Eğitim

Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler – Osamu Dazai Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler – Osamu Dazai Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler kimin eseri? Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler kitabının yazarı kimdir? Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler konusu ve anafikri nedir? Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler kitabı ne konu alıyor? Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler PDF indirme linki var mı? Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler kitabının yazarı Osamu Dazai kimdir? İşte Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Osamu Dazai

Çevirmen: Esmanur Yiğit

Çevirmen: Esranur Yiğit

Orijinal Adı: Chikusei

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786258475401

Sayfa Sayısı: 176


Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“O senenin bir güz gününde Saburou birini öldürdü. Bir oyun arkadaşını Kototoi Köprüsü’nden Sumida Nehri’ne itti. Kişisel bir sebebi yoktu. Tabancayı kendi başına dayayıp ateş etmek isteyen birinin dürtüsüne tamamen benzer bir dürtü tarafınca ele geçirilmişti.”

Yirminci yüzyıl Japon edebiyatının önde gelen yazarlarından, “sıradışı” hayatıyla da ünlü Osamu Dazai, Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler’de Japon masallarındaki tipik su perilerini, denizkızlarını ve intikamcı hayaletleri kendine özgü üslubuyla yorumlayarak fantastik bir alegori, çarpık bir masal dünyası ortaya çıkarıyor.

Bu öykü kitabında bir denizkızı ardında helak olan samuray Çûdô Konnai’dan onurlu yoksulluğunun altüst olmaması için elinden geleni ardına koymayan krizantem sevdalısı Sainosuke’ye, para ardındaki yalancı Saburou’dan kız ardında kendini yakışıklı birine dönüştürmek isteyen sihirbaz Tarou’ya kadar asla kimse, Dazai’nin acımasız ve mizahi kaleminden kurtulamıyor.


Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler Alıntıları – Sözleri

  • ”Hüzünlü birini, hüzünlü şarkılar teselli eder.”
  • ”Yalansız bir yaşam. Bu cümle aslına bakarsan bir yalandı.”
  • Fakat mutluluk, zayıf da olsa ümit edebilmektir. Bugünün dünyasında eğer bu şekilde düşünmüyorsanız, yaşayamazsınız.
  • Kayaya fısıldadım,
    Yanaklarım kızarırken:
    ‘’Ben güçlüyüm biliyorsun!’’
    Kaya yanıt vermedi.
  • “…fakat mutluluk, zayıf da olsa umut edebilmektir. Bugünün dünyasında eğer böyle düşünmüyorsanız, yaşayamazsınız.”
  • Eğer yüreğine güvenmiyorsan bu dünyada ne tür bir gerçeklik bulabilirsin?
  • Fakat mutluluk, zayıf da olsa ümit edebilmektir.
  • Edebiyat zevki gelişmişti. Fazlaca okurdu.
  • Şimdi açıkça anladım. Biz devamlı birbirimize birer yabancıydık… Birlikte olsaydık yalnız birbirimizi mutsuz ederdik.
  • “Ah, bu dünya yalnızca insanların anlamsızca acı çektiği bir yer.”


Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap ayrı ayrı kimi zaman birbiri ile içiçe geçen hikayelerden oluşuyor. Japon hikayeciliği ile yeni tanışmış biri olarak kitap hakkında ne hissettiğimi bulmak birazcık süre aldı. Yazar, hem felsefe hem aşk hem de acımasızlığı bir arada işliyor bir çok süre. Yazarın yaşam öyküsünü de bilirseniz eğer bir çok kurguyu kendi yaşanmışlıklarına gore dizayn ettiğini fark edebilirsiniz.
Yeşil Bambu’da intihar vurguları ve mutluluğa giden yoldaki seçilmiş sonlar… Onurlu Yoksulluk’da seçilmiş yalnızlık… Bu hikayeler hep yazarın kendisiyle, karamsarlıkla ve mümkün olabilecek mutlulukla harmanladığı kurguları.
Ayrıca dikkat ettiğim bir öteki husus yazarın cinsiyetçi yazımlarıydı. Yaşadığı dönem ve çevre düşünülünce düzgüsel görülebilir bir ihtimal fakat yazarın bu tarz şeyleri bilhassa mi kullandığını bilmiyorum. Son olarak; bu edebiyat ile her insanın tanışmasını isterim fakat her insana de hitap edeceğini düşünmüyorum. (Rümeysa Yağmur)

Yinelenen Hüzünler: Bungou Stray Dogs isminde, benim de oldukça sevdiğim bir anime karakteri olarak tanıdım Osamu Dazai’yi. Animede karakter aşırı parlak zeka, ileri görüşlü ve oldukça sempatik resmedilmiş fakat karakter fırsatını buldukça intihar girişiminde bulunuyor ve dostlarınca kurtarılıyor. Sonra bu karaktere adını veren kişinin doğrusu Osamu Dazai’nin bir yazar bulunduğunu ve yazarın da yaşamı süresince pek oldukça kereler intihar girişiminde bulunduğunu sonucunda de oldukça genç yaşta aramızdan ayrıldığını üzülerek öğrendim.
Kitabı almadan ilkin ne beklemem icap ettiğini bilmiyorum yalnız birbiri ardına öyküler geçtikçe aklımda net bir yanıt belirdi.
“Ölüm.”
Yazar adam dememiş, hanım dememiş, bu dünyadan bir canlı dememiş, fantastik bir varlık dememiş… Neredeyse herkesi bir halde öldürmüş. Gururlu yoksulluk, sözüne alayla yaklaşılan bir samuray olmanın acısı, yalancılık ve mükafatları şeklinde mevzularda yazdığı oldukça düşündürücü öyküler ne yazık ki benim şeklinde mutlu sonları seven bir okuyucu için ideal bir okuma noktası oluşturmadığı için birazcık da zorla okuduğum bir kitap oldu. Fakat değişik türde bir yaratı arayanlar, Japon kültürüne merak saranlar ve hüzünlü kitapları sevenler için hoş bir tecrübe olacağı düşüncesindeyim.
Okuduğunuz için teşekkürler. (toprak aziz ot)

Japon Klasikleri: Japon klasiklerinden ilk okuduğum kitaptı yeşil bambu ve öteki fantastik öyküler kitabı. Kitap 7 kısa ve birbirinden bağımsız öyküden oluşan 174 sayfalık güzel bir kitaptı. Ben çapraz okuma ile 3 günde bitirdim kitabı fakat , süre ayırsanız bir günde bitebilcek güzel bir öykü kitabıydı bence . Kitap bazı öyküleri diğerlerine gore daha oldukça sevmiş olarak okudum genel olarak yazarın dilini sevdim okuması ve anlaması kolay eline alınca kitap akıp gidiyor sonunu merak ettim bir oldukça öykü oldu kitabın sevmediğim tek yanı yazarın hanımefendiler hakkında bazı söylemleri oldu fakat gene de japon klasiklerine başlangıç için uygun bir kitap bulunduğunu düşüyorum. Öykü okumayı seviyorsanız tavsiye ederim . (yaren haznedar)


Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler PDF indirme linki var mı?


Osamu Dazai – Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Osamu Dazai Kimdir?

Takma adı Osamu Dazai olan ve bu isimle daha iyi tanınan Şuji Tsuşima, 1909’da Tsugaru Yarımadası’nın merkezi civarlarında ufak bir kasaba olan Kanagi’de dünyaya geldi. Ailedeki siyasetçi olma geleneğine karşı çıkan Dazai gençliğinde yazar olmaya karar verdi. Yirmi yaşlarında Tokyo Üniversitesi Fransız Edebiyatı Kısmı’ne kaydını yaptırdı. 1935’te kısa hikayeleriyle ve 1936’da ilk romanı ile (Bannen- Alacakaranlık Yılları) Akutagava Ödülü’ne aday yayınlandı. Ödül başka yazarlara verilse de Dazai’nin ünü yayıldı. Bunu takip eden on yılda otuzu aşkın yazınsal ve otobiyografik yaratı yayımladı (1944 basımı Mor Bir Serserinin Gezi Notları da dahil). Dazai’nin en iyi eserleri savaşın derhal sonrasına rastlar: 1947’de Şayo (Batan Güneş-YKY 1993), 1948’de Ningen Şikkaku (Artık İnsan Değil).

Hayatının büyük bölümünü intihar takıntısıyla geçiren Dazai, 1948’de metresiyle beraber suya atlayarak intihar etti. Ama ölümünden kırk yıl sonrasında bile Japonya’da hâlâ ilgi gören bir yazardır.


Osamu Dazai Kitapları – Eserleri

  • İnsanlığımı Yitirirken
  • Batan Güneş
  • Talebe Kız
  • Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler
  • Mor Bir Serserinin Gezi Notları
  • Buruk Ayrılık
  • Koş Melos!


Osamu Dazai Alıntıları – Sözleri

  • Ah, yaşam oldukça acı, doğmamış olmak yeğdir inancı meğer ne kadar doğruymuş! (Batan Güneş)
  • Ağlamayı deneyeyim dedim. Nefesimi tutup gözlerim kanlanınca birazcık gözyaşı akar diye düşündüm fakat olmadı. Belki de artık gözyaşları olmayan bir kızım. (Talebe Kız)
  • Asla âşık olmamalısınız. Aşk size mutsuzluk verecektir.
    Sevecekseniz, yaşlandığınızda, otuz yaşını geçtiğinizde sevin. (Batan Güneş)
  • evden çıktığımda o denli gerilirdim ki dünya gözlerimin önünde bir o yana bir bu yana savrulurdu, bir ihtimal nehri o denli uzak görmemin sebebi de buydu. (Mor Bir Serserinin Gezi Notları)
  • “Ah, bu dünya yalnızca insanların anlamsızca acı çektiği bir yer.” (Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler)
  • Beklemek. Hayatta luk, hiddet, hüzün ve yüz çeşit duygu içindeyiz fakat bu duyguların tümü, vaktimizin sadece yüzde birini oluşturur.
    Yüzde doksan dokuzu ise beklemekle geçer.
    Ben de temenni ediyorum… (Batan Güneş)
  • “Savaştan söz etmekten nefret ediyorum. Korkunç bir felaketti.” (Batan Güneş)
  • “Tek bir büyük siniye haiz olmaktansa birçok ufak tepsiyi üst üste dizmeyi bil” (Buruk Ayrılık)
  • Felsefe mi? Bir sürü yalan.
    İlkeler mi? Bir sürü yalan.
    Seviye mi? Bir sürü yalan.
    İçtenlik mi? Gerçek mi? Saflık mı? Hepsi yalan. (Batan Güneş)
  • Eh, işinin erbabı bir adam olsa gerek benim öylesine beceriksizce verdiğim yanıtları ustalıkla derlemiş ve garip bir yazı haline getirmişti. (Buruk Ayrılık)
  • Sanki bir şeyler eksikmiş hissi veren bir sessizlik. (Buruk Ayrılık)
  • Adalet ömrün kumpası derler
    Öyleyse kanla boyanan harp alanında
    Suikastçının kılıcı ucunda
    Adaletin nesi vardır? (İnsanlığımı Yitirirken)
  • “Bir avuç kişiye verilmesi ihtiyaç duyulan eğitimin genele uygulanması da korkulu geliyor. Okulda verilen etik eğitimle, dünyanın kuralları içinde bir yar bulunduğunu büyüdükçe daha iyi anladım.” (Talebe Kız)
  • Böylece, sonrasında (yazarken oldukça fazla böylece, sonrasında kullanıyorum, değil mi? Bu durum kafası çalışmayan adamların yazdıkları metinlere özgü bir özellik olsa gerek. Beni de rahatsız ediyor fakat ister istemez yazıverdiğim için uğraşmayı bıraktım) -böylece, sonrasında âşık oldum. (Koş Melos!)
  • And how futile it all is. (Koş Melos!)
  • Bir kitap­ta Fransa’da krallık döneminde saraylı bayanların saray bahçesin­de ya da saray koridorlarında eteklerini kaldırıp rahatlamaktan asla çekinmediklerini okumuştum. (Batan Güneş)
  • Şu an ben ne mutluyum ne de mutsuz.
    Sadece her şey geçip gidiyor.
    Benim şimdiye kadar pandomim yardımıyla yaşamayı sürdürdüğüm bu “İnsan” dünyasında, gerçek bulunduğunu düşündüğüm tek şey bu.
    Sadece her şey geçip gidiyor. (İnsanlığımı Yitirirken)
  • “Seçilmiş olmaktan, büyük coşku ve korku duyuyordu.” (Verlaine, Sagesse) (Mor Bir Serserinin Gezi Notları)
  • Taze yumurta kolay kolay yanmaz. Bilmiyor muydunuz? (Batan Güneş)
  • Sabahları insanoğlunun zinde olduğu söylenir, yalan.Sabahlar gridir. (Koş Melos!)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş