Eğitim

Yersiz Yurtsuz – Malala Yusufzay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yersiz Yurtsuz – Malala Yusufzay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yersiz Yurtsuz kimin eseri? Yersiz Yurtsuz kitabının yazarı kimdir? Yersiz Yurtsuz konusu ve anafikri nedir? Yersiz Yurtsuz kitabı ne konu alıyor? Yersiz Yurtsuz PDF indirme linki var mı? Yersiz Yurtsuz kitabının yazarı Malala Yusufzay kimdir? İşte Yersiz Yurtsuz kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Malala Yusufzay

Çevirmen: Yeşim Öksüzoğlu

Yayın Evi: Epsilon Yayınevi

İSBN: 9786051736310

Sayfa Sayısı: 184


Yersiz Yurtsuz Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

2014 Nobel Barış Ödülü

“Ya umudunuzu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da öyle bir direnç gösterirsiniz ki sizi bir daha kimse yıkamaz.”

“Yersiz Yurtsuz’u okuyan hepimiz baba korkusuyla kendini yakan, babası okula gitmesini yasakladığı için evden kaçan, evliliğin kendileri için yegâne alınyazısı olmadığını ailelerinden ya da toplumdan değil de birbirlerinden öğrenen kızlardan haberdar olacak.”

-Los Angeles Review

Nobel Barış Ödüllü eğitim aktivisti Malala Yusufzay, Yersiz Yurtsuz’da vatanını terk etmek zorunda kalmış milyonlarca kadının istatistikten ibaret olmadığını onların kanlı canlı hikâyeleriyle konu alıyor. Malala’nın kendi yaşam öyküsüyle başlamış olan bu anlatı silsilesi, yazarın sığınmacı kampı ziyaretlerinde karşılaşmış olduğu öteki bayanların ve kız evlatlarının yaşamış olduğu deneyimlerle devam ediyor. Halklarını, akrabalarını, hatta kimliklerini yitiren bu insanoğlu vesilesiyle dünyamızdaki savaşlara, sınır çatışmalarına ve göçmen krizine ayna tutuyor.

Şu an dünya üstünde yerinden yurdundan edilmiş 68,5 milyon insan yaşıyor. Bunların birçoğu genç insanoğlu, hepsinin kendince umutları ve hayalleri var. Babası öldürülünce bir gece vakti yollara düşen María, balık istifi bir tekneyle Akdeniz’i aşmaya çalışan Sabrin, yüzyılın en büyük soykırımlarından birini atlatıp hayata tutunmanın yollarını arayan Ajida bunlardan yalnızca birkaçı. Malala Yusufzay ve dokuz genç hanım, alabildiğine sarsıcı yaşam öyküleriyle hepimizi dünyada yaşanmış olan felaketler karşısında sessiz kalmamaya çağrı ediyor, daha iyi bir dünya kurmamız için cesaretlendiriyor.

“Kolombiya’dan, Gueatemala’dan tutun da Suriye’ye, Yemen’e kadar birçok değişik yerde doğan bu bayanların birinci ağızdan anlatılan hikâyeleri, onların ne kadar kuvvetli, dirençli, yaşadıkları travma ve kayıplara karşın ne kadar ümitli olduklarını gözler önüne seriyor.”

-Publishers Weekly

“Tam zamanında gelen, coşku verici bir kitap. ‘Sığınmacı’ ve ‘göçmen’ sözcüklerini politik yükünden arındırıyor, Yusufzay’ın ve yurdundan edilen öteki dokuz genç kızın oldukça derin kişisel hikâyelerini konu alıyor. Tüm bu anlatılarda acı ve kaybın karşısında savaşçı bir ümit yükseliyor.”

-The New York Times Book Review

“Göç ve sığınmacılar hakkında bir şeyler öğrenmek isteyen hepimiz bu kitabından faydalanabilir.”

-School Library Journal


Yersiz Yurtsuz Alıntıları – Sözleri

  • “Ya umudunuzu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da o kadar direnç gösteririsiniz ki sizi kimse bir daha yıkamaz.”
  • “Ya umudunuzu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da o denli direnç gösterirsiniz ki sizi tekrar kimse yıkamaz.”
  • “Eğer umudunu yitirirsen, kendine ve şimdiden başardıklarına bakabilirsin.Sen aslına bakarsanız güçlüsün.”
  • Bir çok insan mültecilerin bir tek iki şey hissetmesi icap ettiğini düşünüyor: onlara barınak elde eden ülkelere minnet ve güvende oldukları için rahatlık. Bildiğin her şeyi ardında bırakmanın getirmiş olduğu duygu karmaşasını bir çok kişinin anladığını sanmıyorum. Onlar bir tek vahşetten kaçmıyorlar -çoğu bu yüzden gitmek zorunda kalıyor ve haberlerde bu veriliyor- kendi ülkelerinden ve sevgili evlerinden de kaçıyorlar.
  • “Sığınmacı olabiliriz, diye düşündüm, fakat o bizlere yırtıcı hayvanlarmışız şeklinde davranıyor.”
  • Her hikâye için mutlu bir son olabileceğine inanırım ve kendi hikâyemin bu kısmına o mutlu sonu yaratacağım.
  • …her sabahleyin uyandığımda tedirgin hissediyordum fakat gidilecek tek yönün ileri bulunduğunu biliyordum…
  • Kimse terk etmez yurdunu,
    Yurt köpekbalığının ağzı olmadıkça.
    Sen de koşmazsın sınırı,
    Tüm şehri koşarken bulmadıkça.
    -Warsan Shire, “Yurt”
  • Kimse terk etmez yurdunu,
    Yurt köpekbalığının ağzı olmadıkça.
    Sen de koşmazsın sınıra,
    Tüm şehri koşarken bulmadıkça.
    -Warsan Shire
  • Kimse terk etmez yurdunu,
    Yurt köpekbalığının ağzı olmadıkça
    Sen de koşmazsın sınıra,
    Tüm şehri koşarken bulmadıkça
  • “Ya umudunu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da o şekilde bir direnç gösterirsiniz ki sizi tekrar kimse yıkamaz.”


Yersiz Yurtsuz İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Yersiz Yurtsuz: Malala Yusufzay’ın yazmış olduğu yersiz yurtsuz kitabımız Dünyanın dört bir yanında sığınmacı olan kızların ve öteki insanların mecburi göçünü konu alıyor. Sığınmacı olmanın ülkelerinden, evlerinden, sevdiklerinden kopmalarını bu fena anların zor yanlarını bizlere hissettiriyor. Okurlarını ekileyen bu kitapta kız çocuklarına karşı negatif davranışları ufak yaşta mecburen evlenmek zorunda kalanları okumak için bir oldukça çaba sarf edenler fakat bu çaba sonucunda negatif cevap alanların yanı sıra bu çabadan pozitif yönde cevap alanları da görüyoruz . Malala ve bu kızların çabası 2014 Nobel Barış Ödülüne layık görüldü. (Sümeyye Yalınkılıç)

Her zamanki şeklinde kitabı bitirip araştırma yazmaya geldim. Ilk olarak sığınmacı problemi hepinizin bilmiş olduğu şeklinde geçmişten gelen günümüzde hala devam eden bir problem ve bu soruna hepimizin bakış açıları , yorumları değişik. Tabi biz olayın içinde değiliz, bir tek dışarıdan izlediklerimiz ya da okuduklarımızla belli yorumlarda bulunuyoruz . İşte kitap tam bu anda devreye giriyor. Dışardan değil de onların içinden onların sesinden vakalara bakmaya destek oluyor. Yaşadıkları zorluklara şahit olmamızı sağlıyor. Zaten hepsinin yaşanmış hikayeler ve kişilerin de gerçek olması kitabın etkileyiciliğini arttırıyor. Farklı ağızlardan değişik yaşantıları okuyorsunuz ve size kitap gerçekliği yüzünüze acı bir halde vuruyor. Ön yargıları kırıyor. Dışardan meydana getirilen yorumların ignelemelerin yanlışlığını ortaya koyuyor. Zaten sayfa sayısı da oldukça olmadığı için ben vaktinizi ayırmanızı tavsiye ederim. Yaşadığımız dünyaya karşı bizi daha duyarlı meydana getirecek bir kitap bu. Bunun haricinde kitap empati duygunuzu oldukça çok yokluyor. Okurken ben ne kadar duyarlıyım? O insanlara karşı nasılım? diye düşündürüyor. Zaten kitabın geliri de kız evlatlarının eğitimi için kullanılacak. Anlaşılacağı suretiyle gerçek ve yararlı bir kitap. Tavsiye ederim 🙂 (Nalmes Sevilay caymaz)

Malala Yusufzay’ın hikayesi hepimiz şeklinde beni de etkilemişti. Kitabını almama karşın hala daha okuyamasamda Yersiz Yurtsuz kitabını elimden bırakamadım.
Sığınmacı kızların eğitim uğruna verdikleri mücadeleyi özetleyen, kısa fakat içinde ne olduğu varlıklı bir kitap. Her kadının, kızın ve eğitime gönül veren kişilerin okuması gerekenlerden birisi. (Meliz!)


Yersiz Yurtsuz PDF indirme linki var mı?


Malala Yusufzay – Yersiz Yurtsuz kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Yersiz Yurtsuz PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Malala Yusufzay Kimdir?

Malala Yusufzay (d. 1997), Pakistanlı insan hakları aktivisti.

Pakistan’ın kuzeyinde, Taliban’ın kuvvetli olduğu Svat Vadisi’nde yaşayan Malala Yusufzay eğitim ve hanım hakları konulardaki aktivistliğiyle tanındı ve kızların okuması için yürüttüğü kampanyalar sebebiyle ülkede sembol isim haline geldi.

Çocuk aktivist, kız evlatlarının eğitimi için verdiği savaşım dolayısıyla 2011 senesinde Pakistan hükümetince verilen “ulusal sulh ödülüne” layık görüldü.

Malala, BBC’nin Urduca servisine yaşadıkları bölgenin kontrolünü eline geçiren Taliban militanlarıyla yaşamı sürdürmenin iyi mi bir şey olduğuyla ilgili yazdığı günlükle gündeme geldi. Yazıları dünyanın ilgisini çekince Malala, New York Times gazetesinin belgeselinde yer aldı.

Saldırı

Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü savaşım sebebiyle Taliban’ın ölüm sıralamasında yer edinen Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken Taliban’ın düzenlemiş olduğu silahlı saldırıda başı ve boynundan vuruldu. Saldırıyı izleyen günlerde Ravalpindi kentindeki askeri hastanede tedavi altında olan Malala’nın sıhhat durumu ciddiyetini korudu. 15 Ekim’de Birleşik Arap Emirlikleri’ne ilişik bir hususi hava ambulansıyla İngiltere’ye götürüldü.

12 Ekim’de Malala’yı hastanede ziyaret eden Pakistan Başbakan Raja Pervez Aşraf ise gazetecilere yapmış olduğu açıklamada “Önümüzdeki 48 saat önemli… Bir kişiye yapılmış bir saldırı değil, insanlığa karşı yapılmış bir suç, ulusumuza ve toplumumuzun değerlerine yapılan bir saldırı. Malala, Pakistan’ın gerçek yüzü” diye konuştu. Tüm dünyada infiale yol açan hücum, ABD Başkanı Barack Obama ve bazı batılı liderler tarafınca kınandı.


Malala Yusufzay Kitapları – Eserleri

  • Ben, Malala
  • Yersiz Yurtsuz


Malala Yusufzay Alıntıları – Sözleri

  • “Ya umudunuzu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da o kadar direnç gösteririsiniz ki sizi kimse bir daha yıkamaz.” (Yersiz Yurtsuz)
  • … bir kız çocuğun ne kadar özgür olabileceğini merak ederdim. (Ben, Malala)
  • “Bu coğrafyadaki hanımefendiler daha doğmadan ilkin ölüyor, en yakınları bildikleri tarafınca, cemiyet tarafınca, devlet tarafınca.” (Ben, Malala)
  • …her sabahleyin uyandığımda tedirgin hissediyordum fakat gidilecek tek yönün ileri bulunduğunu biliyordum… (Yersiz Yurtsuz)
  • “Ülkemiz çıldırıyordu. Nasıl oluyordu da katilleri çiçeklerle ödüllendiriyorduk?” (Ben, Malala)
  • Babam, “Ben senin özgürlüğünü koruyacağım, Malala” diyordu. “ Sen hayallerinden vazgeçme.” (Ben, Malala)
  • “Ya umudunu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da o şekilde bir direnç gösterirsiniz ki sizi tekrar kimse yıkamaz.” (Yersiz Yurtsuz)
  • “Eğer umudunu yitirirsen, kendine ve şimdiden başardıklarına bakabilirsin.Sen aslına bakarsanız güçlüsün.” (Yersiz Yurtsuz)
  • “Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?” diye sormuş oldum babama.
    “Kalemden korkuyorlar,” diye yanıt verdi. (Ben, Malala)
  • “Sığınmacı olabiliriz, diye düşündüm, fakat o bizlere yırtıcı hayvanlarmışız şeklinde davranıyor.” (Yersiz Yurtsuz)
  • Kimse terk etmez yurdunu,
    Yurt köpekbalığının ağzı olmadıkça.
    Sen de koşmazsın sınıra,
    Tüm şehri koşarken bulmadıkça.
    -Warsan Shire (Yersiz Yurtsuz)
  • “Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?” diye sormuş oldum babama.
    “Kalemden korkuyorlar,” diye yanıt verdi (Ben, Malala)
  • Ilkin komünistleri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, bu sebeple komünist değildim.
    Sonra sosyalistleri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, bu sebeple toplumcu değildim.
    Sonra sendikacıları götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, bu sebeple sendikacı değildim.
    Sonra Yahudileri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, bu sebeple Yahudi değildim.
    Sonra Katolikleri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, bu sebeple Katolik değildim.
    Sonra beni götürmeye geldiler,
    Benim için sesini çıkaracak asla kimse kalmamıştı… (Ben, Malala)
  • Sesimizin kıymetini sadece susturulduğumuzda anlarız. (Ben, Malala)
  • Her hikâye için mutlu bir son olabileceğine inanırım ve kendi hikâyemin bu kısmına o mutlu sonu yaratacağım. (Yersiz Yurtsuz)
  • Bir çok insan mültecilerin bir tek iki şey hissetmesi icap ettiğini düşünüyor: onlara barınak elde eden ülkelere minnet ve güvende oldukları için rahatlık. Bildiğin her şeyi ardında bırakmanın getirmiş olduğu duygu karmaşasını bir çok kişinin anladığını sanmıyorum. Onlar bir tek vahşetten kaçmıyorlar -çoğu bu yüzden gitmek zorunda kalıyor ve haberlerde bu veriliyor- kendi ülkelerinden ve sevgili evlerinden de kaçıyorlar. (Yersiz Yurtsuz)
  • Haksızlığa maruz kalan ve sonrasında da susturulan tüm kızlar. . .
    Sesimizi beraber duyuracağız. . . (Ben, Malala)
  • … kimi zaman hiçbir şey söylememenin de devasa yükseklikte sesle konuşmak anlamına gelebildiğini öğreniyordu. (Ben, Malala)
  • “Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?” diye sormuş oldum babama.
    “Kalemden korkuyorlar,” diye yanıt verdi.” (Ben, Malala)
  • Erkek evladın doğumunun silahlar atılarak kutlandığı, kız evlatların ise örtülerin ardına saklandığı, dünyadaki rollerinin bir tek yiyecek pişirmek ve çocuk doğurmak olduğu topraklarda dünyaya gelen bir kız….. (Ben, Malala)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş