Eğitim

Uygarlık – Niall Ferguson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Uygarlık – Niall Ferguson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Uygarlık kimin eseri? Uygarlık kitabının yazarı kimdir? Uygarlık konusu ve anafikri nedir? Uygarlık kitabı ne konu alıyor? Uygarlık PDF indirme linki var mı? Uygarlık kitabının yazarı Niall Ferguson kimdir? İşte Uygarlık kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Niall Ferguson

Çevirmen: Nurettin Elhüseyni

Yayın Evi: YKY

İSBN: 9750821967

Sayfa Sayısı: 392


Uygarlık Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu kitabın ele almış olduğu ana sual gittikçe bana bir çağıl çağ tarihçisinin ortaya atabileceği en garip sual şeklinde görünüyor. Avrasya kara hacminin batı ucundaki birkaç minik siyasal yapı, 1500 dolaylarından itibaren Doğu Avrasya’nın daha kalabalık ve birçok bakımdan daha gelişkin toplumlarını da kapsamak suretiyle dünyanın geri kalan kesimine egemen olma yoluna tam olarak niçin girdi? Buna bağlı ikinci sorum şu: Batı’nın geçmişteki üstünlüğüne ilişkin iyi bir izahat bulabilirsek, geleceği mevzusunda bir öngörü ortaya koyabilir miyiz? Bu hakkaten Batı dünyasının sonu ve yeni bir Doğu çağına geçiş mi anlama gelir? Başka bir ifadeyle, insanlığın daha büyük kısmının Batı Avrupa’da Rönesans’ın ve Reform hareketinin peşinden ortaya çıkan uygarlığa – bilim devrimiyle ve Aydınlanma süreciyle harekete geçen, Atlantik’in diğeri yakasına ve ta Avustralezya’ya kadar yayılan, devrim, endüstri ve imparatorluk çağlarında doruğuna ulaşan uygarlığa – azca oldukça bağlı olduğu bir dönemin sönüşüne mi şahit olmaktayız?


Uygarlık Alıntıları – Sözleri

  • Uygarlık sanatçıların tavan arası odaları kadar bilimcilerin laboratuvarlarıyla da ilgilidir.
  • Avrupa üniversitelerinin uzmanlık alanlarını genişlettikleri bir dönemde, medreseler gittikçe sırf ilahiyata odaklandı.
  • Öyleyse “Batı” coğrafi bir ifadenin oldukça ötesinde bir şeydir. Uç noktalarda bulanıklaşan sınırlara haiz bir normlar, davranışlar ve kurumlar dizisidir.
  • Avrupa ileriye atılırken, Çin niçin tökezledi? Smith’in esas cevabı Çin’ in “dış ticareti teşvik” edemediği ve dolayısıyla karşılaştırmalı üstünlüğün ve internasyonal işbölümünün yararlarını elden kaçırdığıydı. Ama başka açıklamalar da mümkündü.
  • Ölüm oranının bilhassa yoksullar içinde yüksek olması bir ihtimal bir halde zenginlerin daha da zenginleşmesine yaradı. Büyük Veba Salgını’nın sonunda, Avrupa’da şahıs başına gelir düzeyinde bir yükseliş olduğu kesindir; bu sebeple sağ kalanlar işgücü kıtlığı yardımıyla daha yüksek ücret kazanabildiler.
  • Gönlü kırık ressamın ruh hali, tuvale yazılmış şu ölümsüz sekiz Latince kelimeyle özetlenir:
    Conceptio culpa
    Nasci pena
    Labor vita
    Necesse mori
    “Gebelik günah, doğum sancılı, yaşam zahmetli, ölüm ise kaçınılmaz.” Devrin Avrupa’sındaki yaşam için daha özlü bir tanım ne olabilirdi ki?
  • Bu kitapta Batı’yı ötekilerden ayırt eden şeylerin, şu demek oluyor ki küresel gücün aslolan
    kaynaklarının belirgin altı yeni kurum manzumesi ve onlarla bağlantılı fikirler
    ve davranışlar bulunduğunu göstermek isterim. Basitleştirme açısından, hepsini şu altı başlık altında özetleyebilirim:
    1. Rekabet
    2. Bilim
    3. Iyelik hakları
    4. Tıp
    5. Tüketim toplumu
    6. Emek harcama ahlakı
  • Batı’nın haiz olduğu, fakat Doğu’nun yoksun kalmış olduğu altı çekici uygulamanın ilki ne tecim, ne iklim, ne teknoloji, ne de felsefeyle ilgiliydi. Smith’in farkına vardığı şeklinde, her şeyden ilkin kurumsal yapıyla ilgiliydi.
  • Sonraki Avrupalı yazarlar Doğu’yu alt eden şeyin Batı teknolojisi olduğu kanısına vardılar – bilhassa de endüstri devrimini doğuracak olan teknoloji.
  • Kritik nokta Batı ve ötekiler arasındaki ayrımın kurumsal olmasıdır.


Uygarlık İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Batı’nın bugünkü gelişmişlik düzeyine iyi mi ulaştığının, bu sırada Doğu’da nelerin olup bittiğinin zamanı. Ferguson geniş bir perspektif çiziyor ve Batı’nın ilerleyişini altı başlık altında inceliyor. Bu başlıklar: rekabet, bilim, iyelik, tıp, tüketim ve emek harcama olarak karşımıza çıkıyor. Çokça data var kitapta fakat kimi zaman mevzu dışına o denli oldukça ve uzun çıkıyor ki ana mevzu neydi unutuyorsunuz. “Fazlaca lafta yalan, oldukça para da hırsızlık vardır” sözünü doğrular şekilde, oldukça gelişmişlikte de bol miktarda acı ve gözyaşı var. Üstelik bu gözyaşının büyük kısmı Doğu’ya ilişkin. (Ferdi Bişkin)


Uygarlık PDF indirme linki var mı?


Niall Ferguson – Uygarlık kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Uygarlık PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Niall Ferguson Kimdir?

Babası hekim, anası bir fizik öğretmeni idi.Harvard Üniversitesi’nden mezun olmuştur. 1987 senesinde Susan Douglas ile evlenmiş 2011 senesinde boşanmıştır.Şu andaAyaan Hirsi Ali ile evlidir. 2004 senesinde Time dergisi tarafınca dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak seçildi.


Niall Ferguson Kitapları – Eserleri

  • Paranın Yükselişi Dünyanın Finansal Tarihi
  • İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi
  • Uygarlık
  • Meydan ve Kule
  • Hazin Savaş 1914 – 1918


Niall Ferguson Alıntıları – Sözleri

  • Avrupa ileriye atılırken, Çin niçin tökezledi? Smith’in esas cevabı Çin’ in “dış ticareti teşvik” edemediği ve dolayısıyla karşılaştırmalı üstünlüğün ve internasyonal işbölümünün yararlarını elden kaçırdığıydı. Ama başka açıklamalar da mümkündü. (Uygarlık)
  • Şimdilerde halkın tamamı lüzumlu ve haklı olduğuna inanmadığı sürece, bir cenk duyuru edilmez. Hafiften kışkırtılan bir cenk başarıyla yürütülse bile, ülkeye fena bir etkide bulunur; yenilgiyle sonuçlandığında ise hanedanın yıkılmasını bununla beraber getirebilir. (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Bu kitapta Batı’yı ötekilerden ayırt eden şeylerin, şu demek oluyor ki küresel gücün aslolan
    kaynaklarının belirgin altı yeni kurum manzumesi ve onlarla bağlantılı fikirler
    ve davranışlar bulunduğunu göstermek isterim. Basitleştirme açısından, hepsini şu altı başlık altında özetleyebilirim:
    1. Rekabet
    2. Bilim
    3. Iyelik hakları
    4. Tıp
    5. Tüketim toplumu
    6. Emek harcama ahlakı (Uygarlık)
  • Teknolojiler gelip geçer. Dünya ise bir meydanlar (kamu alanı) ve kuleler (iktidar) dünyası olarak kalır. (Meydan ve Kule)
  • Eğer sevilebilir biri olamayı başaramıyorsanız, korkulabilir olun” diye tembih etmişti. (Paranın Yükselişi Dünyanın Finansal Tarihi)
  • Bir dünya savaşının hesaplanamaz neticeleri barışı telkin eden toplumsal demokrasinin enerjisini çok önemli seviyede arttırabilir ve bir oldukça tahtı devirebilir. (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Uzun vadede tamamımız ölüyüz (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Taklit , bilinçsiz olduğunda bile yaltaklanmanın en içten biçimidir. (Meydan ve Kule)
  • Paranın maden ile değil saygınlık ile ilgili olduğu Madrid’de hiçbir vakit tam anlaşılamadı. (Paranın Yükselişi Dünyanın Finansal Tarihi)
  • Herhangi bir insanoğlunun ölümü beni azaltır, bu sebeple insanlıkla iç içeyim… (Meydan ve Kule)
  • İngilizler dünyanın herhangi bir yerinde, yalnız bir kayalık ya da sığlık olsa bile, toprak kapmaya bakarlar. (İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi)
  • Eğer Amerikalı kolonicilerine 1770’lerde ilk istediklerinde görevli bir hükümet verilmiş olsaydı – Britanyalılar kendi özgürlük retoriklerine uygun davransalardı – Amerikan bağımsızlık savaşı yaşanmayabilrdi. Aslında ABD diye bir şey asla olmayabilirdi. (İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi)
  • Editörlerinden birinin “Bir gazetenin satmasını ne sağlar” sorusuna, Nortchliffe şu karşılığı vermişti; “İlk yanıt savaştır.” Savaş yalnız haber arzını değil, habere dönük talebi de yaratır. Savaşın ve onunla ilgili her şeyin çekiciliği öylesine köklüdür ki […], Bir gazetenin satışını yükseltmek için posterine, Müthiş bir muharebe ibaresini koymasını yeterlidir. (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Öyleyse “Batı” coğrafi bir ifadenin oldukça ötesinde bir şeydir. Uç noktalarda bulanıklaşan sınırlara haiz bir normlar, davranışlar ve kurumlar dizisidir. (Uygarlık)
  • Finansal küreselleşme, üç yüzyıli aşan ayrışmadan sonrasında dünyanın artık varlıklı gelişmiş ülkeler ve yoksul azca gelişmiş ülkeler olarak bölünemeyeceği anlamına gelir. Finansal piyasalar daha da entegre hale geldikçe yaşamış olduğu yerden bağımsız olarak, finansal bilgiye haiz olanlar daha büyük fırsatlar yakalarken, finansal bilgisi olmayanların aşağı doğru sürüklenme riski artıyor. Dünyada gelir dağılımı kesinlikle eşit değil çünku sermayenin sağlamış olduğu kazanç, vasıfsız ya da yarı nitelikli işgücünün sağlamış olduğu getiriye bakılırsa daha çok arttı. “Biliyor olmanın” ödülü hiçbir vakit bu kadar büyük, finansal bilgisizliğin cezası ise asla bu kadar sert olmamıştı. (Paranın Yükselişi Dünyanın Finansal Tarihi)
  • Dostum; boşuna sana heves eden küçüklere, büyük hazla asla söylemezdin o eski büyük yalanı: Vatan uğruna ölmek hoş ve onurludur ! (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Dünyanın dört bir tarafındaki başlıca ABD askeri üslerini gösteren bir haritanın Kraliyet Donanmasının bir yüz yıl önceki kömür yükleme istasyonlarının haritasına dikkat çekici seviyede benzemesi de bir tesadüf değildir. (İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi)
  • Ölüm oranının bilhassa yoksullar içinde yüksek olması bir ihtimal bir halde zenginlerin daha da zenginleşmesine yaradı. Büyük Veba Salgını’nın sonunda, Avrupa’da şahıs başına gelir düzeyinde bir yükseliş olduğu kesindir; bu sebeple sağ kalanlar işgücü kıtlığı yardımıyla daha yüksek ücret kazanabildiler. (Uygarlık)
  • …Heinrich Class şunu belirtmekteydi “Savaş bizim için kutsaldır; bu sebeple insanlarımızda yüce, fedakâr ve özgecil olan her şeyi uyandıracaktır ve ruhlarımızı bencilce küçük hesapların posasından arındıracaktır.” (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Almanların Türklerle ittifaka gitmesi Ortadoğu’yu bir cenk alanına çevirdi. Bu da Ortadoğu’nun Britanya’ya sunulmasını getirdi. (İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş