Eğitim

Yol ve Erdem Öğretileri – Lao Tzu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yol ve Erdem Öğretileri – Lao Tzu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yol ve Erdem Öğretileri kimin eseri? Yol ve Erdem Öğretileri kitabının yazarı kimdir? Yol ve Erdem Öğretileri konusu ve anafikri nedir? Yol ve Erdem Öğretileri kitabı ne konu alıyor? Yol ve Erdem Öğretileri PDF indirme linki var mı? Yol ve Erdem Öğretileri kitabının yazarı Lao Tzu kimdir? İşte Yol ve Erdem Öğretileri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Lao Tzu

Çevirmen: Birdal Akar

Yayın Evi: Ötüken Neşriyat

İSBN: 9786051555928

Sayfa Sayısı: 95


Yol ve Erdem Öğretileri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Adı Çincede Yaşlı Efendi anlamına gelen Lao Zi, Uzakdoğu felsefesinin en müphem, en esrarengiz ve anlaşılmaz sözlerinin yazarıdır. Aslına bakılırsa bu malûmat da kendisi benzer biçimde esrarlıdır, şundan dolayı onun hakikaten yaşayıp yaşamadığı bir sırdır. Yaygın kanı olarak, Lao Zi’nin M.Ö. 6. yüzyılda yaşamış olduğu düşünülür. Fakat yaşamı ile alakalı bu kanı rivayet ve efsanelerden derlenmiş olduğundan, bu mevzuda da çeşitli ve birbiriyle çelişen iddialar mevcuttur. Kesin malum bir şey var ise, o da, Lao Zi’nin Tao düşüncesinin Asya’daki en yaygın üç dinî sisteminden kabul edilen Taoizm’i meydana getirdiğidir. Rivayete bakılırsa Lao Zi kuru bir yaprağın ağaçtan düşerek savrulduğunu görmüş ve yaprağın rüzgâra asla karşı koymadan kendisini akışa bırakmasından esin alarak çevresinde olup bitenlere kayıtsız Taocu bireyi, şu demek oluyor ki ‘Yol Eri’ni şekillendirmiştir. Yol Eri, Lao Zi’inin ideal insanı, ermişidir.


Yol ve Erdem Öğretileri Alıntıları – Sözleri

  • “Dünyayı ele geçirme tutkusu
    Dünyayı elden geçirme tutkusu
    Denenmiştir yenilgiye mahkûmdur…”
  • Ne kadarın yeteceğini bilmememizden
    daha büyük bir yıkım mi vardır? Muvaffakiyet için yanıp tutuşmaktan
    daha büyük hata mi olur?
    Bu nedenle daima kafi olan,
    neyin yeter bulunduğunu bilmektir.
  • “İnsanları bilen akıllıdır
    Kendini bilen bilge.”
  • “Savaşmayanla
    Kim savaşabilir dünyada?”
  • Zira yolun kendisidir yoldaki diken
  • “Su gibidir yüce iyilik
    İyidir ki su
    Binbir türe yarar verir dayatmasız.”
  • İnsan ne kadar fazlaca bilirse hükmedilmesi o denli zor olur. Bu nedenledir ki; eğitilerek hükmetmek isyan getirir, bilgisiz bırakarak hükmetmek mutluluk.
  • Tanrı, size istediğiniz insanları değil,ihtiyacınız olan insanları verir. Öyleki ki bu insanoğlu size yardım edecek, sizi incitecek, size acı verecek, sizi terk edecek, sizi sevecek ve olmanız ihtiyaç duyulan insan olabilmenizi elde edecektir.
  • “Yaşam ölümün köküdür,
    Ölüm yaşamın köküdür.”
  • Ama aslolan büyük zafer
    Bir cenaze merasimine layık olmaktır.


Yol ve Erdem Öğretileri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Dinlerüstü ve mukaddes inancın öğütlediği öğretiler öyleki doğru tespitler var ki herkesi kapsayan ve tüm insanları ilgilendiren öğretiler…şu Müslüman şu hıristiyan şu yahudi şu Budist yada başka dinde yada mezhepten diye kişileri ayrıştırmayan ve bir tek ERDEM diyen doğal olarak erdemliyim diyen erdemsizdir diyor aslolan erdemli erdemliyim demez demekte…okunabilecek ve yaşamımıza bir anlam kalabilecek bir kitap kanaatimce…iyi okumalar dilerim her insana… (Huccetullah)

bilgelik sözleri ile dolu fazlaca güzel bir kitap.. okunmalı..
doğru sözler kulağa hoş gelmez
hoş sözler doğru değildir
doğru olan gösteriş yapmaz
gösteriş icra eden doğruluktan sapar
gerçek akıl fazlaca öğrenmekle elde edilemez
fazlaca öğrenen azca akıllıdır…
bilge istifçilik yapmak
verdikçe zenginleşir, zenginleştikçe verir.
gökyüzünün yolu kesmeden keskinleştirmek;
bilgenin yolu çabalamadan yapmaktır.. (Ender Bıyıklı)


Yol ve Erdem Öğretileri PDF indirme linki var mı?


Lao Tzu – Yol ve Erdem Öğretileri kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Yol ve Erdem Öğretileri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Lao Tzu Kimdir?

Lao Zi, (Çince 老子,okunuşu Laotsı). Kimi kaynaklarda adı Lao Tsu, Lao Tse, Laotze yada Laozi)olarak da geçer. Lao Çince ‘yaşlı’, Zi da ‘hoca’, ‘bilge’ anlamına gelir. Tao Te Ching kitabının yazarı bilge Laozidir.Taoizmin kurucusu kabul edilen, mühim bir Çin filozofudur.

Laozi Çin efsanelerine bakılırsa milattan ilkin 6. yüzyılda Chǔ Devletinin Ku ilinde (Kǔ Xiàn), şu demek oluyor ki günümüzdeki Henan eyaletinin Lùyì nahiyesinde dünyaya gelmiştir. Akademisyenler ise, Çin’in Yüz Fikir Okulu ve Savaşan Beylikler Periyodu olan MÖ 4. yüzyılda yaşamış olabileceğini söylerler. Hakkında pek fazlaca efsaneleşmiş vardır. Bir rivayete bakılırsa Zhou Hanedanlığının imparatorluk kütüphanesinde arşivciydi; 80 yaşına vardığında insanların organik güzelliklerin ve iyiliğin yolundan gitmemesinden yorulmuş ve üzülmüş olarak Çin’i terk etti. Hangu sınır kapısından geçerken muhafız Yin Xi, Laozi’dan gitmeden ilkin öğretilerini kaleme almasını istedi ve o da Tao Te Ching kitabını yazdı. Bazılarına bakılırsa ise Laozi Çin’in efsanevi sarı imparatoru Huang-di’ydi. Başka bir görüşe bakılırsa ise Tao Te Ching hepsi de Laozi takma adını kullanan değişik yazarın yazıya döktüğü metinlerden oluşur.

Çin’in meşhur tarihçilerinden Sima Qian MÖ 100 senesinde yazdığı Shiji (şı-ci) adlı eserinde Laozi’nın biyografisini şu şekilde yazmiştir: ‘‘Lao-Tzu Chou devletinin Ku mıntıkasında Li-hsiangg’da Chü-jen köyünde dünyaya gelmiştir. Kendi adı Erh, aile adı Li, müstear adı Tan’dır. Chou sülalesi imparatorluğunun tarihçisi ve kütüphane muhafızıdır.” Buna bakılırsa onun aslolan adı Li Tan (Lao-Tan)’dır. Lao-Tzu, ona verilmiş bir lakaptır; ‘‘İhtiyar Bilge’’ anlamına gelir.

Çin sözlü geleneğinde MÖ 604 diye malum doğum yılı, Shiji’de kayıtlı değildir. Bu, tarihin daha sonraları belirlendiğini göstermektedir. Bununla birlikte bu belge onun yaşadığını gösteren en iyi kanıt olarak kabul edilmektedir.

Mitolojiye bakılırsa, Laozi’nın anası nurdan hamile kalmış, 80 yıl sonrasında ak saçlı, ak sakallı bir çocuk doğurmuş. İşte Laozi, şu demek oluyor ki yaşlanmış çocuk lakabı buradan gelmektedir. Bu efsaneleşmiş daha ileriye götürülerek doğum zamanı MÖ 1321 yılına kadar çıkarılmış ve mukaddes bir şahıs olarak gösterilmiştir. O vakit Lao-chun adını almıştır. Bazı araştırmacılara bakılırsa, bu benzer biçimde uydurma hikâyelerin bir çok Budizm’den sonrasında Budist hikâyelerine rağbet için yazılmıştır.


Lao Tzu Kitapları – Eserleri

  • Tao Te Ching
  • Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar
  • Bilinmeyen Öğretiler
  • Yol ve Erdem Öğretileri
  • Daosizm
  • Dao De Jing – Yol ve Erdem Kitabı
  • Yüce Aklın Erdemi
  • Tao Te Ching
  • Tao Te Ching
  • Çek-Çek


Lao Tzu Alıntıları – Sözleri

  • “En yüce iyilik suya benzer.”
    ———–
    (Çevirmenin yorumundan):
    Daocu Wu Wei terimi ile Budacı “Orta Yol” ya da “Sunyata”, “Boşluk” kavramları aynıdır ya da en azından birbirlerine fazlaca benzerler. Wu Wei’yi idrak etmek için suya baktığımızda bu ilkeyi suyun hareketinde fazlaca güzel görürüz. Su, hareketini planlamaz. Arazide iyi mi bir yol izlemesi icap ettiğini evvelde düşünmez. Suyun izleyeceği yol topografya tarafınca belirlenir. Eğer eğim var ise akar, çukur var ise doldurur. Hareket etmesi gerekirse hareket eder ve durması gerekiyorsa durur. Bununla beraber gerçek anlamda asla durmaz. Eğer bir çukuru doldurursa yerin altına akar ya da buğu olur uçar. Bir kaba koyarsanız onun şeklini alır fakat kendinin bir şekli yoktur.(…)Daocu bilgeler kendilerine suyu örnek alırlar. (Dao De Jing – Yol ve Erdem Kitabı)
  • Hardan gəldiyini xatırla,
    Müdrikliyin canı budur. (Daosizm)
  • İnsan ne kadar fazlaca bilirse hükmedilmesi o denli zor olur. Bu nedenledir ki; eğitilerek hükmetmek isyan getirir, bilgisiz bırakarak hükmetmek mutluluk. (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • Bir tüm olmak istiyorsan ilkin parçalan. (Tao Te Ching)
  • “Hərəkətsizlik hər hansı hərəkət üçün mənbədir. Əgər qərarsızlığının səni hərəkət etdirməsinə icazə verirsənsə, kimliyinlə əlaqəni itirmiş olursan”. (Daosizm)
  • “Dünyayı ele geçirme tutkusu
    Dünyayı elden geçirme tutkusu
    Denenmiştir yenilgiye mahkûmdur…” (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • Mutluluklar azalıyor.
    Neden? (Bilinmeyen Öğretiler)
  • “İnsanları bilen akıllıdır
    Kendini bilen bilge.” (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • Fırsatı ve çıkarı bir kenara bırakırsan
    Ortada ne hırsız kalır ne de hain
    Yalınlık göster, sadeliği benimse
    Bencilliği azalt, arzularını frenle (Tao Te Ching)
  • Karanlık karanlıktan tüm anlamaların başından doğar. (Tao Te Ching)
  • Uygarlık, organik düzenin bozulması anlamına geldiğinden, her toplumsal düzeltim, aslen uzak geçmişe bir dönüştür ve başlangıçtaki bozulmamışlığa ulaşmak amacındadır. (Yüce Aklın Erdemi)
  • Tanrı, size istediğiniz insanları değil,ihtiyacınız olan insanları verir. Öyleki ki bu insanoğlu size yardım edecek, sizi incitecek, size acı verecek, sizi terk edecek, sizi sevecek ve olmanız ihtiyaç duyulan insan olabilmenizi elde edecektir. (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • “Bilge şahıs su gibidir, su ki, beslerken dört bir yönü, yarışmaz, tartışmaz şunu bunu. Kibirsiz akar, seçmeden sağı solu, bu yüzdendir ki, Yol’a uyumludur yolu.” (Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar)
  • “Başqalarını tanımaq ağıl əlamətidir, özünü tanımaq – müdriklik”. (Daosizm)
  • “Gelecek telaşı ardında anın farkındalığından uzaklaştıkça birbirimize yabancılaşıyor, ötekileştirdiğimiz aslen kendimizken yalnız bir yaşamın mahkumu oluyoruz. Su benzer biçimde yumuşak, organik akışında, dirençsiz, anda yol almak gerekirken prangalarla kendimize bağladığımız korkularımız bizi yoldan alıkoymaktan başka hiçbir işe yaramıyor. ” (Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar)
  • Başkaları keyifli
    Sanki yaşadıkları bir bahar festivali
    Ben ilgisiz ve duygusuzum
    Henüz gülmeyi öğrenmemiş bir bebek benzer biçimde. (Tao Te Ching)
  • İnsanlar bir şeyi güzel olarak görünce
    Çirkinlik doğan olur. (Tao Te Ching)
  • Ordunun olduğu yerde sorun türer.
    Savaşların sonu daima yoksulluktur. (Bilinmeyen Öğretiler)
  • The more prohibitions you have,
    the less virtuous people will be.
    The more weapons you have,
    the less secure people will be.
    The more subsidies you have,
    the less self-reliant people will be. (Tao Te Ching)
  • İlk adımla adım atar bin fersahlık seyahat. (Tao Te Ching)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş