Eğitim

Yasak Olmayan Hazlar – Adam Phillips Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yasak Olmayan Hazlar – Adam Phillips Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yasak Olmayan Hazlar kimin eseri? Yasak Olmayan Hazlar kitabının yazarı kimdir? Yasak Olmayan Hazlar konusu ve anafikri nedir? Yasak Olmayan Hazlar kitabı ne konu alıyor? Yasak Olmayan Hazlar PDF indirme linki var mı? Yasak Olmayan Hazlar kitabının yazarı Adam Phillips kimdir? İşte Yasak Olmayan Hazlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Adam Phillips

Çevirmen: Saliha Nilüfer

Orijinal Adı: Unforbidden Pleasures

Yayın Evi: Metis Yayıncılık

İSBN: 9786053160717

Sayfa Sayısı: 160


Yasak Olmayan Hazlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Psikologlar ve psikanalistler genel anlamda yasak hazlardan bahseder, onlar vesilesiyle insanoğlunun içdünyasını keşfetmeye çalışırlar. Yasaklar çoğunlukla arzuyu kamçıladığından, yasak hazlar hep öne çıkar, hep daha oldukca arzulanır. Peki ya yasak olmayan hazlar? Onların kıymetini biliyor muyuz, yoksa yasak olmadıkları için gözümüzdeki değerleri azalıyor mu? “Bu kitap, yasak olmayan hazların yasak olanlara nazaran haz konusunda bize anlatacak daha fazla şeyleri olup olmadığını konu alıyor,” diyor Adam Phillips. “Bu doğru olsaydı, fazlasıyla ciddiye aldığımız onca şey ciddiyetini yitirirdi. Yasak olanın despotluğu bir şeyleri yasaklamasından değil, bize ne yapmak istediğimizi söylemesinden gelir — yasak olanı yapmak isteriz. Oysa yasak olmayan hiç emir vermez.” İtaat, özeleştiri ve yaşamın yaşamaya kıymet olup olmadığı şeklinde yakıcı meseleleri, yasak olan ve olmayan hazlar bağlamında ele alıyor Phillips. İtaatsizliğin yasak hazzının yanı sıra, itaatin yasak olmayan hazzı hakkında düşünmeye teşvik ediyor bizi. Özeleştirinin sık sık insanoğlunun kendini haksız yere mahkûm etmesi anlamına geldiğini, oysa acımasız özeleştirinin ta kendisinin bir haz, yasak olmayan bir haz olabildiğini söylüyor. Ve şunu soruyor hepimize: “Hayat katlanılmaz mıdır yoksa ondan keyif almak bize yasaklanmış mıdır? Ve şayet hayat aynı zamanda yasak bir hazsa, onu kim ve neden yasaklamıştır?”


Yasak Olmayan Hazlar Alıntıları – Sözleri

  • Gözdağından doğan terbiye ahlaksızdır.
  • Boğmaya yeltendiğimiz her tür dürtü zihinde kuluçkaya yatar ve bizi zehirler.
  • Freud şunu öne sürer: Bizi, ebeveynlerimiz vesilesiyle içinde bulunduğumuz kültürden içselleştirdiğimiz denetim ve yasakların ılımlı hale getirmiş olduğu biyolojik içgüdülerimiz yönlendirir.
  • Yeterince iyi olmadığımızı hissetmenin, hangi standarda gore yargılanıyorsak ona razı olmak anlamına geldiğini unutmamalıyız.
  • Karmaşık duyguların temelinde nesnenin kusurlu doğasının gerçekçi bir değerlendirmesi yatabilir.
  • Gözdağından doğan terbiye ahlaksızdır.
  • Eğer gerçek doyum mümkün değilse , Ya yanlış doyumları arıyoruz ve aramak suretiyle eğitildik ya da yanlış, doğamıza düpedüz aykırı bir dünyada yaşıyoruz anlamına gelir.
  • Bir şeyi yasaklamak onu unutulmaz hale getirir. En iyi ve en fena ihtimalle yasaklamak dikkatleri zorla bir şeye yöneltmek ve ilgi gösterilmesini güvence altına almaktır. Bir şeylerin akla musallat olmasını sağlamaktır. İçimizde bir yerde, yasaklanan şeyin, kendimize yasakladığımız şeyin daima bilincinde olmak zorundayızdır…
  • Tutarsız dürtülerimiz kesiştiği ve bastırılmış duygularımız dışa vurduklarımızla aşık attığı, sarsılmaz görüşlerimizde beklenmedik ufak yarıklar açığa çıkmış olduğu sürece tamamımız birer gizli saklı oyun yazarıyız.


Yasak Olmayan Hazlar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Yasak olan hazlar yasak olmayanlara gore daha büyük bir haz deposu midir ? Bir şeyi yasaklamak o şeyin üstüne olan ilgiyi arttırmayı da sağlar. Daha ilkin asla bilincinde bulunmadığınız bir nesne aniden ulaşmak istediğiniz bir şeye dönüşebilir. Bu yasak olan ‘sey’ uzerine derin bir tutku ve talep duyabilirsiniz. Bir şeyi yasaklamak onu olduğundan daha çekici ve arzulanır kılabilir. Bu ulaşılmak istenilen şeyin kendinde barındırdığı bir özellik olmasından ziyade yasaklanmış veya ulaşılamaz olmasından kaynaklı. Ayni zamanda yasaklanmış olan insanoğlunun doğasının bir parçası ise oldukca büyük bir içsel çatışma ve bastırma açığa çıkmak zorunda o ayrı. Bununla beraber yasaklanan şeylerin unutulmama özelliği var, devamlı aklınızda tutmak zorundasınız, unutamazsınız. Yasak olmayan hazlar bunu doğurmaz fakat yasaklanan şey aklinizi meşgul edip duracaktır.
Kitap kapağı oldukca güzel hazırlanmamış mi? Ağacın branşında uzanamadiginiz elma ulaşılabilinir olan yuzlercesinden daha arzu edilebilir gelir, daha yücedir fakat niçin ? Phillips Adem ve Havva mitini de işlemiş ve şu şekilde sormuş, eğer yasaklanmamış olsaydı Adem ve Havva o elmayı fark edebilirler ve onun pesine düşerler miydi? Yasaklar neye gore, kimler tarafınca, hangi amaçlar güdülerek konulur ve uygulanır bunlara değinmeyeceğim burada. Daha dar bir çerçevede ele almak durumundayım zira söyleşi ediyorum, mevzu uzerine yazı yazacak halim yok Neyse, sulandirmayayim mevzuyu (hep yapıyorum bunu,kahretsin) birçok yasak luzumsuzdur ve oluşturacağı haz/yarar değersizdir. Bunu bilmek için de o elmayı bir yiyecek gerekiyor doğal olarak 🙂 bir şeyi yüceltmenin en kestirme yolu yasaklamaktan geçer. Bunu daha guzel bir şeye iyi mi alet edebiliriz ? Aşk diyelim örneğin, yakınlıktan ziyade mesafeden, vuslattan oldukca hasretten beslenir. Siz siz olun birbirinizi zapt etmeye teşebbüs etmeyin 🙂 Oldukça saygıdeğer ve sevgili büyüğümüz Chul han’in güzeli kurtarmak kitabında anlattığı örtüklük, giz şeklinde kavramları da incelenmeye değerdir. Yine çerçeveden taşıyorum :/ yazmayacağım daha. (Gulan)

Yasak Olmayan Hazlar: Yasaklar çoğunlukla arzuyu kamçıladığından yasaklanmış hazlar birazcık daha ön planda ve yasak oldukça daha oldukca arzulamayı artırıyor.
Peki ya yasak olmayan hazlar gene de arzular mıyız ? Kitapta Oscar Wilde’dan Freud’a, William William Shakespeare’den, Beckett’e, Schopenhauer’a, Friedrich Nietzsche ye kadar onlarca
felsefeci yada psikanalist’in çalışmalarından notlar ile eserlerinden alıntılar yapılmış fakat burada şunu belirtmeliyim ki azıcık dili ağır şeklinde geldi bana kimi yerde fakat içindeki alıntıları cidden beğendiğimi söyleyebilirim. (Mehmet uğur)

Aynı zamanda psikoterapist olan Adam Phillips tarafınca yazılan kısa fakat dolu dolu bir kitap. Bize terbiye teriminin ortaya çıkışını konu alıyor aslına bakarsak bu eserle. Dinlerden de eski, insanoğlunun var olduğu andan itibaren mevcud terbiye teriminin iyi mi ortaya çıkmış olduğu, hangi davranış biçimlerinin buna niçin olduğu, insan üstündeki etkilerini yasak duygusu ve haz ilkesi üstünden oluşan ahlakı konu alıyor bizlere. Oldukça dolu bir kitap dedim bundan dolayı; Freud, Nietzsche, Schopenhauer şeklinde kıymetli adların çözümleme ve görüşleri çerçevesinde yürümekte.
Adem ile Havvanın cennetten kovuluşu, örtünme gereği duyup ilk kabilenin genital bölgeyi kapatacak çözümler geliştirmesi, evlerin yada mağara bölümlerinin oluşturulması, tek eşliliğin ortaya çıkması, tek eşliliğe bağlı gelişen yasaklar ve etik oluşum şeklinde insan bilinci, toplumsal ölçü ve inançsal yasaklar, acayip bir halde hazzı bastırmaya yönelik çalışmış ve haz bu baskılamaya binaen bir o denli çekici hale gelmiştir insan için.
Ahlakı yaratan insan hazzı vazgeçmeyecek kadar sevmiştir.
Bu anlamda mükemmel bir kitap, okunmasını önemle tavsiye ederim. (Uğur De Molinari)


Yasak Olmayan Hazlar PDF indirme linki var mı?


Adam Phillips – Yasak Olmayan Hazlar kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Yasak Olmayan Hazlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Adam Phillips Kimdir?

Londra’daki Wolverton Gardens Çocuk ve Aile Danışma Merkezi’nde (eski Charing Cross Hastanesi) Çocuk Psikoterapisi Bölüm Başkanı olarak çalışmıştır. Psikanalizin yanı sıra edebiyat ve yayıncılıkla da ilgilenen Phillips’in yapıtları içinde Winnicott(1988), On Kissing, Tickling and Being Bored (1993, Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma üstüne, Ayrıntı, 1996), On Flirtation (1994, Flört üstüne, Ayrıntı, 1997), Terrors and Experts (1995, Dehşetler ve Uzmanlar, Metis, 1998), Monogamy (1996, Tekeşlilik, Metis, 1997), The Beast in the Nursery (1998, Kreşteki Yabani, Ayrıntı, 2000), Darwin’s Worms: On Life Stories and Death Stories (1999), Promises, Promises (Hep Vaat Hep Vaat, Metis, 2007), Going Sane (2005) ve Side Effects (2006) adlı kitapları sayabiliriz.


Adam Phillips Kitapları – Eserleri

  • Kaçırdıklarımız
  • Tekeşlilik
  • Yasak Olmayan Hazlar
  • Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne
  • Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi
  • Dehşetler ve Uzmanlar
  • Akıl Sağlığı Üstüne
  • Flört Üstüne
  • Hep Vaat Hep Vaat
  • Kreşteki Yabani
  • O şekilde ve Bu şekilde
  • Flört Üstüne


Adam Phillips Alıntıları – Sözleri

  • Çocuklar yaşamlarını ileriye doğru yaşar, yetişkinler ise evlatların yaşamlarını geriye dönük anlarlar. (Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi)
  • Alelacayip kıvranıp duruyoruz
    Cambaz şeklinde şekilden şekile
    Uykuya dalabilelim diye,
    Olabilecek her şekilde yatıp
    Bir türlü uyuyamıyoruz.
    O şekilde soğuk ki ıslak rüzgâr.
    Ve mahmur adamlar o şekilde dikkatsiz,
    Bir an dalacak olsanız,
    Ya rüzgârın sarsak eli suratınızda
    Ya adamların ayakları. (Flört Üstüne)
  • İnsanın gerçek yaşamı çoğu zaman yaşamadığı yaşamdır.
    Oscar Wilde (Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne)
  • HİÇBİR ZAMAN yanlış anlaşılmayız, yalnızca bazen istemediğimiz şekilde anlaşılırız. Hiçbir süre sadakatsiz değilizdir, yalnızca bazen istemediğimiz şekilde sadık oluruz. (Tekeşlilik)
  • ARADA BİR sadakatsiz olabilirsiniz, fakat arada bir tekeşli olamazsınız. Aynı anda hem tekeşli hem de sadakatsiz olamazsınız; ikisinden biri olmamanız da mümkün değildir. (Tekeşlilik)
  • Eğer gerçek doyum mümkün değilse , Ya yanlış doyumları arıyoruz ve aramak suretiyle eğitildik ya da yanlış, doğamıza düpedüz aykırı bir dünyada yaşıyoruz anlamına gelir. (Yasak Olmayan Hazlar)
  • Akıllılık, aşırılığı dağıtır(..) (Akıl Sağlığı Üstüne)
  • İnsanlar, yaşamlarının, olasılıklardan en oldukca korktukları dönemlerinde âşık olurlar. Birisine âşık olabilmek için bu olasılıkların birer engel, mecburi birer engel olarak algılanmaları şarttır. (Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne)
  • Yas hepimizi ahlakçı yapmış olup çıkar. Ancak ve sadece buluş edip sahnelediğimiz sayıda toplumsal kimliğe haiz olabiliriz. Dolayısıyla psikanalistler şeklinde gerçeklik, ruh sağlığı ya da olgunluk adına repertuarımızı kısıtlamaya çalışanları kutlama etmeye istekli olmamalıyız. Kaç değişik cinsin var bulunduğunu biliyor olabiliriz fakat kaç değişik toplumsal cinsiyet kimliğine bürünmeye muktedir olduğumuzu hiçbir süre bilemeyeceğiz. (Dehşetler ve Uzmanlar)
  • Rekabet ve hırs; yitik ve sefaletle ayrılmaz şekilde bağlıydı, hem bir telafi hem de bir intikamdı. (Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi)
  • Olmamız gerektiği kadar iyi değiliz, bu oldukca açık. Ama kimin bakış açısından? (Tekeşlilik)
  • “Geçmişi yeniden yakalama teşebbüsü boşuna zahmettir: Aklımızın gösterdiği bütün çabalar sonuçsuz kalmaya mahkûmdur. Geçmiş, akıl diyarının dışında bir yerlerde, onun erişebildiği alanın ötesinde, hiç aklımıza gelmeyen maddi bir nesnede (o maddi nesnenin bize vereceği duyumda) giz­lidir. Bu nesneye ölmeden önce rastlayıp rastlayamayacağımız ise tamamen tesadüfe bağlıdır.” (Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne)
  • “Görmeyi isteyip de beklediğiniz birinin gelmesi oldukca gecikirse, sonunda geldiği zaman onu kabul etmeniz ve ona duyduğunuz arzunun tekrardan canlanması zor olur.”
    -Adam Phillips, Flört üstüne, detay yayınları, syf: 93
    #felsefe #psikoloji #sosyoloji (Flört Üstüne)
  • Ölümü istemek için bile yaşıyor olmak gerekir. (Kreşteki Yabani)
  • Layığına gore davranılırsa kim kırbaçtan kurtulabilir ki? (Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi)
  • “Yaşam, insanoğlu o şekilde her istediklerini elde edemedi diye değil, arzuları kendilerine hasar vermeye başladığında, istedikleri şey katlanılmaz kayıplara hamile olduğunda ağlatısal bir hal alır.” (Kaçırdıklarımız)
  • “Freud’a gore insan unutmak zorundadır, bundan dolayı hatırlamanın sonuçlan fazlasıyla acı verir yada fazlasıyla tehlikelidir..” (Flört Üstüne)
  • “Bazen bireyin kendi bedeninde yaşarken her zaman sağlıkla bütünleştiği, dünyanın gerçek olduğunu hissettiği varsayılır. Ancak akıllılıkta çoklukla delirme korkusu ya da inkârı, her insanın doğuştan gelen bütünleşmekten uzaklaşma, benliğinin dışına çıkma ve dünyayı gerçekdışı bir şey olarak tahayyül etme kapasitesine dair korku ya da bunların inkârı ile yüklü semptomatik bir nitelik vardır. Kişinin yeterince uyuyamaması herhangi bir kimsede bu koşulları üretir.” (Akıl Sağlığı Üstüne)
  • Psikanaliz sözcüklerden oluşan bir dinden fazlası olabilir mi? (Hep Vaat Hep Vaat)
  • “Hüsran olmadan tatmine ulaşılmaz.” (Kaçırdıklarımız)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş