Eğitim

Ina May’in Emzirme Rehberi – Ina May Gaskin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ina May’in Emzirme Rehberi – Ina May Gaskin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ina May’in Emzirme Rehberi kimin eseri? Ina May’in Emzirme Rehberi kitabının yazarı kimdir? Ina May’in Emzirme Rehberi konusu ve anafikri nedir? Ina May’in Emzirme Rehberi kitabı ne konu alıyor? Ina May’in Emzirme Rehberi PDF indirme linki var mı? Ina May’in Emzirme Rehberi kitabının yazarı Ina May Gaskin kimdir? İşte Ina May’in Emzirme Rehberi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ina May Gaskin

Çevirmen: Esin Çeber Turfan

Yayın Evi: Akademisyen Kitabevi

İSBN: 9786052580448

Sayfa Sayısı: 351


Ina May’in Emzirme Rehberi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Emzirmek hayatın en büyük zevklerinden biridir, ve yanınızda efsanevi Ina May’den daha iyi bir rehber yoktur!”

-HARVEY KARP, M.D., The Happiest Baby on the Block adlı kitap ve beraberindeki DVD’nin yazarı

“Ina May Gaskin’in bilgece sözleri tüm kadınlar için bir armağandır ve Ina May’in Emzirme Rehberi adlı eser, Manevi Ebelik ve Ina May’in Doğuma Hazırlık Rehberi adlı eserlerini tamamlayan mükemmel bir bilgi kaynağıdır. Hepsinin kütüphanemde değerli bir yeri vardır ve, hiç şüphesiz, sizin kütüphanenizin de bir parçası olmalıdır.”

-RICKI LAKE, Your Best Birth adlı kitabın ortak yazarı ve The Business of Being Born adlı kitabın ortak yapımcısı

“Sıcaklık, bilgelik, gerçek deneyimlere dayanma ve tüm karmaşıklığıyla kadınların ihtiyaç ve yaşamlarına karşı duyarlı olma özellikleri ile bu kitap, Ina May Gaskin’den beklediğimiz her şeyi içermektedir. İhtiyaç duyacağınız tek emzirme kitabıdır.”

-BARBARA KATZ ROTHMAN VE WENDY SIMONDS, Laboring On adlı kitabın ortak yazarları


Ina May’in Emzirme Rehberi Alıntıları – Sözleri

  • Bebekler gelişmek için sütten daha çok şeye gereksinim duyarlar; mesela dokunma yolu ile anlatılan sevgi… Deri en duyarlı organımızdır ve dokunuş da, konuştuğumuz ilk dildir.
  • Bebekler gelişmek için sütten daha çok şeye gereksinim duyarlar; mesela dokunma yolu ile anlatılan sevgi …
    Deri en duyarlı organımızdır ve dokunuş da , konuştuğumuz ilk dildir.
  • Süt, sadece annenin gereksinimleri anlaşıldığında ve onlara saygı duyulduğunda en iyi ve en bolca şekilde akar
  • Başka hangi insan aktivitesi bebeğinize ihtimaller içinde en iyi beslenme ve sıhhat korunmasının sağlarken bununla birlikte uzun dönem sağlığınızı arttırmanıza ,en ekonomik bebek besinini sağlamanıza ve organik çevreyi korumanıza izin verir?
  • Deri en duygulu organizmadır ve dokunuş da, konuştuğumuz ilk dildir.
  • İnsanları, eleştiriyorlarmış benzer biçimde hissettiren açıklamalar yapmadan eğitmek de mümkündür.
  • Anne sütünün içinde ne olduğu anneden anneye değişmiş olur ve belirli bir annenin sütünün bileşimi de bebeğinin gereksinimlerine göre farklılık gösterir.
    Bunun anlamı şudur: eğer yavrunuz prematüre doğar ise, sütünüz , bebeğinizin bu hususi gelişim aşamasında kendini en avantajlı gıda maddelerini içerecek şekilde otomatikman ayarlar.
  • Kendi yavrusunu bu şekilde güzel bir halde dünyaya getirip besleyebilecek bir makineyi kim tasarlayabilir?
    O denli ki, iyi mi yapacağınızı düşünmenize gerek bile yok!


Ina May’in Emzirme Rehberi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Anne sütü en iyisidir: Emzirme hakkında hiçbir fikri olmayan çömez anneler ne olursa olsun okumalı bence. Kitapta organik doğumdan bahsedilmiş. Lanolin krem, çift başlıklı lansinoh marka pompa önerilmiş. Bazı bitkisel şeyleri bebeğe içirmekle ilgili bir bölümde var. Bir fazlaca ilaç adı de geçiyor kitapta. Örneklerle açıklamalar desteklenmiş. Bazı ince nüanslar ve detayları öğrenmek yararlı olabilir. Meraklısı için kitabından notlar paylaşıyorum.
İNA MAY’İN EMZİRME REHBERİ-İNA MAY GASKİN
Kolostrum için meme uçları kuru tutulmalıdır
Meme sıkışmamalı mümkünse özgür bırakılmalı
Ufak memeler için pamuklu bir emzirme atleti bile kafi olabilir
Doğumdan derhal sonrasında süt gelemeyebilir bu yüzden 34-36aylik hamileyken steril bir kap içine birkaç çay kaşığı kolostrum sağarak dondurabilirsiniz.
Stresten uzak bebeğinizle ne kadar temas halinde olursanız süt gelir kesilmez ve hormonlar aktive olunca mutluluk hormonu salgılanir, vücut toparlanir ve gelecekteki kanserlerden korunursunuz. Arkadan cırtlı geceliği öne çevirip cırtları açıp bebekle daha fazlaca ten teması kurun.
Hamileyken bebeğinize ninni anlatmaya başlayın (bence birde kuran dinletin)
Doğuma gitmeden evvel bolca karbonhidratlı bir yiyecek yiyin. Enerjiye saatlerce ihtiyacınız olacak.
Yatmak yerine sancılar esnasında ayakta gezmeyi tercih edin.
Memeye alışmadan adam evladı sünnet ettirmeyin.
Aşılar için doğumdan derhal sonrasında acil edilmesine izin vermeyin.
Memeye iyi tutunamamış bir bebek var ise şapırdatma sesleri geliyorsa ve meme ağzına girip çıkıyorsa memeden ayırıp tekrardan tutturun. Bunun için ağzının köşesine bastırıp memeyi dışarı çekebilir, parmağınızı ağzının köşesine sokabilir, çenesini aşağı çekebilirsiniz.
Emzirme sonrası meme ucu ruj benzer biçimde carpraz oluyorsa bu yanlis emzirme sonucudur.
Memeyi ucundan değil daima meme ucundan uzak kisimdan tutun kucukseler tutmayabilirsiniz de sonrasında meme altını çene altına değdirin. Ağzını devasa açtığında tutturun. Açmamışsa avuç içine bastırın, siz ağzınızı devasa açın, dudaklarına dokunun, azıcık açarsa alt çenesini hafifce bastirarak memeye tutun. Bebeğiniz yutkunuyorsa, çene ve kulak eklemi hareket ediyorsa, rahatlamışsa ve sizin de göğüsleriniz rahatlamışsa emzirme başarı göstermiş anlamına gelir. Emiyor benzer biçimde yapmış olup yutmuyorsa güvenli olmak icin bogazini steteskopla kulak verin.
Kolostrum 48 saat bebeği susuzluktan korur.
Bebek miadında doğduysa 48 saat gıda deposu doludur.
Bebeğiniz 39. haftadan ilkin doğan ve emmekte zorlanıyorsa 32. gebelik haftasından sonrasında sağdığınız dondurulmuş 3 ay süresi dolmamış kolostrum sıcak su dolu kapta çözdürülerek mama ile karistirilip verilebilir.
Fazladan su yada hazir mama vermek bebeğin midesini derhal dolduracak ve daha azca gıda alıp daha zayıf kalmasına niçin olacaktır.
Diyabetiniz var ise doğar doğmaz ilk 3-4 saat her saat başı kolostrumla besleyin. Sonraki 8 saat 2-3 saatte bir emzirin.
Diyabetik yada obez iseniz süt geç gelebilir doğum sonrası elektrikli pompayla sağmaya başlayın.
Geç doğan bebeklerde depoda enerjileri azalacağı için derhal beslenmeye ve dokunulmaya gereksinim duyarlar.
İlk günler bebeğin istekli meme almaması meme reddi değildir sabırla devam edin.
Bir cok bebek ilk gun bir ihtimal bir kez çiş yapar 3.güne kadar 2-3 kez çiş yapabilir. Süt arttıkça çiş sayısı artacak.
Bebek doğduktan sonraki ilk 24 saatte kaka yapmalıdır. İlk iki gün bir kaç kaka yapabilir. Bu kaka siyah yeşilimsi yapışkan olabilir. 4-5.günler mekonyumun tamamı atılır ve kaka sarı renktedir. Sarı renkte büyük üzüm boyutunda(daha küçükse kakalı bez sayılmaz) 24 saatte 3-4 değişik kıvamda kaka yapar. Mama ile beslenen bebeklerin kakası ise yeşil daha sert ve fena kokuludur. 5. Gün kaka hala fazlaca sulu koyu renk ise bebek kilo almaya başlamamışsa emzirirken acele meme değiştirip kalori zengini son sütü almasına engel oluyor olabilirsiniz. Bebek bırakana kadar emzirmeyi sürdürün. (Erkem bırakırsa minimum 10-20dk emzirmeye devam edin)
Kolostrum laksatif etkiye haizdir ve bilirubin vücuttan mekonyumla beraber atılır. Sık emzirmekle sarılık bu sayede önlenir. 2-5.gün arası gelişen fizyolojik sarılık ise zararsızdır ve ilk gün gelişen sarılık patolojik kabul edilir. Bebek ne kadar küçükse o denli gelişmemiş olur ve organları bilirubini o denli geç atar. Derisinin sararması ve uyuşuk/uykulu olmasından anlaşılır. Nasıl olursa olsun bebek emzirmeye devam edilmelidir.
Süt inme refleksi iyi çalışmalıdır bu sütün geldiğini gösterir. Emzirirken bir memeden süt sızarsa meme ucuna bastırarak yada bükerek durdurulabilir.
Emzirilen miadında bebek 5-6ay icinde doğum kilosunun iki katına ulaşabilir.
Bebek ilk hafta kimi zaman 4. aya kadar kimi zaman daha uzun süre emdiği sütü kusabilir bu normaldir. Endişe etmeyin kilo almaya devam eder. Emzirdikten sonrasında dik tutarak ve karnına bası yapmaktan kaçınarak bunu engelleyebilirsiniz. Gazını çıkarmadan yatırmayın göğsünü ve çenesini desteklerken sırtını sıvaslayın. Emzirdikten sonrasında reflü yatağına yan yatırın. Normal kilo alan bebek ellerini devamlı memeye götürüp emzirmeyi zorlaştırıyorsa kundaklanabilir sadece yavaş kilo alıyorsa ten teması süt uyarımı sağlayacağından önerilmez.
Elle süt sağacaksanız emzirmeden ilkin sağmalısınız. Nazik olmaya dikkat edin. Sıcak duşta elle sağım daha kolay olabilir.
Emerken nefesi kesilen ve memeden uzaklaşan yavrunuz fazla süt akımını emmeye yetişemediği için boğulmaktan kendini koruyordur. Bu durumda sırtüstü yatarak, yarı geri yaslanmış ya da yan yatış pozisyonunda emzirin. Boğazı memeye değiyorsa da yutmakta zorlanır. Çenesinin meme altına doğru kaldığına güvenli olun. Hızlıca yutkunurken birden nefes almaya başladıysa bebeğinizin sık sık gazını çıkarın. Bu bebekleri ayni memeden 3-4 kez emzirin ki sulu süt sonrası kalorili gelecek son sütü alabilsin.
Agresifleşen bebeği ilkin sakinleştirip sonrasında emzirin.
İlk hafta sonunda meme reddi var ise sorun yavaş inen süt, meme de tıkanma ya da bebeğin diliyle ilgili olabilir.
Uyuşuk ve mahmur ise ememiyorsa ayakları gıdıklanarak bebek uyarılabilir.
Normalde uyuyan bebek uyandırılmaz fakat süt miktarı iyiyse ve bebek kafi ıslak-kirli bez sayısına yaklaşmışsa hafifçe uykudayken uyandırılabilir. Hafif uykuda olan bebegin göz kapakları altinda gözleri hareket eder, yüz ifadesinde değişmeler olur, ani kol ve bacak hareketleri olabilir. Uyandıracaksaniz oda aydinlik olsun battaniyesini kaldırın bezini değistirin. Uyanamazsa memede uyuyakalır bu durumda koltukaltı pozisyonunda emzirilebilir. Ilk hafta süresince uyuşuk ve uykuluysa emzirme danışmanından destek alın.
Emzirirken parfüm deodorant kullanmayin bunlar bebeği rahatsız eder. Ter ve süt kokulu olsaniz bile yavrunuz sizi sevecektir.
DHA takviyesi anne sütüne kuvvetli nahoş tat verebilir bu da meme reddine niçin olabilir.
Memeye tutunamayan bebeği bir kaç sn memeden uzak tutun ve yeniden denemesine izin verin. Emmeye başlayınca memeye kompres yapın. 3-4 gün süresince hala iyi kenetlenemiyorsa destek alın.
Bazen sağılan sütü şırınga, kaşık, emzirme destekleyici sistem(SNS) ile vermek gerekebilir. Meme kalkanı bu işi çözebilir. Israrcı olursanız yavrunuz emmeyi öğrenecektir. Bebekler kolay öğrenir.
Doğuma azca kalmışsa market alışverişinizi ve ev temizliğini evvelinde yapın. Dondurucuya hazırlanması ergonomik yiyecekler koyun. Mutlaka evde yiyecek ve temizlikle ilgilenebilecek biri olsun. Dinlenmez ve strese girerseniz sütünüzde azca olacaktır. Doğum sonrası enerjinizi fazlaca harcarsanız kanamanızda artar. Bu artıştan hareketi azaltmanız icap ettiğini anlayın.
Bebekler gündüz daha çok uyuyabilir sizde onunla beraber uyuyun. Rahatça uyumak için evde işleri gören birisi olmalı.
Doğum sonrası 4-5. günlerde her iki memenizde sert, gerginz parlak görünüyorsa fazlaca dolmuş ve tıkanmışlar anlamına gelir bu şekilde bebek memeyi kolay tutamaz birazcık elle sağarak yumuşatın ve sonrasında bebeğinizi o bırakana kadar emzirin ve yeniden sağım yapın. Bebeğiniz emerken de memeyi devamlı sıkarak baskı uygulayın. Emzirme sonrası göğsünüze soğuk lahana kompresi yapın. Bol sıvı alın. Süt artsa bile bunlara devam edin. Mastitte tıkanma ve ağrı tek taraflı olur ve antibiyotik gerektirir.
Emzirme sonrası göğüs ucu asimetrik, kabarık, pembemsi/kırmızımsı su toplamış ise bebek memeye zayıf kenetleniyor anlamına gelir. Belki de memeniz fazlaca doludur sağmayı deneyin. Bu şekilde değilse doğru emzirmeyi başarırsanız bir haftada iyileşecek anlamına gelir. Altta yatan nedene odaklanın ve meme ucu hassasiyetini tolere etmeye emek vermeden çözüm arayın.
Meme ucunu yarı yarıya sulanmış sirkeli su ile silebilirsiniz. Meme ucuna buz koyabilirsiniz. Ağrımayan göğüsten emzirmeye baslayabilirsiniz. Meme ucunda sürtünmeyi azaltmak için geniş südyen ve delikli koruma kalkanı kullanın. Evdeyseniz südyen kullanmayın. Süt sağma pompasını doğru kullandığınızdan güvenli olun.
Meme de ağrısız kanama yaşarsanız (paslı boru sendromu) korkmayın 2 haftadan uzun sürmez ve geçer. Bebeğe de bu kan zarar vermez.
Meme ucu yanıyor, kaşınıyor, çevresinde beyaz noktalar var ise, ağrı olması durumunda memede biçim bozukluğu, duyarlılık yoksa, doğru emzirdiğiniz halde bunlar oluyorsa pamukçuk(mantar) enfeksiyonu var anlamına gelir. Bebeğinizinde yanak içi, diş eti, dili ve boğazında beyaz lekeler olur. Poposunda kırmızı kabarık döküntü ve emzirirken gelen çıt sesleri, kenetlenmesine karşın bebeğin geri çekilmesi maya mantarı enfeksiyonu emaresidir. Bu enfeksiyon genel anlamda antibiyotikler alınıp flora bozulunca oluşur. Bebekle anne emare olsa da olmasa da beraber tedavi edilir. Vajinal mantarı olan, rejiminde fazlaca süt içen, emzirme pedi ve plastik astarlı südyen kullanan annelerde pamukçuk daha yaygındır.
20 dk kaynamış 1 bardak suya 1 çay kaşığı karbonat koyun bu su ile gazlı bez, kulak çubuğu ile meme ucunuzu, bebeğinizin ağzını, ellerini silin. Homeopatik calendula merhemi bu iş için önerilmiş  jansiyan moru derhal tedavi ediyormuş fakat sanırım zararı dokunan. Emzirmeye devam edilir göğüsler yıkanarak emzirilir sadece sabunlu su bebeğe zararı dokunan buna dikkat. Ellerinizi sabunlu suyla yıkayabilirsiniz. El havlusunu ve iç çamaşırlarınızı günlük değiştirin. Eşinize de cinsel yolla mantar bulaşmıştır o da tedavi görmelidir. Bebeğinizin ağzına koyduğu eşyaları sabunlu suyla yıkayıp iyice durulayın. Ellerini ağzına soktuysa ellerini de sudan geçirin.
Ateş, grip emaresi olmadan tek göğsünüzde bir yumruz duyarlı bir nokta oluşursa süt kanallarından biri tıkanmış olabilir. Tek memede irin ve ağrı oluşturur. Bakteriyel değildir ve antibiyotik gerektirmez. Sıkı giysiler (südyen) giymek, yüzüstü yatmak, bebeği kanguru da önde taşımak, yanlış basınçta sağma pompası kullanımı buna niçin olabilir. Bol su tüketin ve bu tıkanmış memeden bebeğinizi emzirmeye devam edin. Tıkanan yere bebeğin çenesinin en yakın olacak şekilde bir pozisyonda emzirirseniz açılabilir. Ilık kompres yapın ve günde 3 kez on dk sıcak suda beklemeye alın. Göğsünüz hala ılıkken emzirin. Ağrılı yerden meme ucuna doğru nazikçe dairesel masaj yapın. Emzirirken fazladan sıkıştırma hareketi ilave edin. Meme ucunda extra süt kabarcığı var ise ateşte steril edilmiş iğne ile patlatıp antibiyotik merhem sürün.
Meme ucu çatlak, ağrılı, kırmızı çizgili, göğüste dokunması zor ağrılı yumru, titreme, 38.4 üstü ateş, grip emareleri var ise mastit olabilir. Streptekok aureus niçin olur. 24-48 saat emareler sürebilir. Emzirmeye devam edilir. En ağrılı yere sıcak uygulama yapılır. Hafifçe masaj yapılır. İlk gün 20-30 damla ekinezya tentürü uygulanır yada suyu içilir. 5. Güne kadar her gün 900 gr başına 1 damla ekinezya tentürü içeren iki bardak su için. 6-10.günler arası 1 bardak için. 1 litre kaynamış suya 28 gr ekinezya kökü koyup minimum 8 saat kaynatarak tentürü hazırlayabilirsiniz. Bu karışımı ateşiniz düşene kadar günde 2 bardak şeklinde içeceksiniz. Göğsünüze maydanoz lapası, karakafes sürün. Bir avuç maydanozu pamuklu beze koyup bağlayın ve yavaş kaynayan suda 10-15dakika bırakın. Isısına dayanılacak kıvama ulaşınca göğsünüze sürün. El dezenfektanı ile ellerinizi emzirme sonrası dezenfekte edin. Dokunup kullandığınız şeyleri sabunlu su ile silin.
Bebek meme ucunu emmek yerine çiğniyor benzer biçimde hissediyorsanız meme ucunda dikey kırmızı çizgi oluşmuşsa bebek dilini kıvırıp onu emiyor olabilir. Meme ucunu ağzına koyarken dilini ağzının içinde düzgüsel pozisyonuna getirmelisiniz. Emzirmeden ilkin onu yavaşça sallayıp dudaklarını kenardan parmaklarınızla büzerek dilinin konumuna bakın sonrasında memeye tutun.
Dilbağı olan bebekler dilini alt damaktan dışarı çıkaramaz ve ağır durumda dil ucu kalp şeklindedir. Bu bebekler yoğun çaba harcayıp ememeyebilir ve gerginleşip annesini ısırabilir, kendini geri atabilir. Dil bağları denetim edilip kesilebilir kulak delmekten bile acısız ve 1-2 damla kanar bir tek ve sonrasında rahatça emebilir. Bebeğiniz iyi kenetlenmesine karşın gerginse ve doğum sonrası emzirmenize karşın ilk hafta sonunda memelerinizde ağrı var ise iyi ememiyor olabilir. Bazen 1 saat uğraşır yorulup bırakır ve 15 dk sonrasında yeniden emmek ister. Emzirme danismanindan, ebeden, aile doktorundan destek alinmalidir.
Fazlaca sıcaklarda ve kalınca giydirildiğinde aıcaktan mayışmış ve uzun süre uyuyan bebek sıvı takviyesine gereksinim duyabilir.
Bebek kenetlenme sonrası aşırı kas gerginliğinden memeden uzaklaşıyor kafasını memeden fazlaca uzak tutuyorsa kafasını memeye bastırmayın. Sakinleşmesini sağlayın, sırtını sıvazlayın, sallayın, bacaklarını katlamadan yada üzerinize yatırarak emzirin.
Bebekler yüzüstü yatırılmamalı. Reflüsü olan ve kusan bebekler gazı çıkarılıp yan yatırılmalıdır. Bu bebeklerde başı yükseltmek için reflü yatağı gerekebilir.
Ağır uykusu olan,sigara-alkol-uyuşturucu içen, aşırı obez anne babalar yenidoğanla aynı yatakta uyumamalıdır. Bebek bakıcıları da uyumamalıdır. Büyük çocuk ve evcil hayvanlarla beraber yenidoğanla uyunmamalıdır. Bu durumlar bilhassa ilk 6 ay ani bebek ölüm riskini artırır.
Bebeğinizle beraber kanepede, büyük yastık ve yorgan içeren yatakta, su yatağında, yumuşak yatakta, duvar ile yatak içinde sıkışabileceği boşluk olan bir yatakta, elektrikli battaniyenin altında, yatak başlangıcında bebeğin kafasının girebileceği aralık olan bir yatakta, perdeye dolanabileceği yöndeki yatak kenarında uyumayın. Bebeği kendi yatağınızda yalnız bırakmayın. Sizinle uyuyacaksa bebeği kalınca giydirmeyin.
Gece emdikten sonrasında uyumayan bebekler kundağa sarılabilir. Gece memede uyumaması için uyumadan önceleri emzirin, onunla beraber yatıp o uyanıkken ışıkları kapatın iyi geceler deyin ve onunla etkileşime girmekten kaçının. Sizin yatağınızda uyuduğunda bir süre sonrasında onu kendi yatağına koymaya başlayın.
İşe başlayacaksanız hafta ortalarında başlamaya denk getirseniz iyi olur. Haftasonu acele gelir siz de yeni düzenleme yapabilirsiniz. İşe başlamadan ilkin 1 haftalık sütü zaman içinde sağıp donduruda biriktirin. İşe başlamadan ilkin bebeği biberona alıştırma fikrini aklınızdan çıkarın. Sabahın ilk saatlerinde daha fazlaca süt bırakma refleksiniz bulunduğunu bilin. Sağım öncesi göğüs masajı yapmakta yararlı olacaktır. 10-15 dk her memeden süt pompalanır. Eller özgür südyen kullanabilirsiniz ve bolca su içmelisiniz. İdrar renginizi denetim ederek suya ihtiyacınız olup olmadığını anlayabilirsiniz. Pompalarken ağrı hissetmeniz düzgüsel değil emiş enerjisini(tazyik) azaltın ve göğsünüze taktığınız flanşın meme ucunuzun ortasında olduğuna güvenli olun. Sağılan süt oda sıcaklığında 8-10 saat, buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6 aya kadar saklanabilir. Donan süt kaymağı ile ayrışırsa ılık suda ısıttıktan sonrasında hafifçe çalkalayın sadece hızlıca değil. Donmuş süt çözüldükten sonrasında 24 saat içinde kullanılmalıdır. Her hanım averaj her emzirmede 88-147ml (946ml/gün) süt üretir. Bebeğiniz dondurulmuş sütü içmeyi reddedebilir(bozulmuştur). Her annenin sütünün dondurucudaki ömrü değişebilir. Omega 3, keten tohumu, DHA aldığınızdaki sütün dondurucuda saklanma süresi daha kısa olur.
Plastik ürünlerde geri dönüşüm kodu 1,2,4,5 olan ürünleri satın alın. Yiyeceklerinizi seramik ve cam kaplarda saklamaya bakın. Plastik streç yerine mumlu kağıt kullanın. Poli-karbonat yerine poli-propilen, poli-etilen tercih edin. Vinil kaplamalardan, strafor yüzeyli kupalardan uzak durun. Paslanmaz çelik, demir döküm kullanın. Evin zemininde mantar yada parke kaplaması tercih edin.
Bebeği emzirirken hislerinizi özgür bırakın. Bazı anneler cinsel hisler korkusu yaşar ve sonsüt salınımı olmaz. Bu da bebeğin kilo alamamasına niçin olur.
Anemi ve demir eksikliği (doğumda fazlaca kan kaybı) süt üretimiyle ilişkilidir. Yetersiz süt geliyorsa demirden varlıklı beslenin ve hemotokrit, hemoglobilin baktırın. Tiroid ve diyabette süt üretimini negatif etkisinde bırakır. Depresyon, uykusuzluk, yüksek gerilim, migren, astım da sütü azaltabilir.
Bebek meme ucundan uzaklaştıktan sonrasında meme ucunda beyaz, mavi renk değişikliği ve ağrı oluyorsa ılık su ve sıcak uygulama ile azalıyorsa raynaud fenomeni var anlamına gelir.
Süt üretimini artıran bitkiler ; yonca, ahududu yaprağı, rezene, hodan, çemen(kanı sulandırır kanamaya dikkat) ve mukaddes deve dikeni.
Sütü sağarak vermek zorunda kaldıysanız destekleyici emzirme sistemi kullanabilirsiniz. Böylece meme ucu uyarılıp süt üretimi artar. Çalışıyorsanız biberon yerine foley kabı da kullanabilirsiniz. Sonraki yudumu vermeden ilkin verdiğiniz sütü yutmasını beklemelisiniz.
Bazen bebek daha kolay süt gelen memeyi tercih etmek isteyebilir ilkin favori olmayan memeyi emzirmeyi deneyin. Tek memeyi sonuna kadar bitirmiş olun.
Bebeğiniz memeye fazlaca heyecanlı yapışırsa süratli nefes alması daha fazlaca hava yutmasına ve gaz sancısından ağlamasına niçin olabilir. Heyecanlanırsa onu dik pozisyonda emzirmek ve sonraki emzirme için heyecanlanacak kadar bekletmemek gerekir. Ayrıca okşayıp sevilmeyen bebeklerin de ağlayabileceğini bilin.
Bebeğinizi önde kanguruda taşırken sıcak şeyler içmeyin ve ocaktan uzak durun.
Emzirirken kafein alırsanız bebeğin uykusuzluğuna da niçin olabileceğinizi farkedin.
Bebeğinize yalandan da olsa gülümseyip şarkı açıklayın ve rahatlamaya çalışın. Bebeğinize model olun.
Doğum sonrası vajinal kuruluk için kakao yada hindistan cevizi yağı kullanılabilir. Cinsel birleşmede orgazm esnasında süt püskürtebilirsiniz el altında bir havlu olsun.
Emerken dikkati dağılan bebekleri daha sessiz odada dikkat dağıtacak şeyleri kaldırıp emzirin.
Diş çıkaran bebeğin (4ay-2yaş arası) salyası artar. Şişen diş yerine masaj ve soğuk(papatya) uygulama yapılabilir. Soğuk tarçın çubuğu verilebilir. Diş çıkarma halkası alacaksanız PVS, BPA, fitalat içermemesine dikkat edin.
Bebek memeyi ısırırsa parmağınızı ağız kenarından sokarak onu memeden uzaklaştırın ve 15 dk emzirmeye ara verin. Ona diş etini rahatlatacak bir şey getirin. İzin verirseniz sizi ısırmayı oyun haline getirebilir. İçgüdüsel tepkinizi bastırmaz tepki verirseniz sizi yeniden ısırmaz ve daha uzun süre emmeye devam eder. Isırmadan ilkin yaramaz bir sinyal verecektir onu takip etmekte yararlı olur.
Emerken saçınızı çeken, ayağıyla sizi tekmeleyenz öteki memenizle oynayan, memeyi çekip uzatan bebeği emzirmeyi bitirmiş olun bundan dolayı bunu meydana getiren bebek doymuş ve sıkılmaya başlamış eğlence arıyordur. Sakinleşene kadar emzirmeyin. Sizi istemediğiniz şekilde tutarsa elini sıkıca tutarak emzirin.
Bebek ilk memeden sonsütü almadan öteki memeye geçerse mide krampları ve ishal yaşayabilir.
Reflüsü olan bebekler (%3görülür) düzgüsel kusmadan değişik günde 4-5kez olabilir. Bu bebek memeye yerleşemez, doyana kadar ememez, memeye yaklaşırken ağlayabilir, emdikten sonrasında öksürüp boğulmaya başlayabilir. Emzirirken ağlayıp, feryat atabilir, hıçkırık ataklarına daha sık girebilir. Memeyi reddedebilir, memede hırıltılı nefes alabilir. Bu bebeğe beli sıkan elbise giydirilmemelidir. Sık sık azca emzirilir. Anne beslenmesinden süt ürünleri, kafein, buğday kesilir. Kimyon, rezene, ısırgan, anason tohumlarından bir emzirme çayı bebeğe verilebilir. (6aydan küçükse çay suyunu ilk 5 dk kaynatarak sterilize etmeyi ihmal etmeyin). Bu bebeklere emzirme sonrası aşırıya kaçmadan emzik verilebilir.
Fışkırır tarzda kusma pilor stenozu (mide ince barsak arası darlık) emaresidir. Cerrahi tedavi yapılır. Bebek ek gıdayı diliyle tükürüp devamlı emmeye ve ek gıdayı reddetmeye başladıysa bu olasılık gene akla gelmelidir. Ameliyattan 3 saat önceye kadar annesütü alabilir, mama 6 saat öncr, ek besin 8 saat ilkin kesilir.
Sütten kesme ise gündüzleri seansları yavaş yavaş kaldırıp son olarak gece emmesini kesmekle yapılır. Gece emmesini kesmede zorlanırsanız eşiniz çocuğunuza uyuduğunuzu söylerek ona su verip yatırabilir. Ek gıdaya geçince bardakla sıvı içmeye alışmalıdır. Tatlı şeyleri biberonla yavaş içmek diş çürüklerini artırır. (Büşra Usta Aydemir)

Kadınlığın modernlik adı altında çürütülmeye çalışılan bilgeliği bilim yardımıyla tekrardan yükselişe geçişini bu unutulmaz başyapıt ile öğrenebilirsiniz.
Bir ebe talibi olarak meslektaşımın yazmış olduğu bu yapıt beni mesleğimin kutsallığına ve toplumdaki bilhassa hanım ve hanıma dair olan her şeye karşı sorumluluğumu yeniden hatırlattı.
Kitaba ilk başladığımda da bitirdiğimde de kitabın bir tek emzirme ile ilgili olmadığını anlamıştım.Şu sebeple emzirme bir tek anne ile bebek arasındaki bir alışveriş değil sevginin, bağlanmanın ve kimi zaman de toplumsal baskıların timsalidir. Meme ucu fobisi kısmı ise kitabın en sevdiğim kısmıydı.Bu nevrotik zihinlerin toplumumuzdaki varlığı ise bence emzirme önündeki en mühim engellerden biridir. Bunları aşmak ise gene bilginin, bilimin ve sevginin yardımıyla olacaktır.
Sadece anne adaylarının, ebelerin ,doktorların ve bayanların değil toplumun her kesiminden her ferdin bu kitabı okuması gerektiğine inanıyorum.
Değerli meslektaşım Ina May’e bu kıymetli eseri için teşekkürlerimi iletiyorum. (Kübra Kibar)


Ina May’in Emzirme Rehberi PDF indirme linki var mı?


Ina May Gaskin – Ina May’in Emzirme Rehberi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Ina May’in Emzirme Rehberi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ina May Gaskin Kimdir?


Ina May Gaskin Kitapları – Eserleri

  • Ina May’ın Doğuma Hazırlık Rehberi
  • Ina May’in Doğum Meselesi
  • Ina May’in Emzirme Rehberi
  • Spiritüel Ebelik
  • Tod am Chiemsee


Ina May Gaskin Alıntıları – Sözleri

  • Sizi neyin düzlüğe çıkaracağını asla bilemezsiniz.. (Ina May’ın Doğuma Hazırlık Rehberi)
  • Bedeniniz limon değildir . Siz makine değilsiniz . Yaratıcı da dikkatsiz bir tasarımcı değil . Dişi insan bedeninin doğum yapabilme potansiyeli karincayiyenler, aslanlar , gergedanlar, filler , geyikler ve mandalarla aynıdır. Şu ana kadar yaşamınızda bu şekilde bir aliskanliginiz olmamış olsa bile bedeniniz hakkında pozitif düşünmeyi öğrenmenizi tavsiye ediyorum . (Ina May’ın Doğuma Hazırlık Rehberi)
  • Yaşamlarımızdan acıyı, hatta duygusal acıyı bile, maskelemek, bastırmak ve yok etmek için büyük ilaç imparatorluklarını kurduk. Acıyı bir öğretmen değil, bir düşman olarak görmek üstüne eğitildik. (Ina May’in Doğum Meselesi)
  • İnsanları, eleştiriyorlarmış benzer biçimde hissettiren açıklamalar yapmadan eğitmek de mümkündür. (Ina May’in Emzirme Rehberi)
  • “Bir şeye kıymet verdiğinde, değerlidir; sevgi paylaştıkça çoğalır ki sonsuza dek sürmesini istediğin tatlı bir andır. Bir mucize her andır. Eğer hepimiz bunu yakalayabilse, dünyamız ne muhteşem, rahat, buna kıymet bir dünya olur.” (Spiritüel Ebelik)
  • “Cahil olmak bir aptalın cennetinde yaşamak anlamına gelir.” (Spiritüel Ebelik)
  • “…doğum kendi başına bir ilaçtır. Bilincinizi, cildinizi esnettiği benzer biçimde değiştirir.: (Spiritüel Ebelik)
  • Başka hangi insan aktivitesi bebeğinize ihtimaller içinde en iyi beslenme ve sıhhat korunmasının sağlarken bununla birlikte uzun dönem sağlığınızı arttırmanıza ,en ekonomik bebek besinini sağlamanıza ve organik çevreyi korumanıza izin verir? (Ina May’in Emzirme Rehberi)
  • Kendi yavrusunu bu şekilde güzel bir halde dünyaya getirip besleyebilecek bir makineyi kim tasarlayabilir?
    O denli ki, iyi mi yapacağınızı düşünmenize gerek bile yok! (Ina May’in Emzirme Rehberi)
  • İnsanın dişisinin tabiatın bir hatası olan, yeryüzündeki tek memeli olduğuna inanmak bana çılgınca geliyor. Duyduklarınızın aksine, biz hanımefendiler tıpkı bir hayvan benzer biçimde doğum halletmeye programlanmışızdır. (Ina May’in Doğum Meselesi)
  • Her vakit hatırlamalıyız ki korkan anneler, doğumu erteleyen yada engellemiş olan hormonlar salgılamaya eğilimlidirler. Bu tüm memeliler için geçerlidir ve tabiatın tasarımının bir parçasıdır. Korkmayanlar, doğumu daha kolay ve azca ağrılı, hatta kimi zaman zevkli hâle getiren hormonları bol miktarda salgılamaya eğilimlidirler. (Ina May’ın Doğuma Hazırlık Rehberi)
  • Korkunun panzehiri cesarettir. (Spiritüel Ebelik)
  • Anne sütünün içinde ne olduğu anneden anneye değişmiş olur ve belirli bir annenin sütünün bileşimi de bebeğinin gereksinimlerine göre farklılık gösterir.
    Bunun anlamı şudur: eğer yavrunuz prematüre doğar ise, sütünüz , bebeğinizin bu hususi gelişim aşamasında kendini en avantajlı gıda maddelerini içerecek şekilde otomatikman ayarlar. (Ina May’in Emzirme Rehberi)
  • “Gebelikte iyi beslendiğinizden güvenli olmak, bebeğinizle ilgilenmenizin ilk adımıdır.” (Spiritüel Ebelik)
  • “Aceminin zihni” nde her şey ihtimaller içindedir; sadece, ustanın zihninde fazlaca azca olasılık yer bulabilir. (Ina May’in Doğum Meselesi)
  • Yakınma etmeyi bıraktım, bundan dolayı bunun beni iyi mi sinirli ve suçlayıcı yaptığını gördüm. (Ina May’ın Doğuma Hazırlık Rehberi)
  • Süt, sadece annenin gereksinimleri anlaşıldığında ve onlara saygı duyulduğunda en iyi ve en bolca şekilde akar (Ina May’in Emzirme Rehberi)
  • “Beden ve Zihin birdir.
    Bebeğinizin vücudunu yönlendirerek bebeğinizin zihnini etkilersiniz.” (Spiritüel Ebelik)
  • Yaşamlarımızdan acıyı, hatta duygusal acıyı bile, maskelemek, bastırmak ve yok etmek için büyük ilaç imparatorlukları kurduk. (Ina May’in Doğum Meselesi)
  • “Bir adamın doğum yaparken karısının yürekli bulunduğunu görmesi onu iyi bir adam yapar…Onu büyüler.” (Spiritüel Ebelik)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş