Eğitim

Yaban Diyarlardaki Yabancı – Robert A. Heinlein Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaban Diyarlardaki Yabancı – Robert A. Heinlein Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaban Diyarlardaki Yabancı kimin eseri? Yaban Diyarlardaki Yabancı kitabının yazarı kimdir? Yaban Diyarlardaki Yabancı konusu ve anafikri nedir? Yaban Diyarlardaki Yabancı kitabı ne konu alıyor? Yaban Diyarlardaki Yabancı PDF indirme linki var mı? Yaban Diyarlardaki Yabancı kitabının yazarı Robert A. Heinlein kimdir? İşte Yaban Diyarlardaki Yabancı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Robert A. Heinlein

Çevirmen: Kaan Çam

Orijinal Adı: Stranger in a Strange Land

Yayın Evi: Artemis Yayınları

İSBN: 9789758733255

Sayfa Sayısı: 752


Yaban Diyarlardaki Yabancı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yaban Diyarlardaki Yabancı ABD’li yazar Robert A. Heinlein’ın 1961 tarihindeki bilim kurgu romanı. Kitap Mars’ta doğan ve Marslılar tarafınca büyütülen bir insan olan Valentine Michael Smith’in erken yetişkinlik çağlarında Dünya’ya gelişini ve dünya kültürü ile etkileşimini anlatır. Kitabın adı Exodus Kitabı’nda geçen bir deyime kinayedir. Daha sonrasında yazılan sürümleri ile kitap “şimdiye kadar yazılmış en meşhur bilim kurgu romanı olarak nitelendirilmektedir”.

Heinlein kitabı yazma fikrini 1948’de bir akşam vakti eşiyle yapmış olduğu beyin fırtınası sonucu edindi. Eşi, Rudyard Kipling’in The Jungle Book kitabında ormanda kurtlar tarafınca büyütülen bir çocuk yerine Marslılar tarafınca büyütülmüş bir çocuk fikrini önerdi. Bunun üstüne Heinlein fikri ilerletmiş ve kitabını yazmaya adım atmıştır. 1962’de kitabın yeni versiyonlarından biri En İyi Roman Hugo Ödülü’nü kazanmıştır.

2012 senesinde ABD Kongre Kütüphanesi “Amerikayı şekillendiren kitaplar.” kategorisine almıştır.


Yaban Diyarlardaki Yabancı Alıntıları – Sözleri

  • “Sanırım mizahın zirvesi, kıçının üzerine düşmekten ibaret.”
  • “Zehirli bir yılan tehlikeli değildir. En azından dolu bir tabancadan daha tehlikeli değildir. Tabii her ikisini de tutmayı bilmen koşuluyla.”
  • “Bir kötülüğün kaçınılmaz olması onu ‘iyi’ olarak adlandırmayı gerektirmez.”
  • “Sen bir adamsın, insansın. Bir kadından, belaya bulaşmak için doğmuş bir adamsın…”
  • “Sırlar despotizmi doğurur.”


Yaban Diyarlardaki Yabancı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bilimkurgu kitaplarını, barındırdığı felsefe için severim çoğu zaman. Heinlein’ın eserlerini ortaya çıkardığı döneme, Clarke ve Asimov ile beraber, “altın çağ” denmesini ise asla bu denli anlamlı bulmamıştım. Bu kitap hakikaten görkemli!
“İnsan” nedir acaba? Bu kalıbın içinde yaşarken ne kadar anlamaya çalışıyoruz acaba? İhtiyaç duymuyoruz kim bilir doğuştan “Dünya vatandaşı” olduğumuzdan. İnsan, insanoğlunun irade zayıflıkları, kültür ve onun insana yaptıkları, “doğuştan” sandığımız fakat yalnızca bir öğrenme süreci olan kimi davranışlar… ince ince anlatılmış kitap süresince. İnsanın aslı her şeye muktedir aslına bakarsak, toplumsal sistemler de insan davranışından bağımsız olarak anlaşılması imkansız ve toplumsal yaşantıda karşımıza çıkan negatif şeyler de asla rastlantı değil.
Ben hakikaten oldukca etkilendim. Bu derin felsefenin yanında eserin dili de hakikaten keyifli. Heinlein’ın kelimeleri keyifli hissettiriyor, doğal bu eseri görkemli çeviren Kağan Çam’ın tesiri inkar edilemez. Kitap başucu kitaplarım içinde yerini çoktan aldı. (Damla)

Bilim kurgunun James Joyce’u diyebiliriz.Hem mitoloji terimleriyle, hem İncil’den alıntılarla ve bilimle ilgili garip bilgilerine bizleri edebiyatta birleştiren bu yazara ne kadar teşekkür etsek azdır. Felsefi düşüncelere de azda olsa yer vermiştir. İnsanların ne kadar yanlış davranışları var ise oldukca güzel bir halde groklamıştır…Sabrederek, anlayarak okunması ihtiyaç duyulan Nadide bilim kurgu eserlerinden biridir…İnsanların ne kadar kusurlu bulunduğunu ve Marslıların ne kadar masum bulunduğunu hatta insanları ciddiye alarak ne kadar yanlışlık var ise onları kopyalamaya çalıştıkça aslına bakarsak insanlardan daha kusursuz olduklarını anlatılmak istenmiş. İnsanları onların Davranışlarıyla ve tutumlarıyla, gülüşleriyle onları kısaca insanları eleştiriyor… Sabırla okunması ihtiyaç duyulan bir yaratı.Herkese iyi okumalar… (Tinúviel Galadhrim)

İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 34. kitap oldu… Biliyorum, bir kısmınız bu şekilde başlamış olan incelemelerimi özledi, bir kısmınızın da “geldi gene tipini sevdiğim” söylediğini duyar gibiyim.
Evimize hapsolduğumuz, sokağa çıkma yasaklarının duyuru edilmiş olduğu şu korona günlerinde bilimkurgu kitaplarına dönmenin en uygun zamanıydı bana nazaran. Bu düşünceyle, evden çıkamadığım günlerde evrenin köşelerinde yasaksız bir halde dolaşabilmek için 8 bilimkurgu kitabı daha sipariş ettim ve gelecek günlerde de sizi evinizden alıp evrenin değişik köşelerine gezi ettireceğim. Hiç merak etmeyin, biletler benden.
Daha ilkin Robert A. Heinlein’in iki bilimkurgu kitabını okumuştum. Diğer iki kitap askeri bilimkurgu kitabı özelliği taşıyordu ve her ikisine de 9/10 puan vermişim. Bu kitap ise yazarın felsefesinin ve ustalığının ortaya konulduğu en iyi eseri, bana nazaran. Açıkçası kendisine niçin klasik bilimkurgunun üç büyük ustasından biri denildiğini şimdi daha iyi kavradım.
Kitabın mevzusuna gelirsek, bildiğiniz suretiyle, evrende üstünde canlı bir yaşamın bulunduğunu bildiğimiz tek gezegen Dünya(Mavi gezegen). Şimdiye kadar, başka bir yerde yaşama rastlamadık. Bir ekip bulgular elde edilmiş olduğu söylense de maalesef tatminkar, net bir sonuca varılamadı. Fakat tüm bunlara rağmen aramalar devam etmekte. Bilhassa kızıl gezegen olarak adlandırdığımız Mars’ta canlı bir yaşamın bulunacağına ilişkin inançlarımız oldukça yüksek…
Eser, Dünya yılı ile 2040 civarı bir yılda, birçok teknolojik gelişim yardımıyla insanlığın gezegenlere seyahat halletmeye başladığı bir süreci konu alıyor. Dünya tarafınca Mars’a ilk insanlı bulgu gezisi planlanıyor ve bunun için dört çift seçiliyor, doğal her zamanki benzer biçimde hepsinin birden oldukca uzmanlık alanı var. Keşif gemisinin adı Envoy(Elçi). Bu vapur Mars’a iniş yapıyor; fakat indikten derhal sonrasında kendilerinden haber alınamıyor. Buraya kadar “klasik bilimkurgu eseri.” Aksilik yaşanmasa şaşardık esasen…
Neyse, bu “başarısız” girişimin peşinden, 25 yıl sonrasında ikinci bulgu gemisi, Champion, Mars’a gidiyor ve ilk gemideki her insanın öldüğünü belirtiyor. Hemen sonrasında ise mesajı düzelterek Mars’ta yaşam bulunduğunu ve Envoy isminde gemiden bir kişinin sağ kurtulduğunu söylüyor. Bu sağ kurtulan şahıs ise, kitabın baş kahramanı, yaban diyarlardaki yabancı, Valentine Michael Smith. Meğer ilk bulgu gemisi olan Envoy gemisindeki kadınlardan biri hamile kalmış ve Mars’ta doğan çocuk (Valentine Michael Smith) Marslıların içinde büyümüş. Dünya kültürüne tamamen yabancı olan Smith, Marslıların da rıza göstermesi ile Dünya’ya getiriliyor ve akabinde vakalar silsilesi başlıyor.
Tabii Mars’ta doğan “insan”ın Dünya’ya ayak basması ile insanlığa dair birçok münakaşanın da fitili ateşlenmiş oluyor. Iyelik, demokrasi, inanç, batıl inanç, hukuk, din, sadakat, aile, özgür aşk, devlete karşı güvensizlik, tek tanrıcılık, tek eşlilik… Eğer bu mevzularda kendinizden güvenilir olduğunuzu düşünüyorsanız, kesinlikle bu kitabı okuyun, ne kadar sarsıldığınızı görmüş olacaksınız…
Yazar, her gün içinde yaşadığımız, nefes alıp verdiğimiz, avucumuzun içi benzer biçimde tanıdığımız “modern toplumu,” Mars’tan gelen ve insan olmayan bir bakış açısıyla kuralsız ve kısıtlamasız olarak eleştiriyor. İtiraf etmeliyim ki, toplumu eleştirmek için seçilen en mükemmel yollardan biri…
Ayrıca Sense8 dizisini izleyenler, dizinin bu kitabından çokça yararlanmış bulunduğunu göreceklerdir.
Son olarak, kitabın kapağına bayıldım. İthaki bilimkurgu klasikleri, kitap kapakları ile adeta büyülemeye devam ediyor. Kırmızı gezegen Mars ile mavi gezegen Dünya’nın, birer küme şeklinde kesiştirildiği, ortasına da kafasında hale olan bir insan yerleştirildiği çizim kim bilir tek başına kitabı resmediyor diyebilirim.
Keyifli okumalar. Umarım yazdıklarımı “groklamışsınızdır.” (Semih Doğan)


Yaban Diyarlardaki Yabancı PDF indirme linki var mı?


Robert A. Heinlein – Yaban Diyarlardaki Yabancı kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Yaban Diyarlardaki Yabancı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Robert A. Heinlein Kimdir?

Robert Anson Heinlein  ABd!li roman ve bilimkurgu yazarıydı. Çoğunlukla “bilim kurgu yazarlarının duayeni” olarak tanımlanan Heinlein, sert bilim kurgu türünün en popüler, etkili ve tartışılan yazarlarındandı. Bilim kurgu eserlerinde bilim ve mühendislik bakımından akla yatkınlık ölçütlerinin yükselmesini ve türün yazınsal kalitesinin artmasını sağlamış oldu. 1940’larda, The Saturday Evening Post benzer biçimde genel anlamda ana akım eserler yayımlayan dergilere yalın bilim kurgu eserleriyle sızmayı başaran ilk yazar oldu. Modern kitle pazarlama döneminde, roman boyutunda çoksatar bilim kurgu eserleri veren ilk yazarlardan biriydi. Heinlein,  Isaac Asimov ve Arthur C.Clarke uzun seneler süresince “bilim kurgunun büyük üçlüsü” olarak anıldı.

Heinlein’ın ürettiği bilim kurgu eserlerinde çoğunlukla kullanılan bazı toplumsal temalar mevcuttu: bireysel özgürlüğün ve özgüvenin önemi, bireylerin topluma karşı görevleri, örgütlenmiş dinin kültür ve hükümet üstündeki tesiri, toplumun genel görüşlerine uymayan düşüncelerin cemiyet tarafınca bastırılması vb. Ayrıca fizyolojik ve duygusal aşk arasındaki ilişki, sıradışı aileyle ilgili ilişkiler ve uzay yolculuğunun kültürel uygulamalar üstündeki tesiri benzer biçimde mevzuları ele aldı. Bu mevzuları yerleşmiş fikirlere aykırı şekilde ele alması, eserlerinin oldukca değişik şekillerde algılanmasına ve hatta kimi vakit birbiriyle tutarsız olduklarının öne sürülmesine sebep oldu. Mesela 1959 tarihindeki Yıldız Gemisi Askerleri romanı militarizmin, hatta bir yere kadar faşizmin savunusu olarak değerlendirildi. Oysa romanda safi militarist düşüncenin değişmezliği ve aptallığına ilişkin pek oldukca bölüm vardı. Öte taraftan 1961 tarihindeki Stranger in a Strange Land romanı Heinlein’ın beklenmedik şekilde cinsel devrimin ve karşı-kültür hareketinin öncüsü olarak değerlendirilmesine, poliamori ya da görevli poligami kavramlarını popülerleştiren şahıs sayılmasına yol açtı.

Heinlein romanlarıyla dört kez Hugo ödülü kazanmıştır. Yayınlanmalarından elli yıl sonrasında üç romanı daha, geçmişte ödül verilmemiş seneler için geriye dönük verilen “Retto Hugo” ödülüne kıymet görüldü. Ayrıca Heinlein, Science Fiction Writers of America’nın yaşam boyu başarı alanında verdiği Büyük Usta Ödülü’nün de ilk sahibi oldu.

Ölümünden sonrasında eşi Virginia Heinlein yazarın mektuplarını ve notlarını bir araya getirerek bir tür otobiyografik kariyer değerlendirmesi hazırladı. Bu emek harcama 1989’da Grumbles from the Grave adıyla gösterildi.

Heinlein’ın eserlerinde kullandığı “grok”, “TANSTAAFL” ve “waldo” benzer biçimde bazı terim ve kelimeler hemen sonra İngilizce dilinin birer parçası haline geldi.

İlk hikâyesi “Hayat-Çizgisi” 1939 senesinde yayınlanmıştır.


Robert A. Heinlein Kitapları – Eserleri

  • Ay Zalim Bir Sevgilidir
  • Yıldız Gemisi Askerleri
  • Yaban Diyarlardaki Yabancı
  • Uzayda Kaybolanlar
  • İkiz Yıldız
  • Kızıl Gezegen
  • Kaybolan Miras
  • Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım
  • Yeni Dünyalara Doğru
  • 2100 Senesinde İhtilal
  • All You Zombies
  • Merih’te Panik
  • Dünya Batıyor


Robert A. Heinlein Alıntıları – Sözleri

  • “Eğer Şeytan Tanrı’nın yerine geçseydi, tanrılık vasıflarını üstüne alması icap ettiğini görürdü.” (İkiz Yıldız)
  • Siz gençlerin en aptal tarafı, bir mevzuyu anlayamadığınız vakit, onun hakikat olamayacağını sanmanız, diye Joe devam etti. İhtiyarlarınızın hatası ise, anlayamadıkları bir mevzuyu, başka bir şekilde yorumlamaları ve böylece anladıklarını sanmaları. (Uzayda Kaybolanlar)
  • “Bir kez aslına bakarsak epeyce çoktur.” (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • Bir oldukca gördün, üstelik onları canlı olarak gördün. Buda bir çok psikologda olmayan bilgilere sahipsin anlamına gelir. Sence fikir ne demek? Bedenin işleyişini elde eden şey nedir? (Kaybolan Miras)
  • Benim dini inancım Tanrıyla kendi aramdaki hususi bir meseledir. (2100 Senesinde İhtilal)
  • Mark Twain’in sözünü bilir mısınız?
    ‘Tanrı alıştırma olsun diye budalayı yarattı, o budala da gidip okul yönetimi denen şeyi kurdu.’ (Kaybolan Miras)
  • Ufak de olsa bir talih var ise, üstüne oynamamak için fazla Aykırıyım. Bana ihtimalin bire ondan daha düşük olmadığını göster, her şeyi riske atayım. (Ay Zalim Bir Sevgilidir)
  • Değerin hiçbir türlüsü parasız değildir. Nefes bile doğum esnasında çaba ve acıyla satın alınır… “Yeni doğan bir bebeğin yaşamak için savaşım etmesi benzer biçimde siz de oyuncaklarınız için ter dökmek zorunda kalsaydınız, daha mutlu olurdunuz… ve doğal daha varlıklı. Bazılarınızın servetinin yoksulluğuna acıyorum.” (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • Lider ilkesi benzer biçimde bir saçmalık; totalitarizm; insanlara fert olarak ehemmiyet vermeden, salt ekonomik ve politik birimler gözüyle bakılmış olduğu için özgürlüğe koyulan tüm o engellemeler. Saygınlık diye birşey kalmadı – söyleneni yap, söylenene inan ve çeneni kapat! İşçiler, askerler, ıslah birimleri…
    “Eğer yaşamın amacı bu olsaydı işe bilinci dahil etmenin hiçbir anlamı olmazdı.” (Kaybolan Miras)
  • Tüm düzgüsel insanoğlu, telepati, evvel bilme, hususi bir matematiksel beceri, gövde ve işlevleri üstünde hususi bir hâkimiyet benzer biçimde, söz ettiğimiz tüm –ya da muhtemelen bir çok– garip kabiliyetleri kullanma potansiyelini taşır. Bu potansiyel beceri, beynin belirli bölgelerinde gizlidir. (Kaybolan Miras)
  • Binlerce insana duygusal yönden seslenerek onları istediği yola sürükleyebilirsin. Bu onları man­tık yöntemiyle uyarmaktan daha kolaydır. (2100 Senesinde İhtilal)
  • “Sanırım mizahın zirvesi, kıçının üzerine düşmekten ibaret.” (Yaban Diyarlardaki Yabancı)
  • … bir asırlık acı gerekmiyor, yalnız insan öyleki hissediyor. Seksen iki saniye fakat insanoğlunun sinir sisteminin ayrı ayrı hissettiği bir süre. (Ay Zalim Bir Sevgilidir)
  • …Felsefede hiçbir numara yok aslına bakarsak. Panayır meydanlarında satılan pamuk helvadan yedin mi asla? İşte, felsefe de onun benzer biçimde bir şey; sanki esaslıymış benzer biçimde durur, çok da fazla güzel görünür, tadı da tatlıdır, fakat iş ısırmaya ulaşınca dişlerini bir türlü geçiremezsin, yutmaya çalışırken insanoğlunun ağzına hiçbir şey gelmez. Felsefe, kelime-kovalamacadır, kuyruğunu kovalayan köpek kadar önemi vardır sadece… (Kaybolan Miras)
  • “Anlarsan affedersin” lafi sacmaliktan baska bir sey degil. Bazen bir seyi daha iyi anladiginizda ondan daha çok igrenirsiniz. (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • Jamie, Amerika’nın batısındaki bir vakası hatırladım. Saygın bir yurttaş ustalaşmış bir silahşörü arkasından vurmuş. Niye diğer adama silahını çekme şansı vermediğini sorduklarında sağ kalan, ‘İyi de, o şimdi ölü, bense hayattayım, esasen istediğim de buydu,’ demiş.Jamie, eğer namussuzun birine sportmence davranmaya kalkarsan başın belaya girer. (Kızıl Gezegen)
  • Hiçbir insan kendi rı­zası olmadan yönetim edilemez. Üç nesildir Ame­rikan halkı beşikten mezara dünyanın en parlak zeka ve yetenekli pisiko-teknisyenleri tarafınca işlenmektedir. İnanıyor onlar. Yeterli pisiko­lojik hazırlık yapılmadan onları özgür bıra­kırsanız gene zincirlerine döneceklerdir. (2100 Senesinde İhtilal)
  • …güneşin doğduğunu 30 kez ya da 300 kez görmüşsün, ne farklıdır? Mesut yaşamış mısın, önemli olan odur. (Merih’te Panik)
  • Silahlar tehlikeli değildir; İnsanlar tehlikelidir. (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • “Yalnızlıktan hasret, özlemden bir hayal hayata merhaba dedi.” (Uzayda Kaybolanlar)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş