Eğitim

Yerçekimi ve İnayet – Simone Weil Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yerçekimi ve İnayet – Simone Weil Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yerçekimi ve İnayet kimin eseri? Yerçekimi ve İnayet kitabının yazarı kimdir? Yerçekimi ve İnayet konusu ve anafikri nedir? Yerçekimi ve İnayet kitabı ne konu alıyor? Yerçekimi ve İnayet PDF indirme linki var mı? Yerçekimi ve İnayet kitabının yazarı Simone Weil kimdir? İşte Yerçekimi ve İnayet kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Simone Weil

Çevirmen: M. Mukadder Yakupoğlu

Yayın Evi: Doğu Batı Yayınları

İSBN: 9786052133729

Sayfa Sayısı: 207


Yerçekimi ve İnayet Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Albert Camus “zamanımızın tek büyük ruhu” olarak selâmlar Simone Weil’i. Birfazlaca sadık Weil okurunun söylediği benzer biçimde, dönemin tek büyük yüreği ve saf ışığı… İnsanın sefaletini ve düşkırıklığını Pascal’dan sonrasında dile getiren bir ihtimal en derin seslerden biridir Simone Weil. Onda düşüncenin kendisi hiçbir zırha bürünmez, tam anlamıyla duru ve çıplaktır. Yalnızca içsel arınma arzusu taşır. Yüce alçakgönüllülükle dökülür her şey. Weil’deki cümleler ruh için doğaüstüne taşınan bir besindir ve âdeta gnostiklerin ‘seçilmiş’ yazgısında erir. Bir yönüyle ümit kırıcı ve zor bir mesafedir bu. Anlamak ve anlaşılmak için hakiki bir tinselliğe gereksinim vardır. Gene de inayeti dilemek yerçekimi yasasına aykırı bir fiili içermez ve bizi tüm hayalî kahramanlıklardan, sözde dindarlıktan ve dünyevî ödüllerden kurtarmış olur. Sonuçta, insan saf ışıktan beslenmeyi bilmiyorsa eğer, tüm yanlışlıklar birbirine denk düşmeyecek midir?

Simone Weil tüm dehasını küçümseyerek yazmıştır. Tanrı, aşk, süre, hiçlik, ben, bağlılık, boşluk, güç, acı vb. kavramları olağan dışı bir yaşam deneyimiyle açımlar. Her birinde lütfun güzelliğini fakat o seviyede de tehlikeyi ve devamlı düşüşü göstererek… Yerçekimi ve İnayet, Weil’in düşüncelerini yansıtan en mühim kitabıdır.

 


Yerçekimi ve İnayet Alıntıları – Sözleri

  • .
    Yıldızlar ve çiçek açan meyve ağaçları:
    Mutlak kalıcılık ve aşırı kırılganlık, eşit bir sonsuzluk duygusu verir.
  • Hareketsiz kalmalı ve arzuladığımız ve yaklaşamadığımız şeyle birleşmeliyiz. Tanrı’yla da bu şekilde birleşilir:ona yaklaşılmaz. Mesafe güzelliğin ruhudur…
  • “Dünyanın hiçbir değerinin olmadığını, yaşamın hiçbir değerinin olmadığını söylemek ve kanıt olarak kötülüğü göstermek saçmadır, bu sebeple bunların hiçbir kıymeti yoksa, fenalık bizi neyden yoksun bırakmaktadır?”
  • Bağlanma yanılsamalar üretir ve her kim gerçeği istiyorsa bunlardan kopmak zorundadır.
  • Doğal yetilerle kavranan her şey varsayımsaldır. Yalnızca doğaüstü sevgi bir şey ortaya çıkarır. Bu şekilde ikimiz de ortak yaratıcılarız.Kendimizi yaratmayı feshederek dünyanın yaratılışına katılıyoruz….
  • Ölen Orestes için ağlayan Elektra. Tanrı var olmadığı düşünülerek sevilirse, varlığını açığa vuracaktır…… Tanrı ‘nın var olmadığını düşünerek Tanrı’ya yakarış etmek……(Tanrı, organik yetilerimiz için tek edinim nesnesini oluşturan yaratılmış şeyler tarzında var olmaz. Bunda dolayı, doğaüstü gerçekle temas ilk olarak bir yokluk deneyimi olarak yaşanır.)
  • Tanrı hakkında yalnızca bir şey bilebiliriz:O, bizim olmadığımız şeydir…
  • .
    Hayal ile gerçek arasındaki uyumsuzluğa katlanmak zorundayız.
    “Acı çekiyorum” demek, “Bu görünüm çirkin” demekten daha iyidir.
  • Doğrusu (sınır olarak şimdinin haricinde) süre yoktur, buna karşın zamana tabiyiz. Varolmayan şeye tabiyiz. Ama itaatimiz vakidir. Biz, gerçekdışı zincirlerle hakkaten bağlanmışız. Gerçekdışı olan süre, her şeyi ve bizi gerçekdışılıkla örter…
  • .
    Hücreleri bitişik olan iki mahkum, duvarı vurarak birbirleriyle kontakt kurarlar. Duvar onları ayıran şeydir fakat bununla beraber onların kontakt aracıdır.
    Bizde ve Allah’ta böyledir.
    “Her ayrılık bir bağdır.”


Yerçekimi ve İnayet İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Eserleri yeni yeni yayımlanıyor. Ketebe, biyografisiyle beraber bazı kitaplarını yayımladı. Aynı şekilde buna FOL, Doğu Batı ve Pinhan’da birlikte rol aldı. Sağ olsunlar.

34 yaşlarında vefat ediyor Simone Weil. Tam bir direniş örneği aslına bakarsak.
İlginç ve takdir edilesi bir yaşam.
‘Bir’in ne denli mühim bulunduğunu gösterir şekilde bir yaşam.

Agnostizm, Marksizm ve Mistisizm.
İşçi hareketleri, politik yazılar ve cephede savaşlar.
Andre Gide, Albert Camus ve T. S. Eliot gibilerinden gelen övgüler, yorumlar.

Kitaba yazdığı önsözde Gustave Thibon onun sağ ve sol ‘yakınlaşamamasını’ şu şekilde konu alıyor:
“Halka beslediği sevgi ve her türlü baskıya duyduğu nefret onu sol partilere bağlamak için kafi değildir;
gelişmeyi reddetmesi ve geleneğe duyduğu saygı da onun sağ fikir içine sokulmasına olanak vermez.”(s.19)

Ve Simone Weil söylemiyle;
“Bağlanma, yanılsamalar üretir ve her kim gerçeği istiyorsa bunlardan kopmak zorundadır.”(s.46)
Bağlanamazdı. Bağlanmadı da.

Yerçekimi ve İnayet.
Zorunluluk hali ve iyilik.
Mecburiyet ve Tanrı’nın Lütfu.
Bunlar bir nebze açıklıyor eserini.
Ama asla kafi değil.

O Platon’u örnek almıştı. Zor bir yapıt okuyacaksınız. Oldukça zor. Weil’in yaşamı kadar zor kim bilir. Buyurun.

“Her şeyin yitirildiği bu çağdan daha iyi bir çağda doğamazdın.”(s.203) (Adem Kara)

Yalın bir anlatımı olan eserin, cümle yapılarından anlam çıkarmak Simone Weil okumaya aşina olmayanlar için kolay olmayabilir. Ben fazlaca anlayamadım bu eseri. Öte taraftan kitap altı çizilesi anlam yüklü cümlelerle dolu. (Alper)

Simone Weil’in öteki kitaplarına nazaran bu kitabının dilini oldukça ağır buldum. Okuduğum yerlerin çoğunu anlamakta güçlük çekiyordum. Ama Weil’in yaşamının iyi mi acı ve ıstırap içinde geçtiğini öğrendikten sonrasında onun acılarının eseri olarak gördüm bu kitabı. Şundan dolayı kitapta ıstırap, aşk ve yaşamın anlamı üstünde durulmuş. Muhtemelen yeniden okuyacağım daha iyi idrak etmek için. Felsefeye ilgisi olan insanoğlu kolaylıkla anlamış olur diye düşünüyorum. Biraz fazla felsefik buldum bu sebeple (Hümeyra Özer)


Yerçekimi ve İnayet PDF indirme linki var mı?


Simone Weil – Yerçekimi ve İnayet kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Yerçekimi ve İnayet PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Simone Weil Kimdir?

Hayatı

Weil, 1909’da ataları Musevi olmakla beraber kendisini ve büyük adam kardeşini agnostik olarak büyüten bir ailenin evladı olarak Paris’te dünyaya geldi. Hayatı süresince başağrıları ve sinizütten dolayı acı çekti.

Weil’in oniki yaşlarında Antik Yunanca öğrenerek ileri düzeyde kitapları okuyabilmesi ileride sergileyecek yeteneklerinin bir ön habercisiydi. École Normale Supérieure’deki sınıfının ikincisi olmuştu.

1919’da on yaşlarındayken Bolşevik bulunduğunu duyuru etti. Gençliğinde işçi hareketine katıldı. Politik yazılar kaleme aldı, gösterilerde yürüdü ve işçi haklarını savundu.

1931’de öğretmenlik diplomasını alarak Le Puy adlı kız okulunda felsefe öğretmeni oldu. Öğretmenliğinin yanı sıra tüm eleştirilere karşın marksizme inanan bir şahıs olarak işi olmayan ve grevdeki işçiler arasına girerek mahalli politik eylemlere katıldı. Sonraları Marksist görüşlerinden vazgeçmesine karşın demokratik ve paracı toplumlara ilişkin görüşlerini yazmaya devam etti. Weil kapitalizm ve sosyalizmin sınırları hakkında kötümser bir görüşe sahipti. 1934’de sıradışı metotları sebebiyle öğretmenliği bırakmaya zorlandı ve Paris fabrikasında çalışmaya başladı. Fena sağlığı ve noksan fizyolojik gücü sebebiyle fabrikada fazla çalışamadı.

1936’da öğretmenliğe geri dönmüş sadece artık tüm şevkini kaybetmişti. Aynı yıl İspanya’ya gider ve İspanya İç Savaşı’nda anarşist cepheye katılır. Silah kullanmaz sadece cephe peşinde çalışır. Kaynar suyla yaralanır ve Fransa’ya geri döner.

Savaşdan sonrasında Weil ilgisini dine yöneltir. Tanrı ve onun kendi yaşamı ile ilgili iradesi hakkında daha çok şey keşfetmenin peşine düşmüştür. İlk mistik deneyimini Solesmes Manastırında keşişlerin söyledikleri ilahileri dinlerken yaşar. Bu deneyiminden sonrasında yaşamının geri kalanını Tanrı’nın kendi yaşamıyla ilgili iradesini keşfetmeye ve deneyimlerinin entelektüel neticelerini ifade etmeye adamıştır.

Weil’e 1943’de tüberküloz teşhisi konmuştur. Doktorları tarafınca dinlenmesi ve iyi bir rejim programı takip etmesi istendi sadece o, politik eylemlere katılmaya, ülkesindeki direniş sebebiyle duyduğu üzüntüyle yiyeceğini ülkesindeki insanlarının yiyeceği oranında kısıtlar ve bir çok kez fazlaca azca yiyecekle yetinir. Paraya ehemmiyet vermeyişi hususi bir tedavi kabul etmesine izin vermez. Sağlığı gittikçe kötüleştiğinden İngiltere’de Ashford’da bir senatoryum’da yatmak zorunda kalır.

Kimilerince 20.yüzyılın en garip filozoflarından kabul edilen Simone Weil, 1943 yılının Ağustos ayında 34 yaşlarındayken kalp yetmezliğinden dünyaya gözlerini kapar. Ölüm raporunda şu ifadeler yer alır; “Merhume zihin dengesini yitirerek yiyecek yemeği reddedip kendini öldürdü.”

Bir çok eseri ölümünden sonrasında yayınlanmıştır.


Simone Weil Kitapları – Eserleri

  • Yerçekimi ve Tanrı’nın Lütfu
  • Allah Aşkı Üstüne Düzensiz Düşünceler
  • Kişi ve Kutsal
  • Yerçekimi ve İnayet
  • Felsefe Dersleri
  • The Notebooks of Simone Weil
  • The Need for Roots
  • Some Thoughts on the Epic
  • Destan Üstüne Bazı Düşünceler
  • Tanrı’yı Beklerken
  • Kökler
  • Waiting for God
  • Baskı ve Özgürlük
  • Tanrı Sevgisinin Örtük Biçimleri


Simone Weil Alıntıları – Sözleri

  • Madde, fabrikadan kıymeti artarak; işçi ise kıymeti düşük çıkar. (Kökler)
  • ”Benim işim kendimi düşünmek değil, benim işim Tanrı’yı düşünmek ve beni düşünmek de Tanrı’nın işi.” (Tanrı’yı Beklerken)
  • .
    Kendine yönelik şefkat, gerçek alçakgönüllülüktür.
    … (The Notebooks of Simone Weil)
  • Bağlanma yanılsamalar üretir ve her kim gerçeği istiyorsa bunlardan kopmak zorundadır. (Yerçekimi ve İnayet)
  • Bir iktidar ne kadar kalıcı olursa o denli zalimleşir. (Felsefe Dersleri)
  • .
    İyilik arzusunun daima yerine getirildiğine inanmak , bu inançtır ve kimde var ise ateist değildir.
    … (The Notebooks of Simone Weil)
  • Dünyanın gerçekliği bizim tarafımızdan, bağlılığımızla oluşmuştur. Bu, ben’in bizim tarafımızdan şeylere aktarılan gerçekliğidir. Bu hiçbir şekilde dışsal gerçek değildir. Bu dışsal gerçeklik sadece tam bir kopuşla algılanabilir. Yalnızca bir iplik bile kalsa, hâlâ bağlantı var anlamına gelir. (Yerçekimi ve Tanrı’nın Lütfu)
  • I only read what I am hungry for at the moment when I have an appetite for it, and then I do not read, I eat. (Waiting for God)
  • Hareketsiz kalmalı ve arzuladığımız ve yaklaşamadığımız şeyle birleşmeliyiz. Tanrı’yla da bu şekilde birleşilir:ona yaklaşılmaz. Mesafe güzelliğin ruhudur… (Yerçekimi ve İnayet)
  • “(…) kimseye hesap verebilirliği olmayan, egemen bir hükümdar tarafından yönetilen her toplum, hasta bir kişinin ellerindedir.” (Kökler)
  • Köklenmek, kim bilir insan ruhunun en mühim ve minimum malum ihtiyacıdır. (The Need for Roots)
  • Bir devletin vatandaşlarından gizlediği fena planları olacağına düşmanlarının bilmiş olduğu iyi planları olsun. (Felsefe Dersleri)
  • Takdir-i ilahinin sonsuz tasarrufuyla, hakkaniyet ve hakikatin ruhu bir insana hükmettiğinde bu kişinin yapmış olduğu her şey güzellikle bezenir.
    Güzellik bu dünyanın en yüce sırrıdır. (Kişi ve Kutsal)
  • Tanrı hakkında yalnızca bir şey bilebiliriz:O, bizim olmadığımız şeydir… (Yerçekimi ve İnayet)
  • “Erdem, kişinin kendi hatalarının farkındalığıdır.” (Felsefe Dersleri)
  • İnsanlarla değil, tabiat ile direkt yüzleşmek tek disiplindir. Başkasının iradesine bağımlı olmak bir köle olmaktır ve bu tüm insanların kaderi. (The Notebooks of Simone Weil)
  • Just punishment, like just almsgiving, enshrines the real presence of God and constitutes something in the nature of a sacrament. That also is made quite clear in the Gospel. It is expressed by the words: “He that is without sin among you let him first cast a stone.” Christ alone is without sin. (Waiting for God)
  • .
    İyilik arzusunun daima yerine getirildiğine inanmak bu inançtır ve kimde var ise ateist değildir.
    … (The Notebooks of Simone Weil)
  • Doğal yetilerle kavranan her şey varsayımsaldır. Yalnızca doğaüstü sevgi bir şey ortaya çıkarır. Bu şekilde ikimiz de ortak yaratıcılarız.Kendimizi yaratmayı feshederek dünyanın yaratılışına katılıyoruz…. (Yerçekimi ve İnayet)
  • Dünya üstünde, çeşitli kılıklar içinde gördüğümüz fenalık, Tanrı’dan uzak oluşumuzun bir işaretidir. Lakin mesafenin kendisi aşktır ve aşka âşık olunmalıdır. Kötülüğe âşık olamayız fakat Tanrı, işte bu kötülükler arasından geçilerek sevilir. Bir çocuk, kıymetli bir vazoyu kırdığında, anası bu vakadan hoşnut olmaz. Gelgelelim bir süre sonrasında, çocuk uzaklara gittiğinde ya da öldüğünde, anne bu vakayı şefkat ile anımsar. Zira bu anıya artık çocuğunun varlığı sinmiştir. İşte bu sebeple, iyi ve fena olan tüm şeylerin içinde, fark gözetmeksizin Tanrı’yı sevmeliyiz. Yalnızca iyilik çevresinde bir aşk kurarsak sevdiğimiz şey Tanrı’nın kendisi olmaz, adına Tanrı dediğimiz bir dünyeviliği sevmiş oluruz. (Allah Aşkı Üstüne Düzensiz Düşünceler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş