Fakat Evren bütünüyle kendini içermekteyse, ucu bucağı yoksa, ne bir başlangıcı, ne de sonu var ise; yalnızca olmuşsa. O süre bir yaratıcıya yer var mı?
  • ” Din ve siyaset, ne inananların ve ne de onları yönetmeye çalışanların zihinlerinde birbirinden ayrılabilir ve de dini görüşler, modern Batılı yönetimlerin neredeyse tüm kavram ve kurmalarını etkilemiştir: Kilise hukuku ve doğal hukuk vesilesiyle hukuk; internasyonal yargı doktrini vesilesiyle egemenlik; haklı kazanç ve tefecilik doktrinleri vesilesiyle iyelik; hayırsever olma buyruğu vesilesiyle toplumsal refah ve eğitim; dindarlık ve itakàrlık buyruğu vesilesiyle politik yükümlülük; kusursuzluğun bu dünyaya değil, diğeri dünyaya ilişkin olduğu inancı vesilesiyle politik kararlılık.”
  • Bir grubun üyelerinin temel itimat duygusu bir kez sarsıldı mıydı, çizgisinden sapar ve onun yerini körü körüne itimat alır. Bu benzer biçimde toplumsal gerileme durumlarında liderlerin görüşlerini ve gösterdikleri yönü, yapıcı ya da yıkıcı olduklarına bakmaksızın takip etme eğiliminde oluruz.
  • Ulusçuluk – hiçbir süre tanışmayacağımız milyonlarca kişinin yaşamıyla ve özlemleriyle ve hiçbir süre bütünüyle gezemeyeceğimiz bir yurtla kurduğumuz özdeşim -, aileye ya da çevremizdekilere duyduğumuz sevgiden kalite olarak değişik bir şeydir. Bu, niteliksel olarak insanlığa ya da tüm dünyaya duyulan sevgiye benzer.
  • Çekirdek kimliğin kaybı, katlanılamaz bir durumdur, bir ruhsal ölümdür.
  • Dönüştürücü ya da karizmatik liderler topluluk içindeki görünümleri, yaptıkları konuşmalar, dile getirdikleri tercihler ve nefretler ve hatta giyinme biçimleri ile grubun fikirleri içinde yer edinen duyguları yansıtmaktadır.


Körü Körüne İnanç İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Vamık Volkan benzer biçimde psikiyatri alanında yetkin birisiyle bu kitap vesilesiyle tanıştım. Terörizm gruplarını, bazı ülkelerdeki regresyon (gerileme ) dönemlerini ruhsal boyutlarıyla gözler önüne seriyor. Çeşitli liderlerin karakteristik yapısının bilhassa örselenmeyle oluşan narsisizmlerinin ülkenin yönetiminde bu kadar etkin bir rol oynayacağını anlamak güç olurdu. Gerileme içinde toplumun ipuçlarından, terörizme teşne güruhların kimlik tanımalarını bulabiliyorsunuz. Sosyolojik olguları, psikodinamik disiplinle ele alınışı ve bunun güzel bir halde işlenmiş hali, okuyucuya genel kültür, birikim ve de meselelere etraflıca bakmanıza kaynaklık edecektir. (daral_1988)

Kitap genelinde psikiyatri, psikoloji ve ruh çözümü terimleri ile bol miktarda karşılaşacağınızı belirtmem lazım. Geniş grup kimliği, seçilmiş travmalar, regresyon (gerileme) benzer biçimde kavramlarla sık sık karşılaşıyorsunuz. Vamık Volkan kitabın içinde bu terimleri lügat anlamı ile açıklamamakla beraber, mevzuya ilişkin sunmuş olduğu önermelerden niçin bahsettiğini anlayabilirsiniz.
Kitap, kitle psikolojisi açısından zihninizi inanılmaz derecede aydınlatıyor. Olayları yorumlarken, ilişkin olduğunuz geniş grup kimliğini kullanırken hem kendinizi, hem de başkalarını iyi mi baskı altına alabileceğinizi fark ediyorsunuz. (Tamer Sağcan)

Yazarın uğraş alanı olan insan psikolojisinden hareketle, averaj birinin siyasal gruplar ve sosyolojik vakalara karşı bakışını ve duruşunu örneklemelerle anlattığı kaynak yapıt. Az oldukça adını duyduğumuz diktatörler, başkanlar, dini liderler, teröristlerin ailede başlamış olan problemlerinin nerelere varabileceğini görmüş olacaksınız. Bilhassa Hitler´in yönetim ve propaganda anlayışının günümüzde dahi uygulanmakta bulunduğunu hayretle okuyacaksınız. Bilim insanlarının yazdığı ciddi eserlerde olduğu benzer biçimde kitabın sonunda uzun bir kaynakça görmüş olacaksınız. Kaynakcasını paylaşan yazarlar ve onların kitapları oldukça daha etkili olabiliyor insan ve cemiyet hayatında. Biraz çaba edip okumalı deriz. Kitap 295. sayfada başlamış olan ´´Narsistik Kişilikler´´ başlıklı kısmı ile oldukça ivme kazanıyor ve diktatörlerin çocukluklarından gelen ortak kişilik bozukluklarının yönetim anlayışlarına iyi mi yansıdığını bir solukta ve hayretle okuyacaksınız. (Kitap okumak)


Körü Körüne İnanç PDF indirme linki var mı?


Vamık Volkan – Körü Körüne İnanç kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Körü Körüne İnanç PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Vamık Volkan Kimdir?

Lefkoşa’da dünyaya geldi. Kıbrıs İslam Lisesi’nde okudu; son sınıftayken çıkan isyanla adı değişen Kıbrıs Türk Lisesi’ni tamamladı. Türkiye’ye geldi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1956’da mezun oldu. Türk vatandaşı olamadığı için emek verme şartları zordu.

Şikago’ya gitti. Üç ay sonrasında babasından gelen mektupta, en yakın arkadaşının Kıbrıs’ta bir eczanede milliyetçi Rumlar tarafınca öldürüldüğünü özetleyen gazete kupürü çıktı. On yıl Türkiye ve Kıbrıs’a dönemedi.

2002’ye kadar tam 45 yıl Virginia Üniversitesi’nde ders verdi. 18 yıl üniversite hastanesinin başhekimliğini yapmış oldu.

Kırk kitap emek vermesi yapmış oldu ve 400’ü aşkın bilimsel yazı yayımladı. Psikolojik çatışma ve kimlik mevzularında sayısız araştırma ve saha emek vermesi gerçekleştirmiş oldu. Psikopolitik teoriler ve dünyanın sorunlu birçok yerinde sulh için yapmış olduğu emekler sebebiyle Nobel Barış Ödülü’ne aday yayınlandı.


Vamık Volkan Kitapları – Eserleri

  • Kozmik Kahkaha
  • Atlarla Yaşayan Kadın
  • Hayvan Katili
  • Kayıptan Sonra Yaşam
  • Kusursuz Kadının Peşinde
  • Fanustaki İnsanlar
  • Gidenin Ardından
  • Ölümsüz Atatürk
  • Atatürk’ün Psikanalitik Biyografisi
  • Körü Körüne İnanç
  • Göçmenler ve Sığınmacılar
  • Nazi Mirası
  • Atatürk Anatürk
  • 6 Adımda Borderline
  • Politik Psikoloji
  • Divanda Kılıç Dövüşü
  • Tarihi ve Psikolojik Boyutlarıyla Uluslararası Terörizm
  • Divandaki Düşmanlar
  • Kimlik Adına Öldürmek
  • Psikoterapide Nesne İlişkileri
  • Osmanlı’nın Yasından Atatürk’ün Türkiye’sine Onarıcı Liderlik ve Politik Psikoloji
  • Kanbağı-Etnik Gururdan Etnik Teröre
  • Türkler ve Yunanlılar
  • Bilinçdışında Kardeşler ve Psikopatoloji


Vamık Volkan Alıntıları – Sözleri

  • Takıntılı mükemmelliyeti arar, narsist onu iddia eder (Hayvan Katili)
  • George Orwell, “İster sevelim ister sevmeyelim, milliyetçi sevgiler ve nefretler çoğumuzun makyajının birer parçasıdır.” demektedir. (Politik Psikoloji)
  • Orwell milliyetçiliğin kendi grubu tarafınca meydana getirilen zulme karşı gelmek bir tarafa, bu zulmün bilincinde değilmiş benzer biçimde davranacağını vurgular. toplumların objektif gerçeklere karşı duyarsız kalmaları dünya haberlerinin yanlı aktarılmasına sebep olabilir. her şey gazetecinin hangi tarafı tuttuğuna bağlıdır. (Politik Psikoloji)
  • Bir çocuğun ölmesiyle, ebeveynler yalnızca oldukça kıymetli bir bağları değil, bununla birlikte öngördükleri geleceği de yitirmiş olurlar. (Kayıptan Sonra Yaşam)
  • İnsanoğlu pseudospecia kanalıyla evrime uğramıştır. Kabileler, klanlar, sınıflar vs. değişik bir türden gelirmişçesine değişik davranırlar, bunlar tabiat üstü niyetlerle kurulmuşlardır” (Politik Psikoloji)
  • Psikolojik bir hadisedir ki insan, hayatta bazı dostluklar elde etmek için olağanüstü çalışmak ve fedakârlıklar yapmak zorundadır. – Mustafa Kemal (Atatürk’ün Psikanalitik Biyografisi)
  • Dıştaki nesnelerle kendisini kaynaştırmak psikozlu kişilerin bir özelliğidir. Bu kaynaşmanın yanı sıra, Jane benzer biçimde kişiler kendilerini ve başka insanları ya iyi ya da fena olarak algılarlar. Canlı ve cansız nesneleri benzer şekilde, iyicil yada saldırgan şeklinde sınıflandırıyordu. Sanki dünyasının gürültücü hayaletlerle dolu bulunduğunu hissediyordu; cansız nesneler gizemli, görünmez güçler tarafınca hareket ettiriliyorlardı. (Kozmik Kahkaha)
  • Yas tutmak, soyut ya da somut, herhangi bir mühim yitik ya da herhangi bir yitik tehlikesi için bile gösterilen zaruri bir psikobiyolojik tepkidir. (Hayvan Katili)
  • “Hayır” demeyi öğrenmek, bir çocuğun ruhsal yaşamında bir kilometre taşıdır. (Kozmik Kahkaha)
  • tamamımız, yabancı düşmanlığının farkına varmalı ve aslen bilinçdışı kullanılan bir kavram olarak ‘yabancı’yı, fizyolojik anlamda bizlerden bir parça olarak entegre etmeyi öğrenmeliyiz. dolayısıyla yabancılara karşı hoşgörü ve insaniyet göstermek, devamlı bir uygarlık ve kültür çabası harcamak için çağrıda bulunmalıyız. yansıtmaların enerjisini zayıflatmanın ve ötekileri saldırganca dışlayan bir ulusal varlık olarak ‘biz’ terimini hafifletmenin tek yolu budur. (Göçmenler ve Sığınmacılar)
  • Türkiye’deki hastanelerde konversif bozukluklar ve takıntılı (obsesif) nevroz vakaları küçümsenmeyecek ölçüdedir. (Divanda Kılıç Dövüşü)
  • Bir fert olarak insan, ölmeye mahkumdur. Kendisi için de­ğil, kendisinden sonrasında gelecekler için çalışmak, bir ferdin ha­yatta ulaşabileceği mutluluğun ilk koşuludur. Herkesin kendi tercihleri vardır. Bazıları bahçıvanlığı ve çiçek yetiştirmeyi se­ver. Diğer bazıları, insanları eğitmeyi tercih eder. Çiçek yetişti­ren insan, başkalarından herhangi bir şey bekler mi? Başkaları­nı eğiten şahıs, çiçek yetiştiren kadar çalışmak zorundadır.
    yazar/mustafa-kemal-ataturk (Körü Körüne İnanç)
  • Kraliçe Victoria, kocasının ölümünden onlarca yıl sonrasında bile, garip bir şey gördüğünde, içinde Albert’ın resmi olan ve üstünden asla çkarmadığı minik broşunu açarak görmüş olduğu şeyi “O’na” da gösterirmiş. (Gidenin Ardından)
  • Analitik süreçlerin bir bileşeni de dirençtir ve her analist direncin bazı durumlarda iyice katı ve aşılmaz hale geldiğini iyi bilir. Bu tür güçlük hatta imkânsızlıkla karşılaşmalar akla şu suali da getirir: Bu tür bir direnç ne kadar analizan kaynaklı ne kadar psikanalist kaynaklıdır? Bundan seneler ilkin meşhur psikanalist Paul Ornstein ile yaptığım bir sohbette bana psikanalizin direnç diye tanımladığı şeyin bir kısmının iatrojenik bulunduğunu söylemişti (Iatros=Doktor; Jenik=Kökenli). Analizanın kendi içsel dinamikleri ve yapılarına
    dayalı bir direnç özelliği olabileceği benzer biçimde psikanalistin yada psikoterapistin zamansız ve orantısız müdahalelerinin karşısında analizanın sıhhatli bir şekilde kendini korumaya emek vermesi; kendi bütünlüğünü ve sürekliliğini kaybetmeme gayreti, yorumunu kabul ettirme çabası içinde olan psikanaliste bir direnç olarak gözükebilir (Ornstein, Kişisel Görüşme, 2000). (Divanda Kılıç Dövüşü)
  • Kendi kimliği olduğu sandığı şeyin aslen büyük seviyede ebeveyniyle çeşitli özdeşimlerinin bir birleşimi bulunduğunu keşfediyordu. (Atlarla Yaşayan Kadın)
  • ” Burada büyümeyi öğreniyorum ….” (Atlarla Yaşayan Kadın)
  • “Geçmişte kurduğu yakın ilişkilerde aklı karışıyordu fakat oldukça yakınlaşmadığı sürece kendini insanlardan ayrıştırmakta zorlanmıyordu.” (Fanustaki İnsanlar)
  • …çocukluğunun “iyi” ve “fena” annelerini temsil ediyordu. (Kusursuz Kadının Peşinde)
  • “Takıntılı mukemmeliyeti arar,narsisit onu iddia eder ” (Hayvan Katili)
  • Bir de saat almıştı, geçen vaktin bilincinde olmanın bir erişkin etkinliği bulunduğunu düşünüyordu (Atlarla Yaşayan Kadın)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş